
Foto: Profimedia
În timp ce toți ochii sunt îndreptați înspre scandalul din USR și declarațiile foarte dubioase ale fostului premier care se cere președinte, deși la un moment dat, avea toată țara răsculată cu plăcuța suedeză la purtător, adevărata problemă rămâne cumva în umbra dezbaterilor publice.
Căci de la Chișinău a venit recent o decizie judecătorească, nedefinitivă, prin care unui fost ministru al Republicii Moldova i se dă dreptate în a nu retracta declarația potrivit căreia George Simion, candidat la prezidențiale în România, se întâlnea cu spioni ruși pe teritoriul Republicii Moldova și Ucrainei. Și mai interesant e faptul că acel fost ministru, mai precis, Anatol Șalaru, spune că directorul serviciului de informații al Republicii Moldova a prezentat unor membri ai guvernului, la momentul expulzării lui Simion din țara lui, un dosar care i-a lămurit pe toți. Sigur, nu poate da detalii dintr-un dosar cu caracter secret, dar Anatol Șalaru insistă asupra faptului că nu are niciun dubiu că Simion e un pion al Rusiei în alegerile prezidențiale din România.
Subiectul acesta a trecut pe sub radar. N-a făcut ocolul televiziunilor, n-a constituit subiect de dezbatere electorală și n-a determinat pe nimeni să se întrebe dacă totuși această candidatură n-o fi cumva, pe termen mediu, la fel de problematică precum cea a lui Călin Georgescu. Că n-am vrea să ne trezim iar cu anularea turului unu din mai pe motive de interferență rusească, nu?
Ce știm sigur? Ei bine, un singur lucru: că unul dintre candidații la prezidențialele din România are interdicție de a intra în două state vecine: Republica Moldova și Ucraina. Motivele, însă, sunt destul de confuze. Cele publice. Despre cele concrete nu se pot prezenta dovezi în public. Că sunt chestiuni incluse în sfera secretului de stat. Însă, privind la întreaga evoluție personală și profesională a lui Simion, trebuie să recunoaștem că sunt câteva piese care lipsesc din puzzle și pe care nimeni nu le poate găsi, din motive pe care, doar dacă ai citit o carte cu spioni, le poți bănui. Sigur, nu ne putem aștepta la dovezi concrete, de tipul unor fotografii care să arate că realmente Simion se întâlnea cu spioni ruși la Cernăuți sau cu agenți de influență ai Moscovei în Republica Moldova. Nici nu ne putem aștepta să apară vreo legitimație de serviciu a lui cu antet de la FSB.
Pe de altă parte, nici în cazul lui Georgescu nu avem vreo dovadă clară că e omul Rusiei. Singura confirmare că are sprijin rusesc a fost acel comunicat al unui serviciu de informații rusesc prin care Rusia își declara deschis susținerea pentru el. Și asta s-a întâmplat după anularea alegerilor pe motiv de interferență rusească.
Și atunci, ce facem cu Simion? În contextul nou, al apariției unei decizii judecătorești care confirmă faptul că Anatol Șalaru nu a mințit când a spus că Simion s-a întâlnit cu spioni ruși la Cernăuți, dar și în contextul vechi, în care statul român a fost informat încă din 2014 că Simion are activități dubioase în statele vecine.
Probabil nu vom face nimic. Pentru că, în realitate, nici Simion nu pare foarte determinat să câștige aceste alegeri, chiar dacă a pornit de pe poziția de prim favorit la turul 2. Oricum, noul său discurs de campanie e acela că România are deja un președinte ales în holograma lui Călin Georgescu și că rolul lui de viitor președinte e acela de a demisiona și de a reface turul doi din decembrie 2024. Halucinant, cumva. Și dacă n-ar fi vorba de viitorul țării noastre, poate ar fi chiar amuzant și s-ar putea face un film de comedie inspirat din zilele astea.
Problema cea mare, însă, e să nu ne trezim că, închizând ochii la o situație atât de gravă, care chiar confirmă interferența rusească ceva mai specific decât în cazul Georgescu, vom fi din nou puși într-o situație complicată pentru democrație.
Iar timp prea mult să mai salvăm democrația nu mai este. În realitate, suntem chiar în întârziere cu niște ani buni. De aceea, cazul Simion trebuie luat în seamă cu toată seriozitatea de care mai poate da dovadă statul român. Ca să nu fie prea târziu să mai salvăm ceva. Ca să nu ne dăm seama prea târziu că ne arde casa de mai multă vreme și nu mai avem pe unde ieși.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.