Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Ouăle românești de Paște sunt divine. Dar când merg prin supermarketurile din București am o mare frustrare

- Hristos A Înviat!

- Adevărat A Înviat!

Îmi amintesc de prima dată când i-am auzit pe doi prieteni spunându-și asta unul celuilalt în timp ce țineau ouăle vopsite roșii în mâini. Paștele românesc ortodox este unul frumos, plin de suflet și pace. Am devenit interesată în ortodoxie, pe când am început să redescopăr România în 2011 și am fost foarte norocoasă să îi întâlnesc pe părintele Tănase, în Prahova, și pe părintele Marius, în Transilvania. Doi preoți înțelepți cu dragoste eternă pentru oameni. 

Am păstrat dialogul cu părintele Marius pentru a înțelege mai multe despre ortodoxie. Descoperirea ortodoxiei ar putea fi o experiență cross-culturală pentru cineva ca mine, care vine dintr-o țară puternic secularizată precum Suedia. Pentru mine acest lucru este însă complet natural.

Când vizitez o biserică ortodoxă sunt absorbită de frumusețea ei, de ritualuri, de mir. Mă calmează și mă liniștește. Îmi încetinește ritmul interior și îmi oferă un moment în care să mă gândesc la ceea ce contează cu adevărat în viața mea, ce provocări și ce bucurii am. Mă face să mă conectez la iubirea eternă.

Paștele vine cu întâlniri de familie și sunt foarte norocoasă să am o familie bucureșteană cu care am împărțit multe mese împreună de-a lungul ultimilor cinci ani.

Așadar, care este mâncarea mea preferată de Paște?

Aleg fără ezitare ouăle!

În primul rând, ouăle românești sunt unele dintre cele mai bune, dacă nu cele mai bune ouă din lume. De obicei, tânjesc după ouăle românești chiar și atunci când nu este Paștele. Sunt bogate și galbene, pline de gust. Sunt perfecte de mâncat fierte sau prăjite, dar sunt de asemenea perfecte pentru a găti cu ele la cuptor. Când gătești cu ouă românești, venite direct de la gâinile care cresc în curtea cuiva, prăjiturile au gust divin. 

FOTO: Cornel Putan/Inquam Photos

Nu am să uit niciodată cum am gustat trei ouă diferite în satul Mândra din Transilvania, unde am petrecut câteva zile cu Alina Zara Prunean și familia ei. Mama ei s-a dus să aducă ouă proaspete și am putut să le încerc pe toate. A fost ca o reamintire a felului în care natura vorbește cu noi și a faptului că nu trebuie să uităm. Mâncarea este naturală, iar corpurile noastre sunt făcute pentru asta. Trupurile noaste umane nu sunt făcute pentru chimicale. Aproape uităm acest lucru, într-o societate în care lucrurile sunt măsurate în eficiență, producție de masă, distribuție de masă, totul de masă. Trebuie să facem un pas înapoi, să fim conștienți și să susținem producătorii locali.

Solul este fertil în România și nu ar trebui să existe nicio nevoie de a importa mâncarea. Mă uit cu frustrare la fructele și legumele importate din marile lanțuri alimentare, mă împotrivesc categoric acestei practici și îi încurajez pe oameni să mănânce mâncare locală. În special într-o țară caldă precum România.

O altă experiență gustativă minunată am avut-o când am mâncat plăcintă în Dobrogea, unde locuiește prietena mea, Bianca. Rădița, vecina, a făcut o plăcintă extraordinar de gustoasă, pe care am mâncat-o în grădină, unde puii se plimbau în libertate și copiii mei erau atât de fericiți.

Întorcându-ne la Paștele românesc, ouăle sunt favoritele mele absolute. Ouăle roșii și expresiile rostite când sunt ciocnite reprezintă Paștele românesc pentru mine. Îmi plac umplute, cum le face prietena mea, Maria. Este una dintre femeile la care mă întorc mereu când vreau să învăț despre bucătăria românească. Când gătește, zâmbește, iar inima și sufletul ei zâmbesc. Poți simți asta pur și simplu. În familia ei, mâncăm împreună, glumim și ne bucurăm unul de compania celuilalt. Când vremea ne-o permite, stăm sub vița ei de vie sau pe terasă și ne bucurăm de acea masă împreună.

Mielul este, de asemenea, important. La fel și cozonacul. Dar acestea, în alt articol. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Valentin check icon
    Adevărul e că pe măsură ce populația planetei crește - și crește,nu e o glumă - resursele de hrană devin problematice. La un moment dat vom avea probleme și cu apa potabilă.
    • Like 0
  • Plăcute rânduri despre Paștele ortodox, despre bucate, despre atmosferă, etc. ale unei nordice stabili(za)tă la noi dar ... ceva mai proaspăt (nu din 2016) ale aceleiași nordice sau ale altor persoane nu aveți ? Sau ... s-a mai nuanțat/schimbat impresia pe parcurs ? (Sunt foarte atent la detalii și interpretez orice).
    • Like 1
  • Nu ziceti rau, doar ca e o problema. Pentru oua bune si legume gustoase trebuie muncit. Munca e neplacuta.
    • Like 0
  • Atat de frumos si totusi realist. M-am bucurat de ceea ce am citit.
    • Like 1
  • Stimată d-nă Larsson, cu drag vă mărturisesc faptul că aștept cu nerăbdare rețeta d-voastra pentru aluatul de cozonac, frământat an după an de zilele spirituale și călduroase ale Sărbătorilor de Paște. Mielul nu prea ... dar nu că nu mi-ar plăcea ;) Și vă mărturisesc că pe vremuri (dar nu așa demult ca pe alte vremuri, din care citesc adesea) scoteam cu dej'tu doar ce era mai bun din cozonac. Acum pentru că-s mai mare, îmi doresc ca să aflu, cu binevoința d-voastră, și o culoare de vin bun, potrivit pentru un cozonac tradițional. Aștept cu nerăbdare cuvintele fermecătoare pentru o rețetă Mmagică!
    • Like 1
  • check icon
    Dacă am avea un minisrer al Propagandei, așa bănui ca i-ar arta productiile strecurate unora ori altora.
    • Like 2
  • @ Mihaela Louise Imi pare foarte rau , dar eu am editat textul cu spatii libere , aliniate si sublinieri dar la publicare au disparut Fac un apel la Republica de a publica comentariile in forma transmisa de comentator
    • Like 0
  • Acest articol imi da ocazia de a scrie Despre credinta crestin-ortodoxa si Despre obtinerea oualelor in gospodaria de la tara , ambele in legatura cu cele scrise de Yvette

    Despre credinta crestin-ortodoxa

    Sunt nascut ortodox si probabil voi sfarsi tot in ritualul ortodox Nu sunt un practicant religios insa apreciez credinta si biserica ortodoxe din mai multe puncte de vedere In primul rand istoric credinta ortodoxa si biserica au pastrat unitatea teritoriala si limba romanilor Credinta crestina este bazata pe iubirea de oameni “ iubeste aproapele ca pe tine insuti “ in timp ce exista credinte bazate pe “dinte pentru dinte si ochi pentru ochi “ sau credinta fanatica ce genereaza “jihad “ in care sunt sacrificati copii prin sinucidere cu explozibil sau omorarea cu pietre a femeilor pacatoase Credinta ortodoxa promoveaza foarte multe invataminte valoroase : sa nu minti , sanu furi , sa nu ucizi si multe alte

    In destul de multe tari societatea este secularizata in timp ce la noi biserica are un rol social important : oameni cu probleme personale sau de credinta ce activeaza in manastiri ( romanii viziteaza des manastirile ) , spatii de cazare pentru copii orfani sau in dificultate , mancare oferita nevoiasilor si alte actiuni caritabile

    Procentual , romanii sunt un popor credincios Viata societatii este condusa dupa sarbatorile religioase importante si sarbatorile nationale Romanii sarbatoresc sfintii si zilele onomastice , multi fac perelinaj la moastele sfintilor In cvasitotalitatea lor in casele in special de la tara sunt afisate calendare ortodoxe

    Oamenii intra in biserica pentru usurarea spiritului prin spovedanie , pentru rugaciune inspre rezolvarea problemelor personale , pentru linistirea ritmului vietii , pentru pomenirea mortilor , pentru frumusetea interiorului , pentru slujbele sau ritualurile de botez , casatorie , deces sau sarbatori religioase importante

    Cu referire la Yvette Ea este o persoana cu suflet de romanca , cu iubire de oameni ( a adus mai multe camioane si a distribuit obiecte pentru cei in nevoie ) si altruista . Ea gaseste solutii la probleme Este o luptatoare cu vointa de fier ( cum a declarat ea ) inarmata cu speranta , perseverenta si rabdare pana la final Este vesela si deschisa la parerile oamenilor Ea afirma ca a devenit interesata de ortodoxie si eu cred ca nu va fi o mirare ca dupa stabilirea ei definitiva la noi ea sa impartasasca credinta ortodoxa Sa fie intrun ceas bun !

    Despre obtinerea oualelor in gospodariile de la tara

    Mancarea traditionala de Paste este : miel (ciorba , friptura, drob ) , cozonac / pasca , vin / tuica si oua rosii Optional : peste , branza , verdeturi , mancaruri din porc sau pui pentru cei ce nu mananca miel

    Scrie Yvette despre prospetimea si gustul divin al oualelor la tara Foarte adevarat , dar vreau sa arat in continuare ca trebuie sa constientizam si sa apreciem efortul gazdelor pentru obtinerea lor Va spun ca un crescator de pasari de curte in gospodaria mea , cresterea pasarilor este nerentabila !

    De ce cresc totusi pasari ?
    Pentru ca stiu cu ce hranesc pasarile ( porumb, grau , floarea soarelui ) Pentru ca nu tratez pasarile bolnave cu chimicale sau medicamente , folosesc selectia naturala Pentru ca nu se compara o ciorba sau supa de cocos
    de curte cu altceva ( chiar daca carnea de pasare de curte e mai tare ) Pentru ca un pilaf din gaina crescuta de mine este delicios Pentru ca ouale au un gust divin cum spune Yvette Pentru activitate zilnica ce mentine sanatatea ( chiar daca nu pot sa plec de acasa mai multe zile fara inlocuitor ) Si pentru multe alte motive

    Cresterea pasarilor in curte este nerentabila pentru ca : necesita spatiu ( 100 m2 pentru 50 pasari ) amenajat corespunzator ; necesita investitii ( incubator , cotet , tarc pentru pui , lada frigorifica pentru pasari taiate , frigider pentru oua in anotimpul calduros etc. ) ; costul furajelor depaseste pretul pasarilor taiate si al oualelor valorificate ( 100 oua / 2 ani / pasare ) Randamentul cresterii gainilor outoare este mic ( la 50 oua in incubator 40 ecluzioneaza sanatos , 10 se pierd in accidente sau boli , 15 sunt cocosi si raman 15 gaini adica un randament de 30 % ) In fiecare zi dimineata , la pranz si seara pasarile au nevoie de ingrijire ( alimentare cu furaje si apa , intors zilnic ouale in incubator timp de 21 zile , scos si introdus puii sub 1 luna din si in adapost si in tarc , curatat cotetul la fiecare 2 saptamani si alte operatii )

    Yvette , in mod particular pentru tine gazdele tale sunt foarte primitoare si ospitaliere pentru ca ei te iubesc foarte mult , te admira pentru ceea ce faci , esti o fiinta minunata , le face foarte mare placere sa fie impreuna cu tine si copii tai Sa nu ai retineri sa te simti in voie , pentru ca nu este altfel decat iti spun

    Referitor la marfa romaneasca din supermarketuri este in curs de votare o lege ce obliga la 50 % marfa romaneasca in rafturi fara taxe de expunere Marfa romaneasca patrunde greu pentru ca nu este grupata in cantitati mari , ritmic , cu preturi mici , in toate anotimpurile Pe de alta parte consumatorii s-au dezobisnuit sa consume produse romanesti doar in sezon (cum pot fi produse in tara ) desi prefera produsele noastre

    Pentru tine Yvette : Cristos a inviat !
    • Like 0
    • @ Dumitru Zagan
      Un comentariu greu de citit, deși am avut toată bunăvoința. Nici un punct și multe spații libere acolo unde nu este necesar. Ce-ar fi să arătăm mai mult respect față de limba română, fie ea vorbită sau scrisă. Nu doare...
      • Like 2
  • Va doresc sarbatori frumoase si un Paste fericit !
    • Like 0
  • check icon
    "Când vizitez o biserică ortodoxă sunt absorbită de frumusețea ei, de ritualuri, de mir. Mă calmează și mă liniștește..." Încercaţi să ascultaţi muzică bizantină, este la fel de frumoasă şi liniştitoare. Agni Parthene este unul dintre cele mai cunoscute imnuri. La fel de interesantă este muzica laică românească din prima jumătate a secolului al XIX-lea, de asemenea cu influenţe bizantine. Recomand discul "Zaharicale" al grupului de muzică veche Anton Pann (poate fi găsit în Youtube). Sper să vă placă!
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult
sound-bars icon