Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Capul face, capul trage: Efectul Placebo și vaccinarea

vaccinare - sala

Foto: John Marshall Mantel / Zuma Press / Profimedia

La prima doză de vaccin a fost... interesant. Pe principiul culcat bine, sculat mort... M-am vaccinat dimineață, iar restul zilei a decurs normal. Pe seară am început să mă simt un pic ciudat și m-am culcat mai devreme decât în mod normal. Pe la trei sau patru dimineața, m-am trezit brusc, cu febră și frisoane puternice. Tremuram ca Vrancea în '77!

Am luat niște ibuprofen și totul a trecut în jumătate de oră. Nici la a doua și nici la treia doză nu am mai pățit nimic, deși probabilitatea unor astfel de efecte secundare crește după prima doză. Lucru care mă face să mă întreb: febra a fost reală sau ce am simțit a fost doar rezultatul autosugestiei?

De efectul placebo probabil că ați mai auzit. În esență, ce crezi că se va întâmpla îți va influența semnificativ percepția asupra lucrurilor. În bine sau în rău...

Mecanismele care stau la baza acestui efect nu sunt cunoscute cu precizie, căci sunt foarte multe componente care intervin, precum structura genetică sau vârsta - copiii par a fi mult mai susceptibili, de exemplu. Una peste alta, o bună parte dintre noi reacționăm la placebo, într-o măsură mai mare sau mai mică. Acest efect explică, de exemplu, pretinsa eficacitate a rugăciunilor sau a blestemelor. Sau a „medicamentelor" homeopate. Evident, nici rugăciunile, nici blestemele și nici pastiluțele cu zahăr (vândute la un preț de speculă) nu schimbă cu nimic realitatea, dar pot modifica percepția noastră asupra ei.

Dar să ne întoarcem la subiectul principal, vaccinurile. Se face mult tămbălău pe tema efectelor adverse imediat după vaccinare: febră, frisoane, durere de cap, oboseală. Cei din tabăra pro-vaccin se uită la ele ca la un rău necesar, o mică neplăcere care trebuie acceptată pentru a beneficia de protecția oferită împotriva bolilor; ceilalți, anti-vaxxerii, le flutură cu satisfacție ca pretinsă dovadă a „nocivității" tratamentului.

Și acum partea nostimă: un studiu(*) publicat acum două zile, ce a urmărit reacția la vaccinare a unui mare număr de oameni (peste 45 de mii, dintre care jumătate au primit un vaccin anti COViD-19, iar ceilalți, doar un placebo) arată că marea majoritate a „efectelor adverse" se datorează... capului. Bineînțeles, vaccinurile chiar pot să producă febră, frisoane etc.; este o reacție normală a organismului, dar o treime dintre cei care nu au primit vaccinul, ci doar o injecție simplă, cu ser fiziologic, au raportat aceste reacții! Da, un om din trei s-a plâns de problemele create de vaccin, deși nu fusese vaccinat!

Comparația dintre cele două grupuri a arătat că 76% dintre cazurile de „efecte adverse" raportate la prima doză și 52% dintre cele legate de a doua doză nu au nici o legătură cu realitatea. Da, ați citit bine: 76%, adică peste trei sferturi. Trei oameni din patru se plâng de vaccin, doar pentru că sunt convinși că vor păți ceva.

Probabil că ați citit Dune sau ați văzut filmul. „Frica ucide mintea." Așa este, dar pentru frică avem un antidot: educația. Putem să combatem frica dacă știm mai multe despre cum funcționează lumea în realitate, dacă o înțelegem așa cum e ea, nu așa cum ne-o închipuim noi.

Putem să ne luptăm cu frica și putem învinge.

Doar să vrem...

(*) Haas, J. W., Bender, F. L., Ballou, S., Kelley, J. M., Wilhelm, M., Miller, F. G., Rief, W., & Kaptchuk, T. J. (2022). Frequency of Adverse Events in the Placebo Arms of COVID-19 Vaccine Trials: A Systematic Review and Meta-analysis. JAMA network open, 5(1), e2143955. https://doi.org/10.1001/jamanetworkopen.2021.43955

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • articolul e bun doar ca sufera de aceeasi greseala care se tot repeta de la inceputurile pandemiei: se foloseste logica intr-o discutie cu oameni care refuza aceasta disciplina.

    explicatia asta cu placebo este buna ca exercitiu academic dar nu rezolva absolut nimic. un om care refuza sa se vaccineze porneste de la un set de motive initiale: frica, conspiratia lui gates, am fost sanatos toata viata deci nu am nevoie, soros, microfoane etc. pe urma vine cineva care incearca sa il convinga si incepe sa ii demonteze unul cate unul motivele. te-ai astepta ca la un moment dat omul zice gata! isi ia inima in dinti si se vaccineaza. se intampla uneori asta, dar de cele mai multe ori se observa un alt fenomen: in engleza este moving the goal post. dupa setul initial de motive, vin altele si altele. din ce in ce mai "inteligente". la un moment dat trebuie sa renunti.

    observati urmatoarea situatie: pentru o calatorie in Africa ca sa mergi in safari si sa te pozezi cu leii, trebuie sa faci un tratament destul de dur inainte de calatorie. printre efecte secundare sunt niste ameteli, uneori varsaturi etc. asta o faci cam cu vreo luna inainte de calatorie (nu mai stiu exact ca am investigat asta acum cativa ani). as fi foarte interesat de ce rezulta din intersectia multimii oamenilor care refuza vaccinul covid cu cei care merg la safari in Africa. punem pariu ca intersectia este nenula?

    cazuri ca cel de sus sunt nenumarate dar daca nu sunt observate cu atentie dau nastere disonantei. romania a devenit dintr-o data socata de posibilitatea de a fi obligat sa te vaccinezi ca sa mergi la lucru. ok e ceva nou dar nu e singura "obligatie". sofatul! esti obligat sa ai carnet. altfel te amendeaza, poate faci si puscarie daca faci un accident. ne socheaza? deloc. oare cerinta asta de a avea carnet ca sa conducem masina nu o fi o conspiratie a lui bill gates? soros poate vrea sa vanda mai multe cartonase de plastic, sau poate ne urmaresc miscarile cu carnetul de conducere... nimic? interesant.

    sunt mai multe meserii pentru care trebuie sa te testezi (de tbc, de sifilis si mai stiu eu ce alte chestii mai comune) ca sa poti sa iti faci treaba. pentru alea nu e nici un soc? interesant.

    si ca tot vorbim de conspiratii am si eu o intrebare: daca exista un cabal care urmareste sa ne controleze cu microcipuri, nu era mai usor sa le bage in aspirina? ca din aia luam cu pumnul. sunt oameni care iau una pe zi ca asa au auzit ei ca le face bine, chiar daca nu au o nevoie medicala. sau sa le bage in nurofen, algocalmin, sub forma de alifie in voltaren. de ce naiba s-au concentrat pe vaccinul asta?! alooo! departamentul de brainstorming al gates soros and co. am multe idei pentru urmarit romanii folosind medicamente! poftim? ii urmariti deja dupa ce chestii posteaza pe facebook, instagram, tiktoc si alte retele? ok no problem!
    • Like 2


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult