Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Cât de importantă a devenit grădina ta în ultimele săptămâni? Iată câteva idei de amenajare

Terasa AMALFI

Puține atribute dau o definiție unanim acceptată de cei mai mulți conceptelor de design sau amenajări, chiar dacă vorbim despre spațiile de interior, sau ne referim la cele exterioare.

În foarte multe cazuri, atunci când lucrăm cu clienții care ne cer consiliere, auzim sintagma vreau să iasă ceva de bun gust. V-ați întrebat vreodată de unde vine acest bun gust pe care și-l doresc toți?

Fie că suntem profesioniști în amenajări interioare și exterioare, fie că designul e o pasiune pe care o alimentăm cu abonamente la cataloage sau aplicații mobile dedicate celor mai noi trenduri, există un secret care ne dă acel bun gust pe care-l căutăm. Iar acest secret ține de proporții.

Curtea sau grădina reprezintă spații care fizic sunt amplasate în afara casei. Amenajarea acestora este una reușită dacă ajungem să le internalizăm, adică să le simțim ca fiind o prelungire a locuinței, a spațiului nostru intim, o parte a întregului ansamblu pe care o numim acasă.

Iar ca să ne facă plăcere să stăm cât mai mult pe afară, trebuie în primul rând să ne întrebăm cum dorim să ne petrecem timpul în acest spațiu: Vrem să grădinărim? Vrem să ne relaxăm? Vrem să ne primim prietenii la o cină sau un grătar o dată la câteva săptămâni? Sau vrem să ne organizăm într-un colț un spațiu de lucru, mai ales că în aceste săptămâni muncim mult de la domiciliu?

Imediat ce ne răspundem la întrebări, putem să reflectăm asupra stilului în care dorim amenajarea curții sau grădinii. Stilurile sunt mai multe și țin de istoria designului, dar mai ales de influențele teritoriilor din care provin.

De pildă, grădina geometrică are un aspect ordonat, linii drepte sau curbe, plantele și aleile fiind dispuse strict geometric.

Grădina englezească se bazează tot pe principii geometrice, însă nu atât de riguroase, deoarece evocă un peisaj natural aproape sălbatic, unde sunt alternate zone cu flori abundente dar și cu legume, alei pietruite, pietriș și gazon.

Grădina japoneză este simplă, asimetrică, cu un aspect natural și aproape auster, amenajată pe baza principiilor din filosofia Zen: asimetrie, simplitate, austeritate, naturalețe, subtilitate, transcedență, calm.

Grădina mediteraneană este simplă, lejeră, iar principiul de bază constă într-o îmbinare a aleilor, teraselor, arbuștilor și a plantelor abundente și viu colorate, cu fântâni, statui, vase decorative mari, din teracotă.

Grădina rustică este veselă, fără prea multe reguli de amenajare. Aceasta duce cu gândul la grădina bunicii de la țară. Are magazie, bucătărie de vară, pergole sau foișor, zone dedicate legumelor, flori, dar chiar și fântână. Gazonul lipsește cu desăvârșire. Materialele folosite sunt lemnul cu aspect rustic și piatra naturală.

Să ne întoarcem la bunul gust pe și-l doresc toți. Spuneam mai devreme că acesta ține de proporții, ca în bucătărie. Gustul bucatelor provine din măiestria cu care cel care gătește folosește ingredientele.

DedeSign, care este un proiect Dedeman, vă prezintă în acest episod o grădină modernă, ce nu-și propune să urmeze cu strictețe unul dintre stilurile pe care vi le descriam mai devreme.

Conceptul se așază în primul rând pe proporțiile materialelor și utilitatea zonelor amenajate. Grădina se caracterizează prin simplitate și alternarea zonelor de pavaj cu zone de pietriș nivelat și gazon, unde florile se folosesc pe alocuri, pentru a da accent de culoare. După cum se observă, acest stil se potrivește oricărui tip de curte și poate fi foarte ușor adaptat mărimii acesteia. De fapt, oferă o libertate confortabilă celui care dorește să-și amenajeze spațiul din afara casei.

Aminteam mai sus despre scopul grădinii sau curții în universul celui care o amenajează. Dacă știm cum ne dorim să arate timpul nostru petrecut afară, alegerea elementelor utilizate și a materialelor se transformă dintr-o misiune imposibilă într-o joacă plăcută: alei, foișor, zonă cu pergola, ronduri pentru flori sau grădină de legume, grătar, un loc de joacă pentru copii și așa mai departe.

Următorii pași sunt descrierea acestor zone, după care amplasarea plantelor și mobilierului. Noi propunem mai multe spații, delimitate în funcție de nevoi. În imaginile atașate în galeria foto de la finalul acestui text, puteți observa că ne-am orientat spre o grădină cu un mic spațiu de joacă pentru copii, o zonă de relaxare și una de socializare.

Locul de joacă pentru cei mici poate cuprinde o piscină de dimensiuni reduse, un tobogan, un șezlong, dar și un perimetru în care aceștia pot face mișcare.

În zona de relaxare se regăsesc o canapea, fotolii, un balansoar, însă trebuie să țineți cont de faptul că iluminatul se face diferit, în funcție de fiecare spațiu. Astfel, în acest loc lumina nu trebuie să fie foarte puternică, așa cum este în zona de luat masa, de exemplu. Varianta optimă, dar și foarte accesibilă în același timp, este iluminatul cu lămpi solare. Totodată, aria de relaxare ar trebui să fie îmbogățită cu mai multe plante decorative pentru o senzație de evadare în natură.

Spațiul de socializare este plasat pe pavaj, pentru a face mai facilă deplasarea între casă, masa cu scaune și grătar. Acesta nu are foarte multe elemente de decor, întocmai pentru a fi util scopului în care a fost realizat.

Este evident că un spațiu în afara casei generos oferă posibilitatea dea jongla mai liber cu forme, diferențe de nivel, culori și materiale pentru un decor cât mai atragator. Dacă spațiul este mai restrâns, trebuie folosit cât mai eficient, cu un balansoar sau două fotolii de grădină și câteva ghivece decorative, cu plante viu colorate.

Vă propunem să vizitați terasa AMALFI cu toate detaliile sale în galeria foto de mai jos. Dacă citiți acest articol de pe telefonul mobil, dați click pe galerie și apoi faceți mișcări swipe dreapta-stânga pentru a trece prin toate fotografiile.

DedeSign este un proiect Dedeman.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • FELICIT AUTORUL ,, acestui articol ,util ,practic , important ptr viata oamenilor ,,si educativ,, M-am cam saturat de art, cu vorbe goale , sicane ,intrigi ,,si nimic constructiv, Si ne mai miram de ce alte ,,natii sunt ,mai civilizate !
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult
sound-bars icon