Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

C. T. Popescu, după exit-poll-uri: PSD-ului o să îi crească acțiunile, vor fi mai agresivi în opoziție. USR este silit de acest rezultat să renunțe la inflexibilitatea aia de roboți

CTP la Pro TV

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat, din studioul Știrilor Pro TV, estimările exit-poll care o plasează pe Viorica Dăncilă pe locul al doilea în clasamentul rezultat în urma primului tur al alegerilor prezidențiale.

Atât CURS-Avangarde, cât și IRES o creditează pe șefa PSD cu 22% din voturile exprimate, în timp ce Dan Barna s-ar afla, potrivit răspunsurilor alegătorilor la ieșirea de la urne, cu 6 procente în urma ei. Dacă Dăncilă a menținut scorul partidului de la europarlamentare, Dan Barna s-a situat sub scorul USR-PLUS din luna mai, a remarcat jurnalistul.

Cum se va schimba jocul politic în urma acestor rezultate?

„PSD-ului acum o să îi crească acțiunile. Indiferent de ce se întâmplă în turul 2, vor fi mai agresivi în Opoziție, în vreme ce USR este silit de acest rezultat să renunțe la cășunismul ăla, la inflexilbilitatea aia de roboți. Toți vorbeau la fel, cu același discurs fixist cu care și-au speriat din electorat. Și eu am spus deschis că la europarlamentare am votat cu USR. După care, m-am uitat cu groază la acești reprezentanți care au fost în campania electorală pe ecrane, în frunte cu dl Barna. La acest fixism colectivist al lor. Și m-am uita la susținătorii de pe rețelele sociale ai USR-ului, o altă surpriză foarte neplăcută. Eu credeam că e vorba de oameni cu studii, intelectuali, civilizați. Așa suna partidul ăsta. Ei bine, nu. Sunt o grămadă de inși primitivi, grobieni, agresivi, care sunt susținătorii USR. Cred că trebuie să mediteze asupra acestor aspecte. Și un lucru: e obligat USR de acest rezultat să strângă legăturile cu PNL. Asta a fost marea greșeală în această campanie. Atitudinea aia de credeai că dacă se fac anticipate, USR ar fi câștigat postul de prim-ministru. Trebuie să mai reducă din această aroganță pe care au manifestat-o și să încerce, singura lor șansă, o colaborare reală cu PNL”, a afirmat Cristian Tudor Popescu. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Doresc sa ma refer la refuzul PNL, pentru o dezbatere în direct între președintele Johannis, și Viorica Dancilă, aici se poate schimba ceva dacă PNL nu va organiza o dezbatere, atunci sar putea ca din electoratul PNL sa se îndrepte spre PSD, ceea ce ar însemna că PSD sa rămână și sa câștige prezidențialele, sa ajungă din nou la guvernare și toate relele care le-ar face în continuare. Domnul Johannis, trebuie sa vorbească despre ce a făcut dânsul, despre ce nu a făcut, și din ce cauză, dacă nu se va întâmpla întrevederea asta sar putea sa ne trezim cu prima femeie președinte din România. Aș dori să îmi expun mai multe păreri, dar tre sa muncesc, totuși aici în străinătate lumea știe destul de bine ceea ce a făcut PSD, și ce a făcut președintele Johannis.
    • Like 0
  • Domnule CTPopescu,cu tot respectul,nu sunt de accord cu commentariul despre votul din "diaspora". Eu am trait acolo mult timp si pot sa spun ca cei care s-ar intoarce nu voteaza. Voteza cei asezati,care-si permit cativa litri de benzina pana la sectia de vot,cei care isi permit week-end electoral si obisnuiesc sa se gandeasca si la asa ceva. Patriotii de la distanta
    • Like 0
  • Sper sa revizuiti comentariul legat de ''Sunt o grămadă de inși primitivi, grobieni, agresivi, care sunt susținătorii USR". Ati vazut votantii lui Barna ? Imi pare rau pentru ce ati spus. Va rog mult sa revizuiti comentariul. Este jgnitor si nu va face cinste. Cu drag!
    • Like 0
  • constat o prezență notabilă a simbriașilor psd/sputnik, printre antecomentatori. unii mai subtili, alții mai de la coada sapei, care analizează eșecul lui barna.
    (pseudo)argumentele sînt:
    -barna nu e bun. n-are carismă, e un corporatist rece, care nu comunică bine, și care a gestionat prost acuzațiile din "investigația" rise project, unde deși problemele nu sînt penale, iată că totuși avem niște controverse de ordin "moral".
    -usr-ul, care se află într-o "confuzie ideologică", a devenit din principalul opozant al psd-ului, e "partid de nișă" (nu ni se spune ce nișă!). apar cuvinte precum "radicalizare", "fanatism", "aroganță", față de electorat, dar și față de pnl, și ni se mai spune că în afară de "anti-psd", usr nu aduce nimic nou! cică.
    hai să vedem cum stau lucrurile:
    constatăm că românașul e frate nu cu codrul (asta se vede deja și din satelit), ci cu dubla măsură:
    specialiștii în în carismă și body-language (guru ctp, moise guran, și cîțiva postaci consacrați), îi găsesc aici deficiențe lui barna.
    da' despre dăncilă ce ziceți stimați părerologi? are? și dacă stau puțin să deapăn amintiri, parcă nici klaus n-avea (că-i mut, că-i ficus, etc), și nici nicușor dan, pe care îl regretă ipocrit cîțiva simbriași sputnik/psd, ceva mai sus, încercînd să găsească o fisură în usr (tema clasică potrivit căreia dan barna "i-a furat partidul" lui nicușor dan).
    da, barna e un corporatist. un om lucid, poate cam sec, dar precis, logic și direct. ba mai mult: spune adevărul, ceea ce nu se prea poate spune despre ceilalți candidați, care merg de la minciuna fățișă de natură pesedistă, pînă la neadevăruri mai voalate, dezinformări sau "erori de comunicare".
    oare sîntem pregătiți pentru un politician onest? la nivel declarativ da, dar în esență, de fapt, nu!
    iar asta se vede atît în comentariile de mai sus, dar mai ales în procentele din țară. acestea arată că de fapt nouă ne place cu buda în curte, fără autostrăzi, fără spitale, și cu pesedeaua la cîrmă, fiindcă doar așa ne putem justifica lenea și complicitatea comodă cu psd.
    e kilul de ulei pe care își dau votul nenorociții ăia din județele roșii, dar la alt nivel! noi nu vrem ca țara asta să fie administrată de un corporatist eficient! nu! doar diaspora vrea asta, fiindcă diasporeni trăiesc în țări civilizate, în care cetațenii au și drepturi, nu numai obligații, și sînt beneficiarii statului, iară nu nu viceversa, ca la noi!
    despre controversele "de ordin moral", cu privire la mizerabila campanie care i-a compromis mai mult pe rise project, decît pe dan barna, nu s-a ostenit nimeni să ne lămurească. în scenă intră din nou prietena noastră dubla măsură, fiindcă evident ceilalți candidați nu au probleme de ordin moral! nu, chiar nici unul!
    apoi usr-ul:
    adică singurii oameni care au făcut opoziție reală psd-ului. fără blaturi (ne amintim cum a votat pnl, cînd cu pensiile speciale, da?), fără compromisuri. unde era pnl-ul, cînd useriștii făceau guerilla în parlament, cu pancarte și cu filmări pe telefon, fiindcă psd-ul întrerupea transmisia, și românii nu aveau cum să știe ce se discuta în spatele ușilor închise, în comisia lui ciordache, care se căznea să-l salveze pe dedi? cînd maldărul ăla de baligă, șerban nicolae, o jignea pe cosette chichirău, de parcă s-ar fi aflat într-un birt sătesc, nu în parlament. sau bacalbașa. sau tit liviu. sau mizeria aia de orlando?!
    unde erau vajnicii liberali în momentele alea?
    nu doar că uităm prea repede, dar judecăm și prost! și uite așa, lipsa compromisurilor și adevărul, devin incomode, și se transformă în "radicalizare", "fanatism" și "aroganță"!
    e arogant să ceri spitale în loc de catedrale?
    e arogant să ceri "fără penali în funcții publice"?
    e arogant să ceri "roșia montană în unesco"?
    e arogant să ceri oprirea tăierilor ilegale de pădure, a microhidrocentralelor, care distrug habitatul, și a construcțiilor în zone protejate?
    e arogant să te opui psd-ului?
    sigur că da! românașul mîndru că e getodac ortodox, cu buda în curte, știe mai bine, că "noi nu sîntem colonia celor de la brucsel"!
    noi preferăm lucrurile călduțe, compromisul, useleul!
    ...după care ne plîngem că "toți sînt la fel", "sîntem blestemați" și "nu ne mai facem bine"!
    păi în lumina asta, psd-ul devine ceva oarecum acceptabil, nu? un fel de rău necesar! nici nu-i de mirare că "oamenii s-au săturat "doar" de anti-psd", cum zicea unu' pe aici!
    poporul ăsta are nevoie de lecitină! iliiescu e bine-mersi, chit că a început să voteze cu urna mobilă, iar noi deja am uitat ce înseamnă psd! habar n-avem ce vrem!
    reiau:
    psd înseamnă infractorul internațional liviu dragnea, imbecila viorica-vasilica, mumia vie ion iliescu, urmărit penal pentru crime împotriva umanității, năstase enșpe case, bădălău care se pișă pe diasporă, mitocănia, aroganța, minciuna și misecuvenismul unor infractori care și-au pus amantele ("și ele sînt oameni"), rudele, șoferii și secretarele în poziții-cheie ale aparatului guvernamental, "pentru că putem".
    psd înseamnă ordonanta 13, care a scos mii de oameni în stradă, ordonanța 14, care a distrus, practic, investițiile externe, împrumuturi de miliarde, plătite la cea mai mare dobîndă.
    da, de noi și de copii noștri!
    psd înseamnă mutilarea legilor justiției, în favoarea infractorilor de partid. ciordache, nicolicea, șerban nicolae, și alte specimene, care ar trebui să fie expuse în borcane, la antipa, nu în parlamentul româniei!
    psd înseamnă 30 de ani "de tranziție", complet pierduți, înseamnă exodul românilor, comparabil cu siria, o țară aflată în război!
    înseamnă crimele de la revoluția din '89, mineriadele, incendiul de la colectiv, și gazarea oamenilor nevinovați pe 10 august, anul trecut!
    psd înseamnă primitivismul din județele sărace, unde oamenii își dau votul pe un kil de ulei, și pe niște promisiuni pe care toți știu că nu vor fi respectate.
    psd înseamnă lipsa autostrăzilor, ba chiar a drumurilor, în unele localități, a spitalelor, a școlilor, mai nou și a pădurilor, și statul în stat numit bor.

    psd înseamnă aproape 20.000 de infractori eliberați, printre care criminali, violatori, pedofili, unii dintre ei, deja recidiviști!

    e puțin lucru să fii anti-psd? judecați singuri!

    departe de mine să spun că usr-ul sau dan barna nu au făcut greșeli!
    poate n-a fost barna destul de cunoscut. poate trebuia ales cioloș drept candidat, în locul lui.
    sloganul de campanie a fost prost ales. între "fericiți în românia", și "românia normală", îl aleg pe cel de-al doilea, fiindcă vorbim despre viitor, nu despre filme s.f. clipul a fost și el neconvingător: barna, colocvial, cu cîțiva cetățeni, cu care de fapt nu interacționa, și care arăta ca două filme suprapuse.
    bine, nici celelalte clipuri (cu excepția lui iohannis) n-au fost cine știe ce, dar mvai, de la barna aveam alte pretenții...!
    ...și uităm lucrurile bune. cînd barna zice "n-am nimic de ascuns, să verifice dna-ul contractele", sîntem neconvinși, de parcă ar mai fi făcut vreun politician asta vreodată!
    sau "fără penali în funcții publice", adică o inițiativă cetățenească, care are puterea de a face în constituție o schimbare firească, îndreptînd un rău încuibat pesedește, de 30 de ani!
    rezultatul votului de ieri ne-a arătat că n-am prea evoluat. prezența a fost mică, tinerii s-au pișat din nou pe el de vot, ocupați fiind cu instagramu', psd-ul are același electorat captiv, indiferent cîte mizerii face, psd-ul de limbă maghiară, la fel, și doar diaspora a votat normal (și în condiții normale!).
    eu zic că ieri am pierdut o mare șansă să schimbăm lucrurile. o să mai avem una la anu'. poate ne mai informăm pînă atunci. și poate ne mai băgam mințile în cap! n-aș vrea să ajungem să-l plîngem pe barna!
    • Like 2
  • CTP :
    "Sunt o grămadă de inși primitivi, grobieni, agresivi, care sunt susținătorii USR".
    Sunt sustinator Usr. Daca îl înjur pe Ctp, devin primitiv, grobian și agresiv la fel ca el, sau el e deasupra acestor epitete ?
    • Like 0
    • @ Mario Popesco
      Pamfletul ultra-para-jurnalistic nu intra aici. Aia e numai pt prostime si retelele sociale ale usr. Daca niste oameni s-au enervat si au urlat cum puteau si ei la cei ce nefondat il linsau mediatic pe, poate, mai neadecvatul candidat Barna, atunci is grobieni si primitivi. Cand CTP se considera nedreptatit musca din carne vie si isi etaleaza caninul sangeriu pe toate ecranele. Eu nu zic ca n-are in general dreptate, ca are. Dar aici a cam dat-o in bara.
      • Like 0
  • Poate e mai bine ca a iesit asa. Daca presupunem ca avem cca 60% electorat care se poate suspecta de o oarecare buna credinta, impartit pe la pnl, usr, pmp si cativa gravitationali pe ici-colo, un tur doi cu bataie intre ei (stim cum se cearta romanul cand vine vorba de politica) ar fi insemnat scindarea acestui segment. Chestie care ar fi daunat la parlamentare unde ne dorim o majoritate solida.
    • Like 0
  • Dupa o campanie electorala in care nimeni nu a dorit sa ne convinga de nimic, toti candidatii bazindu-se pe rezultatele de la europarlamentare ,asistam inca o data la neputinta romanilor de a vota pentru starpirea comumismului.Ieri am avut ocazia sa demolam definitiv mastodontul PSD. Si nu am facut-o .Romanii au votat haotic preferand sa dea voturile lui Paleologu si altor candidati si astfel au distrus orice sansa de a avea o alternativa la ce a fost pana acum.Asa cum se vede situatia este clar ca Iohannis este la mandatul nr 2 pe care il castiga doar pentru ca Barna a asteptat inca o tura de voturi de la internauti si corporatisti fara a incerca sa rupa din voturile celor de stanga,USR ul ramanand sa asiste perplex la intrarea Vioricai in finala. Inca o data romanii raman sa-si invete lectia.Vom continua sa ne lamentam in privinta lui Iohannis si dupa jumatate de an de guvernare PNL pana la parlamentare, vom vedea probabil o revenire a PSD ului.
    • Like 0
  • Excelent de adevarat domnule CTP!
    Barna, Paleologu, Rusine!
    Ati luptat impotriva Lui Iohannis si va bătut Dancila mar!
    Ati dat aripi noi PSD-ului!
    Atentie tupeista doreste confruntare 1 la 1, acolo unde Iohannis va fi pus in dificultate, caci cine poate sa dialogheze cu o femeie fara scrupule, care repeta cu nonșalantă si la infinit:
    Am mărit pensiile si salariile?
    Iar a nu te duce la confruntare inseamna multe puncte pierdute!
    Uluitor, dupa trei decenii, lupta cu urmasii PCR intra in prelungiri!
    • Like 0
  • L-am vazut aseara pe CTP la televizor, repetand placa lui preferata despe cum USR a pierdut pentru ca nu a facut compromisuri cu PNL si am ramas scarbit. Eu am votat cu USR *tocmai* pentru ca nu a facut compromisuri cu PNL si pentru ca e o alternativa la PNL.
    • Like 4
    • @ Nicu Buculei
      Dacă modul în care înțelegi tu politica ar fi fost comun tuturor simpatizanților USR, Barna ar fi obținut cel puțin același procent ca USR la alegerile europarlamentare. Unui om lucid, rațional, faptul că asta nu s-a întâmplat și că mulți "useriști" au votat cu Iohannis i-ar da de gândit. Eu unul, deși îmi repugnă aroganța și autosuficiența voastră, faptul că vă considerați un fel de rasă superioară căreia i se cuvine să conducă singură lumea, în turul I l-am votat pe Barna. Nu pentru el, ci pentru ideea ca Dăncilă să nu intre în turul II. Degradant compromis, nu-i așa? L-ai vedea pe vreunul dintre purii și durii voștri coborându-se în halul ăsta? Desigur că nu, mai bine un seppuku decât o asemenea degradare.
      • Like 0
    • @ Florian Nicolaescu
      Asta cu "sa nu intre Dancila in turul 2" a fost un gimmick de marketing, USR a fazut ca nu functiona sloganul anterior cu "fericiti in Romania" (care chiar era stupid si ineficient) asa ca pe ultima suta de metri a incercat sa recupereze schimband mesajul.
      Ce se intampla daca nu intra Dancila in turul 2? Sperati ca incep comploturile interne in PSD si Dancila e inlocuita cu Firea? Care era castigul?
      Eu, ca neafiliat politic, am votat cu Barna pentru un singur motiv: am considerat ca daca ajunge in turul 2 el are cea mai buna sansa, chiar daca una mica, de a-l invinge pe Iohannis. Pentru ca nu mi se pare Barna un presedinte bun, dar STIU ca Iohannis e un presedinte prost.
      • Like 0
    • @ Nicu Buculei
      Dacă Dăncilă nu intra în turul II erau șanse bune să fie trimisă la plimbare și să înceapă o luptă pentru putere între găștile din PSD care să ducă la fărâmițarea partidului. Cât despre șansele lui Barna de a fi câștigat în turul II erau egale cu zero, de aceea am și avut curajul să îl votez în turul I. De unde ar fi putut să atragă atâtea voturi încât să acopere diferența uriașă dintre el și Iohannis, prevestită de toate sondajele și confirmată de rezultatul alegerilor? Unii au vânturat ideea că ar primi susținerea pesediștilor, care s-ar fi răzbunat astfel pe Iohannis. Cine a susținut tâmpenia asta nu a ținut cont de faptul că Barna a repetat în permanență, de câte ori a avut ocazia, că Dăncilă trebuie împiedicată să ajungă în turul II, ceea ce a făcut și din el obiectul urii pesediștilor.
      • Like 0
    • @ Florian Nicolaescu
      Asa se spera ca se va faramita PSD si dupa infintarea Pro Romania, si dupa europarlamentare, si dupa motiune, si dupa investirea lui Orban...
      Iohannis s-a temut de dezbateri pentru ca ii era frica sa nu piarda votanti, fix de acolo se puteau castiga.
      • Like 0
  • Spre deosebire de cea a politicienilor, inflexibilitatea roboţilor are legătură cu logica...
    • Like 3


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult