Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Carmen Uscatu, cofondatoare Dăruiește Viață: „Vrem ca în 10 -12-15 ani să avem în București un campus medical dedicat copiilor din întreaga țară”. Despre 3,5%: „știu un procent de 71% dintre oameni, care deși sunt nemulțumiți de ce primesc, aleg sa nu facă nimic pentru ei”

Spitalul Dăruiește Viață interior

Mai sunt aproape 3 săptămâni până în 25 mai 2023, interval în care toți cetățenii care înregistrează venituri pot depune formularul 230. O procedură mult simplificată, ce se poate realiza de pe calculator sau chiar de pe telefonul mobil, în special accesând paginile web ale organizațiilor nonguvernamentale care au reușit să se conecteze la bazele de date cu contribuabilii (aici puteți completa formularul de pe pagina Dăruiește Viață).

Un gest aparent mic- durează câteva minute. Însă cele câteva minute pot, la propriu, să schimbe viața unui bătrân singur, destinul unui elev care azi nu are bani să se întrețină la școală sau calitatea tratamentului pe care-l poate primi un copil bolnav de cancer.  Formularul 230 nu este despre a dona ceva din conturile personale, nici despre a scoate vreun leu din portofel pentru a-l oferi cuiva în nevoie. 

E despre câteva câmpuri dintr-o hârtie, prin care îi indici Guvernului cui să trimită 3,5% din impozitul pe venit pe care-l plătești anual, adică spre ce entitate în care ai încredere să meargă o parte din taxele deja achitate la buget.

„Când un ONG vine și face ce ar fi normal să facă instituțiile statului și banii tăi sunt investiți transparent, primești informări despre cum au fost cheltuiți și care-s beneficiile asupra pacienților, care-i impactul, tu, donator, te simți in control. Te simți respectat, înțelegi că banii investiți de tine printr-un sms, printr-o donație online sau printr-un contract de sponsorizare, chiar contează, sunt aducători de bine. Pentru tine și pentru semenul tău aflat în nevoie”, spune Carmen Uscatu, cofondatoare a Asociației Dăruiește Viață, într-un interviu pentru Republica.

Această discuție este parte a unei scurte serii de articole dedicate importanței formularului 230 (3,5% din impozitul pe venit) și efectelor pe care redirecționarea acestor bani le pot avea în societate. Un prim interviu cu Oana Gheorghiu, cofondatoare a aceleiași asociații - Dăruiește Viață- puteți citi aici.

Dăruiește Viață este asociația care a pornit construcția exclusiv din donații (companii și cetățeni simpli) a primul spital destinat tratării copiilor bolnavi de cancer și boli ale sângelui din România. Despre cum este Spitalul spațial, puteți citi aici, este un text semnat de Cristian Tudor Popescu în Republica, după ce a vizitat construcția în luna martie 2023.

Interviul pe larg cu Carmen Uscatu, mai jos:

Spre ce cauze redirecționează fondatoarea Asociației „Dăruiește Viață” Carmen Uscatu 3,5% din impozitul pe venit? 

Sunt cu sufletul dar și cu mintea întru totul dedicată cauzei #NoiFacemUnSpital și deci Asociației Dăruiește Viață. Orice gând, orice acțiune ce-mi aparțin merg în această direcție. Însă poate mai urgentă decât sănătatea e educația. Căci nu putem fi sănătoși fără să ne educăm. Aș dona către entități care fac educație: civică, financiară, care luptă cu analfabetismul funcțional.

Educație ne propunem să facem și noi, la Dăruiește Viață. Să putem să facem prevenție și să putem trata cu aceleași șanse de reușită ca în țările dezvoltate. De aceea #NoiFacemUnSpital e dincolo de o clădire - e despre training, colaborare cu cele mai mari spitale din lume. Cauzele sociale sunt de asemenea importante, natura e importantă.

Toate domeniile în care activează ONG urile sunt interconectate. Nu aș putea face un clasament. Aș putea doar să încurajez un potențial donator la implicare, la informare. Și un potențial primitor, un ONG, la transparență și comunicare onestă.

Cât de importantă este transparența, instituția follow-up-ului în acest domeniu- rapoarte, rezultate, comunicare publică generală și individualizată, astfel încât „investitorii” să știe cum au fost cheltuite aceste fonduri?

Cu toții vrem să fim în control când vine vorba de viața noastră. De aceea ne-a fost greu în pandemie, pentru că am simțit că pierdem controlul, că regulile care ieri erau valabile astăzi nu mai sunt. Că faptele noastre au consecințe nebănuite.

Vrem sa fim în control și cu banii noștri. Ne place sa vedem că atunci când ne plătim impozitele la stat, banii noștri merg către spitale unde avem medicamente, medici competenți, infrastructură de secol 21. Către școli unde elevul chiar contează. Către drumuri, autostrăzi etc. Că legea ne apară, că funcționarii servesc intereselor cetățeanului, că ne simțim protejați. Toate acestea nu se întâmplă în România.

Și atunci, când un ONG vine și face ce ar fi normal să facă instituțiile statului și banii tăi sunt investiți transparent, primești informări despre cum au fost cheltuiți și care-s beneficiile asupra pacienților, care-i impactul, tu, donator, te simți in control. Te simți respectat, înțelegi că banii investiți de tine printr-un sms, printr-o donație online sau printr-un contract de sponsorizare, chiar contează, sunt aducători de bine. Pentru tine și pentru semenul tău aflat în nevoie.

Îți recomandăm

Cum a cheltuit, de pildă. „Dăruiește Viață” banii veniți de la donatori în toți acești ani? Ce înseamnă aceste sume aparent mici care se strâng din formularul 230 și din SMS-uri, să spunem?

În cazul redirecționării celor 3,5%, la fel ca în cazul donațiilor prin SMS, puterea individuală se amplifică atunci când numărul celor cărora le pasă crește. De exemplu, un SMS de 2 euro nu înseamnă mai mult de o cafea, dar din SMS-urile de 2 și 4 euro de la peste 350.000 de oameni, Dăruiește Viață a strâns 20 de milioane de euro - aproape jumătate din fondurile investite în proiectul #NoiFacemUnSpital. 4 etaje din cele 9 sunt din donațiile din SMS, iar acest lucru este cu adevărat impresionant.

E o sumă foarte mare. Nu te-ai gândi că SMS-ul tău, lângă alte SMS-uri de la alți oameni, pot face zeci de milioane de euro. Câți bani reușiți să atrageți prin formularul 230?

Anul trecut Dăruiește Viață a încasat aproximativ 800.000 de euro din redirecționarea celor 3.5%. Ce înseamnă ca impact? Renovarea de la zero a unui etaj al unei secții de oncologie adulți sau copii. Sau infrastructura pentru buncărele de radioterapie pediatrică de la #NoiFacemUnSpital. Și, mai important, înseamnă șanse în plus pentru pacienții cu diagnostice grave. În cazul redirecționării celor 3,5%, la fel ca în cazul donațiilor prin SMS, puterea individuală se amplifică atunci când numărul celor care contribuie cu un astfel de gest este mai mare.

Ce planuri de viitor are Asociația Dăruiește Viață- din donații, sms, 3,5%, impozit pe profit și venit al companiilor?

Am investit până acum 43 de milioane de euro în clădire, echipamente, traininguri pentru cauza #NoiFacemUnSpital. Însă nu ne oprim aici: vrem ca în 10 -12-15 ani să avem în București un campus medical dedicat copiilor din întreaga țară. Prima clădire va fi deschisă anul acesta. Vom construi a 2- a clădire în următorii 5-7 ani pentru a oferi o casă nouă tuturor specialităților de la Marie Curie și apoi vom consolida clădirea veche și o vom transforma în spații de cazare pentru părinții și copiii ce nu au nevoie de spitalizare continuă, spații de training pentru personalul medical și non-medical al spitalului și poate, de ce nu, spații de cercetare. Continuăm să oferim suport pentru educație personalului de la Marie Curie: asistente, infirmiere, medici. În tot acest timp investim și în alte spitale, în construcții și echipamente, continuăm să facem lobby pentru schimbări legislative și advocacy pentru pacienți. Și de aceea avem nevoie de o susținere pe termen lung, avem nevoie de noi donatori, de noi parteneri, și avem nevoie ca cei existenți să rămână cu noi.

Ce simbolizează această „armă” pe care o are cetățeanul la dispoziție- aceea de a decide ce să facă cu 3,5% din banii pe care oricum îi dă la stat? Poate fi asociat cu votul? Cum o priviți din perspectiva oamenilor care au militat pentru exercitarea acestui drept? Cum ați convinge un cetățean cu venituri în România să redirecționeze acești 3,5% către o cauză socială de încredere?

Alegem, în viață, în cel puțin doua feluri: fie considerăm că suntem managerul propriei noastre vieți și acționăm în consecință, fie considerăm că alții trebuie să ne conducă viața. Și stăm, și așteptăm, în consecință. Ambele alegeri sunt ale noastre. Doar că una e conștientă și a doua nu e.

Putem decide ce vrem să se întâmple cu 3,5% din impozitul pe venit, pe care l-am plătit deja statului în anul 2022 și atunci, fie îl direcționăm către o cauza în care credem, fie îl lăsăm statului ca sa facă ce știe el sa facă cu banii noștri - ori eu nu prea știu în România oameni mulțumiți de ce face statul cu banii lor. Dar știu un procent de 71% dintre oameni, care deși sunt nemulțumiți de ce primesc, aleg sa nu facă nimic pentru ei. Aleg, n-aș zice nepăsarea, aleg să-i lase pe alții ce să aleagă pentru ei.

Căci atunci când redirecționezi 3,5% din impozitul pe venit către un ONG alegi sa faci ceva pentru tine. Pentru societatea în care trăiești. Pentru semenul tău. Alegi să construiești un spital, alegi să hrănești un copil sau să-i oferi educație, practic să-i decizi viitorul, alegi să salvezi planeta, să plantezi un pom, să respiri un aer mai curat, să ajuți un bătrân, o persoană cu dizabilități. Orice ai alege e un gest de responsabilitate. E un gest de omenie. De bunătate. Suntem un popor de oameni care ne plângem. Nimic nu merge. Însă data viitoare când alegem să ne plângem poate primul gând ar trebui să fie: ce am făcut eu ca să ne fie, ca să îmi fie mai bine? Ce fac eu în fiecare zi pentru darurile pe care le-am primit necondiționat eu sau copilul meu, mama mea, prietena mea? Căci sigur fiecare dintre noi a primit niște daruri, pe care nu neapărat le-am meritat dar pe care le-am luat ca pe ceva ce ni se cuvine? Pentru unii poate fi sănătatea, pentru alții o condiție materială care le permite să nu moară de foame, alții poate am primit prieteni foarte buni, un copil sau mai mulți. Sunt cu siguranță lucruri în viața noastră pentru care suntem recunoscători. Să ne arătăm recunoștința, pentru ce am primit, implicându-ne.

Așa arată formularul 230 prin care puteți redirecționa 3,5% din impozitul pe venit către Dăruiește Viață. Nume, prenume, CNP, email, telefon, adresă și semnătură.

Acestea sunt realizările concrete ale Asociației Dăruiește Viață până în prezent

* 20 de camere curate, triplând capacitatea de transplant a României

* 8 secții de oncologie adulți și copii aduse la standarde europene

* 2 spitale modulare ATI complet funcționale

* 2 unități modulare triaj

* 2 laboratoare de diagnostic în profunzime a cancerelor limfatice

* 17 tone de echipamente de protecție donate

* 7 spitale adulți și copii dotate cu echipamente performante

* 1 Spital de Copii construit de la zero - inițiativa #NoiFacemUnSpital

Pentru prima dată în ultimii 30 de ani, un Spital de Copii este construit de la zero. Este o inițiativă unică în Europa Centrală și de Est. Acesta marchează câteva premiere în România

- Primul Departament de Radioterapie Pediatrică dintr-un spital de stat

- Bloc operator construit integral din sticlă

- Condiții moderne: saloane ATI individuale, training permanent, multidisciplinaritate

- Îngrijire centrată pe pacient: aici copilul bolnav de cancer va avea acces la toate procedurile necesare în tratament

- Spații umane: loc de joacă, paturi pentru mămici, observator astronomic, cinema, sală radio, loc de joacă, spații de relaxare, de învățare etc.

- Tehnologie: digitalizare, echipamente de ultimă generație în radioterapie, sistem BMS pentru întreaga clădire, tehnologii noi pe secții, sistem de tratare a aerului. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult