Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

C.T. Popescu: A fost nevoie de pandemie ca să se dea copiilor tablete și laptopuri de către stat? De ce nu se difuzează toate cursurile la TVR?

Cristian Tudor Popescu în studioul Digi24

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a spus la postul Digi24 că nu își face iluzii că pandemie ar putea să provoace o reformă în învățământ: „Ca să faci o reformă adevărată în învățământ trebuie o reformă în om, printre adulți. Adulții trebuie să aibă altă atitudine față de învățământ”, a spus el. 

„Doamna Anisie a spus că vor fi ajutați copiii săraci care nu au suport tehnologic pentru învățarea online, tablete, laptopuri, să fie livrate acestor copii. Vine o întrebare simplă: A fost nevoie de pandemie ca să se dea copiilor tablete și laptopuri de către stat? Dacă în pandemie găsim bani, când se dau bani în toate părțile, când bugetul pârâie din toate încheieturile, în astfel de condiții găsim bani pentru a da tablete copiilor, înainte de pandemie de ce nu s-a făcut asta? Banii existau. De ce nu s-au dat atunci. Era rău să se dea atunci?”, a declarat Cristian Tudor Popescu.

Jurnalistul este de părere că toate cursurile care ar fi trebuit predate până la sfârșitul anului pot fi difuzate de TVR, care difuzează în prezent doar cursuri pentru clasele a VIII-a și a XII-a. „Nu înțeleg de ce, în afara mijloacelor de tip computer personal - laptop, tabletă, nu se folosește, pentru cursurile care urmează a fi recuperate la toamnă, Televiziunea Română? De ce nu se fac la televiziunea publică? Sunt copii care nu au laptop și telefoane inteligente, dar cred că aproape în fiecare casă din țară asta există un televizor pe care se poate vedea TVR. De ce să nu fie cursuri intensive la televizor, cu profesori care să țină cursuri după programă?”, a spus el.

Cristian Tudor Popescu a afirmat că nu își face iluzii în legătură cu reforma în învățământ. „Nu sunt un ins care să-mi fac iluzii nici în legătură cu viitorul, nici cu trecutul. Ca să faci o reformă adevărată în învățământ trebuie o reformă în om, printre adulți. Adulții trebuie să aibă altă atitudine față de învățământ. Această atitudine nu se va schimba în urma acestor luni, chiar ani, de pandemie. Se va reveni, așa cum își va reveni economia, mult mai rapid decât economia o să-și revină năravurile de dinainte de pandemie, unele nici măcar nu au dispărut. Eu nu pot să-mi fac iluzii că pandemia o să procoace o revelație și o reformă în învățământul românesc după ce ea va înceta”, a subliniat jurnalistul.

În legătură cu data de 15 mai, de la care nu va mai fi necesară declarația pe propria răspundere pentru a ieși din casă, jurnalistul a întrebat: „Ce se va întâmpla pe 15 mai? Nu este o dată stabilită epidemiologic, medical, sociologic sau științific. Este o dată politică, pentru că guvernul își dă seama că nu mai poate din punct de vedere politic să mai ducă aceste măsuri de restricție, pentru că pierde puncte electorale”.

El a atras atenția și că în cazul măsurilor de protecție „va fi foarte greu să mai fie impuse în condițiile în care se vor scoate aceste declarații, cu consecințe pe care le vom vedea”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ce fac cei care au mai multi copii de diferite varste? Invata azi unul, maine altul? ca banuiesc ca nu li se da laptop/tableta pt fiecare copil..
    • Like 0
  • De ce nu s-a investit pana acum in laptopuri/tablete? Foarte buna intrebare. De ce nu s-a investit in infrastructura sau grupuri sanitare in scoli, as adauga eu.
    Legat de TVR, da, probabil asta ar fi in prezent o solutie mai realista, desi nu una foarte buna. Pe tableta/laptop vorbesti in timp real cu proful, poti sa ii pui intrebari. Daca predarea se face la televizor pierzi interactiunea asta.
    • Like 2
  • Cred ca ar trebui de vazut ce dam si cui dam. Aici e problema. Nu vorbin de egalitate ca nu mai suntem in perioada comunista. Avem nevoie de sisteme sociale care sa functioneze, sa-i sustina pe nevoiasi fara favorizati si fara nepotism. Pe noi ne bantuie inca stafiile trecutului. Ma refer la perioada de timp in care am fost nevoiti sa furam ca sa putem supravietui. Vremurile acelea au trecut. E timpul sa cautam solutii reale si aplicabile. Referitor la tablete: nu dai unui copil de gradinita sau scoala primara o tableta ca-i faci rost de o noua jucarie costisitoare, multicolora si care mai si zdrangane. Nu invata mare lucru si mai devine si dependent. Tabletele sunt pentru copiii care au deja o baza culurala, o folosesc pentru aprofundarea informatiilor si au acces la internet.
    • Like 1
  • Valentin check icon
    Mă bucur că această pandemie va zgudui din rădăcini aiureala de sistem de învăţământ. E clar pentru oricine că zeci de ani de-acum încolo economia se va schimba radical, aşa că se va duce cu învăţatul de dragul învăţatului. Se va învăţa strict pe profesia în cauză - cele care mai rămân - iar restul va fi aruncat la coş.
    E vorba de supravieţuire acum, nu de spanacul elitist cu care ne-am obişnuit.
    • Like 1
    • @ Valentin
      Si de ce ma rog ar fi asa, mai exact? Nu e spanac elitist, e cultura generala, si cum nu s-a renuntat la asta dupa al doilea razboi mondial, nu vad de ce s-ar renunta acum.
      • Like 2
  • antonia check icon
    Cel mai bine ar fi ca sa avem o tara in care sa nu se mai dea nimic . Uite-asa, NIMIC !
    Sa fie asa un sistem in care munca cinstita sa fie incurajata si rasplatita dupa merite incat fiecare sa-si permita lejer sa le asigure odraslelor ce e necesar pentru dezvoltarea lor normala, fara sa aiba nevoie de pomeni.
    Personal m-am saturat rau de ' cine ce ne da'. Tocmai ce-am vazut niste politicieni pe ecrane de m-au umplut de greata. Erau in show ce fac ei pentru unii cetateni, ce le ' da'
    Intr-o tara normala asa ceva ar fi penal, parerea mea.
    Politicienii ar trebui sa asigure CADRU LEGAL, UN SISTEM CURAT, pentru ca TOTI sa ajunga la resurse nu numai aia nimeriti intamplator in raza de laudarosenie si sentimentul importantei de sine al unor politruci , care, culmea, prind bine la public.
    NU pomenilor ! DA sistemului corect si normal !!
    • Like 5
    • @ antonia
      Aveti dreptate.De ce copilul unuia sa primeasca tableta iar copilul altuia nu?Pentru ca parintii unuia vor sa lucreze iar parintii celuilant nu vor. Ei sunt saraci pentru ca munca nu le place. Stau acasā fac enspe copii SI apoi se uita spre primarie sau guvern si se intreaba:Ce ne dati?
      • Like 2
    • @ antonia
      In principiu da, in practica e mai greu. Imaginati-va urmatorul scenariu: te nasti in saracie, ai o scoala la mama naibii la 13 km, n-ai un drum ca lumea prin sat, canci curent electric, autobuz nu, masina nu. Reusesti cumva sa faci 4 clase, poate, ca oricum te iau parintii de la scoala sa practici agricultura de subzistenta (plus ca profesori pe acolo prin sat sunt mai din 2 in 14). Esti analfabet functional, calificat sa faci aproape nimic, te-ar costa mai mult sa ajungi zilnic la locul de munca decat ai castiga muncind. Cine e de vina in situatia asta? Un amestec amar de parinti, stat si circumstante nasoale.
      Asa ca sigur, NU pomenilor, dar pana ajungem acolo trebuie intai sa construim un sistem cat de cat functional. Adica statul trebuie sa faca lucrurile pentru care a fost platit. Pana se intampla asta, copiii aia au nevoie de ajutor.
      • Like 3
    • @ Cornel Cancel
      check icon
      Le da 150 de lei de copil. Cam mult daca ma intrebi pe mine, mai bine le dadeau mai multe milioane la Ford si Renault ca ajutor social :)
      • Like 0
    • @
      Credeam ca ai plecat in China.Ce mai cauti pe aici comunistule?
      • Like 1
  • „Ca să faci o reformă adevărată în învățământ trebuie o reformă în om, printre adulți. Adulții trebuie să aibă altă atitudine față de învățământ”, zicea CTP.
    Așadar, copilul trebuia să fie ”ajutat” de către adultul care îl supraveghează pentru a folosi în mod util lui resursele electronice.
    Copiii mei folosesc gadget-urile doar pentru perioade de timp convenite, și în majoritatea timpului pentru lecții și informații adiacente.
    Accesul la internet nu mai înseamnă de multă vreme cablul sau fibra optică, iar cartelele SIM sunt foarte viabile.
    În ceea ce privește lipsa de interes a politrucilor pentru mediul rural (în special), pentru învățământ, sănătate și tineret, în particular, au fost de fapt doar pârghiile prin care și-au asigurat perpetuarea spre robinetul cu bani publici; și doar în complicitate cu cei cărora le-a fost aruncată câte o firimitură: țigani, pensionari, ”sociali” ... ”nouă ce ne dă?!”, dar și profitorii agramați și semi-analfabeți angajați în instituțiile statului.
    În cazul copiilor, și în mod particular pentru învățământ, asigurarea mijloacelor (gadget-urilor) necesare studiului de la distanță este în folosul României, pe termen lung, dar nu este în interesul mafiei roșii (politice) pe termen scurt. Politrucii ne vor proști, supuși și dependenți, ori tineretul este cel care asigură plata pensiilor viitoare, asigură volumul bugetului național, asigura perenitatea poporului deznădăjduit acum. Așadar, chiar și în acest mod, mijloacele necesare accesului nediscriminatoriu la învățământ, pe lângă dreptul elementar legal, constituie și o obligație constituțională, refuzată de către mafia politică, până în prezent. Minciuna și corupția din conducerile școlilor și inspectoratelor (toate numite politic) a dus la multiplicarea numărului absolvenților agramați și/sau analfabeți funcțional. Minciuna era una dintre condițiile găștilor politice; ca și șpaga, ori intervențiile în favoarea... Părerea mea.
    • Like 0
    • @ Ion Popescu
      check icon
      Stai sa vezi cand politrucii o sa fie inlocuiti cu politicieni adevarati, care nu vor mai neglija ̶s̶p̶a̶l̶a̶r̶e̶a̶ ̶p̶e̶ ̶c̶r̶e̶i̶e̶r̶ educatia.
      • Like 0
  • check icon
    S-o ia naiba de tehnologie. Aseara ne chioram p-un telefon sa deslusim un proiect. Pai tot planurile alea mari format A1 pot sa-ti dea o imagine de ansamblu, O s-a ajungem toti chiori.
    • Like 0
    • @
      check icon
      "De o mie de ori era mai bune televizoarele pe lămpi! De o mie de ori!!"
      Cînd ești prost, ce mai contează dacă ești chior sau nu?
      • Like 3
    • @
      check icon
      Stai sa vezi ce fel arata daca dai share screen pe un tv de 75". Mai ceva ca A0
      • Like 0
    • @
      check icon
      Tu cine esti de comentezi fara sa ai un nume? Si prost esti tu care ai pretentia sa vezi o imagine de ansambu intr-un ecran cat palma.
      • Like 0
    • @
      check icon
      Eu sunt Cel Fără de Nume, te simți mai bine acum?
      Și nu, nu eu am pretenția să văd o imagine de ansamblu într-un ecran cît palma, tu o ai!
      • Like 1
  • CTP este intr-o forma foarte slaba ,e atins de virus ,dar cu alte efecte si anume la informare si logica!Nepotul meu de 7 ani a crescut in casa la parinti si bunici cu internet,telefone smart,tablete etc. Acum le foloseste in izolare la scoala online,dar pana acum le-a folosit exclusiv la jocuri sau Youtube,la ce le-ar fi folosit copiilor aceste utilizari?Ne mai vorbind ca aceasta actiune specifica tarilor bogate sau socialiste putea sa o faca PSD,"bogat" la furaturi,dar mai putin la actiuni serioase pentru populatie!Apropos,ce faci cu cele cca.1500 localitati care nu au acces la internet?Sau dam tablete cu SIM si abonament gratis?Reveniti pe pamant domnule CTP va transformati in politician pesedist!
    • Like 1
    • @ Arthur Chivulescu
      „Ca să faci o reformă adevărată în învățământ trebuie o reformă în om, printre adulți. Adulții trebuie să aibă altă atitudine față de învățământ”, zicea CTP.
      Așadar, chiar ați confirmat spusele acestuia, precum și graba cu care insistați să contraziceți ceva inventat. Copilul trebuia să fie ”ajutat” de către adultul care îl supraveghează pentru a folosi în mod util lui resursele electronice.
      Copiii mei folosesc gadget-urile doar pentru perioade de timp convenite, și în majoritatea timpului pentru lecții și informații adiacente.
      Accesul la internet nu mai înseamnă de multă vreme cablul sau fibra optică, iar cartelele SIM sunt foarte viabile.
      În ceea ce privește lipsa de interes a politrucilor pentru mediul rural (în special), pentru învățământ, sănătate și tineret, în particular, au fost de fapt doar pârghiile prin care și-au asigurat perpetuarea spre robinetul cu bani publici; și doar în complicitate cu cei cărora le-a fost aruncată câte o firimitură: țigani, pensionari, ”sociali” ... ”nouă ce ne dă?!”, dar și profitorii agramați și semi-analfabeți angajați în instituțiile statului.
      În cazul copiilor, și în mod particular pentru învățământ, asigurarea mijloacelor (gadget-urilor) necesare studiului de la distanță este în folosul României, pe termen lung, dar nu este în interesul mafiei roșii (politice) pe termen scurt. Politrucii ne vor proști, supuși și dependenți, ori tineretul este cel care asigură plata pensiilor viitoare, asigură volumul bugetului național, asigura perenitatea poporului deznădăjduit acum. Așadar, chiar și în acest mod, mijloacele necesare accesului nediscriminatoriu la învățământ, pe lângă dreptul elementar legal, constituie și o obligație constituțională, refuzată de către mafia politică până în prezent. Minciuna și corupția din conducerile școlilor și inspectoratelor (toate numite politic) a dus la multiplicarea numărului absolvenților agramați și/sau analfabeți funcțional. Minciuna era una dintre condițiile găștilor politice; ca și șpaga, ori intervențiile în favoarea... Părerea mea.
      • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult