Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Când prea ne jucăm cu focul. Sensul periculos al interferenței rusești în cazul Simion

George Simion șușotind

Foto: Profimedia

În timp ce toți ochii sunt îndreptați înspre scandalul din USR și declarațiile foarte dubioase ale fostului premier care se cere președinte, deși la un moment dat, avea toată țara răsculată cu plăcuța suedeză la purtător, adevărata problemă rămâne cumva în umbra dezbaterilor publice.

Căci de la Chișinău a venit recent o decizie judecătorească, nedefinitivă, prin care unui fost ministru al Republicii Moldova i se dă dreptate în a nu retracta declarația potrivit căreia George Simion, candidat la prezidențiale în România, se întâlnea cu spioni ruși pe teritoriul Republicii Moldova și Ucrainei. Și mai interesant e faptul că acel fost ministru, mai precis, Anatol Șalaru, spune că directorul serviciului de informații al Republicii Moldova a prezentat unor membri ai guvernului, la momentul expulzării lui Simion din țara lui, un dosar care i-a lămurit pe toți. Sigur, nu poate da detalii dintr-un dosar cu caracter secret, dar Anatol Șalaru insistă asupra faptului că nu are niciun dubiu că Simion e un pion al Rusiei în alegerile prezidențiale din România. 

Subiectul acesta a trecut pe sub radar. N-a făcut ocolul televiziunilor, n-a constituit subiect de dezbatere electorală și n-a determinat pe nimeni să se întrebe dacă totuși această candidatură n-o fi cumva, pe termen mediu, la fel de problematică precum cea a lui Călin Georgescu. Că n-am vrea să ne trezim iar cu anularea turului unu din mai pe motive de interferență rusească, nu?

Ce știm sigur? Ei bine, un singur lucru: că unul dintre candidații la prezidențialele din România are interdicție de a intra în două state vecine: Republica Moldova și Ucraina. Motivele, însă, sunt destul de confuze. Cele publice. Despre cele concrete nu se pot prezenta dovezi în public. Că sunt chestiuni incluse în sfera secretului de stat. Însă, privind la întreaga evoluție personală și profesională a lui Simion, trebuie să recunoaștem că sunt câteva piese care lipsesc din puzzle și pe care nimeni nu le poate găsi, din motive pe care, doar dacă ai citit o carte cu spioni, le poți bănui. Sigur, nu ne putem aștepta la dovezi concrete, de tipul unor fotografii care să arate că realmente Simion se întâlnea cu spioni ruși la Cernăuți sau cu agenți de influență ai Moscovei în Republica Moldova. Nici nu ne putem aștepta să apară vreo legitimație de serviciu a lui cu antet de la FSB. 

Pe de altă parte, nici în cazul lui Georgescu nu avem vreo dovadă clară că e omul Rusiei. Singura confirmare că are sprijin rusesc a fost acel comunicat al unui serviciu de informații rusesc prin care Rusia își declara deschis susținerea pentru el. Și asta s-a întâmplat după anularea alegerilor pe motiv de interferență rusească.

Și atunci, ce facem cu Simion? În contextul nou, al apariției unei decizii judecătorești care confirmă faptul că Anatol Șalaru nu a mințit când a spus că Simion s-a întâlnit cu spioni ruși la Cernăuți, dar și în contextul vechi, în care statul român a fost informat încă din 2014 că Simion are activități dubioase în statele vecine. 

Probabil nu vom face nimic. Pentru că, în realitate, nici Simion nu pare foarte determinat să câștige aceste alegeri, chiar dacă a pornit de pe poziția de prim favorit la turul 2. Oricum, noul său discurs de campanie e acela că România are deja un președinte ales în holograma lui Călin Georgescu și că rolul lui de viitor președinte e acela de a demisiona și de a reface turul doi din decembrie 2024. Halucinant, cumva. Și dacă n-ar fi vorba de viitorul țării noastre, poate ar fi chiar amuzant și s-ar putea face un film de comedie inspirat din zilele astea.

Problema cea mare, însă, e să nu ne trezim că, închizând ochii la o situație atât de gravă, care chiar confirmă interferența rusească ceva mai specific decât în cazul Georgescu, vom fi din nou puși într-o situație complicată pentru democrație. 

Iar timp prea mult să mai salvăm democrația nu mai este. În realitate, suntem chiar în întârziere cu niște ani buni. De aceea, cazul Simion trebuie luat în seamă cu toată seriozitatea de care mai poate da dovadă statul român. Ca să nu fie prea târziu să mai salvăm ceva. Ca să nu ne dăm seama prea târziu că ne arde casa de mai multă vreme și nu mai avem pe unde ieși. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Au reusit sa anihileze spiritul critic la adresa interferentelor rusesti in viata acestei tari care musteste de agenti ai rusilor, incat pluteste in aer un fel de resemnare ca nu avem scapare !!! Ce sa ne mai agitam noi ca suntem manevrati de rusi, cand America are presedinte agent al rusilor ?!!! Pare exagerat, dar rusii chiar au pus gheara pe globul asta, atat sunt de rai si de focusati pe scopurile lor!!!
    • Like 3
  • Sigur, Simion nu peroreaza ineptii la modul patologic al lui Calin Georgescu, dar si el spune prapastii de te miri ce o fi in mintea lui (daca o are, ceea ce ma indoiesc). Sper ca romanii sa fie responsabili cu votul lor, Simion nu este potrivit pentru presedintele Romaniei decat daca tara vrea sa devina o republica bananiera.
    • Like 4
  • Haideți să presupunem că Simion va ajunge președintele României. Ce credeți, va mai avea interdicție de a intra în Ucraina naționalistă și în Moldova soroșistă? Mi se pare clar că restricțiile se vor anula, fiindcă e în interesul lor să facă asta, chiar mai mult decât în interesul nostru.
    • Like 1
    • @ Dan Cojocaru
      Dan check icon
      „Interesul vostru” fiind cel rusesc, aici chiar te cred.
      • Like 1
  • Atacându-l pe Simion cu jalnicul argument al unei decizii judecătorești în procesul cu fostul ministru din republica Moldova duce salvarea democrației în derizoriu! Începeți salvarea democrației cu Ordonanța guvernului Român nr. 1/16.01.2025 privind eliminarea partidelor neparlamentare din bej-uri în cazul alegerilor prezidențiale: sunt 4 candidați la președinție susținuți de partide neparlamentare care nu pot avea reprezentanți în vederea observării desfășurării alegerilor prezidențiale, dar sunt 2 partide, POT și SOS care nu au candidat dar au cca 20.000 de reprezentanți în birourile electorale. Pentru ce candidați vor trage aceștia, dar cei 60.000 de reprezentanți care-l susțin pe independentul Antonescu? Democrația a fost răstignită prin tot felul de prevederi normative, esența democrației, dreptul de a alege și de a fi ales, libertatea de exprimare, libertățile individului și dreptul de a-ți căuta fericirea, a devenit periculoasă pentru actualii factori de decizie și putere. DEspre Simion, în materie de Moldova Și Ucraina bunul simț ne spune atât: când revendici bucăți de teritorii din alte state este normal ca dușmanii acelor state să te caute, iar acele state să te considere persona nongrata.
    • Like 0
    • @ Niculae Moromete
      Nu este vorba despre atacarea lui simion ci despre demascarea lui. Numai prin tradare și aservirea țării un individ dubios și obscur, apărut prin prestidigitatie, peste noapte, din gașca derbedeilor de cartier, paraziți ai unei oarecare echipe de fotbal, ar fi putut avea o asemenea ascendentă, in fruntea unui partid, de care nu a auzit nimeni decât în seara numărării voturilor alegerilor din 2020, intrat fraudulos în adunatura numită parlamentul României. Și nu a fost suficient doar atât, a mai tarat după el și o hidoasa arătare, isterica sosoaca, ajunsă ditamai parlamentarul, la vremea aceea fără partid. Decizia judecătorească nu este jalnică. O asemenea decizie are valoare juridică, chiar dacă nu este, pentru moment, definitivă. Într-o asemenea speță juridică nu e vorba de ranchiuna ci de fapte reale. E ciudat doar faptul că nu se dezvaluie dovezile. Dar, poate este doar de moment, pentru a nu împiedica cercetările. Dar de ce se cer dovezi care, oricum, vor fi contestate, considerate false, de către haita de "suveranisti" lipsită de o elementară rațiune, slujitoare inconștientă tocmai a pierderii suveranității?
      • Like 4
    • @ Zugravu Mircea
      ... topicul era ” salvarea democrației ”, oricât ar fi simionul de suculent, ordonanța guvernului este mult mai tenebroasă...
      • Like 0
  • Gecaba Gecaba check icon
    Cred că mai important decât Simion sau decât oricare dintre candidați este responsabilitatea votului. Dacă pe un candidat nu l-ai pune, de exemplu, să fie profesorul copilului tău, cum să-l votezi să fie președintele țării? Maturizarea votantului și conștiința că alegerea lui îi schimbă viața sunt mai importante decât orice se spune că X ar fi făcut ceva anume". Dacă oamenii pot alege un șef de galerie ca președinte in detrimentul celorlați candidați educați ( și sunt destui pe listă), atunci am ajuns in șanțul civilizației.
    • Like 8


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult