Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Doamna Ioana are 73 de ani, 5 copii, 10 nepoți și vine voluntar la un spital din București ca să aibă grijă de bebelușii abandonați

Bunica de la Neonat

Foto: Inima Copiilor

“Avem voie să facem asta în România? Îmi poate da cineva un răspuns autorizat?” întreba Oana Pellea în urmă cu două zile pe contul său de Facebook postând un clip care a adunat peste 56 de milioane de vizualizări din decembrie anul trecut și până azi. Clipul surprinde în câteva secunde povestea lui David Deutchman, supranumit “bunicul de la Terapie Intensivă Neonat” sau “baby buddy” (n.r.“tovarășul copiilor”). De 12 ani, acest domn, cu păr albit, pieptănat într-o parte, intră două zile pe săptămână în secția de Terapie Intensivă Nou-născuți a Spitalului pentru Copii din Atlanta, ca să aline suferința celor mici. Îi ia în brațe, îi leagănă, le cântă Johnny Cash: “You are my sunshine” - cu zâmbet, cu emoție, cu drag – și îi privește cum cresc.

Deutchman, retras din afaceri, încearcă astfel să ofere sprijin prematurilor și copiilor cu diferite afecțiuni, lipsiți de prezența părinților și de suport afectiv. Bărbatul nu primește nicio recompensă pentru timpul petrecut în spital, dar spune că satisfacția de a face ceva care contează cu adevărat pentru un copil este de neprețuit. Mai mult, afirmă el, noua sa meserie este cea mai bună din lume.

“Acest Domn mi-a dat o idee minunată. Vreau să-i urmez gestul. Poate și dumneavoastră...Asta înseamnă puterea exemplului! E nevoie de atâta iubire în lume încât ăsta e un mod superb de a dărui”, scrie Oana Pellea.

Iar eu citesc postarea, dau like și zic: „- Avem voie să facem asta în România. Avem voie și chiar se întâmplă, chiar și azi, la “Marie Curie”, în Secția de Terapie Intensivă nou-născuți, condusă de doctorul Cîrstoveanu. 

Doamna cu părul alb din imaginea de mai sus este Ioana Antonescu. Și-a crescut cei cinci copii, de la care are zece nepoți și o strănepoată, și spune că vrea să ajute: “Pentru conștiința mea. Să pot să învăț ceva”. A urmat cursurile de voluntari de la "Marie Curie", după ce a auzit de ele la DGASPC Sector 4, la Clubul Seniorilor, iar vârsta - 73 de ani - nu reprezintă pentru doamna Antonescu un hotar de netrecut. "Am răbdare, atenție, calm și dragoste", se caracterizează bunica, care ani de zile a lucrat tot într-un spital pentru copii, ca ajutor de bucătar. Priviți-o cum o îmbrățișează pe Petruța și imaginați-vă ce povești le va spune copiilor internați la Neonat, în fiecare zi de vineri. „Lunea, miercurea și joia, avem cor la Club, așa că vineri pot merge la copii. I-am zis fetei mele: - Mami, io nu mai iau medicamentele de tensiune. Am inima tare; am văzut copilașii ăia la incubator. Vreau să ajut”.

Aici vin, după un program bine stabilit, minimum două ore pe săptămână, voluntari. Cel mai tânăr înscris are 17 ani și este licean, iar decanul de vârstă al “bunicilor de la Neonat” are 89 de ani.

Foto: Inima Copiilor

Cu toții au urmat sau vor urma cursuri “de îngrijire” a bebelușilor. Ghid le este șeful Secției de Terapie Intensivă nou-născuți de la “Marie Curie”, cea mai modernă de acest tip din sud-estul Europei, realizată cu sprijinul financiar al Fundației Vodafone România.

Foto: Inima Copiilor

Într-o sală de curs, voluntarii români și francezi (pentru că Da, s-au înscris în program și străini, care oferă afecțiune copiilor noștri) fac cerc în jurul unei mese radiante (n.r. cutia de resuscitare și de încălzire pentru un nou-născut) și învață – pe o păpușă - cum poate fi ridicat, luat, îmbrățișat și hrănit un nou-născut lipsit de prezența părinților. Proiectul se află acum în faza pilot, urmând să fie extins în perioda următoare.

Păpușa-simulator, numită în hârtii “Petruța”, dar strigată diferit de fiecare, după o nostalgie sau un copil lăsat acasă, este una specială. Are înălțimea și greutatea unui bebeluș născut la termen: 3500 gr, dar lasă capul pe spate, sau în față, se poate intuba, are fontanelă moale, coloană vertebrală, clavicule, omoplați.

“Petruța” asta are zeci de fire prinse de ea, asemeni unui pui de om firav, așa că fiecare pereche de brațe care o ridică și o așează în dreptul inimii tremură și se bucură de miracol. Miracolul de a face bine unui copil.

Foto: Inima copiilor

Unui copil care suportă în medie, potrivit studiilor medicale, opt manevre dureroase zilnic: aspirat, intubat, branulă, recoltat analize, schimbat pansamentul, perfuzia, injecții.

Unui copil care e singur în tot acest timp. Pentru că mama lui mai are alți copii acasă și nu îi poate fi alături în spital sau poate că, pur și simplu, l-a părăsit.

Majoritatea acestor copii petrec la Terapie Intensivă câteva săptămâni sau luni din viață. Unii stau aici chiar ani, pentru că doar așa ar putea supraviețui.

Foto: Inima Copiilor

Lipsiți de atingere umană, copiii părăsiți se recuperează mult mai încet după o intervenție chirurgicală sau după alte proceduri. Pe termen mediu și lung, lipsa stimulării duce la întârzieri în dezvoltare uneori irecuperabile și la creșterea duratei de spitalizare cu până la 50% față de ceilalți copii, potrivit unei statistici a Secției TINN a Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Marie Curie”.

O soluție viabilă pentru dezvoltarea și recuperarea medicală a copiilor cu afecțiuni grave părăsiți sau neînsoțiți de părinți și internați rămâne acest tip de terapie non-invazivă oferită de voluntari.

Și Da, se poate și în România, pentru că „Inima Copiilor” a lansat, cu sprijinul financiar al MOL România, acest program: „Niciun copil singur în spital”. Astfel, până în august 2018, asociația „Inima Copiilor”, împreună cu Spitalul, organizează sesiuni lunare de pregătire a celor care își doresc să ofere benevol timp și afecțiune prematurilor și nou-născuților cu afecțiuni grave internați la Terapie Intensivă nou-născuți. În acest moment, în secția condusă de doctorul Cîrstoveanu se află cinci nou-născuți singuri, pentru care e nevoie de David Deutchman de România.

Voluntarii, care vor purta în curând uniforme speciale, de culoare verde – pentru a se deosebi de personalul medical din secție - nu execută manevre sau acte medicale. Ei doar ating, mângâie, hrănesc, îmbrățișează și le cântă micuților singuri și suferinzi. Au învățat cu “Petruța” sau acasă, când și-au crescut fiii și apoi nepoții, iar acum vor mai mult; vor să fie utili.

Până azi 23 de persoane au urmat, în cadrul proiectului pilot, cursul, seria de la începutul lui martie fiind una a doamnelor care sunt înscrise în Clubul Seniorilor Sector 4.

Da, și în România se poate. Ba chiar se întâmplă.

Imaginile sunt realizate marți, 13 martie 2018, în secția de TINN de la “Marie Curie”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cat de frumos poate sa fie doar simplul gest de mangaiere sau imbratisare ptr.noi,oamenii,daramite ptr.o farama de suflet ca acesti bebeluși! Mi_as dori dun tot sufletul sa ii pot ajuta,sa le fiu alaturi cu un gest de afectiune,sa pot vorbi cu ei,,caci au nevoie de cat mai multa atentie,mai ales in primele luni de viata! Sunt studenta la master,arte,Bucuresti si mi_as dori din toata inimi sa fac parte din acest program extraordinar!
    • Like 0
  • Vreau sa fac voluntariat sâmbătă,duminică.
    • Like 0
  • As dori si eu sa ajut acesti copilasi.Ma puteti indruma va rog?
    • Like 0
  • As vrea sa particip si eu la o asemenea acțiune, m-ar încânta tare mult da pot ajuta. Ma poate cineva îndruma?
    • Like 0
  • Bună seara.Doresc să fac voluntariat la spitalul Marie Currie la secția terapie intensivă nou -născuti.iubesc copiii mult si imi sunt foarte dragi.astept un raspuns.Multă sănătate
    • Like 0
  • Exceptional...Si eu voi fi acolo cand ma-ntorc acasa...Pe moment inca lucrez in Irlanda, ma simt foarte singura...nu stiu daca aici este organizat un astfel de serviciu. Ma voi interesa, doar ca am foarte putin timp liber...Da, cu iubire se pot tamadui copilasii pentru ca omul are un camp special general de inima...O inima sanatoasa poate influenta in bine inimile altor oameni din raza de actiune a campului ei !!!
    • Like 0
  • Î mi doresc din suflet sa pot face si eu cursuri de voluntariat in Alexandria!Dar totul tine de noi sa facem ceva unul pentru celalalt,clar numai si doar impreuna putem.
    • Like 0
  • Imi place ideea de a putea fi voluntar,in special pentru copilasi.
    • Like 3
  • Minunat❤️ Si eu imi doresc demult sa ajut in acest sens... Dar nu stiu sa fie in Arad.. Oare cum am putea demara o asemenea actiune?
    • Like 2
    • @ Naomi Turcas
      D check icon
      Încercați să luați legătura cu cei de la asociație http://www.inimacopiilor.ro/contact.php

      Cu siguranță dânșii vă pot îndruma cel mai bine în acest sens.
      • Like 2
  • Exista aceasta miscare si in alte orase, in Oradea este Amia Suflet de Copil, unde voluntarii au grija de copiii abandonati in maternitate. Si cu siguranta si in alte orase. Presa insa la modul general e prea preocupata si aservita politicului, a pierdut contactul cu realitatea...
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult
sound-bars icon