Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Cât de reală este „prăbușirea” Guvernului Tudose. Un sondaj IMAS arată alte cifre decât cele prezentate de Marius Pieleanu

Guvernul Mihai Tudose

Foto: Inquam Photos/ Alexandru Bușcă

Încrederea în Guvernul Tudose a scăzut cu 6 procente în 3 luni, arată ultimul barometru IMAS, care infirmă, astfel, informația vehiculată intens în ultimele zile că actualul Cabinet „s-a prăbușit” în sondaje.

Un sondaj făcut de AVANGARDE, institutul condus de sociologul Marius Pieleanu, susținea recent că încrederea în Guvernul Tudose s-ar fi prăbușit de la 40% la 27% într-o singură lună. Aceste cifre, anunțate la Antena 3, au fost înțelese de premier ca o declarație de război din partea lui Liviu Dragnea, Mihai Tudose suspectându-l pe șeful său de la PSD că l-a pus pe sondorul de casă al partidului să-l „prăbușească” în încrederea cetățenilor.

Ce spun însă datele oferite de un alt institut de sondare a opiniei publice? IMAS confirmă că, sub actualul Executiv, s-a înregistrat o scădere a optimismului față de direcția în care se îndreaptă țara, dar aceasta este de 6% într-o perioadă de trei luni, evoluția fiind similară cu cea înregistrată în timpul altor guverne. 

„Interesant este că evoluția optimismului românilor sub noul Executiv este similară celei înregistrate de Guvernul Grindeanu, în sensul că se poate observa o tendință de scădere între prima și a treia lună de mandat, diferența fiind de aproximativ 6%. Concret, guvernarea Tudose a debutat cu 33.9% grad de optimism al românilor cu privire la direcția în care se îndreaptă țara, coborând la 27.5% în luna septembrie a acestui an”, arată datele prezentate de sociologul Alin Teodorescu, directorul IMAS, marți seara, în timpul emisiunii „În fața ta”, de la Digi24. Cifrele fac parte din Barometrul de opinie politică, realizat de IMAS.

Întrebat de moderatori dacă poate un indicator să scadă în felul descris de Marius Pieleanu, sociologul Alin Teodorescu a răspuns că da, dar că nu aceasta este situația în care se află Cabinetul Tudose.

„Da, informația e falsă”

„M-ați întrebat dacă se poate, v-am zis că da. Dacă vorbim de Guvernul Tudose, nu, nu s-a întâmplat așa ceva”, a spus Alin Teodorescu, care a adăugat că informația potrivit căreia încrederea în actualul Guvern s-a prăbușit e falsă. „Da, e falsă. Dar că încrederea într-un om, într-o persoană publică, într-o instituție, într-o valoare, se poate prăbuși, da, se poate. Băsescu avea 45% în mai 2010, era în stratosferă, în iunie avea sub 20% și acolo a rămas. Acum nu s-a întâmplat nimic. Iată ce spun datele, la capitolul direcție: iulie 33,9%, august 30,7%, septembrie, 27,5%”, a declarat Alin Teodorescu.

Cum a evoluat încrederea în guvernele României în ultimii 16 ani

IMAS a prezentat evoluția încrederii în Guvernele României din ultimii 16 ani. Astfel, în 2001, în primul trimestru al guvernării PSD 2000-2004, procentul românilor care apreciau că lucrurile în România mergeau într-o direcție bună se situa în jurul pragului de 40%, în ultima lună a primului trimestru nivelul de optimism exprimat de români fiind de 44.2%. 

Mai apoi, guvernarea Tăriceanu a debutat în 2005 în ianuarie 2005, fiind de 65%. Merită însă menționat că, totuși, următoarele două luni ale guvernării liberale au fost caracterizate de o tendință descendentă a gradului de optimism, acesta scăzând până la 48.4%, arată analiza IMAS. Conform sociologilor, guvernele care au generat cel mai mare grad de optimism în ceea ce privește direcția în care se îndreaptă țara au fost cele conduse de Tăriceanu, în 2005, și de Ponta la începutul anului 2015, când 56,9% dintre români se declarau, în ianuarie, optimiști în legătură cu direcția în care merge țara, procentul scăzând la 46,5% în martie. 

Ambele situații au avut însă în comun faptul că schimbarea de guvern a coincis cu schimbarea președintelui României. Astfel, Guvernul Tăriceanu și-a început activitatea executivă la scurt timp după instalarea lui Traian Băsescu, în vreme ce Executivul Ponta IV a debutat după alegerile prezidențiale din noiembrie 2014, alegeri căștigate de Klaus Iohannis.

Executivul care și-a încheiat primul trimestru de mandat la cel mai scăzut nivel al optimismului față de direcția în care se îndreaptă țara a fost, în 2010, în plină criză economică, Guvernul Boc II, 12.4%. 

În ianuarie 2016, la începutul guvernării Cioloș, optimismul celor intervievaţi se situa la 36.8%, acesta având însă ulterior o tendință descendentă – 31.7% în februarie și 26.4% în martie. 

Marea surpriză o reprezintă, potrivit IMAS, scorurile electorale ale partidelor politice în septembrie 2017. La cât au ajuns PSD și PNL, unde se află USR după plecarea lui Nicușor Dan, dar și scorul pe care ALDE îl are după 10 luni de guvernare, aflați de la 22.30, în emisiunea „În fața ta”, la Digi24

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Domnul Pieleanu a prestat un joc murdar. A declanşat o nouă criză politică.
  • Like 0
  • @ Constantin
   John check icon
   Aș nuanța puțin. Dl. Pieleanu a fost pus de către Dl. Dragnea, să fabrice acele procente de popularitate scăzute, cu intenția de a-i băga premierului mortu’ - n casă. Ca și în cazul lui Grindeanu, când a devenit evident că acesta nu mai vrea să fie preș la picioarele lui Dragnea, a început lupta pentru debarcarea lui. Personal îl consider pe Dl. Dragnea cel mai periculos impostor politic al ultimilor ani, care e în stare să tragă la fund pentru interese personale meschine un întreg partid. Mă întreb, cât timp e nevoie pentru ca marele partid roșu să - și dea seama că are legat de gât o piatră de moară.
   • Like 1


Îți recomandăm

Andreas Samuelsson

Andreas Samuelsson a plecat din Suedia la puțin timp după terminarea liceului, într-o țară despre care nu știa absolut nimic, probabil nici să o identifice pe hartă, dar în care s-a regăsit și în care a luat contact cu realitatea imediată și foarte concretă.

Citește mai mult

Cristina Țopescu

Scriu aceste rânduri pentru că tristețea însinguratei morți a Cristinei s-a amestecat cu furia. La zisa televiziune au apărut șefi și trepăduși care au „mărturisit” despre ce bună era Cristina. Și cât sunt de afectați de dispariția ei... Chiar și după 30 de ani de gazetărie trebuie să mai învăț că fățărnicia nu are niciodată margini.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Ciprian Aber

În urmă cu trei ani, Ciprian Aber se afla la o partidă de pescuit cu un prieten de-al său, apicultor, care îi tot povestea despre creșterea albinelor. Și-a dat seama că îi făcea plăcere discuția, iar curiozitatea îl tot îmboldea să pună întrebări. La un moment dat, prietenul său i-a spus: „Auzi, nu vrei să îți fac eu cadou doi stupi de albine? Îi duci la tine la țară și ai grijă de ei...” (Foto: Arhivă personală)

Citește mai mult

companie - IMM - Foto Guliver/Getty Images

În bugetul pe anul 2020, guvernul Orban trebuie să susțină antreprenoriatul românesc mai mult decât au făcut-o guvernele PSD, solicită Asociația Consultanților pentru Programe Antreprenoriale. Foto Guliver/Getty Images

Citește mai mult