Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Casa Albă: SUA și România vor anunța azi planurile pentru construcția în România a unei centrale nucleare de tip SMR, prima de acest fel din țara noastră

Joe Biden - Klaus Iohannis

Președinții Klaus Iohannis și Joe Biden, la summit-ul COP26 de la Glasgow/Foto: presidency.ro

Președintele Joe Biden și președintele Klaus Iohannis vor anunța astăzi planul pentru construirea unei centrale mici de reactoare modulare (SMR - small nuclear reactor), în parteneriat cu US NuScale Power, potrivit unui comunicat transmis de Casa Albă.

Acordul comercial va include o uzină NuScale cu 12 module, care va crea inițial peste 6.000 de locuri de muncă în SUA și România, cu posibilitatea de a se ajunge pe viitor la 30.000 de locuri de muncă în SUA și România.

Introducerea tehnologiei SMR va avea o contribuție importantă la un sector energetic fără carbon și un viitor cu zero emisii, se arată în comunicat.

În luna ianuarie a fost semnat un acord pentru un grant acordat de Trade and Development Agency (USTDA) și Societatea Naţională Nuclearelectrica (SNN). Fostul ambasador al SUA la Bucureşti, Adrian Zuckerman, a declarat atunci că, prin grantul acordat, USTDA continuă să aprofundeze cooperarea româno-americană în domeniul nuclear, ceea ce va oferi o sursă de energie stabilă, de bază, critică pentru economia națională și bunăstarea poporului român. „Grantul va oferi oportunități în domeniul energiei nucleare mult timp după finalizarea proiectului de la Cernavodă și va aduce România în poziția de a revendica rolul de lider în materie de energie nucleară în Uniunea Europeană. Având în vedere lungul istoric al României în domeniul energiei nucleare, prin eforturile sale, USTDA asigură că energia nucleară securizată va deveni un pilon și mai important în dezvoltarea economică națională a României, decenii de acum încolo”, spunea atunci Adrian Zuckerman.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cu cât s-ar reduce șomajul la nivel național pe termen mediu, dacă acordul bilateral se va împlini, în România și în SUA ? Ca să nu fim răi, să luăm intențiile părților ca favorabile atât ofertanților cât și clienților, ca Stan Pățitul, pentru România ar fi cazul să-și analizeze rezultatele tuturor colaborărilor soldate cu datorii externe cumulate care au împovărat țara pentru mai mult de o jumătate de secol din viitor și, implicit, cu cât am rămas în câștig din toate tranzacțiile din ultimii 30 și ceva de ani, pe toate palierele economiei. O fi dispus prezidentul și o fi pus pe analize economice guvernul care fu activ până acum și cel care va urma, să analizeze cu ce ne-am ales ? Nu știu de ce, am senzația că toți s-au repezit de fiecare dată să ia toate ofertele ca profitabile, deși soldul la zi e departe de ceea ce debitează,vocal, de exemplu, alde Câțu. Cu ce resurse am mai rămas, dar, mai cu seamă cu ce capit activ, mai lucrează finanțele țării acum și peste câteva luni. Că, sub acest aspect, tăcerea a fost desăvârșită întotdeauna. Ca și alții de dinaintea lui, niciunul dintre ei n-a sărăcit. Țara, mai mult decât evident, da, e falimentară și scoasă la licitație !
    • Like 0
  • Mai dragilor haideti sa va dau un sfat GRATIS in aceste timpuri de catastrofe multiple romanesti ( spectru larg ) avand la temelie INCOMPETENTA....pentru acceia care au puterea de a inova in fapt. Domnilor de ce nu faceti din Romania un PARADIS FISCAL ca in Elvetia ?....deja sistemul bancar romanesc sta cel mai bine la nivel national ca element functional DE CE SA NU-L faceti foarte atractiv si pentru magnati milionari mld. EXCENTRICI s.a.m.d ?. investiti in banci masiv capital dobanzi babane credite foarte atractive cat si depozite extra avantajoase plus securizarea bunurilor pastrate in banci cum ar fi actiuni bijuterii aur obiecte rare de patrimoniu obiecte de arta actiuni de firme + O MEGA PROMOVARE IN EXTERN etc etc. In timp dupa boom-ul financiar statul isi va recupera prin impozitare de zeci sau sute de ori suma investita initial cu care va face ce vrea el spre exemplu isi va construi tara....un alt aspect al acestei idei ar fi functionalitatea ei pe timpul unui eventual razboi. Neutralitatea ca tara FISCALA aducand confortul mult dorit popular dar si INSTITUTIONAL de NE-IMPLICARE. Deci ar fi gresit sa avem doua tari tip paradis fiscal Elvetia si Romania ? Eu nu cred......si puneti in oglinda cum arata Elvetia in prezent si daca Romania mergea pe acest drum cum ar fi aratat... !!!
    • Like 0
  • Daca se va realiza precum autstrada Brasov -Bors este ca si construita .In al doilea rand autoare articolului a scris in cea mai pura romgleza caracteristica ziaristului roman de astazi Mare lucru nu am inteles, ce este acel tip de central ,cu ce se deosebeste de cele nucleare clasice .Pentru un prost ca mine care nu stie engleza ce este acel cuvant,, grant'' ca prin dictionarul roman nu exista .
    • Like 2
  • Ion check icon
    Doamne ajuta! Dar, nu cred....In tara mesterului Manole...
    • Like 1
  • Liviu check icon
    Cand toata lumea inchide centralele atomice noi ne ducem cu capul inainte spre ele, excelent domnul Ficus!
    Inteleg ca riscul e mai mic, avand in vedere cantitatea mai mica de uraniu folosita, dar tot raman deseurile rezultate.
    Pentru autor: SMR = Small Modular Reactor
    • Like 0
    • @ Liviu
      Viitorul energetic al Romaniei si al Lumii ,este ,energia electrica .
      Iar modul de producere trebuie sa fie unul eco ,care sa reduca efectele incalzirii globale . Ori pe la noi a inceput deja sa se inchida minele de carbuni, iar rezervele de gaz metan ,inca zac in pamant ptr ca trebuie sa se activeze hidrogenul !! Vom trai si vom vedea !
      -- ORICUM FELICIT CONTRIBUTIA DOMNULUI PRESEDINTE LA ACESTA ACTIUNE . la care posibil ca Domnul CT Popescu sa -si schimbe putin parerea despre Domnul Presedinte .
      -- In problema Centralei nucleare trebuie spus ca, Romania nu prea mai are capacitati de prelucrare a uraniului , insa rezerve mai sunt ,Apoi problema apei grele nu este rezolvata concret. etc,
      • Like 1
    • @ Dan Capitan
      Gecaba Gecaba check icon
      Sunt doua reactoare CANDU la CNE Cernavoda care asteapta finantare de peste 32 de ani, intr-un sistem proiectat sa evacueze puterea produsa si in conditii specifice unui sistem nuclear. Nu va mai dati cu parerea de parca o centrala nucleara este un generator de camping. Dupa ce au distrus productia romaneasca prin lipsa finantarii in hidroenergetica, termoenergetica si atomoenergetica, acum punem de un business cu adaus comercial ptr cine trebuie. E scandalos! Da, sistemul energetic are nevoie de investitii masive, nu de aventuri . Ce nesimtit acest Iohannis.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult