Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Cât de greu îi va fi Israelului să se lupte cu „răul pur” Hamas în Fâșia Gaza, una dintre cele mai dens populate zone din lume

Gaza Strip

Foto: Mahmud Hams / AFP / Profimedia

- Israelul se îndreaptă către o ofensivă generală în Gaza, conform declarației ministrului israelian al apărării, Yoav Gallant. Israelul a informat Egiptul că are în vedere o ofensivă de câteva luni. Obiectivul a fost prezentat tot de Gallant: „Avem capacitatea să schimbăm realitatea aici (în Gaza). Hamas a vrut o schimbare în Gaza, aceasta va fi schimbată cu 180 de grade față de ceea ce aveau în plan. Gaza nu se va mai întoarce niciodată la ceea ce a fost”. Israelul are ca obiectiv eliminarea Hamas din Gaza. Prioritatea este eliminarea liderilor Hamas.

- Centrele de rezistență ale teroriștilor Hamas din Israel au fost eliminate, dar mai există teroriști răzleți pe care forțele de securitate israeliene caută să îi elimine. Hamas a lansat salve de rachete, dar acestea nu au intensitatea celor din primele zile și nu își ating obiectivele (salvele Hamas, reduse acum ca intensitate, nu mai pot satura sistemele Iron Don), iar cele lansate spre aeroportul Ben Gurion nu și-au atins ținta (liniile vitale de comunicații aeriene ale Israelului rămânând deschise). 

- Aviația israeliană a continuat bombardarea Fâșiei Gaza, lovind peste 200 de obiective ale Hamas. Israelul a blocat complet Gaza, inclusiv bombardând punctul de trecere spre Egipt de la Rafah. Gaza este complet blocată, cele 2,3 milioane neprimind din afară nimic. Dacă Hamas mizează pe scutul uman al acestor locuitori pe care îi controlează complet, Israelul îi obligă să se refugieze pentru ca armata israeliană să poată lupta cu Hamas. Grozăviile, crimele cinice, terorismul orb până la neomenesc al Hamasului au creat o situație în care Israelul va avea de partea sa opinia internațională, doar criza umanitară care se va profila în câteva săptămâni urmând să preseze conducerea israeliană să înceteze ofensiva (foarte probabil, planificatorii militari israelieni au în vedere să-și fi atins, până atunci, obiectivul militar, distrugerea aripii militare a Hamas și a infrastructurii militare a acesteia, precum și eliminarea liderilor Hamas).

- La frontiera de nord, incidentele armate s-au amplificat, dar nu avem, încă, o ofensivă Hezbollah, mal ales temutul val de rachete care ar fi arma forte a acestei organizații. Descurajarea exercitată de Israel este remarcabilă (la cei 300 000 de rezerviști mobilizați inițial s-au adăugat încă 80 000.....mesajul este clar: Israel este pregătit să lupte pe două fronturi). Au avut loc câteva atacuri cu rachete și la frontiera Israelului cu Siria în Golan, dar, probabil, este vorba tot de Hezbollah care încearcă să mărească lungimea frontului pe care creează incidente armate. Însă, NU avem o ofensivă armată a Hezbollah (foarte probabil, Nasrallah își joacă atent cărțile, iar Teheranul ezită să arunce în luptă instrumentul principal pe care îi are în Levant). Probabil și descurajarea americană joacă un rol important în această ecuație.

- SUA și-au declarat sprijinul total pentru Israel, președintele Biden neezitând să catalogheze Hamas ca fiind "răul pur". Gruparea navală din jurul portavionul USS Gerard Ford are deja Israelul și Libanul în raza de acțiune a avioanelor sale.

Israelul va ataca terestru Gaza, numai necesitatea lovirii de către aviație a țintelor Hamas din Gaza, precum și timpul necesar dislocării și pregătirii de luptă a tuturor unităților necesare unui atac de amploare fiind cele care vor mai amâna (ore, zile?) această ofensivă. Foarte probabil, armata israeliană va căuta să surprindă Hamas, iar aceasta va căuta să își consolideze dispozitivul de apărare, pentru a rezista până când reacția internațională la pierderile umane va fi destul de puternică pentru a obliga Israelul să înceteze acțiunile de luptă. Aceasta este cursa, distrugerea militară a Hamas (distrugerea în ansamblul său a Hamas va fi mult mai dificilă) înainte ca reacția internațională să intervină. Asta o știu și liderii Hamas și liderii Țhahal-ului (armata israeliană). Și o știu și locuitorii Gaza, cei care vor plăti prețul, indiferent cât de mult vor încerca israelienii să nu producă victime colaterale, sacrificarea lor fiind parte a strategiei de apărare a Hamas. Vae Victis

Anexă: o hartă a Fâșiei Gaza, locul următoarelor acțiuni de luptă. Deși acum s-a transformat într-o conglomerație urbană, Gaza păstrează structura inițială (localitățile principale sunt aceleași pe care cei care au citit despre războiul din 1967 știu că au fost locul unor înfruntări epice.....ce păcat, atunci luptau soldați cu soldați....grozăviile făcute de Hamas în Israel (atât de abominabile încât nu le menționez) anunță faptul că legile războiului nu vor fi respectate de Hamas nici în Gaza, civilii vor suferi, iar armata israeliană, deși va căuta să respecte Jus in bello, va fi necruțătoare.


Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • "reactia internationala la pierderile umane" asa catalogheaza autorul crimele de razboi pe care Israelul le face de o saptamana in fasia Gaza... cat de greu e sa fim obiectivi? cat de greu e sa privim si de cealalta parte a gardului? unde este linia dintre terorist si partizan/patriot?
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult