Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Care sunt facilitățile fiscale folosite pentru optimizarea taxelor salariale

Dacă guvernul a schimbat regulile referitoare la contribuțiile sociale în 2017, datoria companiilor este să folosească toate facilitățile fiscale care fac referire la contribuțiile sociale. Tichete cadou, tichete de vacanță, tichete de masă, cadouri de sărbători, contribuția la fonduri de pensii facultative, asigurări private de sănătate.

Cadouri acordate cu ocazia sărbătorilor de Paște, Crăciun, 1 Iunie, 8 Martie

Cadourile acordate la sărbătorile legale nu se impozitează la nivelul salariatului, dacă valoarea cadoului este sub valoarea de 150 lei.

Valoarea care depășește suma de 150 lei se va include în salariu sub procedeul sutei mărite, plătindu-se toate taxele și contribuțiile sociale aferente salariului. Cadourile se pot acorda și sub formă de bani.

Cadourile (altele decât sub forma tichetelor cadou), acordate cu alte ocazii decât sărbători, se impozitează la nivelul angajatului cu toate taxele aferente salariului, indiferent de suma cadoului.

Tichete cadou

Pentru tichetele cadou se plătește impozit pe venit, dar sunt scutite de la plata contribuțiilor sociale.

Contravaloarea tichetelor cadou trebuie cuprinsă în bugetul de venituri și cheltuieli al companiei.

Legea care face referire la tichetele cadou este Legea 193/2006.

Din punct de vedere al deductibilității, contravaloarea cadourilor acordate și valoarea tichetelor cadou se consideră cheltuieli sociale și sunt deductibile în limita a 5% din totalul cheltuielilor salariale.

Tichete de vacanță

Pentru tichetele de vacanță se plătește impozit pe venit, dar sunt scutite de la plata contribuțiilor sociale.

Nivelul maxim al sumelor care pot fi acordate salariaților sub formă de tichete de vacanță este contravaloarea a 6 salarii de bază minime brute pe țară, pentru un salariat, în decursul unui an fiscal.

Contravaloarea tichetelor de vacanță trebuie cuprinsă în bugetul de venituri și cheltuieli al companiei.

Tichetele de vacanță pot fi folosite doar pentru cazarea în România.

Legea care face referire la tichetele de vacanță este OUG 8/2009.

Tichete de masă

Acordarea tichetelor de masă prezintă beneficiul că pentru angajator reprezintă o cheltuială deductibilă, iar angajatul plătește doar impozitul pe venit aferent, fiind exceptate de la plata celorlalte cotizații salariale. Legea care face referire la tichetele de masă este HG 23/2015.

Pentru angajator cheltuiala este deductibilă, nefiind condiționată deductibilitatea de încadrarea în valoarea de 5% din cheltuielile salariale, ca în cazul tichetelor cadou.

Fiecare angajat primește câte un tichet de masă pentru fiecare zi lucrată. Angajatul nu primește tichete de masă pentru zilele în care a primit diurnă sau a fost în concediu.

Tichete de masă pot fi acordate doar salariaților care au funcția de bază la societatea repectivă, indiferent dacă salariații au contract de muncă cu timp normal sau parțial.

Contribuție la fond de pensii facultativ

Contribuțiile la un fond de pensii facultativ nu se impozitează și nu se rețin contribuții la nivelul angajatului în cazul în care contribuția este în limita a 400 euro anual pentru fiecare persoană.

Asigurare privată de sănătate

Asigurarea privată de sănătate nu se impozitează și nu se rețin contribuții la nivelul angajatului dacă contribuția este în limita a 400 euro anual pentru fiecare persoană.

Legislație: art 25 alin 3 lit b , art 76 alin 4 lit a, s, t, art 142 lit r, s Codul Fiscal. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult