Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos
- „Liviu Dragnea a pierdut partida. Indiferent dacă moțiunea de cenzură va trece sau nu, drumul lui merge inevitabil în jos”, scriam pe 21 iunie, când președintele PSD l-a schimbat brutal pe premierul Sorin Grindeanu, pentru a-l pune în locul lui pe Mihai Tudose. Chiar dacă la limită operațiunea i-a reușit, după ce a primit în ultimul moment ajutorul grupului minorităților ca să treacă moțiunea, autoritatea în Partid a lui Liviu Dragnea - sacrosanctă până atunci - începea să crape. Devenea primul lider care reușea contraperformanța să-și dărâme propriul Guvern, iar sub zâmbetele înfricoșate ale parlamentarilor PSD care votaseră disciplinat se trezea instinctul de supraviețuire. Pentru mulți, Liviu Dragnea devenise un dictator irațional, capabil să calce pe cadavre. Liderul care îi dusese la scorul istoric din alegeri, care spulberase orice opoziție, atât în partid, cât și în afara lui conducea exclusiv prin frică.
- La trei luni, asistăm la un nou conflict între Liviu Dragnea și „premierul lui”. Spre deosebire de Sorin Grindeanu, căruia i s-a tot arătat pisica până a fost aruncat peste bord, Mihai Tudose n-a mai așteptat „evaluarea” lui Liviu Dragnea. N-a mai așteptat să fie erodat prin sondaje, să fie atacat prin interpuși, să fie făcut praf prin emisiuni de televiziune. Mihai Tudose a luat foc atunci când a văzut „sondajul” prezentat la Antena 3 de Marius Pieleanu, sondorul de casă al Partidului, care-i prăbușea „încrederea” în doar o lună, de la 40% la 27%. Preluat într-o veselie și rostogolit de toată presa de partid, anunțul „prăbușirii” a fost înțeles de premier drept ceea ce era în realitate: o declarație de război. O scădere de 13 procente într-un timp atât de scurt insultă inteligența sociologilor. Pentru Mihai Tudose, a fost semnul că trebuie să mute dacă nu vrea să fie pus pe făraș. Ieri dimineață, și-a anunțat apropiații că, dacă guvernarea este atât de proastă, el își dă demisia. Pentru unii a părut o amenințare impulsivă, pentru alții o mutare strategică. Cert e că informația despre „demisia lui Tudose” s-a propagat rapid în partid. La câteva minute după „confesiunea” lui Tudose făcută într-un grup de 4-5 pesediști, au început să curgă telefoanele de susținere. În partea a doua a zilei, Mihai Tudose avea deja o imagine a raportului de forțe din partid dintre el și Liviu Dragnea și se pregătea de contraatacul de la Antena 3 - ringul de box al Partidului.
- Spre deosebire de Sorin Grindeanu, care rămăsese singur în Palat, Mihai Tudose are telefon scurt cu baronii din PSD și cu cele câteva centre de putere din Partid. Nimeni n-a înțeles de ce acum câteva zile Liviu Dragnea s-a trezit să-l atace pe... Viorel Hrebenciuc, ieșit de câțiva ani din prim-planul partidului. Grupul de deputați crescut de Viorel Hrebenciuc este însă mai activ ca niciodată, vrea să ajungă la butoane, și a fost primul care și-a oferit sprijinul pentru Mihai Tudose.
- Legăturile lui Liviu Dragnea cu mapa ședinței de Guvern, prin SGG-ul Mihai Busuioc, și cu banii pentru primari, prin Sevil Shaiddeh, vor fi tăiate de premier în următoarele zile. Cei doi vor părăsi Palatul Victoria, Busuioc fiind trimis la pensionare la Curtea de Conturi, Shaiddeh scoasă pe tușă după punerea sub acuzare în dosarul Belina. Liviu Dragnea pierde, astfel, cele două pârghii de putere prin care a condus partidul cu mână forte. Demiterea lui Sevil Shaiddeh din Guvern, cea pe care Liviu Dragnea a dorit să o pună inițial premier, este, simbolică. Liviu Dragnea își pierde mâna dreaptă. Este doar o chestiune de timp până când Partidul îi va lua și capul. Niciun lider, oricât de autoritar a condus, nu a mai avut multe zile la șefia PSD din momentul în care a lăsat sânge.
- Contraatacul de luni seară al premierului îl pune pe Liviu Dragnea cu spatele la zid, cu puține opțiuni de ieșire. Orice ar face acum, Liviu Dragnea pierde. Dacă acceptă remanierea pe care a anunțat-o premierul, își pierde autoritatea absolută în partid, dă mesajul că nu mai controlează Guvernul și le transmite apropiaților lui că nu-i mai poate susține. Dacă încearcă un răspuns brutal, cum a făcut-o cu Sorin Grindeanu, le dă tuturor mesajul că este un lider cu care nu se mai poate lucra, care și-a pierdut busola, care își sabotează permanent Guvernul. Poate încerca o temporizare a conflictului, poate pleca din țară cum a făcut-o în toate perioadele de criză, poate încerca o negociere lucrativă cu Mihai Tudose. Este însă doar o amânare a sfârșitului.
- În mod normal, după ce a crescut pensiile și salariile, PSD ar fi trebuit să fie azi undeva mult peste 50 la sută în sondaje. În realitate, cifrele partidului sunt extrem de surprinzătoare și pot explica tensiunea din ultimele zile, după cum veți vedea diseară, de la 22.30, în emisiunea „În fața ta”, de la Digi24.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
DRAGnea fost PIELEAnu BELIna