Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Când ai pensie specială, nu contează că ți se zice „gunoi"

CP Tariceanu -

Foto: Inquam Photos / George Călin

Mă uitam vineri la o fericită întâlnire dintre Călin Popescu-Tăriceanu și activistul civic Marian Ceaușescu. Tăriceanu tocmai dăduse o declarație în fața autorităților, lucru cu care e deja obișnuit, căci dosarele lui sunt de notorietate, chiar dacă prescrise, și știe deja mersul lucrurilor în sistemul de justiție.

Marian Ceaușescu îl aștepta la ieșire și, după bunul lui obicei, l-a întâmpinat pe politician cu epitete nu tocmai flatante, de tipul: „borfaș", „escroc" și „gunoiul politicii românești".

În ciuda faptului că toate aceste apelative erau strigate, deci e imposibil să nu le fi auzit, pe chipul lui Tăriceanu nu se vedea umbră cât de mică de furie, de enervare. Și a mers tacticos către mașină, ocupând locul din spate, ca un veritabil lord care și-a rezolvat treburile și se pregătește să plece înapoi la el, la castel. 

M-am uitat la înregistrarea lui Marian Ceaușescu de cel puțin zece ori. Și, la fiecare vizionare, m-am întrebat cum o fi să ți se strige public că ești un hoț, un borfaș și un gunoi, iar tu să nu ai o vagă reacție emoțională.

Pentru că obișnuiesc să judec toate lucrurile prin empatie, mă întrebam cum aș fi reacționat eu în fața unei astfel de avalanșe de imprecații… Și nu mă văd în niciun scenariu trecând liniștită pe lângă un om care mă întâmpină cu vorbe de felul acesta. Apoi mi-am dat seama că pe unii oameni nu-i poți judeca prin empatie, pentru că felul în care funcționează ei în lume nu are nicio legătură cu felul în care funcționezi tu.

Călin Popescu-Tăriceanu are una dintre cele mai mari pensii speciale din România, fiind surclasat numai de Adrian Năstase, un alt personaj care funcționează altfel decât ne putem noi imagina, fie și doar pentru că Năstase crede, în capul lui, că a fost deținut politic. Și când îți intră în cont în fiecare lună peste 10.000 de lei doar cu titlu de pensie specială, lucrurile încep să se vadă altfel.

Ce mai contează părerea lumii, atunci când tu îți permiți, la orice oră din zi sau din noapte, să mănânci la restaurant sau să bei o șampanie scumpă? Ce mai contează umilința publică, dacă tu ai acasă o piscină și un jacuzzi unde te poți relaxa și trece peste aceste mici incidente? De ce te-ar enerva că te înjură unul pe stradă, când tu știi că și din banii lui tu încasezi lunar o pensie specială? Pentru că ai fost parlamentar și pentru că ești special. Și da, ești borfaș! Ești escroc! Ești gunoi! Dar unul special. Plătit chiar din banii celor care te înjură. Și e posibil să te simți privilegiat la modul absolut. Căci meritele tale nu există, dar beneficiezi de recompense la care cei merituoși cu adevărat nici nu visează. 

Spuneam, de multe ori, că umilirea asta publică are un rol uriaș încă în societatea românească. Pentru că instanțele nu prea mai pedepsesc infractorii și pentru că legea e numai pentru căței. Așa că adesea umilirea publică a hoțului e o formă a societății de a pedepsi eficient. Dar, văzându-l vineri pe Tăriceanu mergând tacticos prin ploaia de insulte aruncată de Marian Ceaușescu, mi-am dat seama că nici măcar arma asta nu mai e eficientă. Ei știu că au bani și putere, știu că au costume de firmă și piscine adânci și mai știu că fiecare imprecație la adresa lor are în spate niște bani speciali dintr-o pensie specială pentru un om care se consideră foarte special. Și e foarte puțin probabil ca un om special să simtă umilința la fel de puternic ca omul care plătește din taxele lui privilegiile celui pe care-l înjură. Public sau printre dinți…

Iar marea dramă a acestor ultimi ani mi se pare a fi aceea că nici umilirea publică nu mai e o formă eficientă de pedepsire a celor care fac abuz de poziție și putere. În același timp, nici justiția nu se mai preocupă de povestea asta, dosarele acestor personaje stând cu anii prin sertare până ajung în buza prescripției. Și atunci e absolut normal să nu ți se miște un mușchi pe față când ți se spune că ești un gunoi, în vreme ce tu pleci pe bancheta din spate a bolidului de lux cu șofer spre magazinul exclusivist preferat ca să-ți cumperi parfum de brand din pensia specială plătită chiar de ăia care-ți strigă pe stradă că ești un simplu „gunoi".

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Rucs Rucs check icon
  Frateee, vrei o tara ca afara, dar strigi la lume pe strada ca e gunoi?
  Eu imi pun altfel problema. Tăriceanu nu a tresaltat pentru ca la astfel de strigăte exaltate si manifestări, nu ai de ce sa tresari. Parca la un moment dat se plângea chiar autoarea de atacuri murdare la persoana, de emailuri de amenintare, de hărțuire. Ei bine, strigătele astea si jignirile intra la aceeasi categorie. Un stat de drept are alte mecanisme. Sau ar trebui sa aiba. Justiție. Campanii de presă documentate. Opozitie. Etc. Nu strigăte golanesti pe stradă.
  • Like 1
  • @ Rucs
   Mhai Nai check icon
   OK...si daca mecanismele sunt blocate, ce faci? Daca ti se strica masina-n drum stai si te uiti?
   Si in tara de afara exista astfel de manifestari. Gramada! Diferenta este ca acolo nu iese o persoana sa faca scandal. Ies suficient de multe ca sa conteze.
   • Like 1
 • Gunoi sau nu, aceste personaje au ajuns la butoane ca urmare a alegerilor libere, democratice. Faptul că nu ne place ce au făcut unii dintre reprezentanții aleșilor (uneori aleși chiar de noi), nu știu dacă ne dă dreptul să lătrăm în van (câinii latră, Touaregul merge...). Dacă ne place democrația, trebuie să acceptăm ce a ales majoritatea și să ne exprimăm civilizat, ca drept de opoziție. Eventual, să fim mai atenți la alegerile următoare.
  • Like 1
  • @ Andrei Tarlea
   Mhai Nai check icon
   Putem fi oricat de antenti suntem capabili si va fi tot degeaba. Oricat ai fi de bun, se va gasi unul rau/prost in aceeasi masura, astfel incat sa te neutralizeze. Iar la al doilea gasit, va da deja cu minus.... :(.
   Mi-am pus problema asa: oare e democratie daca candidatii folosesc banii mei sa cumpere voturi astfel incat sa fie alesi impotriva vointei mele?
   • Like 0
  • @ Mhai Nai
   Promisiunile grele nu costă nimic. Azi avem deja promisiuni de mărire a pensiilor în 2024 cu o medie națională de 40%. O promisiune de asta, fără acoperire (de unde bani în bugetul pe 2024???) ce a costat? Dar sigur va aduce o grămadă de voturi.
   Eu am scris pentru cazul ideal, în care fiecare votant ar gândi înainte să pună ștampila pe buletinul de vot. Evident că nu se întâmplă așa...
   • Like 0
 • Ovidiu check icon
  Dna Carmen Dumitrescu scrie într-o manieră care te poate face să crezi că dumneaei e invidioasă pe Tăriceanu pentru viața lui de lux nemeritată. Da, Tăriceanu e un gunoi. Dar e un gunoi nu doar pentru că se delectează în propria-i piscină sau jacuzzi, ori pentru că se desfată cu nu știu care parfumuri de lux. Un om cu bani, care s-a ajuns. are un alt standard de viață și sunt rare cazurile în care nu profită la maximum, satisfăcându-și propriile plăceri și snobisme.
  Îl detestăm pentru ipocriziile și hoțiile lui, pentru susținerea și frăția cu Liviu Dragnea, un personaj sinistru și toxic, în acei ani, pentru România.
  Puțin îmi pasă cum cheltuiește el pensia specială. Că o dă pe parfumuri, accesorii pentru colecția sa de motociclete, weekend-uri la Paris sau Viena, tablouri ori cărți rare și scumpe... Indiferent de destinația acestor bani, ei sunt primiți intr-un mod imoral și nemeritat. Și nu e singurul!
  • Like 6
 • si uite așa apare mostalgia și dorul de cesusescu (nu este greseala!) si comunism!
  • Like 0
 • storo check icon
  Una din problemele organizatorice din Romania este lipsa gropilor de gunoi. De aceea avem/vedem atit de multe gunoaie pe strada.
  • Like 7
  • @ storo
   Mhai Nai check icon
   Si mai e o problema: oamenii capabili au plecat "dincolo" si nu mai prea avem gunoieri adevarati.
   • Like 0


Îți recomandăm

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult

RetuRO

Sunt pline rețelele sociale cu postări ale oamenilor care descriu că simt furie, frustrare, neputință, când văd deșeuri în Lacul Roșu sau lacul cu nuferi din Ipoteștii lui Eminescu, în stațiuni montane sau pe litoral. Le vedem peste tot - pe stradă, pe marginea drumurilor naționale, în tren, din tren, pe lângă calea ferată, în grădinile blocurilor, în gropile de gunoi de la marginea satelor, pe albiile pârâurilor și râurilor, în păduri.

Citește mai mult