Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Orice ar face acum, Liviu Dragnea pierde

Liviu Dragnea pierde

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

 • „Liviu Dragnea a pierdut partida. Indiferent dacă moțiunea de cenzură va trece sau nu, drumul lui merge inevitabil în jos”, scriam pe 21 iunie, când președintele PSD l-a schimbat brutal pe premierul Sorin Grindeanu, pentru a-l pune în locul lui pe Mihai Tudose. Chiar dacă la limită operațiunea i-a reușit, după ce a primit în ultimul moment ajutorul grupului minorităților ca să treacă moțiunea, autoritatea în Partid a lui Liviu Dragnea - sacrosanctă până atunci - începea să crape. Devenea primul lider care reușea contraperformanța să-și dărâme propriul Guvern, iar sub zâmbetele înfricoșate ale parlamentarilor PSD care votaseră disciplinat se trezea instinctul de supraviețuire. Pentru mulți, Liviu Dragnea devenise un dictator irațional, capabil să calce pe cadavre. Liderul care îi dusese la scorul istoric din alegeri, care spulberase orice opoziție, atât în partid, cât și în afara lui conducea exclusiv prin frică.

 • La trei luni, asistăm la un nou conflict între Liviu Dragnea și „premierul lui”. Spre deosebire de Sorin Grindeanu, căruia i s-a tot arătat pisica până a fost aruncat peste bord, Mihai Tudose n-a mai așteptat „evaluarea” lui Liviu Dragnea. N-a mai așteptat să fie erodat prin sondaje, să fie atacat prin interpuși, să fie făcut praf prin emisiuni de televiziune. Mihai Tudose a luat foc atunci când a văzut „sondajul” prezentat la Antena 3 de Marius Pieleanu, sondorul de casă al Partidului, care-i prăbușea „încrederea” în doar o lună, de la 40% la 27%. Preluat într-o veselie și rostogolit de toată presa de partid, anunțul „prăbușirii” a fost înțeles de premier drept ceea ce era în realitate: o declarație de război. O scădere de 13 procente într-un timp atât de scurt insultă inteligența sociologilor. Pentru Mihai Tudose, a fost semnul că trebuie să mute dacă nu vrea să fie pus pe făraș. Ieri dimineață, și-a anunțat apropiații că, dacă guvernarea este atât de proastă, el își dă demisia. Pentru unii a părut o amenințare impulsivă, pentru alții o mutare strategică. Cert e că informația despre „demisia lui Tudose” s-a propagat rapid în partid. La câteva minute după „confesiunea” lui Tudose făcută într-un grup de 4-5 pesediști, au început să curgă telefoanele de susținere. În partea a doua a zilei, Mihai Tudose avea deja o imagine a raportului de forțe din partid dintre el și Liviu Dragnea și se pregătea de contraatacul de la Antena 3 - ringul de box al Partidului.
 • Spre deosebire de Sorin Grindeanu, care rămăsese singur în Palat, Mihai Tudose are telefon scurt cu baronii din PSD și cu cele câteva centre de putere din Partid. Nimeni n-a înțeles de ce acum câteva zile Liviu Dragnea s-a trezit să-l atace pe... Viorel Hrebenciuc, ieșit de câțiva ani din prim-planul partidului. Grupul de deputați crescut de Viorel Hrebenciuc este însă mai activ ca niciodată, vrea să ajungă la butoane, și a fost primul care și-a oferit sprijinul pentru Mihai Tudose.
 • Legăturile lui Liviu Dragnea cu mapa ședinței de Guvern, prin SGG-ul Mihai Busuioc, și cu banii pentru primari, prin Sevil Shaiddeh, vor fi tăiate de premier în următoarele zile. Cei doi vor părăsi Palatul Victoria, Busuioc fiind trimis la pensionare la Curtea de Conturi, Shaiddeh scoasă pe tușă după punerea sub acuzare în dosarul Belina. Liviu Dragnea pierde, astfel, cele două pârghii de putere prin care a condus partidul cu mână forte. Demiterea lui Sevil Shaiddeh din Guvern, cea pe care Liviu Dragnea a dorit să o pună inițial premier, este, simbolică. Liviu Dragnea își pierde mâna dreaptă. Este doar o chestiune de timp până când Partidul îi va lua și capul. Niciun lider, oricât de autoritar a condus, nu a mai avut multe zile la șefia PSD din momentul în care a lăsat sânge.
 • Contraatacul de luni seară al premierului îl pune pe Liviu Dragnea cu spatele la zid, cu puține opțiuni de ieșire. Orice ar face acum, Liviu Dragnea pierde. Dacă acceptă remanierea pe care a anunțat-o premierul, își pierde autoritatea absolută în partid, dă mesajul că nu mai controlează Guvernul și le transmite apropiaților lui că nu-i mai poate susține. Dacă încearcă un răspuns brutal, cum a făcut-o cu Sorin Grindeanu, le dă tuturor mesajul că este un lider cu care nu se mai poate lucra, care și-a pierdut busola, care își sabotează permanent Guvernul. Poate încerca o temporizare a conflictului, poate pleca din țară cum a făcut-o în toate perioadele de criză, poate încerca o negociere lucrativă cu Mihai Tudose. Este însă doar o amânare a sfârșitului.
 • În mod normal, după ce a crescut pensiile și salariile, PSD ar fi trebuit să fie azi undeva mult peste 50 la sută în sondaje. În realitate, cifrele partidului sunt extrem de surprinzătoare și pot explica tensiunea din ultimele zile, după cum veți vedea diseară, de la 22.30, în emisiunea „În fața ta”, de la Digi24.
Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Din cate am citit Dragnea L este un scorpion! Un scorpion este un bun strateg insa acesta nu trebuie sa iasa in fata pentru simplul motiv ca produce panica, nu are "trecere" la public. El ar trebui sa fie mai mereu locul II. In ceea ce priveste prognosticul dvs., si eu cred ca are nevoie de un "act de rascumparare a pieselor pierdute" sau imblanzire a nebunului adversarului, altfel ar putea sa pateasca ca regele Mihai care a fost inlaturat chiar de cel pe care l-a promovat! Sau poate nu!
  • Like 0
 • Mr.Oh check icon
  Pronosticurile romanilor referitor la politica sunt precum cele despre Simona Halep. Cand zici ca va castiga, atunci pierde.
  Asa ca eu nu ma hazardez sa fiu optimist. Nu vad ce asa mare schimbare se intrevede incat sa am motive de a jubila.
  Oricum nu o sa prind ziua cand Romania va arata asa cum mi-ar placea mie. Voi fi de mult in groapa.
  • Like 1
 • ciudat:
  DRAGnea fost PIELEAnu BELIna
  • Like 0
 • Nu stiu cata incredere sa avem in Alin Teodorescu cand ma gandesc la trecutul lui pesedist. Are si el experienta vasta in masluirea si interpretarea sondajelor....
  • Like 0
 • as vrea sa cred in aceste stiri optimiste. Pana acum.. tot ce nu l-a omorat, l-a facut mai puternic. Sa traiasca dictatorul, batranete fericita la Jilava! si Dan Voiculescu sa se uite.
  • Like 1
 • Steaua lui Dragnea se află deja într-o vertiginoasă cădere - cu sau fără demisia lui Tudose, care și-a asumat un rol nu de "rebel fără cauză", ci mai dramatic, de rebel pentru o cauză pierdută... în orice caz, intenția contează - e revigorantă o astfel de lovitură de teatru în cadrul mascaradei ce ține la noi loc de politică... oricum de obicei nu se pot vedea decât copii fidele ale lui Dinu Păturică deghizate în Don Quijote… poate o dată cu noua stagiune mai apar și alte personaje în peisaj...
  • Like 1
 • Pana la emisiune, ma arunc la un prognostic: 30% in scadere
  • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Vlad Petreanu_

În 1990, după ce lucrase într-o fabrică, Vlad Petreanu s-a angajat la un ziar, unde avea un salariu echivalentul a aproape 90 de dolari. Banii îi ajungeau, spune el, să își cumpere un pachet de țigări - la vremea respectivă fuma - și o cola pe zi, „și abia mă descurcam să mănânc ceva”.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon „La bani mărunți” cu Sergiu Manea, CEO BCR. Podcast amplificat de Republica

Sergiu Manea, care a preluat în urmă cu cinci ani conducerea celei mai mari bănci din România, a povestit că primul său salariu, o sumă echivalentă cu mai puțin de 80 de dolari, l-a primit în septembrie 1994. Se angajase înainte de terminarea facultății pe o poziție entry level, ca referent, la Banca Română pentru Dezvoltare, la Biroul de bănci corespondente, care azi se cheamă „financial institutions”.

Citește mai mult

Fetiță la laptop

Situația se poate schimba în orice moment și școli aflate acum în scenariul verde sau galben pot trece de pe o zi pe alta în scenariul roșu, dacă în cadrul lor vor fi confirmate 3 cazuri de Covid. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult