Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Calitatea vieții noastre este puternic influențată de calitatea relațiilor noastre. De ce fericirea este mai aproape decât am fi dispuși să credem

Relații de cuplu

Foto: Guliver Getty Images

Te-ai întrebat vreodată ce-ai putea face diferit, pentru ca viața ta să fie mai bună? Adică să simți că drumul tău în această lume nu doar că are sens, ci este și în ton cu valorile tale și că trăiești viața pe care ți-o dorești cu adevărat? Dacă citești Republica.ro, cu siguranță că faci parte din categoria persoanelor care-și pun întrebări. Și sunt sigur că ai găsit și numeroase răspunsuri – mai mult sau mai puțin satisfăcătoare. 

Din perspectiva mea de psiholog pasionat de cotloanele minții umane, cred că fiecare dintre noi ajunge la un moment dat în acel punct al vieții din care vede că s-a dus prea mult din ceea ce a fost și mai are prea puțin din ceea ce va fi să vină. Iar atunci, anxietatea își găsește culcuș în lumea lui interioară și, apăsând pe telecomanda minții, identifică cele mai catastrofice canale de „psiho-media“. 

Pe ele proiectează filmul îngrijorării, al disperării, al neputinței și al neajutorării. Și ce face omul modern în astfel de situații, hăituit de toată încărcătura emoțională și tensiunea psihologică? Se blochează sau face repede, repede schimbări. Începe să stabilească reguli peste reguli, cheltuie fără dram de cumpătare, mănâncă până ce își amorțește simțurile, se ceartă cu cei din jur – partener de viață, copii, colegi – percepându-i oarecum drept principalii responsabili pentru tot ce n-a fost cândva bine și tot răul care s-ar putea să vină. Cu alte cuvinte, forțat de disperare, reacționează într-o manieră automată, fără să judece în profunzime și fără să știe cu adevărat de ce face ceea ce face... În final, un om astfel afectat ajunge adesea să genereze și mai mult haos sau rigiditate în viața sa și a celor care (sub o formă sau alta) depind de el. 

Desigur că există și altfel de manifestări, mult mai potrivite și mai pline de umanitate. Doar că psihologia noastră este mai complexă decât pare – mintea are nevoie să înțeleagă, să știe că se poate și altfel, să riște, să fie inspirată, să creadă, să accepte și să gestioneze eșecul, pentru ca mai apoi să ajungă la fericirea mult dorită. Iar aici apare următoarea întrebare: Cum definim această fericire? Și, din nou, răspunsurile par să fie infinite. Unii visează la bani și vacanțe scumpe, alții la școli private în care să-și instruiască copiii. În același timp, mulți alții nu-și doresc decât să știe că au din ce să-și plătească, lună de lună, rata la bancă pentru cele patru roți care le asigură libertatea de mișcare sau pentru acoperișul care pare să fie cea mai mare realizare. Dar este suficient? Sau, mai exact, toate acestea aduc în zilele noastre fericirea?

Răspunsul găsit de psihologie este cât se poate de evident. Indiferent ce anume ne dorim de la viață, studiile științifice ne transmit foarte clar o concluzie: Calitatea vieții noastre este puternic influențată de calitatea relațiilor noastre. Iar una dintre cele mai extinse cercetări longitudinale realizate vreodată în domeniul psihologiei, care s-a încheiat de curând la Harvard după o perioadă de aproximativ 80 de ani de studiere a subiecților, ne deschide ochii și ne spune că fericirea este mai aproape decât am fi dispuși a crede. Că, pentru o călătorie umană cu sens pe acest pământ, avem nevoie să învățăm să ne conectăm cu cei de lângă noi – în așa fel încât relațiile care ne leagă, pentru scurtă vreme sau pentru o viață întreagă, să ne ofere baza de siguranță necesară, la bine și la greu. Cu alte cuvinte, dacă vrei să fii fericit și să te numești un om de succes, premisa necesară este să-ți schimbi mindset-ul cu privire la valoarea relațiilor tale. Relațiile nu sunt doar niște simple legături invizibile, pe care să-ți permiți să le tratezi cu indiferență și nepăsare. Acestea s-ar putea să reprezinte cel mai important factor, atunci când vine vorba nu doar de fericire, ci și de sănătatea noastră fizică și psihică, de nivelul stării de bine și de satisfacție cu privire la propria viață.

Te-ai fi gândit că ceva atât de simplu este răspunsul la întrebarea cu care am început acest text? Probabil că răspunsul este iarăși „da“. Cu toate acestea, noi, oamenii, avem nevoie de asigurări, de validări și de confirmări. Mai ales atunci când vine vorba de schimbări cu impact asupra vieții noastre. Și, de asemenea, mai cred și că noi avem nevoie de modele, de povești care să aibă sens pentru mintea noastră și de oameni care nu doar să normalizeze dificultățile, dar și să ne inspire curaj, compasiune și poftă de conectare.    

Așadar, pe 20 octombrie, te așteptăm alături de noi la #EpicTalk – probabil, cel mai important eveniment de promovare a sănătății relaționale organizat în această toamnă la București, sub egida #RevoluțiaRelaționalăÎnRomânia. Epic Talk este o conferință destinată publicului larg, în cadrul căreia psihologi și oameni plini de pasiune te așteaptă să-ți împărtășească poveștile unor vieți imperfecte, dar cu siguranță fericite și de succes. În rândul vorbitorilor se numără Andreea Esca, Oana Moraru, Diana Stănculeanu, Mirela Retegan, Adrian Hădean și subsemnatul, Gáspár György. Pentru înscriere și pentru mai multe detalii, vizitează www.paginadepsihologie.ro.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Din experienta proprie si eu as vrea sa transmit ideea pericolului de a strica o relatie din cauza unei discutii ce initial e cat se poate de principiala, dar care degenereaza in ceva personal numai pentru ca nu avem intotdeauna intuitia de a prevedea cat resentiment a adunat cineva pe noi (poate dintr-o invidie veche, poate din pastrarea prea multa vreme sub tacere a unor frustrari legate de conceptiile noastre expuse cu diverse ocazii)...cert este ca discutia principiala(de obicei despre politica, din pacate) ajunge sa completeze masa critica de frustrare din mintea partenerului de discutie si el sau ea poate exploda cand te astepti mai putin, dandu-si, cum s-ar spune, arama pe fata, si, s-a terminat cu amicitia! Asta ne poate afecta emotional multa vreme dupa aceea. Deci la primul semn ca partenerul/partenera de discutie incepe sa arate ostilitate, daca vreti sa va pastrati sanatatea, faceti efortul de a va retrage la timp din discutie. Fie hotarati in sinea voastra sa nu mai discutati niciodata cu persoana respectiva, dar nu i-o spuneti, fie pretindeti ceva de ciurcumstanta , dar stopati discutia neaparat. Nimic nu-ti poate face mai rau decat sa te vezi incondeiat supradimensionat, toxic si dusmanos, de catre o persoana care era cat se poate de cordiala inainte si cu care mentinusei ani de zile o prietenie, poate nu autentica si profunda, dar macar normala, fara a fi o sursa de suparare...A identifica la timp un derapaj al unei discutii e o mare arta.
  • Like 1
 • Daca rezultatul studiului respectiv este cel scris in articol atunci este unul profund gresit (chiar daca "gresit" nu are grade de comparatie am pus "profund" pentru a sublinia magnitudinea erorii).

  "Că, pentru o călătorie umană cu sens pe acest pământ, avem nevoie să învățăm să ne conectăm cu cei de lângă noi – în așa fel încât relațiile care ne leagă, pentru scurtă vreme sau pentru o viață întreagă, să ne ofere baza de siguranță necesară, la bine și la greu.
  Cu alte cuvinte, dacă vrei să fii fericit și să te numești un om de succes, premisa necesară este să-ți schimbi mindset-ul cu privire la valoarea relațiilor tale."

  O prima observatie este aceea ca nu relatiile umane nu iti ofera un sens al vietii. Noi NU traim pentru relatii umane, au fost oameni (pustnici) in istoria omenirii care nu au vazut un om timp de zeci de ani, au trait si au murit singuri (si fericiti).

  Nu demult a fost publicat pe republica.ro un articol (nu il mai gasesc acum sa fac referire exacta la el) in care se spunea ca societatea vestica este intr-o criza profunda din punctul de vedere al relatiilor interumane. In articolul respectiv se punea o intrebare foarte buna, pe care in mod normal ar trebui sa fie pusa de catre toti: "tu citi prieteni adevarati ai?". Asta este o intrebare foarte dura, din perspectiva raspunsului (pe care si-l da fiecare :D).

  De altfel asta este una dintre problemele majore ale societatii vestice, atee: pune accentul principal pe relatia cu ceilalti in loc sa puna pe primul loc relatia dintre om si Dumnezeu (Acela din Biblie). Oamenii sint schimbatori, Dumnezeu nu este. Oamenii sint imperfecti, Dumnezeu este perfect.

  Problema majora a vesticilor este ateismul (si asta ii ingroapa).
  Calitatea vietii depinde in primul si in priul rind de calitatea relatiei cu Dumnezeu.
  • Like 1
 • Andrei B check icon
  Foarte corect. Ce te faci însă că în relațiile astea în care intri mai e cineva: celălalt = o necunoscută, un factor de incertitudine important. Oamenii devin din ce în ce mai „diferiți între ei”, civilizația modernă (și din păcate și mulți psihologi) încurajează individualismul, afirmarea exagerată a propriei personalități, unicitatea persoanei. Nu pare a fi nimic rău în asta, doar fiecare trebuie să-și trăiască propria viață cât mai fericit. Dar din cauza acestor mari diferențe de personalitate „conștientizată” relațiile au ajuns să fie ceva pe termen scurt, doar atât cât incertitudinea nu duce la o dereglare majoră în propriul plan al fiecăruia.
  • Like 2
 • D check icon
  Asta a spus și Epicur acum 2300 de ani.
  • Like 1


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult