Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Carantina funcționează, datele o arată. În Timișoara, avem un primar de care putem fi mândri, că a cerut ce era bine, nu ce era plăcut

Dominic Fritz - Inquam Photos / Cornel Putan

Foto: Inquam Photos / Cornel Putan

În urmă cu 3 decenii timișorenii de bună credință se strângeau în fața casei unui maghiar în semn de solidaritate și pentru a împiedica statul să îi facă o nedreptate.

Astăzi timișorenii de rea credință se strâng în fata casei unui german în semn de ostilitate și pentru a cere statului să îi facă o nedreptate.

Din fericire pentru Dominic Samuel Fritz, adevărul este de partea sa și adevărul există, indiferent de opinia noastră.

clic pe imagine, pentru a mări dimensiunea

Așa cum se vede din grafic, numărul de cazuri a început să scadă la 14 zile, așa cum a fost prognoza pe baza simulărilor, după adoptarea carantinei, oricâte declarații că numărul de cazuri va crește din cauza carantinei (măsurile se văd pe curbă după 14 zile). Dacă vom compara situația din Timiș cu cea din București sau Ilfov, unde carantina a fost exclusă, diferența este izbitoare.

Avem un primar de care putem fi mândri că a cerut ceea ce era bine și nu ceea ce era plăcut, pentru viața celor care i-au încredințat conducerea orașului. Am fost și rămân alaturi de orice om politic care are curajul să își riște mandatul pentru a salva vieți. 

Carantina funcționează. Punct. Funcționează cu atât mai bine cu cât este mai extinsă geografic și respectată mai bine. Dacă ne place sau nu, asta este altă discuție. Doar minciuna se adaptează la ce vrem noi să auzim, adevărul este insensibil la sensibilitățile noastre. Întrebarea este atunci de ce o contestăm?

clic pe imagine, pentru a mări dimensiunea

În filmul „Man on fire", eroul principal spune „un glonț spune întotdeauna adevărul". Glonțul te ucide, indiferent de opinia ta despre el.

SARS-CoV-2 există indiferent dacă tu crezi sau nu. Noul coronavirus te infectează, te îmbolnăvește și te ucide, indiferent de opinia ta despre el. Pandemia de COVID-19 strivește România, indiferent de opinia ta despre ea.

Boala ucide zilnic oameni care au susținut vehement și până în ultima clipă că virusul SARS-CoV-2 și boala COVID-19 nu există.

Am ajuns însă la stadiul la care adevărul este irelevant și trebuie să alegi pe cine crezi și urmezi.

Dacă nu ești suficient de educat să înțelegi mecanismele de acțiune ale virusului, pandemiei sau vaccinului, te afli în situația în care trebuie să crezi pe cineva care susține un adevăr pe care nu poți să îl verifici singură. Atunci de ce să crezi un politician sau un troll de pe internet, pentru că vor să se folosească de tine, când ai un medic la care apelezi adesea, tocmai pentru că îți vrea binele?

Așa încât îți spun fără ezitare că adevărul este de partea medicilor și a celor care se luptă zi și noapte în spitale, să îți salveze viața și nu a politicienilor care se luptă pentru putere și instigă oamenii împotriva medicilor și a măsurilor care îți pot salva viața.

Infecția cu SARS-CoV-2 produce o boala gravă. Protejează-te și mai ales protejează-i pe cei din jurul tău!

Respectă măsurile în vigoare. Poartă mască. Păstrează distanța. Spală-te pe mâini. Evită evenimentele sociale. Vaccinează-te!

Aceste măsuri nu te împiedică să te bucuri de viață și de cei din jurul tău, dimpotrivă, îți permit să o faci în siguranță, în ciuda pandemiei de COVID-19. Măsurile de protecție îți protejează și slujba, nu doar sănătatea.

Avem deja uneltele necesare pentru a forma bule sociale de siguranță, indiferent de incidența exterioară. Dacă sunteți vaccinați, vă puteți vedea în condiții normale aproape fară risc cu cei vaccinați. Imunizarea prin boală și testarea sunt de asemenea garanții temporare și suficiente de siguranță.

Tot ce avem de făcut este să ne putem mintea și energia la contribuție, pentru a gândi un sistem care să ne permită să extindem aceste bule ca să includă și activitățile noastre sociale favorite (teatre, cinematografe, restaurante, spectacole, biserici și altele).

Pentru asta trebuie însă să trecem la o altă paradigmă a libertății. Fie rămânem la paradigma „libertatea este să fac ce vreau eu, indiferent de consecințe" promovată de extremiștii din stradă, fie trecem la „libertatea este necesitatea înțeleasă" de care ne vorbește Spinoza.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Excelent articol.

  Provocarea prezentă este să păstrăm relevant un adevăr științific ce nu s-a schimbat în ultimul an, deși noi ne-am cam plictisit de pandemie.

  Ce păcat că pandemia nu se uită la cifrele de audiență de la România TV ca să afle și virusul că nu mai e la modă.
  • Like 0
 • Excelent, felicitari!
  • Like 0
 • Articol minunat scris, pacat ca ai de nu au minte nu vor putea beneficia de el, pentru ca sunt complet opaci la orice argument rational. Alora care se strang in fata casei lui Dominic Fritz, despre care am o parere foarte buna, le doresc un Covid din ala greu-greu, e singurul mod in care se pot potoli....
  • Like 3
 • 100 % de acord.Adevarurile incomode sunt mai nepopulare ca oricînd.Asta nu înseamnă că o bătălie pierdută nu merită purtata3.
  E cu atât mai onorantă poziția dlui Jurma.
  • Like 4


Îți recomandăm

Fată la școala online

„Mai țineți minte emoțiile de la examenul de șofat? Ei, cum ar fi dacă, după câteva mii de ore de șofat, ați mai da unul? N-am niciun dubiu, ar fi fără mare panică. Așa e și cu testele la matematică”, spune Gabi Bartic. (Foto: Profimedia)

Citește mai mult