Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Cât de mult contează absenteismul la vot în turul doi al alegerilor prezidențiale. Studiu de caz: alegerile din 2004

Traian Băsescu - Adrian Năstase 2004

De când s-a încheiat votul de sâmbătă, bula mea de Facebook fierbe. Cu toate că matematica era destul de previzibilă, multă lume nu înțelege cum Dan Barna nu a reușit să intre în cel de-al doilea tur, iar Viorica Dăncilă a fost votată de peste 2.000.000 de oameni. Dacă am fi rămas la aceste statusuri ar fi fost cât de cât liniștitor, însă din ce în ce mai mulți oameni se gândesc la o formă de protest mult mai serioasă care ar trebui să (ne) pună pe gânduri. Nu mai vor să iasă în turul 2 la vot. Sau, dacă vor ieși, vor vota cu Viorica Dăncilă „ca să fie bal până la capăt” (am regăsit expresia asta de vreo 3 ori).

Nu le poți spune oamenilor ce să facă, deși uneori ești tentat să faci asta. Alteori chiar o faci. De trei zile unii se înjură cu alții, iar la finalul zilei o tabără rămâne încrâncenată, iar cealaltă, îngrijorată. Multă lume spune că Iohannis oricum va câștiga alegerile, dată fiind diferența foarte mare între cele două locuri. Da...și poate. Pentru că nu ar fi prima răsturnare de situație, iar cu cât absenteismul va fi mai mare, cu atât președintele pierde voturi. Poate a ajuns deja la diferența dintre el și Ponta din 2014.

În 2014 nu a existat această formă de protest, iar în 2009, chiar dacă ne aducem aminte că ne-am culcat cu un președinte și ne-am trezit cu altul, prezența la vot în cel de-al doilea tur a fost mai mare cu 4 procente.

Însă haideți să ne uităm ce s-a întâmplat în 2004, când Adrian Năstase era pe un mare val. În primul tur al alegerilor prezidențiale, prezența la vot a fost de 10.794.653. La vremea respectivă, asta însemna aproape 58,5% prezență la vot. Diferența dintre cei doi candidați a fost de 733.628 de voturi, Năstase fiind votat de peste 4 milioane de alegători. Lucrurile păreau destul de clare, PSD mai că deschidea șampania, iar noi ne pregăteam pentru o nouă președinție roșie.

Dar iată că a venit și ziua de 12 decembrie, cel de-al doilea tur. De această dată, prezența la vot a fost cu peste 3 procente mai mică, de 55,2%. Au venit la urne 10.008.314, cu 786.339 de alegători mai puțini. Ceva neașteptat, mai ales după interesul arătat primului tur. Rezultatul îl știm, Traian Băsescu a câștigat cu 51.23%, iar Năstase a pierdut cu 48.77%. O diferență de, atenție, 245.374 de voturi.

15 ani mai târziu, diferența dintre primii doi clasați este de puțin peste 1.153.000 de alegători. Însă actualul președinte și echipa lui fac o greșeală de copil. Iau de bună faptul că toate voturile USR-PLUS, PMP ȘI UDMR vor merge automat la candidatul PNL. Dat fiind boicotul/răzbunarea la care mulți votanți s-au gândit... s-ar putea să aibă puține emoții.

Până acum, am găsit două sondaje legate de acest subiect, unul făcut de Hotnews și unul de Europa FM. Cele două întrebări sună cam la fel: dacă ați votat în turul 1, veți mai vota și în turul 2? Procentele sunt identice, 85% spun că da, vor vota în cel de-al doilea tur, iar 15% spun că nu se vor mai prezenta la urne. Dacă acesta e trendul în bulele fiecărui candidat din primul tur, ce înseamnă acest 15%?

Din votanții lui Dan Barna, 15% înseamna aproximativ 200.000 votanți.

Din votanții lui Paleologu, circa 73.000.

De la UDMR, cam 50.000.

Pe lângă aceste peste 300.000 de voturi, ne uităm și la voturile lui Mircea Diaconu (785.557), de unde poate un maxim de 50.000 s-ar putea duce spre Iohannis. Nu în ultimul rând, mai avem cele 231.965 de voturi adunate de ceilalți candidați, voturi uitate de toată lumea în încercarea de a creiona un profil al turului 2.

Așadar, Viorica Dăncilă s-ar putea alege cu încă un milion de voturi lejer rezultate în urma adunării voturilor celorlalți candidați, dar și cu voturile celor care doresc să se răzbune.

Dacă aduni voturile candidaților Klaus Iohannis, Dan Barna, Theodor Paleologu, Hunor Kelemen, obții un total de 5.219.233 voturi. Din aceste voturi, dacă scazi tot ce am analizat mai sus, rămâi cu puțin sub 5 milioane. Asta în timp ce Viorica Dăncilă ar putea strânge undeva peste 3.000.000 de voturi adunând procentele celorlalți.

Știu, veți spune că e o diferență de aproape 2 milioane. Dar să nu subestimăm mobilizarea baronilor PSD. Dacă acum, când mișmașurile au fost minime, s-a putut intra în turul 2, gândiți-vă ce ar însemna o mobilizare maximă, mai ales cu potențialul dat. Apoi, acestui boicot prezent în social media cred că nu i se dă atenția cuvenită. E serios. Iar lumea chiar își dorește să fie convinsă să îl voteze pe Klaus Iohannis în cel de-al doilea tur. De aceea, aș îndrăzni să îl sfătuiesc pe domnul Președinte să mai lase puțin nasul în jos și să își dea seama că lumea îl votează mai mult ca să nu iasă PSD, și mai puțin pentru că îi apreciază prestația prezidențială. Ar fi inacceptabil pentru un politician să piardă alegerile, ba mai mult, să ajute la victoria unui partid care nu mai are rost să amintim cât rău a făcut țării, doar pentru că nu are niște abilități bune de comunicare după 5 ani de mandat la Cotroceni.

Iar noi, cei care vom merge sau nu duminica viitoare la vot, ne-am putea uita puțin în istoria recentă și să vedem ce poate face, totuși, o diferență de 200.000 voturi. Să ne uităm, și nu să uităm.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Duminica nu este despre a câștiga Iohannis

    Dacă vrei sa fii obiectiv și să iți alegi candidatul căruia sa ii dai votul în turul doi al alegerilor prezidențiale de duminica viitoare, pe criterii cumpănite cu o balanța nemăsluita, nu este greu. Si cu toate ca sunt încrâncenat împotriva PSD am încercat sa fiu cât de obiectiv pot fi și sa pornesc de la premisele lor.
    Ce spun ei? Iohannis nu a făcut nimic!!! Începem analiza mai din spate și anume din 2000 când Iohannis a câștigat primăria Sibiu. Pana atunci Sibiul, la nivel național, nu avea rezonanta pe care o are acum. In 27 mai 2004, Consiliul de Miniștri ai Culturii din U.E. decid ca Luxemburg-ul împreuna cu Sibiul sa fie Capitale Culturale Europene în anul 2007. Era prima oara când mergeau umăr la umăr doua orașe. Si Luxembourg-ul, a ținut ca sa facă acest parteneriat cu Sibiul și datorita faptului ca sunt afinități istorice și lingvistice. Dar credeți ca nu a contat cine este primar în Sibiu? Ma refer la faptul ca Iohannis s-a întâlnit cu oficialități din Luxembourg și aceștia au decis sa coopteze în proiect și Sibiul. Credeți ca nu a contat deloc faptul ca Iohannis a reprezentat bine orașul pe care-l administra? Totuși Luxemburg-ul este capitala statului cu cel mai înalt nivel de trai din Europa. Oamenii sunt civilizați și nu cred ca ar fi intrat cu oricine în cârdășie.
    După ce a fost dat verdictul, și Sibiul a fost acceptat ca și Capitala Culturala Europeana, Iohannis cu echipa lui din Sibiu au avut doi ani sa transforme orașul. A fost perioada cea mai intensa în transformarea orașului de la Revoluție încoace. O observam și eu care doar treceam prin el, aproape săptămânal, darămite sibienii. Evenimentele culturale ale anului 2007 au adus faima și respect Sibiului în toată țara. Si lui Iohannis.
    "A făcut" Iohannis? A făcut. A făcut și bine și repede. Si nici nu au fost dezvăluiri de acte de corupție.
    Întrebarea logica la care nu găsesc un răspuns este: De ce un om care „A FĂCUT” atunci, în ultimii 5 ani, „NU A FĂCUT”, asa cum spune PSD-ul? Si am întrebat cunoscuți și apropiați dacă au un răspuns logic la aceasta întrebare. Cum un om care face, dintr-odată nu mai face?
    In anul 2009, în plina criza guvernamentală PSD, PNL, PC etc vin pe piața cu un nume de premier „bomba”. Iohannis, primarul Sibiului! De ce? Pentru „ca făcuse”! Pentru ca avea o reputație buna și era un nume cu care sa spargă blocajul președintelui Băsescu. De ce nu au adus unul de-al lor? Cu ușurința partidele acestea ar renunța la postul de Prim Ministru pentru unul din afara? Cine naiba ar face asa ceva? Si de ce pe el? Pentru ca „A FĂCUT”. Si oamenii știau ca „A FĂCUT” !!!
    In 2013, când a început conflictul dintre Antonescu și Ponta, primul îl arunca în ring pe Iohannis. Si Iohannis nu era în PNL. Se înscrie în PNL în 20 februarie 2013. De ce îl arunca în ring pe un auslander? Pentru ca trebuia sa-i opună lui Ponta un nume valabil, necontestabil, ca Ponta sa nu poată sa-l refuze fără sa aibă prejudicii de imagine. Iar Iohannis avea o imagine naționala buna. De ce? Pentru ca „A FĂCUT” !
    Si din nou întrebarea logica: De ce atunci „A FĂCUT” și acum „NU A FĂCUT”? Nu am găsit un răspuns la fel de logic. Logic, dacă ne referim la el, ca persoana.

    PSD spune: Iohannis este leneș, ii place luxul și sa meargă în excursii.
    Un om leneș nu face. Nimic. Dacă era un leneș putea sa nu-și bată cuie în talpa și sa se inhămeze la a transforma Sibiul într-un oraș în care multi ar vrea sa traiască. Ar fi putut sa fie un primar anonim, ca mii de alți primari din țara. Nu era în Sibiu mai bine, sau mai rău, decât în alte orașe din țara. Ar fi dus-o lejer, Păltiniș-ul era aproape și ar fi putut sa fie toată ziua la ski, nu doar în week-end. Făcea ce fac leneșii; își conserva energia.
    Dacă este o persoana leneșă, nu ar fi fost mai bine sa fi rămas în orașul lui provincial unde, cu ceea ce a făcut pana acum, ar fi avut mandatul de primar asigurat pana la 70 de ani? Nu „transpira”. Leneșii nu transpira.
    Dar, surpriza, a preferat sa intre în cursa pentru europarlamentare și apoi prezidențiale (pe care le-a și câștigat), ca sa ce? Sa muncească? Sa „transpire”? Pai am pornit de la ipoteza ca este leneș.
    Funcția prezidențiala, oricât am vrea sa o ducem în derizoriu, înseamna munca, multa munca și multa răspundere. Si pe lângă aceasta te mai poți trezi (asa cum s-a întâmplat) cu un Guvern, și alte multe instituții „ostile” cu care trebuie sa te înfrunți tot timpul. Adică sa „transpiri” și mai mult.
    Întrebarea mea logica este: de ce un leneș s-ar înhăma la asa ceva? Credeți ca nu i-ar fi fost mai ușor sa stea „pe curul lui” la Sibiu, să meargă în fiecare zi la schi, sa facă atâtea concedii câte ar fi vrut, fără ca sa-l înjure lumea? Si iarăși nu am primit un răspuns logic.
    Dar ce ziceți de faptul ca poate „NU A FĂCUT NIMIC” nu pentru ca e leneș ci pentru ca nu a avut instrumentele necesare. Nu a avut echipa cu care sa facă. Acesta poate fi un răspuns logic? Pentru mine, da!!!
    Hai sa fim realiști și sa recunoaștem ca, în Romania, ești la putere dacă deții controlul Parlamentului. Zicea Voiculescu în iunie 2012 ca dacă nu ai Justiția nu ai toată puterea. Dacă ești infractor, da, ai nevoie ca Justiția sa fie la ordinul tău. Dacă ești om onest, cinstit, corect nu te interesează acest aspect. Si ca sa ai Justiția la picioarele tale, democratic tot prin parlament o poți controla. Tu dai legile. Poți sa ai Guvernul care da ordonanțe de urgenta. Parlamentul ți le poate anula sau poate sa te lase fără aceasta posibilitate. Ori Iohannis nu a avut Parlamentul de partea lui niciodată pe timpul mandatului. Niciodată. In tot acest timp Parlamentul a fost controlat de PSD și acoliții acestuia. Nici când a avut de partea lui Guvernul Cioloș nu a putut face mai nimic pentru ca PSD-ul era majoritar in Parlament. Si chiar au fost, la un moment dat, amenințări din partea lui Dragnea în 2016 către Guvernul Cioloș.
    De aceea, dacă Iohannis este omul pe care-l bănuiesc (poate ca îl doresc), are nevoie de Parlament ca sa poată avea echipa care sa transforme Romania.
    Cred ca o poate face (sa transforme Romania) și cred ca știe sa o facă. Pe ce ma bazez când spun asta? Pe faptul ca strategia lui adoptata din 2017 încoace, vis-a-vis de PSD, și atacul acestuia asupra statului Roman, a fost una care a reușit, într-un mod nesperat de bine, pentru partizanii statului de drept. Aduceți-va aminte de faptul ca au fost momente în care chiar am crezut, cu toții, ca „ne ia dracu”. Opinia publica era panicata pana la isterie. Ziarele, televiziunile dar mai ales on line-ul explodau. Iar Iohannis nu spunea nimic. Tăcea. I-a lăsat sa facă aproape tot ce au vrut, pentru ca lumea sa-și dea seama ca PSD-ul este chiar o plaga. Apoi în jumătate de an (26 mai – 24 noiembrie) sa le dea lovitura după lovitura. Întâi Referendum-ul pe Justiție, Alegerile Europarlamentare, la care s-a adăugat și condamnarea lui Dragnea, ca apoi sa vina căderea Guvernului Dancilă, investirea Guvernului Orban și acum, aproape câștigarea unui nou mandat. Putea sa facă mai multe? Poate da. Putea sa facă mai bine? Poate da. Oricum rezultatul este acela pe care-l trăim azi. Pe lângă aceasta are asigurata (în opinia mea) și liniștea pentru următorul an în care poate face ceva care sa-i asigure câștigarea alegerilor Parlamentare.
    Iohannis poate câștiga și cu 50,01% ca sa mai stea la Cotroceni încă 5 ani. Pentru el, personal, poate câștiga și cu un vot dacă este leneș, și vrea sa nu facă nimic (în continuare) sau sa meargă în excursii. Dacă asta îl interesează pe Iohannis doar sa fie leneș și sa nu facă nimic, are nevoie de un vot mai mult ca Dancilă. Pentru aceasta nu trebuie sa facă prea multe în ultima săptămâna de campanie. Dacă însa vrea sa facă treaba trebuie sa „transpire” pentru ca 50% plus un vot nu-i ajunge sa transforme Romania. In acest caz PSD-ul se va victimizare și va spune ca jumătate dintre romani țin cu PSD. Țineți minte ce spunea Năstase în 2004? Ca jumătate au votat cu el și jumătate cu Băsescu? Sau Geaonă care a câștigat alegerile în țară și Băsescu pe cele de-afara? La fel va spune și PSD-ul în caz de 50,01% la 49,99%.
    Dar cu un scor de (sa exageram putin ca sa fim mai bine înțeleși) 70% la 30% are forța ca sa înceapă o reforma profunda a statului. Pentru ca, asa cum o știm cu toții, Romania are nevoie de o reforma a statului. Nu poți schimba Constituția, cu 50%. Nu poți reforma Curtea Constituționala cu 50%.
    Gândiți-va ca Iohannis, cu toate ca a câștigat cu 6.288.769 voturi în 2014, iar PSD-ul, în 2016, a luat 3.221.786 (la jumătate fata de numărul voturilor lui Iohannis), au fost momente în care PSD-ul s-a văzut „mai votat ca Iohannis”. Dar la un scor categoric acum, Iohannis va avea liniștea necesara pentru reforma. Un scor de genul acesta nu poate fi bagatelizat și chiar are forța. Poate noi, cetățenii obișnuiți, nu realizam forța unui asemenea scor, dar ea exista.
    De aceea, votul de duminica 24.11.2019 nu este ca sa fie Iohannis președinte. Este pentru ca Romania sa se poată reforma.
    Poate Iohannis este leneș și nu va face nimic, dar el poate fi toate acestea și cu un vot mai mult decât Dancilă. De aceea 70-30 nu este pentru el este pentru noi Pentru Romania. Lui îi ajunge un vot, nouă nu.
    Merită să riscăm și să votăm.

    Mergeți la vot !!!

    EPURE CRISTIAN LUCREȚIU
    • Like 0
    • @ Cristian Lucretiu Epure
      #Votez check icon
      Pleci de la niste premise false, care contorsioneaza logica.
      Iohanis "a facut" pentru Sibiu CU AJUTORUL PSD ! Lucru confirmat printr-un protocol semnat chiar de "omul care a facut". Asta nu a fost un lucru rau. A devenit rau cand propaganda securista a inceput sa trambiteze ca pesedeul e rau si corupt in tot ceea ce a facut. Pai daca e asa, pesedeul n-a fost rau cand "a facut" alaturi de Iohanis ? Si daca a fost rau atunci, tu, care ai acceptat sprijinul pesede nu esti rau si corupt ?
      Restul e "logoree" care nu are de a face cu democratia si statul de drept. Cum sa sustii ca cineva TREBUIE sa detina controlul Parlamentului ???
      Romania este condusa de 30 ani de SECURITATE, care in cazul unui stat de drept, ar pierde controlul politic al statului. Parlamentul este greu de controlat (chiar daca este intesat de securisti) si de aceea trebuie demonizat. Asta nu inseamna ca parlamentul n-are problemele lui, cu "resursa umana". Pana la urma oamenii sunt alesi si reprezinta majoritatea.
      Iohanis nu este sustinut de o parte din populatie pentru ce a facut la Sibiu, ci pentru ce a facut ca Presedinte. Iohanis "a mai facut":
      1. A incalcat in mod repetat CONSTITUTIA prin refuzul de a numi ministri
      2. Este la fel de analfabet ca Viorica: face deseori (poate mai des decat Viorica) dezacorduri gramaticale, dar nu sunt scoase in evidenta de "presa libera".
      3. Este HOT - condamnat DEFINITIV intr-un proces civil
      4. Are si a avut DOSARE PENALE si minte cu nerusinare
      5. A Intervenit direct in justitie, cerand demisia unui procuror sef
      6. Nu a numit ambasadori mai bine de 3 ani
      7. A sustinut un procuror general controversat, suspectat (si dovedit prin marturii) de politie politica !
      Pentru ca Romania sa poata fi reformata, e nevoie de un presedinte care sa NU mai fie santajat de SECURITATE ! ... nu e cazul lui Iohanis !
      • Like 0
    • @ #Votez
      Domnule #votez, am citit cu atentie ce ati scris. Marturisesc ca nu stiam ca Iohannis a facut impreuna cu PSD -ul treaba buna din Sibiu din anii 2005-2006. Va rog sa imi spuneti unde gasesc informatii despre acest lucru. Dati-mi sursele unde pot verifica aceasta informatie ca sa pot corecta inadvertenta. Va raman indatorat.
      • Like 0
  • Nu înțeleg partea cu "matematica destul de previzibilă" din turul 1: atunci o mulțime de articole (de exemplu de Moise Guran) ne explicau că procentele PSD scad cu prezența la vot și că la o prezență de peste 9 milioane, sigur nu intră Dăncilă în turul 2, iar apoi PSD este distrus de luptele interne. Uite că s-a depășit pragul de 9 milioane iar PSD a luat peste așteptări. De ce am mai crede acum îndemnurile de prezență masivă la vot de la aceiași autori de articole?
    Am făcut și eu un calcul intuitiv, fără numere exacte, și am concluzionat că Iohannis va câștiga alegerile cu ceva intre 60-70% (calculul din articol dă 63%). Asta mi-a întărit convingerea să nu votez un președinte pe care îl consider neadecvat (mă refer la Iohannis), în condițiile în care oricum va câștiga și fără votul meu (pe care oricum îl desconsideră). Și, sincer, nu văd vreo diferența între Iohannis care câștigă cu 51% sau 70%, tot aia e. Deși mă aștept la "analiști" care să reșapeze ideea că la un rezultat prost pentru Dăncilă PSD va intra în lupte interne și se va dezintegra. Nu-i mai cred.
    • Like 2
  • @Delia M C, chiar ne facem ca nu stim despre ce-i vorba ? la ce ne foloseste atitudinea asta ? laaflarea si intelegerea unor evenimente care ne-au marcat viata ani si ani de zile ? ma-ntrebati DE CE s-a dat peste cap Basescu sa -i gaseasca bube- n cap lui Geoana ? chiar NU STITI ca omu' nost ' e bolnav de putere pe care si-o exercita chiar si acum ? himmm.... cit despre vechea sintagma ca nu conteaza decit Cine-ti numara voturile, chiar nu mai e nimic de spus .....
    • Like 0
  • E momentul sa acceptam ca romania nu e asa cum o vedem noi, cu vecini si prieteni care fac rar greseli gramaticale, citesc o carte in fiecare luna, care sunt deranjati de furtisagurile mici si mari si de incompetenta si neglijenta functionarilor.
    Majoritarea romanilor sunt oameni f. simpli, care inca asteapta sa vina unu sa puna biciul si apoi sa il mazilim, 40% din romani sunt analfabeti functional si nu inteleg ce citesc, si mai multi nu stiu atributiile unui presedinte. Ei sunt majoritarea. Noi, aia de pe Republica.ro si din birourile unde lucram suntem din aia 10% care am terminat o facultate. Macar noi sa votam, toti. Si sa nu uitam ca suntem o minoritate.
    • Like 3
  • Maron_S check icon
    Foarte bun articolul - daca nu se trezesc din adormire saptamana asta va fi foarte strans scorul. Iohannis este in cadere libera. Exista o tendinta f. puternica la electorat de a merge cu canditatul mai slab sau nedreptatit. Sa nu fi invitt la dezbatere cu 'Voda' , desi te-ai calificat democratic in turul 2 al alegerilor mi se pare o mare nedreptate care se va concretiza intr-o emotie mai mult sau mai putin puternica, care ii va face pe unii sa stea acasa (cei care nu o pot vota pe Dancila) sau pe unii sa voteze cu Dancila. Pe cartea arogantei au mai pierdut si Adrian Nastase (zis bombonel) si V. Ponta (zis michimaus popcorn) , deci nu mi se pare o varianta de urmat pentru Iohannis. Din 96 incoace , exceptand anul 2000, au castigat presedentia candidatii de pe locul 2 in primul tur. Deci cred ca e groasa rau. Banuiesc ca se va face un sondaj saptamana asta si atunci sa vezi panica. Sincer nu inteleg de ce atata incrancenare sa nu poarte o dezbatere, care bine gandita ar fi net in favoarea lui Iohannis . Viorica Dancila nu avea nici o tema "strong" pentru turul 2, acum are una servita pe tava de staff ul Iohannis. Ghinion (?)
    • Like 2
  • Dorin check icon
    Dacă stați acasă dați îo șansă unei Curci Blege să ne conducă 5 ani.E simplu, fără analfabete la Cotroceni.
    • Like 6
  • Dacă Iohannis va pierde aceste alegeri, o va face strict ca urmare a greșelilor proprii. Lumea e siderată să vadă că l-a respins prin vot pe Ponta în 2014, pe care îl acuza de cinism și aroganță, și s-a trezit acum cu unul de zece ori mai cinic și mai arogant. Pe lângă asta, ceea ce în fond ar fi trebuit să fie un moment istoric, respectat cum trebuie - prima femeie având șanse de a ajunge președinte în atât de patriarhala republică română - se transformă într-o mizerie și într-un mare scuipat al d-lui Iohannis, care de la înălțimea turnului său de fildeș nu se coboară să invite pe scenă, în lumina reflectoarelor, o femeie. Mesajul transmis inconștient fiind acela că în minunata „Românie normală” locul femeilor va fi fiind la cratiță, nicidecum în politică.
    • Like 5
    • @ Lucian Sarbu
      check icon
      Bazaconii.
      • Like 5
    • @ Lucian Sarbu
      raimond check icon
      Le amesteci rau de tot. Cu Johannis ai ceva dreptate, da' cu Viorica ai dat-o de gard. Moment istoric ar fi intradevar, sa avem o analfabeta presedinte. Sau mai bine zis un analfabet. Genul nu isi are locul. Desi Viorica se autovictimizeaza pe criterii de gen la greu.
      • Like 5
    • @ Lucian Sarbu
      Maron_S check icon
      Sunt din ce in ce mai convins ca va pierde. Cartea arogantei e fumata. Au pirdut toti pe ea. A uitat iohannis de michimaus popcorn si acum se comporta ca el. Din 96 au castigat toti de pe locul 2, exceptand 2000 iliescu cu dementu de vadim
      • Like 3
  • Doamneee, da' ce copil esti ! dupa 15 ani de la momentul " v-am ciuruit ", mai poti crede ca T. Basescu a iesit "pe bune " presedinte ? sau ca-n 2014 MINUNEA cu cistigarea alegerilor de catre K.W . Iohannis a fost alegerea romanilor ? haideti sa fim seriosi : presedintele Ro nu se alege la Bucuresti, fratilor !
    • Like 1
    • @ Popescu Gabriela
      Delia MC Delia MC check icon
      În ceea ce-l privește pe Băsescu, de ce s-o fi dat peste cap să-i găsească bube în cap lui Geoană? Vezi articolul.
      Dacă tot știți, spuneți-ne cum se face minunea. Se falsifică numărătoarea sau ne influențează pe noi să punem ștampila în căsuța potrivită? Pur și simplu sunt curioasă.
      • Like 2
  • Nu se poate, Iohannes, marele „democrat” cu disprețul și aroganța lui va lua majoritatea voturilor românilor.
    Ce bine ar fi să avem „o țară normală” cu oameni normali cel puțin cei care vor să ne conducă.
    • Like 0
    • @ Naftuli Vasile
      #Votez check icon
      Ma, tu vrei un presedinte PORN ?
      • Like 2
    • @ #Votez
      check icon
      Puteți să elaborați ceea ce ați gîndit cînd ați scris comentariul de mai sus? Căci, iată, recunosc că pe mine, unul, nu mă duce mintea să-mi pot închipui singur care e rostul și ce ați vrut dvs să spuneți cu acest ”PORN” (vine de la ”pornografie”, sau ce?). Dacă e așa, ziceți-o clar în față, dar și trebuie să argumentați această viziune. Ce, e prea mult?
      Și, ca o curiozitate personală (deci nu sunteți obligat să răspundeți): de ce dvs aveți ”păreri” (comentarii) doar pe articolele cu caracter politic??
      • Like 0
    • @
      #Votez check icon
      Puteti sa va informati si dv. Daca locuiati in tara, ati fi stiut despre ce e vorba.
      "Intelectualistii" liberali (adica analfabetii functionali din ciuma portocalie) au facut un afis electoral cu sloganul lui Iohannis "Pentru O Romanie Normala", cu primele litere accentuate si fiecare cuvant scris pe 1 linie, astfel incat ieseau in evidenta initialele cuvintelor, adica "PORN".
      Dar asta nu se pune la gafele electorale si analfabetismul ciumei portocalii, pentru ca e din gasca #rezistenta.

      https://www.google.com/search?q=iohannis+porn+%3F&client=ms-android-samsung-ss&prmd=ivn&sxsrf=ACYBGNT6-Sd2GgmshBHItPMUCrDJ1aEoSg:1574091832189&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwjqkIGEjfTlAhVXAxAIHWTnACUQ_AUoAXoECA0QAQ&biw=412&bih=782&dpr=2.63#imgrc=VjpNwOekm5RmyM
      • Like 0
    • @ #Votez
      FAKE.
      • Like 0
  • Oricare va ajunge la Cotroceni după cel mai urât tur doi, căci unul tot va ajunge, trebuie să înțeleagă un lucru și anume că a ajuns acolo nu pentru că a fost legitimat de către electorat ci pentru că trebuia să fie cineva acolo și electoratul a fost pus,fără voia lui, în fața faptului împlinit.
    Ce spuneți de un vot care va arăta cam așa:
    *prezența la vot: 56%
    *voturi valabil exprimate:55%;
    *voturi anulate: 35%;
    *voturi pentru câștigător:11%;
    *voturi pentru pierzător:9% .
    • Like 3
    • @ Voicu Nicolae
      #Votez check icon
      Daca iese cine stiu eu cu 9% atunci toata "floarea ce vestita" a bandelor neo-marxiste #progresiste va fi in strada chiar din seara alegerilor, strigand "noaptea ca hotii" si tavalindu-se pe strazi... asa inteleg unii "democratia" ....
      • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult