Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Cât costă vacanța la all inclusive în 2020: comparație România, Bulgaria, Turcia, Grecia

Raportul este realizat de IRI Travel care a verificat serviciile all inclusive pe care le oferă hotelierii din România, Bulgaria, Turcia și Grecia. Au fost implicate peste 1000 de agenții, dar si consultanți în turism care au adunat informații despre meniurile oferite și costurile medii pentru serviciile pe care hotelierii din cele patru țări le oferă în funcție de numărul de stele.

Contrar trendului știut de români în ultimii zece ani, hotelurile de trei stele din Eforie Nord sunt mai scumpe decât cele din Mamaia

ROMÂNIA

Pentru un hotel de 5 stele tariful mimim de persoană pe noapte este de 380 de lei (aprox. 80 euro) în stațiunea Mamaia, în timp ce în sudul litoralului românesc, precum Saturn, acest tarif scade la 290 de lei (60 euro) de persoană pe noapte. Dacă ne uităm la un hotel de 4 stele din România, tariful mediu este de 275 de lei (57 euro) pe noapte pentru o persoană, în timp ce în Eforie Nord, costurile pe noapte ajung la 240 de lei (50 euro).

sursa foto: phoeniciahotels.ro

La 3 stele, contrar trendului știut de români în ultimii zece ani, hotelurile din Eforie Nord sunt ceva mai scumpe decât cele din Mamaia. Astfel că, dacă în stațiunea aflată la sud de Constanța prețul serviciilor All Inclusive sunt de 250 de lei (52 euro) pe noapte/pers., în Mamaia, acestea sunt cu 35-40 de lei mai mici ajungând la 215 lei (42-43 euro), în medie.

„Țara noastră nu se poate lăuda cu atât de multe hoteluri specializate pe serviciile All Inclusive, astfel că, pentru noi, acest tip de regim este unul încă în fază incipientă”, a declarat Lucian Bădîrcea, CEO IRI Travel.

„Unele hoteluri de 4 și de 5 stele își mai recuperează din cheltuielile cu mâncarea, vânzând resturile de peste zi fermelor din jurul stațiunilor”

BULGARIA

În stațiunea Nisipurile de Aur, un All Inclusive la 5 stele costă aproximativ 48 de euro de persoană/ noapte și ai parte, într-o săptămână, de trei nopți cu mâncare tematică precum cea bulgărească, mediteraneană sau franțuzească. În plus, unele hoteluri, în funcție de investitorul sau de majoritatea turiștilor care petrec acolo, au și baruri speciale precum unul german, unde se servesc numai produse din țara respectivă. Pe de altă parte, în stațiunea Sunny Beach, la 5 stele ai parte de mic dejun continental, de show de gătit și șampanie, de la primele ore ale zilei. Mai mult, servirea de băuturi alcoolice la barul hotelului nu se încheie la 23.00, ci este non-stop. De asemenea, dacă hotelul are restaurant pe plajă, acolo veți avea parte de o cină în stil mediteranean. Toate acestea ajung să coste 42 de euro de persoană/ noapte.

sursa foto: Oasis Hotel Bulgaria

În schimb, la 4 stele, mai toate hotelurile care oferă servicii All Inclusive, oferă turiștilor 2 șezlonguri și o umbrelă gratuit pe plajă. În Albena, un All Inclusive costă undeva la 30 de euro pe noapte de persoană, iar serviciile sunt cele standard pentru fiecare țară, adică băuturile locale sunt gratuite până la orele 23.oo, iar mâncare, gustări și deserturi în locațiile hotelului. La Nisipurile de Aur, turiștii au parte de seri tematice asemeni celor oferite de hotelurile de 5 stele: seară bulgărească, seară cu pește și fructe de mare, grătar, seară specială. Dar menționăm că așa ceva există la mai toate hotelurile de 4 stele, doar tematica diferind. Aici, costurile sunt, în medie, de 29 de euro de pers./ noapte.

„Unele hoteluri de 4 și de 5 stele își mai recuperează din cheltuielile cu mâncarea, vânzând resturile de peste zi, fermelor din jurul stațiunilor, acesta fiind unul dintre motivele pentru care își permit să ofere servicii calitative la prețuri mai mici. În plus, hotelierii bulgari lucrează direct cu hipermarketurile din zona lor pentru produsele pe care le pun pe masă turiștilor”, a mai spus Lucian Bădîrcea.

La 3 stele, conceptul de All Inclusive are pornire de la 22 de euro / noapte / pers. în stațiunile Albena și Nisipurile de Aur. Diferența între 3 și 4 stele pe acest concept constă în faptul că produsele nu se servesc în toate locațiile disponibile ale hotelului, precum pool bar sau beach bar, iar mesele nu sunt atât de diversificate și pe tematici.

Analiza realizată de cei de la IRI Travel evită să precizeze că la vecinii bulgari încă exista zeci de cazuri în care turiștii români au rămas fără autoturisme chiar din parcările hotelurilor.

În servicii aveți incluse, spre deosebire de Bulgaria sau România și un mic dejun târziu sau cină târzie

TURCIA

Pe destinația Turcia, prețurile sunt sensibil mai mari pentru că aici este inclus și transportul cu avionul fiind vorba de charter și de transfer de la aeroport la hotel și înapoi.

Astfel că, la un hotel de 5 stele în Antalya, veți plăti 75 de euro de persoană/ noapte. În servicii aveți incluse, spre deosebire de Bulgaria sau România și un mic dejun târziu sau cină târzie, posibilitatea unei cine gratuite în restaurantele a la carte, iar diversificarea felurilor de mâncare dar și calitatea acestora este mult mai bună. Mai mult, și ora de servire a băuturilor gratuite este ceva mai înaintată: până la orele 24.00, față de România sau Bulgaria, unde gratuitatea se încheie la orele 23.00. De asemenea, ora până la care se servesc băuturile la pool bar este de 18.00, nu 17.00, cum este în restul țărilor.

sursa foto: Hotel Concordia Alanya Turcia

Pentru Ultra All Inclusive în Turcia, trebuie să țineți cont de faptul că aveți acces gratuit și la băuturile de import, iar în unele cazuri, acestea sunt oferite non-stop. În plus, unele pool baruri sunt deschise pînă la orele 24.00, iar unele hoteluri oferă gratuit și posibilitatea de a petrece timp într-o cafenea cu narghilea. Prețul pentru toate aceste servicii pornește de la 80 de euro/ noapte/ pers.

La 4 stele în Antalya, serviciile All Inclusive costă minim 60 de euro, iar unele hoteluri pun la bătaie și saună sau baie turcească gratuit sau posibilitatea de a vă bucura de o supă de noapte între orele 23.00 și 24.00.

La hotelurile de 3 stele din Turcia, cazarea All Inclusive pornește de la aproape 50 de euro/ noapte/ pers.

Ofertele all Inclusive nu sunt specifice pentru serviciile grecești, dar există și hoteluri care oferă așa ceva

GRECIA

Spre exemplu, în Halkidiki, All Inclusive la 5 stele costă 72 euro/ noapte/ pers. Serviciile și posibilitățile nu sunt la fel de spectaculoase și diversificate precum în celelalte țări analizate. La capitolul băuturi veți descoperi că in All Inclusive sunt oincluse și băuturile de import, ceea ce în restul hotelurilor nu se găsește decât la Ultra All Inclusive. Aici aveți la dispoziție prosoape, șezlonguri și umbrelă gratuite, atât pe plaja privată cât și la piscină. Iar numărul cinelor tematice tematice variază de la una pe săptămână până la 3, iar de obicei se pot întâlni mese cu specific pescăresc sau italian.

Pe Riviera Olimpului, la 5 stele, toate aceste servicii pornesc de la 80 de euro / noapte/ pers.

La 4 stele în Halkidiki, All Inclusive pornește de la 56 de euro/ noapte/ pers, în timp ce în Thassos, prețul de pornire este de 65 – 68 de euro/ noapte/ pers. Aici sunt incluse o cină la taverna a la carte de pe plajă a hotelului, dar cu rezervare prealabilă, în timp ce pentru turiștii care stau în apartamentele de lux care au și piscină privată, există restaurante a la carte unde pot servi cina în fiecare seară.

Citiți mai mult pe funkytravel.ro

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • ion check icon
    deci cat costa pana la urma ????? HAHAHAHA
    • Like 1
  • Delia MC Delia MC check icon
    În Bulgaria all inclusive n-are nici un rost. Pentru că bucătăria bulgărească e una din cele mai echilibrate ce cunosc: sănătoasă, multe legume, gustoasă . De ce să plătesc la all inclusive ceva ce nu voi consuma niciodată fiindcă atâta mâncare și băutură nu-mi trebuie, mai bine merg la restaurant și-mi comand ceva a la carte. Iau restaurantele la rând și am: seara bulgărească sau pescărească, pentru omul de rând sau nu.
    Eram în Bulgaria pe cont propriu și-i vedeam pe cei de la all inclusive: soțul meu și cu mine eram liberi să mâncăm și să bem unde voiau mușchii noștri în timp ce ăi de la hotel (aproape toți români) erau într-un singur loc. M-am uitat pe Booking să văd cât costă: o mică avere. Păcăleala era maximă căci hotelul avea o plajă bine amenajată dar acces la mare nu. All inclusive merită numai în țări interesante dar nesigure altfel e o mare păcăleală.
    • Like 0
  • Nume check icon
    Este o insiruire lunga si plictisitoare de cifre si informatii fara cap si coada. Mai mult incurca decat descurca.
    Prin urmare, unde poate sa mearga romanu' nostru din clasa mijlocie, care a muncit un an de zile pe "plantatia" firmelor private sau a rupt frunze la caini in insitutiile de stat, ca sa isi umple stomacu' cu kilograme de mancaruri, sa bea litrii de alcool si bere cel putin 16 ore pe zi si eventual sa nu plateasca nimic...?
    P.S. Eu cred ca articolele se aleg in functie de publicul tinta. Sa inteleg ca acesta este noul public tinta aici sau a fost o eroare de copiere a acestui articol?
    P.S.1. Daca tot copiem informatii de pe alte site-uri referitor la turism ma astept ca aici totusi sa vad destinatii noi, idei de vacante active, restaurante deosebite, experiente inedite si nu impinge tava si bere la halba pe meleagurile balcanice
    • Like 3


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult