Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Lecția mea despre România: Dacă un român are două mere, îți va oferi unul dintre ele sau pe amândouă

Cum este posibil ca într-o țară privită cu atâta suspiciune să fiu primită cu atâta ospitalitate și căldură? Vorbesc despre cât de bine îi primesc românii pe oaspeți și pe străini în casa și în țara lor și despre cât de bine mă simt atunci când mă aflu în România sau printre românii din străinătate.

Dacă este o trăsătură care iese în evidență, în ceea ce privește întâlnirile mele cu românii din 1985 încoace, aceasta este ospitalitatea. Cu ceva timp în urmă, a circulat pe internet fotografie unei femei bătrâne de la țară. Stătea pe prispa casei sale. În mâini avea mere și le oferea. 

Dacă un român are două mere, îi va oferi unul dintre ele sau pe amândouă unui trecător, unui oaspete, unui străin. Această imagine încapsulează ospitalitatea românilor, așa cum am trăit-o eu.

Nu știu dacă este adevărat că oamenii care au cel mai puțin oferă cel mai mult. Este concluzia pe care am tras-o în timpul celor patru ani și jumătate în care am stat cu un picior în România și cu unul în Suedia. 

Nu este dovedit științific, dar impresia mea este că românii sunt mereu cei care oferă, fără îndoială, un loc de stat, o masă de mâncat, un scaun pe care să șezi, un zâmbet într-o zi ploioasă și o glumă când lucrurile devin dificile.

Românii sunt cei care, atunci când cer cu împrumut un cântar ca să îmi cântăresc geamantanul înainte de a merge la aeroport, îmi vor da nu doar un cântar cu împrumut, ci și 10 chiftele pe care să le mănânc.

Românii sunt cei care roagă un prieten al unui prieten să mă ia în mijlocul nopții de la aeroportul Henri Condă când sosesc din Suedia la o oră imposibilă, în cazul în care nu o pot face ei înșiși. Nu mă lasă niciodată să iau autobuzul spre oraș.

Românii sunt cei care nu-mi oferă doar câteva alune și îmi dau o pungă întreagă. Oferă din abundență. Întotdeauna. Toți.

Românii sunt cei care se duc la piață de cinci ori în timpul săptămânii ca să îmi ia toate mâncărurile preferate, să facă un pachet, să se ducă la autocar la trei dimineața și să mi-l trimită în Suedia. Imaginați-vă fericirea mea când deschid pachetul în Helsigborg, Suedia, și găsesc zacuscă, hrean, ceapă, usturoi, ciocolată ROM, vin, dulceață de ardei iute, cârnați și pufuleți.

Când eram adolescentă și îi scriam prietenului meu prin corespondență din România, îmi trimitea întotdeauna cadouri de ziua mea. Se întâmpla la sfârșitul anilor ’80 și mă întrebam întotdeauna de unde vin această ospitalitate și această disponibilitate de a dărui. Este atât de naturală și atât de omniprezentă când ești în România. Să crești printre oameni care se ajută unul pe celălalt creează o comunitate care este, firește, amabilă și dispusă să ajute. Asta reprezintă românii pentru mine, o comunitate amabilă și dispusă să ajute.

Ce s-ar întâmpla dacă politicienii ar avea grijă de populația lor uimitoare? Acest lucru ar fi foarte puternic. Mă gândesc la o țară, România, care are putea să fie pe picioarele ei, la resursele naturale, climă, agricultură și oameni muncitori care ar putea construi această țară.

Da, România ar putea fi un uriaș WOW. Totul este acolo. Adaugă munții, Delta Dunării, marea, tradițiile minunate care au fost păstrate, datele care pot învăța restul lumii ce înseamnă sustenabilitatea reală. Da, sper că România se va ridica la adevăratul ei potențial. Sper că oamenii se vor strânge împreună și vor lupta împotriva corupției.

Dacă puterea satului românesc, puterea comunității care există acolo, prin tradiții, ar putea fi transferată pentru a crea comunități puternice în așezări urbane și pentru a lupta împotriva corupției?

De ce este nevoie pentru a provoca schimbarea? Un lider puternic care să paveze drumul? Mai multe inițiative locale adunate împreună? Curajul de a te ridica și a spune nu, unul câte unul, în fiecare situație?

Luând în considerare contextul, provocările zilnice pe care le întâlnești când locuiești în România, istoria recentă, sunt și mai uimită de ospitalitatea acestor oameni. Dacă te uiți la modalitatea în care românii sunt întâmpinați adesea cu suspiciune atunci când încearcă să își construiască o viață mai bună în străinătate, da, ospitalitatea românilor este un adevărat semn de putere și de frumusețe. O dovadă că, indiferent ce încercări îi lovesc, inima lor bate încă pentru umanitate. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Prin anii 90, ne-a vizitat un prieten stabilit în Franța, căsătorit cu o franțuzoaică. Terminase Electronică în România și lucra la o întreprindere de piese auto, fiind unul dintre șefi. Și ne-a povestit, întrebat cu mirare de noi, cum a ajuns în ”vârf”. În discuția avută, după avansare, cu unul dintre susținători, l-a întrebat cum se face că dintre atâția francezi a fost ales tocmai el un ROMÂN? Răspuns - pentru că, pe lângă faptul că ești un foarte bun specialist, ești și un mare om, un mare caracter, Ești , de fapt, singurul român pe care nu l-am auzit niciodată bârfindu-și țara, neamul. Ba dimpotrivă. Și asta a cântărit mult, ăsta a fost argumentul cu care am reușit să-i conving pe toți că ești cea mai bună alegere. Respectă-te, ca să fii respectat! Haideți să facem măcar atât - un pic de respect, fiecare în parte și toți laolaltă. pentru țara asta atât de frumoasă..
    • Like 0
    • @ Onea Lelia
      Zeus check icon
      Lelia,

      Când zici: ”un pic de respect” înclin să cred că vrei să zici: ”ei lăsați, nu mai ziceți de toate chestile urâte din societatea românească (corupția până în cele mai mici și aparent neînsemnate intersectări în relația cu administrația, mizeria și nesimțirea românilor, dispreț față de lege...) că avem „țara asta atât de frumoasă..”
      Așa e?
      • Like 0
  • Ospitalitatea romaneasca pentru straini, in general, deriva din sindromul de inferioritate pe care l-am avut de secole si de care nu putem scapa nici pana astazi. Este traditionala linguseala si punere de bine fata de cineva care ne-ar putea face un favor. Asa am trait noi ca popor. Incovoiati si cu mana intinsa. Este vorba de lipsa de demnitate. Ne aruncam in genunchi si pupam ghiulul unei natiuni mai puternice, DAR, cu o cerbicie sadica lovim si umilim orice natiune care este la pamant, mai slaba decat noi. Adica, daca un roman, care ar ingloba in el toate calitatile bune si rele ale acestui neam, ar avea un mar si ar trebui sa il ofere unui bulgar sau unui suedez, atunci doar suedezul se va bucura de stramoseasca ospitalitate. Practic suntem in stare sa ne aruncam in genunchi atunci cand avem in fata un oponent mai puternic si sa lovim cu sete cand il vedem pe cineva la pamant. Asa stim noi sa le aratam celor mai "slabi" cine este seful. Si acest tip de razbunare romaneasca este inradacinat in toate sferele vietii cotidiene. Cand cineva urca pe scara ierarhica tinde sa tot pupe mana celor superiori si sa isi arate toanele celor care i-au ramas in urma.
    In particular avem foarte multi compatrioti faini care sunt ospitalieri si buni fara nici un fel de interes. Acesti oameni ar ajuta deopotriva atat un suedez cat si un tigan.
    • Like 3
    • @ Sergiu Zgardan
      O postare tipică pentru cineva care este ”documentat” doar de pe site-uri care ponegresc țara.
      • Like 0
    • @ Sergiu Zgardan
      Zeus check icon
      Ai descris exact situația din România sau mai bine zis a românilor. Articolul e mai vechi, dar și atunci ca și acum suntem atenți la cine oferim ospitalitatea.
      Mai are rost să pomenesc aici de vietnamezii veniți la muncă în construcții sau Shrilankezii de pe la brutării? Nu numai că nu le ”oferim” mere, nici nu le vindem... ”să se ducă în țara lor”, astea erau cuvintele ”ospitaliere”.
      • Like 1
  • Roxana B check icon
    E bine ca aveti parte numai de asemenea prieteni.
    Ma bucur ca i-ati gasit si ca i-ati pastrat.Probabil cunostinte de dibainte de 89.
    Dar pe cei noi, unde i-ati gasit?
    Pentru ca eu nu gasesc.Decit...conditionat
    • Like 1
    • @ Roxana B
      Teodora check icon
      Românii sunt tare ospitalieri si prietenoși cu străinii, se stie. În speranța că le iese ceva din asta. De asta după '89 atâtea localități din România s-au înfrățit cu localități din Anglia, Franța, Suedia, Germania, etc. Nu au invatat nimic de la frații lor mai bogați, dar primarii si toate rudele si toti prietenii lor s-au plimbat gratis în mult ravnita străinătate.
      Nu e cazul lui Yvette Larsson, bineînțeles.
      Articolul asta e din 2016. Citeam undeva ca ar fi vrut chiar sa se mute in Romania daca si-ar fi găsit ceva de lucru. Bănuiesc că a rămas în Suedia. Norocul ei, altfel si-ar fi schimbat imaginea asta idilică despre noi.
      • Like 2
  • Nu ospitalitatea ne face deosebiti de celelalte popoare, nu ospitalitatea este ceea ce defineste poporul roman ! Nu sintem mindri ca sintem ospitalieri, inteligenti, culti ! Toate popoarele sint asa !
    Sintem mindri de noi prin cei care-au fost deosebiti intr-un domeniu, sau altul !
    Sintem deosebiti din cauza de Brancusi, Eminescu, Iorga, Coanda, Vuia, si lista ar putea continua pina miine dimineata !
    Sintem deosebiti prin urmele pe care le-au lasat in noi acesti mari romani !
    Restul sint vorbe goale ! Nu eroi, nu sacrificii ! Toti au eroi, toti au facut sacrificii ! Nu asta ne face diferiti !
    PS. Daca tu nu stii nici macar de existenta lui Nicolae Paulescu, ce urme sa fi lasat acesta in tine ? Sintem diferiti prin exponentii remarcabili romani, prin ce-am invatat de la inaintasii nostri. Altfel, prosti ospitalieri, blinzi, ce vorbesc mai multe limbi au toate popoarele !
    Sint roman pentru ca seman un pic cu Caragiale, nu pentru ca am 25.000 de euro pe luna, dau de pomana, pling de dor, Eu pling de dor in romana, nu in franceza !
    Diferenta dintre un roman si un neamt este ca , fiind absolut egali ca popoare, ca realizari, ca dorinte, ca oameni, visam la aceeasi fericire in alte rime.
    La multi ani popor roman !
    • Like 1
    • @ Iulian Neagu
      dalex check icon
      Absolut egali romanul cu neamtul, ca realizari - foarte tare !
      • Like 1
  • In schimb iti ia casa si nevasta. Si spune ca a facut-o pentru tine, iar tu esti obraznic si nerecunoscator.
    • Like 1
    • @ Anton Beton
      Asta te reprezinta pe tine, ca roman ? Mistocareala ?
      Nu te mai uita in jurul tau ! Uita-te in oglinda, esti roman !
      Toate popoarele au uscaturi, si mai multe si mai putine. Pe tine uscaturile te reprezinta ?
      Daca te indragostesti de o fata , conteaza asa de mult ce fel de cartofi pune in mincare ?
      • Like 1
  • Ospitalitatea este pe cale de disparitie si in Romania ! In aceasta vara ,am avut o experienta neplacuta cu bastinasii Germaniei . Etichetarea romanilor inainte de ai cunoaste . Lucrul acesta m-a intristat si am luat atitudine . Am realizat ca sunt foarte ingusti la minte si au aceeasi mentalitate ca in 1938 ! Ma bucur ca traiesc in Romania ...chear si cu toate neajunsurile ei !
    • Like 2
  • Imi stapanesc emotiile pentru ca sunt obosit, altminteri, n-as putea incepe macar, a scrie cateva cuvinte.
    Le scriu tocmai din Suedia, tara d-voastra de origine, distinsa d-na Yvette Larsson si ma gandesc, ce-as putea spune despre cei cativa oameni de aici, pe care i-am intalnit.
    Sunt dincolo de marginea lumii, privind in departare spre noi, fara sa incerce sa ne inteleaga.Nu e nevoie, dealtfel, eu unul m-am resemnat, pastrand pentru mine, tot ce e mai bun, negasit de altii.Daruiesc din tot ce am putut agonisi, intr-o viata ajunsa la jumatate de secol, referindu-ma aici, la ceea ce d-voastra vreti sa aratati despre noi.
    Ingrijesc oameni bolnavi de Alzheimer, de patru ani, incercand sa-mi pastrez chakra inimii, in deplina comunicare, cu oamenii bolnavi cu care vin in contact, sau cu mediul inconjurator, ce ne sustine.Sunt realist, intr-o lume romaneasca, in care visele si sperantele, sunt ceea ce ne mentin in viata parca, fara ele nu putem trai, ne miram de coruptii din mai toate structurile politicii si vietii cotidiene, discutam intre noi si nu facem nimic, nu avem timp sa gandim altfel, muncim pe bani de nimic, iubim flamanzi, ne despatim des, cautam amante, mancam pufuleti, daruim mere(eu am oferit in Austria cateva zeci de kg), zacusca, vinete, ardei, gogosari, ne prefacem ca suntem fericiti, stim sa fim sentimentali, scriem poezii, suntem pictori, stim sa iubim cu patos, sa ne lasam sufletele libere, nopti la rand, asteptandu-le dimineata devreme, sa se cuibareasca in noi, multumindu-i lui D-zeu, pentru inca o noua zi.
    Am deviat de la subiectul expus de d-voastra, nestiind daca m-ati inteles uneori.
    Eu sunt surprins de tot ce poate face un strain in tara mea, suparat ca nu sunt in stare cei care ne oranduie destinele, sa conduca frumoasa mea tara, acolo unde ar putea ajunge.Ideea este ca nu stim unde ne indreptam, sunt dezamagit si in acelasi timp, bucuros, ca pot lucra, iata, atat de departe de cei dragi mie si pot oferi din tot ce se poate numi, omenie.
    Va multumesc, pentru gandul bun despre noi(unii din noi), frumusetea sufletului d-voastra si calitatea umana de exceptie, in acest mod multumesc Suediei, ca ma gazduieste timp de doua luni...:-)
    • Like 3
  • check icon
    Aş vrea să-l contrazic puţin pe domnul Dumitru Zagan în privinţa punctului 3) – generozitatea. Da, atunci când tu ai destul şi dăruieşti din plusul tău altuia, eşti generos. Numai că la noi, la români, generozitatea frizează paroxismul. Noi (majoritatea) suntem în stare să flămânzim trei zile, numai să avem ce pune musafirului pe masă. "Să facem faţă". Chiar dacă sunt român născut şi crescut în România de părinţi români, neumblat prin alte părţi, mi-e greu să înţeleg atitudinea asta a noastră! :)
    • Like 2
    • @
      check icon
      Obiceioul acesta de a darui strainului are o radacina ADANC crestina (a da de baut celui insetat, a hrani pe cel flamand, a imbraca pe cel gol) lucru care se aplica mai abitir strainilor si drumetilor ! Face parte dintre faptele bune obligatorii pt un crestin-ortodox (a primi cu draga inima pe oaspeti si a gazdui pe cei aflati pe drum ) , asa ca romanii nu rateaza ocazia de a-si adauga una pe lista ! Probabil (este o intuitie personala) vine si de pe vremea apostolatului , cand te puteai trezi la usa cu un Apostol al Domnului care venea de la drum lung , insetat si flamand !
      • Like 0
    • @
      Explicația ? Întreabă pe cel care a afirmat (pentru prima dată) că aici e ”Grădina Maicii Domnului” (cu mai multe excepții de un timp încoace) !
      • Like 0
  • Cred ca ortodoxi in General sunt mai primitori si darnici.Societatea de consum a facut din individ un egoist si banul vorbeste.Yvette stii ca Romania nu i numai lapte si miere iar tu ai un avantaj:esti oaspete si asa cum ai bine observat noi tratam bine oaspetii!
    Cat despre politica lasa pe altii sa se balacareasca.Oricum romanii au priceput ca trebuie sa stam sub umbrela unchiului Sam
    • Like 1
    • @ Costel Costantin
      Te referi si la popii "auriti"? Care DAU din suflet cele mai bune sfaturi, despre felul in care poti ramane sarac. Garantat! Intr-un ev mediu modern, plin de vilele si de gipurile jefuitorilor de tara.
      • Like 0
  • ProBono check icon
    Dear Yvette, here's a glimpse to understanding the Romanian soul. On historic grounds our human sense is over developed on the expense on our rationality. If we combine all the Romanians in a single person, that single person is a kind of immature child. He would still wondering why he didn't get anything if he gives away two apples to a stranger. A genuine Romanian soul is deep into the old times, when people trusted each other in order to escape a great danger (war, invasion, exploitation, earthquake, fire, flood, you name it, we had it all). He is stuck in defensive. He has not reached to the point of stating his interest, negotiating, fighting and winning. He has not reached to the Western man rationality. He is just hoping that his goodwill will stir the stranger's goodwill.

    See the picture of the poor woman offering the apples. See the electric "grid" in the background and notice the unfinished business. The electrician let it down as the "system" let us down. We don't have systems (of all kind - from roads to marketing) in Romania, as they don't have in all the East. And this is the main difference between East and West: the feasible, successful, working system. And this is the objective for your enterprise: build a system to sell our lack of system. Bring your system here and if you make to do any good teach Romanians to think as system builders. I hope you got it. Good luck.
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult
sound-bars icon