Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de trei ani. De astăzi vă invităm să ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră, dar și să testați viitorul tehnologiei, implementăm conversația vocală direct în browser, apăsând pe butonul de microfon poți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Calculul cinic prin care statul măsoară suferința unui copil. ONG-urile care nu se află pe lista furnizorilor acreditați de servicii sociale, condamnate să primească mai puțini bani

El e Stat. Noi suntem oamenii. Ne numim “contribuabili” când Statul ne cheamă să ne plătim impozitele. Ne numește “cetățeni cu drept de vot” când ne cheamă la alegeri. În textele de legi ni se spune “persoanele” și tot așa. Nu prea ne spune nimeni “oameni”. În fine...

Când oamenii văd că statul îi cheamă mereu, dar nu prea le răspunde și nu prea le rezolvă problemele, se apucă să și le rezolve singuri. Uneori singuri-singuri, alteori singuri-împreună, adică adunați în asociații de tot felul.

De ani buni, oamenii adunați împreună au făcut lucruri grozave pentru ei, lucruri care le trebuiau, dar pe care Statul cel mare și puternic, nu le-a putut face el: au construit spitale, au plantat păduri, au deschis teatre, au dus școala la țară sau în ghetouri și câte altele. Oamenii s-au strâns împreună exasperați de imobilitatea statului pe care-l tot chemau, dar nu-i auzea, hotărâți că, dacă nu “se face”, vor face ei. Și au făcut.

Guvernul drege de luni bune prevederile bulversantei “revoluții fiscale”. Joi a reparat o greșeală, făcând o nedreptate.

Reclasificarea ca microîntreprinderi a multor companii și transferul contribuțiilor de la angajat la angajator au alarmat organizațiile non-guvernamentale amenințate să-și piardă surse de finanțare pe care contau ca să își poată face proiectele: sponsorizări tăiate și înjumătățirea sumelor ce provin din 2% din impozitul pe veniturile persoanelor. Pentru ca veniturile organizațiilor să nu scadă, guvernul rectifică acum situația: microîntreprinderile vor putea sponsoriza organizațiile acreditate ca furnizori de servicii sociale și crește de la 2 la 3,5% procentul în impozite ce poate fi redirecționat de oameni către organizațiile acreditate ca furnizori de servicii sociale.

Și celelalte? Cele care nu furnizează servicii sociale cu acreditare? Ele ce au? Sau ce nu au? De ce ele merită să le scadă veniturile?

Cum măsurăm necazul? Autismul nu e un “necaz” mai mare decât o malformație congenitală de inimă. Nici diabetul nu e un necaz mai mic decât epilepsia.

Cum împărțim ajutorul, cum cântărim necazul? - Dați-mi, va rog, un kilogram de necazuri, să fie de 2 lei. Și doamnei dați-i 3 kilograme. - V-am pus 3.5 kilograme, rămâne așa?

Acum câteva zile, am vizitat-o în spital pe Eli, o fetiță care a trăit la Marie Curie primii ei 3 ani din viață. Eli primește prin tuburi medicamente, hrană, tot ce înseamnă viață. Păpușii ei îi face injecții cu pixul și se învârte prin salonul ei îmbrăcată într-un halat alb, mic, pe măsură ei, pe care scrie “Doctor” - un cadou adorabil. Ne-am jucat împreună de-a magazinul și mi-a vândut, de 7 lei, cartofi – 5 mililitri de cartofi, așa a spus ea. Asta e unitatea de măsură pe care o știe ea.

Foto: Facebook Toți pentru Eli

Poate așa cântărim necazurile… în mililitri.

Eli merită să trăiască, Eli merită ajutorul nostru în aceeași măsură în care îl merită un copil cu epilepsie. Copiii cu autism ajutați de organizații acreditate merită la fel de mult ajutor ca și copiii bolnavi de inima ajutați de unele neacreditate. Nici mai mult, nici mai puțin.

Doar câteva exemple de organizații neacreditate care fac treaba multă și bună:

 • Pentru o urgență majoră, sunăm la SMURD. Și SMURD-ul vine. Au salvat mii de vieți. O fundație susține serviciul și cumpără ambulanțe și materiale necesare intervențiilor de urgență, face cursuri pentru oameni simpli, instruiește medici.
 • Inima Copiilor a construit la Marie Curie o secție în care copiii bolnavi de inimă sunt operați și salvați. Secția de Terapie intensivă nou-născuți e o clădire nouă de 4 etaje în curtea spitalului vechi. Renovează acum la Constanța o secție similară. Și acum, tot la Marie Curie, Dăruiește Viață a început construcția altei clădiri: va fi un spital de oncologie pentru copii. Asociațiile donează Statului aceste secții, nu pleacă cu ele în spinare, nu și le fac lor, ci tuturor oamenilor.
 • 2 milioane de copaci (probabil cam 500 hectare de pădure) au plantat doar câteva asociațîi de mediu de care știm cu toții: Pădurea Copiilor, Plantează în România, Mai Mult Verde, Plantăm fapte bune în România. Aer curat pe care-l respirăm toți.
 • Teatrul Act există de 23 de ani și e susținut de o fundație. La fel, multe alte teatre “particulare” din București și din țară.
 • Dexonline.ro – platforma pe care probabil a folosit-o fiecare “cetățean” român e susținută de Asociația Dexonline de 16 ani. Câtă muncă!

Sunt organizații care construiesc case pentru săraci, care ii învață carte pe copii, care se ocupă de animale sau duc curent electric în vârful muntelui.

Sunt proiecte care ne ajută pe toți!

Sunt aproximativ 100.000 de ONG-uri în România. Cam 3000 dintre ele sunt acreditate ca furnizori de servicii sociale. (dintr-un total de 6300 de furnizori de servicii sociale acreditați, mai mult de jumătate sunt Direcțiile de Asistență socială și Primăriile)

Cele care fac altceva de ce ar fi mai puțin îndreptățite să continue să facă bine? E logică și echitabilă egalizarea înlesnirilor fiscale pentru toate organizațiile, indiferent de profil și de acreditări. E necesar un tratament egal.

Pentru Stat sumele atrase de organizații nu-s mari, nu destabilizează economia. Totalul din redirecționarea de 2% face cât 5-6 km de autostradă… Sumele din sponsorizări sunt mai mari, cam cât bugetul anual al unui municipiu. Puțin mai mult decât o catedrală... la roșu. Greu de crezut că sumele astea direcționate către organizații ajung să fie o mare problema pentru Stat. Cu siguranță, însă, rezolva din problemele Statului – cele pe care el nu le rezolva! Și pe care le rezolvăm noi, oamenii - împreună.

Pentru comunități, pentru oameni, banii ăștia pot îndrepta rele, pot schimba destine, pot salva vieți!

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Vezi tu, statul are 3 guși, 4 burți și 2 cefe - cum vrei să lase firimiturile astea să-i scape printre degetele-cremvurști?
  • Like 1
  • @ Ionut Catalin Dimache
   „Asociațiile donează Statului aceste secții” - mi s-a strîns carnea pe mine cînd am citit asta; cel mai mare prădalnic al resurselor nației poate ar trebui ținut departe de inițiative PRIVATE de acest gen.
   • Like 1


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Speranța Farcă

„Părinții sunt foarte angoasați, aud peste tot că copilul lui cutare face așa, copilul lui cutare face așa. Și se gândesc că ei nu oferă același start copilului lor, care va intra în competiție cu acei copii care au făcut toate acele cursuri. Gândim educația și viața ca pe o competiție”, spune Speranța Farca.

Citește mai mult

Șezlonguri în apă la Marea Neagră

Este o adevărată luptă între turişti pentru a prinde cel mai apropiat pat de plajă lângă apă deşi nu stau prea mult pe sezlong şi apoi tot ei se plâng că nu au soare pentru a se bronza din cauza umbrelelor extrem de apropiate.

Citește mai mult

Foto pentru textul Arinei Angelescu

Plec în oraș. Nu apuc să conduc prea mult când aud telefonul. E mama, care rămăsese cu cel mic. Inima îmi bate deja mai tare. Îmi trec tot felul de scenarii prin cap. Niciunul prea fericit. Răspund. Nu e mama. E băiețelul meu. Plânge în hohote și lasă puțin spațiu ca eu să înțeleg ceva. Nu-știu-ce grisine pe care le-am uitat acasă?!

Citește mai mult

Andrei Ene

AntiFragile, un startup care dezvoltă un sistem de etichete inteligente, care permit monitorizarea de la distanță a coletelor pe parcursul procesului de transport, a fost desemnat vineri seara câștigătorul competiției UPGRADE 100 Floors Elevator Pitch. Pe scurt, eticheta își schimbă culoarea dacă pachetul a fost scăpat de curieri.

Citește mai mult