Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Cântarea României. „Este dorul pentru o țară care mă face să mă simt întreagă, completă ca ființă umană”

Curcubeu

Sursa foto: Adrian Petrișor

Este un sentiment deosebit sosirea pe aeroportul Henri Coandă din București. Fără îndoială, mulți se pot identifica acestui sentiment, cum ar fi românii care trăiesc în alte țări sau cei care se reîntorc acasă din vacanțe.

Acest „sentiment românesc” mă acaparează complet, mă trezește, mă provoacă. România este un loc original și dinamic unde trăiesc într-o permanentă stare de curiozitate legată de „ce urmează”. În acest context, acea bucurie de a trăi e doar o expresie modestă. România este un loc unde toate simțurile mele sunt complet activate. Este cu adevărat un loc plin de senzualitate.

Citește mai departe despre experiențele mele personale cu o țară care a devenit a doua mea casă.

Mirosul

Primăvara are un miros anume. Miroase a flori ce explodează și aerul rece se duce și în locul lui vine aerul mai cald al primăverii. Da, aerul are un miros anume în România. Când ajung din Suedia în România, simt o mireasmă mângâietoare care îmi spune „Acum ești aici, te poți relaxa”. E un miros liniștitor, acaparator, calm, care îmi spune că mă aflu într-un loc mai cald decât în Suedia.

Când mă plimb prin București sunt deseori prinsă de mirosul parfumului sau al aftershave-ului și îmi place asta la nebunie! Aceste parfumuri conturează intens personalitatea fiecăruia și România are o mulțime de caractere interesante, uimitoare, originale. Este ca și cum aș merge la teatru sau aș privi un film, în timp ce umblu pe străzile Bucureștiului.

În Suedia ținem uneori mult prea mult la ideea de corectitudine politică pentru a lăsa să se simtă parfumul sau aftershave-ul, în locuri publice. România este opusul. Îmi place să simt mirosul de Ermenegildo Zegna, când trec pe lângă un bărbat, sau fantastica adiere florală de la Chanel pe care o lasă în urma ei o femeie, pregătită să impresioneze mulțimea. Astfel de momente îi dau Bucureștiului meu vervă, fler, exuberanță.

Dă-mi voie să-ți povestesc o altă amintire cu privire la miros. Mireasma cimbrului. Un prieten mi-a trimis cândva din România în Suedia un mare pachet, cu diferite mâncăruri. Era perioada Crăciunului. Imaginează-ți să mergi seara, să aștepți autobuzul ce sosește din România. Era întunecat și rece, ploios și oribil. Când am primit pachetul pe fața mea total inexpresivă s-a așezat un zâmbet imens ș inima mea a început să cânte și să danseze. Am putut să simt mireasma cimbrului înainte de a deschide pachetul.

Acel miros puternic venea din România alături de mesajul să continui să visez, să fac ceea ce fac pentru a a schimba imaginea României în lume, să continui să răspândesc poveștile ei frumoase care să inspire.

Era atâta dragoste și fericire în acel pachet. Voi fi mereu recunoscătoare să am un prieten ca acela care mi-a trimis pachetul.

Alte mirosuri cu care asociez România: leuștean, grătarul de duminica după-amiaza, ciorba de pui, romul de ciocolată și sarmalele gata de a fi savurate.

Văzul

România înseamnă culoare.

Ceea ce este un contrast, pentru că, în străinătate, România apare doar în cenușiu și negru.

Este învăluită în negativitate, iar media tradițională a creat o discrepanță între ceea ce vezi în România și ceea ce este în realitate. România este albastrul de Voroneț, pădurile verzi ale Carpaților, câmpurile infinite cu floarea-soarelui ale Dobrogei.

România este un tablou pastelat ca Sibiul și are o pasiune pentru culoarea roșie – ce apare în țesăturile tradiționale.

Eu văd România ca o țară îmbelșugată. Cu munți maiestuoși, cu o deltă incrediblă, cu tradiții, legende, povești, spiritualitate, cu sate pline de viață unde oamenii trăiesc în comuniune cu natura. Și, mai ales, am văzut o Românie bogată în omenie. Când sunt în România mă conectez la propria mea natură de a fi om. Așa văd eu România.

Auzul

Cel mai intens sunet pentru mine este cel al bătăilor inimii.

Cât sunt în Suedia, aud bătăile inimii pentru România, în fiecare zi, și starea asta mă face să fiu în același timp fericită până la cer și profund tristă. Fericită pentru că iubesc stilul meu de viață românesc când sunt acolo și tristă pentru că nu pot să fiu acolo în fiecare zi.

Aud o limbă fascinantă care sună ca un râu curgător. Uneori, puternic, extrem, repede. Alteori delicat, ușor, elegant. Româna este o limbă care îmi dezlănțuie imaginația.

Îmi place sunetul unor cuvinte ca dor, suflet, dragoste, te iubesc, frumos, cu drag, draga. Tânjesc după ziua în care voi putea să înțeleg cuvintele lui Eminescu.

Pentru mine, România este și sunetul clopotului de la vaci. Îmi amintesc acest sunet din călătoriile mele în Transilvania. E plăcut să vezi ciurda cum se întoarce acasă pe ulițele satului și să o auzi de departe. Este sunetul armoniei dintre oameni, animale și natură.

Un lucru pe care puțini oameni cred că îl știu este că, în fiecare zi, ascult la radio emisiuni în limba română sau muzică, când pregătesc cina, acasă.

Când sunt în România, îmi place să privesc oameni vorbind pe stradă. La început, din modul în care îi auzeam, aveam impresia că prietenii mei care vorbeau erau în permanență furioși unii pe alții. Pe urmă am înțeles modul în care conversează, cum se aprind când e un subiect care îi incită sau cum se folosesc de umor… ei, da, de cele mai multe ori, vorbesc însă cu multă dragoste și înțelegere când e vorba de cineva apropiat care trece prin momente grele.

Aud diferite intonații ce se folosesc ce reprezintă diferită sentimente și emoții și mă cufund în toate aceste sunete. În Suedia, ne controlăm permanent să nu lăsăm să se vadă prea multe sentimente, iar eu nu m-am potrivit niciodată în tiparul ăsta.

Gustul

Care sunt gusturile ce mă fac să simt România?

Ciorba și gustul ei distinct de leuștean.

Sarmalele, brânza, mămăliga și smântâna.

Salata de vinete.

Zacusca.

Salata de boeuf.

Grătarul.

Roșiile proaspete cu ceapă roșie, brânză și ardei.

Semințele de floarea soarelui.

Limonada.

Pepenele.

Cornulețele.

Fructele și legumele proaspete din grădină.

Hreanul.

Plăcinta.

Oh, am spus de sarmale?

Atingerea

Pentru mine, este cel mai dureros simț despre care scriu.

Imaginează-ți să iubești pe cineva atât de mult, încât întregul trup te doare când nu sunteți împreună. Asta simt eu pentru România.

România mi-a atins sufletul de când eram adolescentă și am fost acolo prima dată, în 1985. A rămas apoi cu mine și niciodată nu m-a mai părăsit. E greu de explicat, dar o să fac o încercare.

România m-a mișcat într-un asemenea fel, încât îmi doresc să trăiesc o viață extraordinară doar pentru ceea ce s-a întâmplat cu mine după ce am revenit la ea în 2011. A fost ca și cum România mi-a fost predestinată. Scrisă în stele, dacă vrei să-i spui așa. A fost menit să fie. România și eu.

România mă face să vibrez și mă provoacă în anumite feluri. A trebuit să-mi actualizez unele puncte de vedere și să mă gândesc la unele lucruri, mai ales cele din viața de zi cu zi. Mi-am dezvoltat mai multe obiceiuri trainice. Abordările mele despre deschidere, leadership, creativitate, în cine să am încredere s-au mai schimbat. Am avut nevoie să cresc altfel, mai bine, și asta am făcut. Există acum mai multă culoare în acest întreg și mai multe aptitudini, gânduri, emoții, sentimente, experiențe care vorbesc despre mine.

Doar pentru că România mi-a atins sufletul. O atingere atât de intensă. Uneori e sensibilă și calmă, alteori senzuală și dramatică, din când în când e pur și simplu frumoasă.

Dorul meu pentru România este atât de puternic, întregul meu corp resimte atingerea ei zi de zi. Este dorul pentru o țară ce stârnește în mine fiecare emoție și mă face să mă simt întreagă, completă ca ființă umană.

Îți mulțumesc din suflet și sper ca într-o zi să vin și să rămân pentru totdeauna.

Traducere în limba română de Mira Kaliani.

Articolul a apărut pe blogul Călătorii la Singular.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Doamna Larson unde lucreaza, de curiozitate ? Si daca nu sunt prea indiscret poate ne zice si pe ce bani (da da, stiu ca banii n-aduc fericirea).
  • Like 0
 • check icon
  "Tânjesc după ziua în care voi putea să înțeleg cuvintele lui Eminescu." Şi eu, la fel! :))
  • Like 1
 • Da MYOSOTIS ma alatur in totalitate la ceea ce ai scris si ar trebui sa adaugam
  multimea de tineri cu care ne mandrim la olimpiade scolare , sport , muzica , film si multe alte
  • Like 0
  • @ Dumitru Zagan
   Venom check icon
   Poți folosi cu încredere butonul "Răspunde" (lângă "Like", "Raportează") de sub textul cuiva, atunci când răspunzi comentariulului respectiv.
   • Like 0
 • Da Magda Lee si eu am lacrimat la citirea articolului lui Yvette constientizand bucuria de a trai in minunata noastra tara vazuta ( culmea ) de un strain care a devenit o romanca mai romanca decati multi compatrioti de ai nostri
  • Like 1
 • Ceea ce simte Yvette venind in Romania sunt partile frumoase si bucuriile pe care le traim noi ca romani zi de zi in tara noastra si cu care suntem obisnuiti si omitem sa le constientizam : mirosul naturii primavera , a plantelor aromatice crescute in gradinile noastre , a felurilor noastre de mancare ; natura ,portul popular cu culori foarte intense si variate , relieful total al tarii noastre de la munti la mare , bogatiile solului si subsolului si traditiile noastre ; limba noastra , sunetele din natura si din satele noastre ; gustul mancarurilor noastre si al alimentelor sanatoase (legume , fructe , lapte , oua etc ) obinute in gradinile si gospodariile de la tara ; apropierea sufleteasca a oamenilor

  Yvette simte diferenta intre clima noastra , libertatea cu care exteriorizam ceea ce simtim si clima mai rece din Suedia determinata de apropierea de polul nord si modul de viata sobru , retinut al nordicilor

  Inca din 1985 si apoi 2011 Yvette a avut senzatia de a fi fost romanca intro viata anterioara cum afirma ea Ea cunoaste viata din tara noastra sub toate aspectele pentru ca a fost de zeci de ori in tara inclusiv toate vacantele si are prieteni foarte apropiati cu care comenteaza realitatile noastre

  Ea a ales sa promoveze imaginea tarii noastre prin prezentarea aspectelor pozitive in contrast cu metoda criticarii aspectelor negative Ceea ce face ea a dus la rezultate foarte bune avand la acest moment foarte multi adepti si prieteni in jur de 17000

  Ea traieste si simte ca romanca inconjurata de obiecte , muzica , emisiuni , imagini , alimente ,imbracaminte si multe alte In toti acesti 5 ani de cand promoveaza Romania pentru ea „acasa „ a devenit tara noastra

  Trebuie sprijinita sa obtina o activitate sustenabila incat sa se stabileasca la noi definitiv cu familia ei Este visul ei prin care ar putea munci intens langa noi pentru imaginea pozitiva a tarii noastre

  • Like 0
 • Venom check icon
  La capitolul "Locuri de vizitat", dacă nu cumva ai fost deja, îmi permit să-ți sugerez Sighișoara (cu o excursie pe "coclaurii" din jur) și Delta Dunării. PS - și mie îmi plac roșiile (nu din piață/supermarket!) cu brânză cât mai sărată. Pe cele care au gust cu adevărat le găsești NUMAI în curțile sau grădinile de lângă case ale țăranilor. Cere "platagele", prin orice sat din sud sau Moldova și vei avea o surpriză :)
  • Like 0
 • myosotis check icon
  Romania mai inseamna Rebreanu, Camil Petrescu, prima femeie neurochirurg, prima femeie inginer silvicultor, Romania inseamna inceputurile aviatiei, inceputurile geriatriei, Eliade, Steinhardt, Romania inseamna taranul simplu care stie doar munci, Romania inseamna Brancusi, Maria Tanase, Muzeul Satului, Rapsodia Romana, Ciocarlia, Nicolae Paulescu, CI Parhon, Victor Babes, paralela 45, Muntii Rodnei-peste 6000 de specii de plante, inseamna Blaj, Alba, Badacin, Horezu, Curtea de Arges, Varatec, Sarmisegetuza, Cazanele Dunarii...........

  Va urmaresc articolele cu real interes
  • Like 1
 • Este al doilea articol al doamnei Larson , pe care-l citesc si ii multumesc pentru scrierea ei calda, pentru felul in care simte si...pentru tot ! Sunt invidioasa , dar si recunoscatoare ca un strain poate scrie si simti asa fata de Romania,romani, cimbru,mirosul primaverii romanesti, ca de altfel fata de Craciun,Paste, cozonaci,etc. Multumesc ! Este a doua oara cand puterea cuvintelor si,prin ele, puterea sentimentelor, imi ivesc lacrimi ! Multumesc !
  • Like 1
 • Un articol scris cu mult suflet. Sper ca și familia ta să fie de acord cu viitoarea ta mutare, totuși sunt și lipsuri multe aici...
  • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult