Dacă guvernul a schimbat regulile referitoare la contribuțiile sociale în 2017, datoria companiilor este să folosească toate facilitățile fiscale care fac referire la contribuțiile sociale. Tichete cadou, tichete de vacanță, tichete de masă, cadouri de sărbători, contribuția la fonduri de pensii facultative, asigurări private de sănătate.
Cadouri acordate cu ocazia sărbătorilor de Paște, Crăciun, 1 Iunie, 8 Martie
Cadourile acordate la sărbătorile legale nu se impozitează la nivelul salariatului, dacă valoarea cadoului este sub valoarea de 150 lei.
Valoarea care depășește suma de 150 lei se va include în salariu sub procedeul sutei mărite, plătindu-se toate taxele și contribuțiile sociale aferente salariului. Cadourile se pot acorda și sub formă de bani.
Cadourile (altele decât sub forma tichetelor cadou), acordate cu alte ocazii decât sărbători, se impozitează la nivelul angajatului cu toate taxele aferente salariului, indiferent de suma cadoului.
Tichete cadou
Pentru tichetele cadou se plătește impozit pe venit, dar sunt scutite de la plata contribuțiilor sociale.
Contravaloarea tichetelor cadou trebuie cuprinsă în bugetul de venituri și cheltuieli al companiei.
Legea care face referire la tichetele cadou este Legea 193/2006.
Din punct de vedere al deductibilității, contravaloarea cadourilor acordate și valoarea tichetelor cadou se consideră cheltuieli sociale și sunt deductibile în limita a 5% din totalul cheltuielilor salariale.
Tichete de vacanță
Pentru tichetele de vacanță se plătește impozit pe venit, dar sunt scutite de la plata contribuțiilor sociale.
Nivelul maxim al sumelor care pot fi acordate salariaților sub formă de tichete de vacanță este contravaloarea a 6 salarii de bază minime brute pe țară, pentru un salariat, în decursul unui an fiscal.
Contravaloarea tichetelor de vacanță trebuie cuprinsă în bugetul de venituri și cheltuieli al companiei.
Tichetele de vacanță pot fi folosite doar pentru cazarea în România.
Legea care face referire la tichetele de vacanță este OUG 8/2009.
Tichete de masă
Acordarea tichetelor de masă prezintă beneficiul că pentru angajator reprezintă o cheltuială deductibilă, iar angajatul plătește doar impozitul pe venit aferent, fiind exceptate de la plata celorlalte cotizații salariale. Legea care face referire la tichetele de masă este HG 23/2015.
Pentru angajator cheltuiala este deductibilă, nefiind condiționată deductibilitatea de încadrarea în valoarea de 5% din cheltuielile salariale, ca în cazul tichetelor cadou.
Fiecare angajat primește câte un tichet de masă pentru fiecare zi lucrată. Angajatul nu primește tichete de masă pentru zilele în care a primit diurnă sau a fost în concediu.
Tichete de masă pot fi acordate doar salariaților care au funcția de bază la societatea repectivă, indiferent dacă salariații au contract de muncă cu timp normal sau parțial.
Contribuție la fond de pensii facultativ
Contribuțiile la un fond de pensii facultativ nu se impozitează și nu se rețin contribuții la nivelul angajatului în cazul în care contribuția este în limita a 400 euro anual pentru fiecare persoană.
Asigurare privată de sănătate
Asigurarea privată de sănătate nu se impozitează și nu se rețin contribuții la nivelul angajatului dacă contribuția este în limita a 400 euro anual pentru fiecare persoană.
Legislație: art 25 alin 3 lit b , art 76 alin 4 lit a, s, t, art 142 lit r, s Codul Fiscal.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.