Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Capul face, capul trage: Efectul Placebo și vaccinarea

vaccinare - sala

Foto: John Marshall Mantel / Zuma Press / Profimedia

La prima doză de vaccin a fost... interesant. Pe principiul culcat bine, sculat mort... M-am vaccinat dimineață, iar restul zilei a decurs normal. Pe seară am început să mă simt un pic ciudat și m-am culcat mai devreme decât în mod normal. Pe la trei sau patru dimineața, m-am trezit brusc, cu febră și frisoane puternice. Tremuram ca Vrancea în '77!

Am luat niște ibuprofen și totul a trecut în jumătate de oră. Nici la a doua și nici la treia doză nu am mai pățit nimic, deși probabilitatea unor astfel de efecte secundare crește după prima doză. Lucru care mă face să mă întreb: febra a fost reală sau ce am simțit a fost doar rezultatul autosugestiei?

De efectul placebo probabil că ați mai auzit. În esență, ce crezi că se va întâmpla îți va influența semnificativ percepția asupra lucrurilor. În bine sau în rău...

Mecanismele care stau la baza acestui efect nu sunt cunoscute cu precizie, căci sunt foarte multe componente care intervin, precum structura genetică sau vârsta - copiii par a fi mult mai susceptibili, de exemplu. Una peste alta, o bună parte dintre noi reacționăm la placebo, într-o măsură mai mare sau mai mică. Acest efect explică, de exemplu, pretinsa eficacitate a rugăciunilor sau a blestemelor. Sau a „medicamentelor" homeopate. Evident, nici rugăciunile, nici blestemele și nici pastiluțele cu zahăr (vândute la un preț de speculă) nu schimbă cu nimic realitatea, dar pot modifica percepția noastră asupra ei.

Dar să ne întoarcem la subiectul principal, vaccinurile. Se face mult tămbălău pe tema efectelor adverse imediat după vaccinare: febră, frisoane, durere de cap, oboseală. Cei din tabăra pro-vaccin se uită la ele ca la un rău necesar, o mică neplăcere care trebuie acceptată pentru a beneficia de protecția oferită împotriva bolilor; ceilalți, anti-vaxxerii, le flutură cu satisfacție ca pretinsă dovadă a „nocivității" tratamentului.

Și acum partea nostimă: un studiu(*) publicat acum două zile, ce a urmărit reacția la vaccinare a unui mare număr de oameni (peste 45 de mii, dintre care jumătate au primit un vaccin anti COViD-19, iar ceilalți, doar un placebo) arată că marea majoritate a „efectelor adverse" se datorează... capului. Bineînțeles, vaccinurile chiar pot să producă febră, frisoane etc.; este o reacție normală a organismului, dar o treime dintre cei care nu au primit vaccinul, ci doar o injecție simplă, cu ser fiziologic, au raportat aceste reacții! Da, un om din trei s-a plâns de problemele create de vaccin, deși nu fusese vaccinat!

Comparația dintre cele două grupuri a arătat că 76% dintre cazurile de „efecte adverse" raportate la prima doză și 52% dintre cele legate de a doua doză nu au nici o legătură cu realitatea. Da, ați citit bine: 76%, adică peste trei sferturi. Trei oameni din patru se plâng de vaccin, doar pentru că sunt convinși că vor păți ceva.

Probabil că ați citit Dune sau ați văzut filmul. „Frica ucide mintea." Așa este, dar pentru frică avem un antidot: educația. Putem să combatem frica dacă știm mai multe despre cum funcționează lumea în realitate, dacă o înțelegem așa cum e ea, nu așa cum ne-o închipuim noi.

Putem să ne luptăm cu frica și putem învinge.

Doar să vrem...

(*) Haas, J. W., Bender, F. L., Ballou, S., Kelley, J. M., Wilhelm, M., Miller, F. G., Rief, W., & Kaptchuk, T. J. (2022). Frequency of Adverse Events in the Placebo Arms of COVID-19 Vaccine Trials: A Systematic Review and Meta-analysis. JAMA network open, 5(1), e2143955. https://doi.org/10.1001/jamanetworkopen.2021.43955

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • articolul e bun doar ca sufera de aceeasi greseala care se tot repeta de la inceputurile pandemiei: se foloseste logica intr-o discutie cu oameni care refuza aceasta disciplina.

  explicatia asta cu placebo este buna ca exercitiu academic dar nu rezolva absolut nimic. un om care refuza sa se vaccineze porneste de la un set de motive initiale: frica, conspiratia lui gates, am fost sanatos toata viata deci nu am nevoie, soros, microfoane etc. pe urma vine cineva care incearca sa il convinga si incepe sa ii demonteze unul cate unul motivele. te-ai astepta ca la un moment dat omul zice gata! isi ia inima in dinti si se vaccineaza. se intampla uneori asta, dar de cele mai multe ori se observa un alt fenomen: in engleza este moving the goal post. dupa setul initial de motive, vin altele si altele. din ce in ce mai "inteligente". la un moment dat trebuie sa renunti.

  observati urmatoarea situatie: pentru o calatorie in Africa ca sa mergi in safari si sa te pozezi cu leii, trebuie sa faci un tratament destul de dur inainte de calatorie. printre efecte secundare sunt niste ameteli, uneori varsaturi etc. asta o faci cam cu vreo luna inainte de calatorie (nu mai stiu exact ca am investigat asta acum cativa ani). as fi foarte interesat de ce rezulta din intersectia multimii oamenilor care refuza vaccinul covid cu cei care merg la safari in Africa. punem pariu ca intersectia este nenula?

  cazuri ca cel de sus sunt nenumarate dar daca nu sunt observate cu atentie dau nastere disonantei. romania a devenit dintr-o data socata de posibilitatea de a fi obligat sa te vaccinezi ca sa mergi la lucru. ok e ceva nou dar nu e singura "obligatie". sofatul! esti obligat sa ai carnet. altfel te amendeaza, poate faci si puscarie daca faci un accident. ne socheaza? deloc. oare cerinta asta de a avea carnet ca sa conducem masina nu o fi o conspiratie a lui bill gates? soros poate vrea sa vanda mai multe cartonase de plastic, sau poate ne urmaresc miscarile cu carnetul de conducere... nimic? interesant.

  sunt mai multe meserii pentru care trebuie sa te testezi (de tbc, de sifilis si mai stiu eu ce alte chestii mai comune) ca sa poti sa iti faci treaba. pentru alea nu e nici un soc? interesant.

  si ca tot vorbim de conspiratii am si eu o intrebare: daca exista un cabal care urmareste sa ne controleze cu microcipuri, nu era mai usor sa le bage in aspirina? ca din aia luam cu pumnul. sunt oameni care iau una pe zi ca asa au auzit ei ca le face bine, chiar daca nu au o nevoie medicala. sau sa le bage in nurofen, algocalmin, sub forma de alifie in voltaren. de ce naiba s-au concentrat pe vaccinul asta?! alooo! departamentul de brainstorming al gates soros and co. am multe idei pentru urmarit romanii folosind medicamente! poftim? ii urmariti deja dupa ce chestii posteaza pe facebook, instagram, tiktoc si alte retele? ok no problem!
  • Like 2


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult