Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Carmen Dan refuză să plece la cererea lui Mihai Tudose și mută decizia demiterii sale la conducerea PSD: „Premierul nu m-a întrebat absolut nimic despre chestorul Ioniță”

Carmen Dan la Parchet

Foto: George Călin/Inquam Photos

Camen Dan a declarat joi seară că retragerea sa din funcția de ministru poate fi decisă doar de partid. „După cum știți, Guvernul este unul politic, iar miniștri sunt nominalizați și validați în forurile interne ale partidelor. Și tot acolo se decide retragerea lor”, a spus Carmen Dan, mutând decizia legată de plecarea sa din fruntea Ministerului de Interne la PSD.

Aceasta a anunțat că va trimite Corpul de Control la Inspectoratul General al Poliției Române, condus de Bogdan Despescu, susținând că vrea să se asigure că raportul pe care acesta îl va înainta premierului va fi unul obiectiv. „Informaţia că autorul infracţiunii din 2016 era polițist a ajuns obligatoriu la Despescu”, a spus Carmen Dan referindu-se la cazul polițistului Eugen Stan, acuzat de mai multe agresiuni sexuale.

„De la primul la ultimul cuvând al alocuțiunii nu a fost preocupată decât de imaginea personală. N-a spus nimic despre cea mai gravă situație din 1989 până acum, a fost preocupată doar de propria situație”, a remarcat jurnalistul Cristian Tudor Popescu la Digi24. 

Cea mai mare parte a declarației de presă a lui Carmen Dan fost dedicată construirii apărării în fața acuzațiilor aduse de premierul Mihai Tudose. Acesta a afirmat miercuri, la Antena3, că ministrul l-a mințit atunci când i-a spus că șeful DGA, Cătălin Ioniță, este dispus să îl înlocuiască pe Bogdan Despescu, pe care Carmen Dan l-a vrut demis de la conducerea Poliției Române.

„Îmi permit să vă divulg supărarea mea față de doamna ministru. Am întrebat-o dacă e adevărat că omul acela (Cătălin Ioniță - n.n.) refuză. Mi-a spus că vrea funcția. L-am sunat. - Bună ziua, sunt premierul, doriți această funcție (de șef al Poliției Capitalei - n.n.)? Mi-a răspuns: - Pemiteți să raportez. În cursul dimineții m-am prezentat la doamna ministru cu un raport prin care i-am spus că nu doresc această funcție. De atunci stau în anticamera doamnei ministru. Un ministru de Interne care mă minte în halul acesta... nu mai am ce să lucrez cu domnia sa. Mi-a spus că e dispusa să își dea demisia, i-am spus că o accept dacă o dă. Dacă va fi lăsată, își va da demisia”, a declarat Tudose la Antena3.

Carmen Dan a insistat că a existat un alt curs al evenimentelor decât cel prezentat de premier. „Acordul a fost semnat de chestorul Ioniță marți, înainte de anunțul pe care l-am făcut (n.r. care viza demiterea lui Despescu). Marți am avut o discuție clară cu chestorul Ioniță care și-a exprimat acordul. După discuție, chestorul as semnat acordul prin care acceptă împuternicirea. Imediat după ce am anunțat că propun schimbarea, a început o campanie de denigrare a dlui Ioniță. În condițiile acestei campanii virulente, miercuri dimineață am primit un mesaj de la chestorul Ionițță, care mi-a exprimat că are anumite rețineri”, a susținut Carmen Dan. Însă jurnalistul Cristian Tudor Popescu și-a exprimat rezervele în ceea ce privește campania „virulentă” de denigrare a lui Ioniță, spunând că nu a auzit în aceste zile de o astfel de campanie.

Ministrul de Interne a susținut o declarație de presă joi seară, după ce în cursul zilei s-a ferit să dea detalii despre decizia pe care urmează să o ia în legătură cu o ecentuală demisie. Prezentă la Parchetul General pentru a da declarații despre microfonul pe care l-a găsit în locuința sa, aceasta a răspuns evaziv la întrebările jurnaliștilor „Am răspuns întrebărilor puse de procurori, am clarificat aspectele care trebuiau clarificate. În ceea ce priveşte declaraţiile domnului prim-ministru voi da lămuriri cât de curând”, a spus ea.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • GabiC check icon
  Mie imi e foarte greu sa urmaresc aceasta nebunie
  Cat de nesimtita sa fii ca sa poti minti in fata, chiar cu dovezile pe masa?
  Asta inseamna politica?
  Asta inseamna sa reprezinti interesele oamenilor?
  PSD- vei ramane cu oamenii pe care ti-i doresti;
  Sa va furati si sa va mintiti intre voi! Gainari netrebnici si diletanti!
  • Like 0
 • check icon
  Sigur...n-a fost informata de servicii privind posibile evenimente la manifestatie,dupa care si-a adus aminte(la prezentarea probei de catre SRI) ca avea telefonul inchis,liderul sindical al politistilor minte atunci când pomeneste despre promisiunea facuta intr-o sedinta cu politistii ,promisiune incalcata un an mai tarziu,procurorii mint când spun ca fapta comisa in 2009 nu s-a prescris ,primul drojditor al guvernului minte(la asta chiar s-ar putea sa fie asa),doar secretara din tiliorman are dreptate...si daca chestorul respectiv s-a razgandit?Care decizie ramane valabila?Aia fluturata de madamdan la teveu sau razgandeala despre care a informat-o pe aceeasi cocoana?
  Si cum de s-o fi gandit abia la doua zile dupa ce a vrut sa-l demita pe seful politiei romane sa faca verificari?Adica demiti intai si apoi vezi ce vina are fiecare,eventual pierzi ceva procese?Cum a judecat blonda prezumptia de nevinovatie?
  • Like 1


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon elevi-

Educatori, învățători, profesori, cu toții sunt obosiți și fără chef. Dacă nu se urlă pe un etaj dintr-o școala, sigur se vorbește printre dinți. Dacă nu merg manipulările fine, sigur merg metode care sfredelesc sufletele celor mici cu replici grele. (Foto: Guliver/Getty Images)

Citește mai mult

Microsoft Envision Forum

Peste 800 de reprezentanți ai mediului de afaceri au luat parte, la București, la cea de-a VII-a ediție a Microsoft Envision Forum. În timpul conferinței, Gerd Leonhard - cunoscut futurist și autor, Raymond Campbell - fondator și CEO al Phulukisa Health Solutions și Cedric Dumont – aventurier și antreprenor au discutat despre transformarea digitală.

Citește mai mult