Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Cât de bun a fost cel mai bun sezon de la Marea Neagră? Câteva cifre care se bat cap în cap

În timp ce pregătesc sezonul estival 2020 și lansează oferte unicat pe piața românească (reduceri la reducerile early booking), cei mai mari hotelieri de pe litoral au realizat o analiză a verii 2019. Au tras linie, au confruntat cifrele din excel și iată ce a ieșit.

Analiza este realizată de Federația Patronatelor din Turismul Românesc, organizație în care sunt înscriși cei mai mari hotelieri din țara noastră. Potrivit datelor colectate de FPTR, în 2019, pe litoral s-a înregistrat o ușoară creștere a numărului de turiști, respectiv 3 %, față de 2018. În urmă cu doi ani, hotelierii de la mare au dat lovitura cu ajutorul tichetelor de vacanță și au raportat cifre mai mari cu 22% față de 2017. La capitolul prețuri, litoralul s-a scumpit cu 4% față de sezonul trecut.

Deoarece datele statistice aferente lunii septembrie 2019 nu sunt inca disponibile , studiul se bazeaza pe datele INSSE in perioada mai-august si pe baza datelor obtinute de la membri FPTR care au estimat o scadere de 5 % a numarului de turisti in luna septembrie 2019.

Conform datelor prezentate de FPTR, în sezonul estival au fost înregistrați oficial 1.208.999 turiști, cu 40.890 mai mulți față de anul trecut. Atunci când au analizat naționalitatea turiștilor care au ajuns pe litoralul românesc, hotelierii au observat că românii redescoperă stațiunile estivale, în timp ce pe străini îi pierd printre degete. În 2019, au fost înregistrați cu 1.476 mai puțini turiști străini față de anul trecut. Topul celor 10 ţări de provenienţă a turiştilor străini care au sosit pe litoralul românesc, potrivit datelor Institutului Național de Statistică pentru luna iulie, a fost condus de Germania, urmată de SUA, Israel, Franţa, Polonia, Regatul Unit, Italia, Belgia, Austria, Republica Moldova.

Bugetarii folosesc tichetele de vacanță în luna august

Gradul de ocupare pe litoral în luna iunie a fost putin peste 50% datorită programului special „Litoralul pentru toți” și a biletelor vândute prin sistemul early booking. 

„În ultimii ani, din cauza ploilor abundente din întreaga țară, la începutul lunii iulie, gradul de ocupare era scăzut. Anul acesta, în primele trei luni ale sezonului, s-a înregistrat o creștere a numărului de turiști sosiți pe litoral cu 8,6% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Chiar dacă vremea bună a revenit, începând cu luna august, numărul turiștilor nu a mai crescut spectaculos ca anul trecut, procentul fiind cu doar 5% in crestere față de aceeași lună a anului trecut” susține Dragoș Răducan, vicepreședinte executiv FPTR.

Analiza FPTR mai arată că cele mai multe tichete de vacanță eliberate de instituțiile publice din România au fost valorificate în luna august când prețurile sunt cele mai mari. „Modificarea structurii anului școlar a facut ca multe dintre hotelurile de pe litoral să se închidă înainte de jumătatea lunii septembrie, odată cu începerea şcolilor”, mai spune Răducan.

Mamaia, Eforie Nord şi Venus au fost staţiunile cu cea mai mare cerere, iar la polul opus s-au situat Olimp, Cap Aurora şi Eforie Sud

Conform site-ului oficial al Ministerului Turismului, în septembrie 2019, în staţiunile de pe litoralul românesc, inclusiv Constanța, Eforie şi Mangalia erau 2082 structuri de cazare clasificate, care aveau 61.736 spaţii de cazare şi puneau la dispoziţie un număr de 132.217 locuri de cazare, cu 10.937 mai multe decat anul trecut. Cele mai multe locuri de cazare sunt reprezentate de locuri în hoteluri, aproximativ 75.001, iar restul de 57.216 de locuri de cazare sunt în vile, campinguri, hosteluri.

Potrivit FPTR, spaţiile de cazare din hotelurile de 1-2 stele s-au vândut în procent de 60% prin agenţii de turism şi 40% prin alte canale de rezervări. Spaţiile de cazare în hotelurile de 3, 4 şi 5 stele s-au vândut în procent de 45% prin agenţii de turism şi 55% prin alte sisteme de rezervări. Cele mai căutate stațiuni au fost Mamaia, Eforie Nord şi Venus, iar la coada clasamentului s-au situat Olimp, Cap Aurora şi Eforie Sud.

Rezervările comunicate oficial de platforma AirBnb au crescut cu 298% în 2019 vs 2018

Revin la o analiză prin care demonstram că datele colectate de INS nu arată de fapt realitatea. Iată că pe lângă temerile marilor jucători din sectorul turistic, vin acum datele oficiale comunicate de platforma airbnb.com. Potrivit anunțului oficial, țara noastră se află pe locul 5 la nivel mondial ca număr de rezervări, fiind înregistrată o creștere cu 298% în 2019 față de 2018. Platforma airbnb.com este folosită de turiștii străini care vor să ajungă nu doar pe litoralul românesc, ci în toată România.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Dorin check icon
  La anul bugetarii s-au lins pe bot de vauchere (alea care le luau pentru incompetență ,prostie și mârlănie) și o să plângă tot patronatul din turism după ei.
  • Like 1
 • Viata e prea scurta, iar vacantele prea putine pentru a reveni mereu in acelasi loc, adio litoral romanesc! Turcia - excelent all inclusive, Grecia - te simti ca acasa, Bulgaria - ieftin ca braga si conditii OK (daca ai masina mai veche :-)} Spania - experienta frumoasa sau Italia cu sezlonguri de la 10 la 20 euro/zi, sunt toate variante mai bune decat mizeria prea scumpa de pe langa Constanta!
  • Like 2
 • Nume check icon
  Suntem imediat in Noiembrie si in continuare disecam si analizam cifre despre performanta marelui si superbului litoral romanesc si suntem surprinsi ca avem numai o crestere de 3% fata de un 22% in anul anterior.
  Sa presupunem ca am fi avut si anul acesta o crestere de 22%. Unde am fi cazat aceste persoane? Ar fi fost suficient personal sa satisfaca serviciile necesare de alimentatie, curatenie, si servicii descarcerare pe A2, etc.? Nu cred.
  Cred ca ar mai fi crescut preturile pentru ca in continuare cererea este mai mai mare decat oferta, care oricum este destul de proasta. In schimb platforma globala de turism AirBnB a compensat si a contribuit din nou substantial la cresterea evaziunii si a economiei la negru in Romania, prin urmare nici un ban catre autoritati pentru a imbunatatii infrastructura si serviciile publice. Dar noi suntem mandri ca suntem locul 5 dpdv crestere. Bravos natiune!
  Pana la urma, se pare cam am avut inca un sezon de success la mare pentru ca ne pricepem numai sa vorbim despre si sa promovam turismul de lancezeala si cearceaf de pe litoral, preturi la bere la halba si ceafa cu cartofi prajiti la impinge tava, manele si seminte, mizeria de pe plaja si roabele cu sampanie din marile cluburi de reputatie mondiala de pa malul marii. Distractia perfecta a noii generatii de romani...
  • Like 0
  • @ Nume
   1--Cu siguranță cifrele nu coincid pentru simplul motiv că unii (mai probabil hotelierii) nu raportează situațiile reale pentru a le reuși (posibila) evaziunea.
   Deocamdată mai credibile sunt rapoartele bazate pe evidențele ”din Airbnb !
   2-- Rapoartele sunt (probabil) măsluite din partea hotelierilor din motive de ... evaziune. Prețurile pe litoral au ajuns (în mare parte) la fel precum ”unele pensii”, adică nesimțite ! Stimularea concediilor (la mare) pe baza voucherelor a folosit și folosește doar hotelierilor care (în condițiile menținerii calității serviciilor la un nivel mediocru) iau 90 % din valoarea voucherelor. Cu alte cuvinte, în loc ca voucherele să contribuie la creșterea numărului turiștilor români pe litoral, ele contribuie doar la scumpirea tarifelor fără vreo legătură cu calitatea serviciilor oferite ! In mod normal (deși nu dorim acest lucru) s-ar cuveni ca tarifele să nu fie majorate ! Calitatea serviciilor rămâne redusă (dacă nu cumva chiar scade) dar tarifele cresc nesimțit ! Măcar trebuie să ne întrebăm dacă raportările statistice (incluzând veniturile și profiturile realizate în realitate, pe deoparte, ”se pupă” cu impozitele plătite ? ANAF, ANPC, Consiliul Concurenței și DNA ar trebui să ”se aplece” asupra acestui aspect.
   • Like 1


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Halep - Moisescu

Sportivii români trebuie să depășească- pentru a face performanță- limite care le sunt impuse de la vârste mici. „Nu poți să faci aia”, „Nu ești în stare”, „Nu poți să ajungi numărul unu”, „Nu poți să câștigi un Grand Slam”, spune Simona Halep, care crede că un sportiv cu pishicul „tare”, e mai pregătit să fie campion. Ea are și câteva sfaturi pentru părinții care își încurajează copiii să facă sport.

Citește mai mult

ANAF - declarații online

În ultimele două luni și jumătate, multe dintre instituțiile publice din România au descoperit că pot funcționa și fără dosar cu șină. O ordonanță dată de Guvern în perioada pandemiei le obligă astăzi să primească de la cetățeni documente în format electronic și să le răspundă în același fel. „

Citește mai mult

Emil Hurezeanu

„Altă soluție nu mai e. Nu avem încotro. trebuie să recurgem la cele mai bune strategii pentru obținerea acestor bani și, mai ales, pentru folosirea lor”, spune Emil Hurezeanu. (Foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu)

Citește mai mult

Meat-up

În vara lui 2018, Paul Petri şi Vio Nechiti și-au deschis un restaurant de burgeri în Cluj, după ce și-au cultivat și antrenat pasiunea pentru gătit în bucătăria unui restaurant de 4 stele din Anglia.

Citește mai mult

Teodosie împărtășind

ÎPS Teodosie, fost Snagoveanul, actualmente Tomitanul, s-a eliberat de sub dictatura distanțării sociale și a împărtășit mai mulți copii, cu aceeași linguriță. Un gest de sfidare față de autorități, de nesupunere și de declarare a autonomiei sale de ierarh. Patriarhia însăși a găsit acțiunea ÎPS-ului de la malul mării „ostentativă” și a recomandat respectarea legilor țării.

Citește mai mult