Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Câteva motive pentru care cred că oameni decenți și bine intenționați s-au lăsat înșelați de oratoria unui partid oportunist

AUR - alegeri 2020 - Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Ce sperie cel mai tare cu privire la formațiunea AUR nu este că a intrat în Parlament. Avem precedente "glorioase" în nesfârșita noastră tranziție, PRM, PPDD și alte formațiuni de pe ambele extreme ideologice. Ce sperie cu adevărat este numărul de oameni decenți care au fost gata să ofere un vot de încredere unui partid cu un nedisimulat discurs neo-legionar.

Vorbesc în primul rând din cadrul unei minorități evanghelice, care este preponderent conservatoare. O bună parte din electoratul creștin evanghelic ar vota cu cei care pun în proiectele lor politice și câteva cuvinte despre mult trâmbițatele valori tradiționale. Mirarea mea a fost să văd că o bună parte din ei au devenit simpatizanți AUR neînțelegând, pesemne, că orice naționalism este fundamental necreștin, dar și că orice doctrină cu accente legionare are tușe serioase de ortodoxism. Asta înseamnă că în viziunea oricărei mișcări ortodoxiste minoritățile evanghelice nu își vor găsi locul. Și atunci ce i-a făcut pe aceștia să fie gata să susțină un partid care ar putea deveni un viitor dușman? Încerc câteva explicații fără să iau în calcul mișcările din sânul BOR sau anumite pseudo-partide cu reprezentare evanghelică (ANR) care au susținut direct sau indirect AUR.

1. Confuzie. Liderii partidului AUR au insistat încă de la început pe cartea conservatorismului. Aur, în schimb, nu este un partid conservator. Sau cel puțin nu este un partid care să aibă valori europene, nu este un partid cu un discurs așezat. AUR este un partid reacționar, cu accente puternic naționaliste. Din acest motiv, prin crearea acestei confuzii AUR devine cel mai mare dușman al partidelor care ar fi vrut să se identifice cu doctrina conservatoare tocmai prin confiscarea tuturor temelor de dreapta. Până la urmă, omul simplu și credincios se va întreba ce este rău în a susține un partid care face din naționalism un proiect de țară, care se opune corporatismului și Uniunii Europene, care își dorește să "disloce" partidele corupte, care militează pentru unirea cu Basarabia și care, în sfârșit, are curajul să se lupte cu balaurul corectitudinii politice? Nu pentru asta s-au luptat și în perioada referendumului pentru redefinirea familiei? Nu tot pe aceleași note au vorbit și intelectuali publici conservatori ca Adrian Papahagi, Mihai Neamțu și Teodor Baconschi? Răspunsul simplu este nu. Există o diferență de fond între AUR și alte voci care aclamau valorile conservatoare. Liderii AUR ne spun că nu mai este timpul pentru nuanțe și pentru milă. E timpul războiului. Un război cultural în care tot ce nu este de factură românească trebuie alungat și ostracizat. Discursul AUR are toate elementele partidelor fasciste. Dicționarul de Politică coordonat de Iain McLean ne oferă o clasificare a ideologiilor fasciste autentice în care, îmi pare mie, se încadrează perfect AUR.

 • În primul rând sunt moniste, adică postulează valori și adevăruri care nu pot fi nuanțate sau care nu admit controverse.
 • În al doilea rând sunt simpliste, adică folosesc un limbaj simplu pentru chestiuni complexe. Folosesc o retorică pe care ar putea-o înțelege și un liceean.
 • În al treilea rând sunt fundamentaliste și maniheiste, adică împart lumea în buni și răi, în eroi și demoni, fără intermediari.
 • În ultimul rând sunt conspirative, adică își bazează tot programul și etosul pe existența unei conspirații mondiale secrete, condusă de un grup ostil, care caută să manipuleze masele pentru a putea să-și mențină o poziție dominantă în lume.

Astfel conservatorii sinceri trebuie să identifice aceste manifestări neolegionare și să le respingă chiar dacă au impresia, pentru moment, că le pot susține cauza.

2. Frică. Nu este o surpriză pentru nimeni că cea mai bună armă de-a mobiliza masele este injectarea ei cu frică și ură. Frica este motorul cu care partide reacționare, cum ar fi USR-ul sau AUR-ul, au intrat în parlament. Prima marșând (justificat) pe tema corupției; a doua pe teme ce țin de românism, ortodoxism și naționalism. Aceeași frică a fost folosită și în timpul referendumului de ambele tabere. Cei care erau împotriva referendumului ne aduceau în fața ochilor un viitor sumbru în care România ar fi fost aruncată din nou într-o epocă medievală închipuită. Frica trebuia să ne facă să votăm împotriva referendumului.

Coaliția pentru familie, pe cealaltă parte, ne asigura că dacă nu vom vota în favoarea referendumului, familii întregi de homosexuali ne vor lua copiii. În ambele cazuri frica era cea mai eficientă metodă de-a ține electoratul interesat.

Sugerez că asta s-a întâmplat și acum. AUR a folosit cu multă abilitate frica, mai ales în contextul crizei politice americane cu BLM (Black lives matter) și câștigarea alegerilor de către democratul Biden. Spaima că România va deveni tot mai seculară, mai îngăduitoare cu homosexualii, mai invadată de străini, mai puțin românească. România trebuie să devină din nou magnifică. "Să facem o țară ca soarele sfânt de pe cer" suna refrenul primului legionar al țării, Corneliu Zelea Codreanu.

3. Ură. Pentru starea în care a ajuns țara noastră există niște vinovați. Țara a fost sfâșiată de facțiuni interne generate de lașitate, trădare de țară și mercantilism, dar și finanțate de națiuni inferioare nouă. Românii sunt chemați la luptă. E timpul să fim radicali. Suficient am fost ținuți sub papuc de națiuni care ne-au folosit resursele. Ura ne justifică falimentele și lipsa de realizări. Nu noi suntem leneși sau neperformanți. Uniunea Europeană este cea care se folosește perfid de noi în timp ce se luptă să ne impună valorile lor infecte.

Acestea sunt câteva motive pentru care cred că creștini decenți și bine intenționați s-au lăsat înșelați de oratoria unui partid oportunist. Aud voci, chiar dintre liderii decenți ai mișcărilor evanghelice (și nu numai) în care ni se sugerează că ar trebui să fim mai nuanțați, să nu ne panicăm, să așteptăm și să vedem dacă chiar vor constitui un pericol. Altfel spus, să le dăm totuși o șansă. Sugerez să nu fim naivi. Niciodată în istorie partidele radicale cărora li s-a dat pe mână puterea nu au devenit temperate. Propun să nu acceptăm o invitație la dans din partea "diavolului".

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Dorin check icon
  Trebuie să fii destul de dus cu capul să te păcălească un partid a cărui purtător de cuvânt e o mahalagioacă nesimțită care face ceva pe legile acestei țări.Nu mai vorbesc de individul cu familia lui tradițională și interzicerea avortului.Cine a votat cu specimenele astea a votat pentru schimbare ,dar o schimbare în RĂU, În loc să evoluăm ne întoarcem în Evul Mediu ,de asta se pare au votat unii.
  • Like 4
 • A.U.R a luat ființă dintr-o necesitate istorică, în plin feudalism cultural, moral, politic, în care ne tot afundăm și nu vrea nimeni să aplice soluțiile care există, dar sunt ținute între file, de a ieși din acest umilitor farniente, de a nu mai produce nimic și de a trăi din ce se produce în UE sau aiurea, după ce ani și ani noi am fost prestigioși exportatori!!... Clasa politică din ultimii 31 de ani a făcut jocul Occidentului, și-a vândut și jefuit țara, a alungat prin criza fabricată de aceasta, peste 5 mil. de intelectuali și români harnici, servanți în pribegie și situația asta umilitoare nu pare deloc să se schimbe, cei care vin, fac ce făceau predecesorii, dacă nu cumva se tot realegeau pe funcții, creând dinastii!!... Și acum, când a apărut și un nume nou, cu o ideologie diferită de veșnicele psd. pnl, care vor să scoată țara din fanariotismul rușinos, somnolent, s-au trezit unii care sunt mulțumiți de mocirla lor călduță, să -i califice drept legionari, neonaziști, fasciști, radicali, antinaționali, etc.... De ce??.. Crede cineva că se mai poate manifesta legionarismul, că va mai fi trimis cineva la muncă silnică, închisoare gen Gherla?.. Aceea este o istorie rămasă în cronici, pe vecie!.. Noua formațiune politică aduce oameni noi și o ideologie nouă, care să înlocuiască servitutea de 31 de ani către politici străine de România !...Eu mă bucur că sunt diferiți, că au alt verb și le urez SUCCES!!...
  • Like 1
  • @ Mihaela Nedelcu
   Dorin check icon
   Între ideiile noi e și nepotismul extrem , că văd că specimenele care le-ai votat se pare , candidează în familie.la grămadă ? Ăștia să fie oamenii noi, nesimțiți și nehaliti?
   • Like 2
  • @ Mihaela Nedelcu
   Pe bune,d-nă Nedelcu???
   Da,sunt oameni „noi”:doi co-autori la crime în decembrie 1989,au devenit,halal să ne fie,ce mai norme civic-morale avem ca națoune,wow,membri ai parlamentului.Tipii se numesc Francisc Tobă și Nicolae Roman.Căutați-le biografia,probabil ați votat fără să aveți habar PE CINE votați.Măcar acum,la spartul târgului,informați-vă!
   Om „nou” este și infractorul Mihai Lască,condamnat deja ptr. violență asupra altcuiva-adică bătăuș sadea-și cercatat ACUM,când vine salvator imunitatea,ptr.spargere de bancomate,clonare de carduri și trafic de persoane.
   Să vă zic și de scriitorul legionar în toată firea și misogin de peșteră?Dar poate vă recunoașteți în portretul pe care i-l fac el femeii...
   Mai este o coniță de prin Harghita,condamnată ptr.falsificare.
   Lătrăul șef G.Simion,mde,lider de galerie ”ultras”,ioc vreun loc de muncă până la 34 de ani(măcar Orban și-a făcut anii de stagiatură).
   Cam asta înseamnă făcătura sinistră fascistoid-obscurantistă AUR.
   • Like 3
  • @ Mihaela Nedelcu
   In unele privinte ai dreptate. Dar, din manifestarile si discursurile sfidatoare, la adresa societatii in general, prin reprezentantii caricaturali, grotesti nu prezinta incredere, ba mai degraba ca ar fi o adunatura primitiva, periculoasa. Nici nu au inceput activitatea in parlament si au deja pretentia de a suspenda presedintele, de a revendica, cu 9% conducerea unei camere a parlamentului. Sunt obraznici si de aici pana la a deveni periculosi nu este decat un pas. Asa a fost si cu hitler ca apoi sa aduca macelul in lume si sa scapam cu greu de el. Asa a fost si cu comunismul. Toate au plecat de la stari de lucruri rele in societate si au ajuns la o asupreire a societatii si mai rea. Nu trebuie "lasati sa vedem ce fac".
   • Like 1
 • Conform definiției din dicționar, ”reacționar” înseamnă ”ostil față de progres, retrograd”, iar substantivat, ”care luptă pentru menținerea sau reinstaurarea rânduielilor vechi, perimate”. Sunt nedumerit de ce autorul aplică această etichetă USR-ului. Îi văd frecvent catalogați ca fiind neo-marxiști, ultra-progresiști etc, dar niciodată, până acum, reacționari. Articolul este prea bine scris ca să fie doar o simplă scăpare. Probabil este un tâlc pe care eu nu îl înțeleg.
  • Like 1
 • Filbert check icon
  Eu sint convins ca jumatate din votanti au pus stampila acolo din cauza numelui care le-a sunat a ceva de valoare. La vot poporul are intotdeuna dreptate dar asta nu-l face mai inteligent, mai educat decit este...
  Cealalta jumatate a inhațat stampila ca sa lupte impotriva mastii, chip-urilor, lui Gheiț, homo/transsexualilor, pentru moaste si lingurita. Sa zicem 'Doamne-Ajuta!' :) pentru ca n-au iesit mai multi din astia la vot. Atit.
  • Like 6
  • @ Filbert
   Dan check icon
   Corneliu Coposu ;
   -- CALITATEA UMANA ,A CELUI ALES , REFLECTA GRADUL DE EDUCATIE ,AL CELOR ,CARE L-AU ALES,,
   Foarte inteleapta , zicala ,, care spune multe,,si fac referire la ,calitatea umana ,a ,sosoacai & spagoveanul ,mana ei drepata,, caci asa a mai castigat sosoaca , cateva voturi pe acolo pe la paraschiva ,,pestera lui andrei ,,la sf, dumitrru etc,etc, Iar lideul gheorghe ,prin Italia cu promisiuni goale ,ca-l va rasturna pe johanis si alte, jargoane de ,mahala ,
   -- Da este cam trist ,ca intre ,electoratul auir-ristilor ,,s-au strecurat ,si unlele minti mai luminate ,spun unii,dar ,as zice ,ca ,,Nu mai sunt asa de luminate, ci din contra ,,mai intunecate, De altfel , si-au dat examenul,, lavric, altul de la Oradea penal , si cam toti ,au probleme cu justitia, Ce sa ,mai spui de asemenea ,,,lideri ,, parca ar fi ceva rude cu cei din psd,,!!!
   --- Ma ,ingrijoreaza ,,stilul lor ,agresiv care banuiesc ca-si vor arata ,agresivitatea si in parlament,,De altfel ,, lelea sosoaca,, si-a divulgat intentiile ,marsave pe la televiziunile de scandal ,,,haznaua 3 ,etc,,
   • Like 1
 • Observ doua inadvertente mari. In primul rand, nu stiu ca legionarii sa fi fost misogini. Ce zic eu misogini!? De fapt primitivi, medievali, cu privire la locul femeii in societate.
  A doua inadvertenta, malitioasa as zice, se refera la USR care a capitalizat frica de coruptie in mod asemanator cu capitalizarea fricii de UE a AUR. Cu alte cuvinte si prin asemanare, frica de coruptie a fost mult exagerata si/sau asta a fost singurul atu al USR. Drăguț! Sau nice try.
  • Like 1
 • urmatoarele alegeri s-ar putea sa fie peste 4 ani, ma gandesc ca dezbinarea electoratuli AUR, (foarte pe ocolite - legionari, deci ortodoxi, deci anti evanghelisti, nimic ecumenic desi se poarta etc,etc) deci dezbinarea ar trebui amanata sau focalizata catre acele alegeri, pana atunci viata romaneasca arata ca se schimba multe (poate apare AUR2 sau USRbis ....) , poate migreaza parlamentari de colo, colo sau se inventeaza noi grupuri-partide si tot felul de variante (pot aparea si alte inovatii)
  dar (am vazut si articolul dlui florian, ) ei nu isi pot manifesta eticheta de legionari, insa lipindu-le-o (cu scuipat sau sau uhu) si daca se si prinde, s-ar putea sa afle mai multi din electoratul acela (68%) si sa li se dubleze cifra de simpatizanti si , si mai rau sa mai ia si din cei 32%!
  cand vezi neghiobiile lui usr+ vs pnl (dar si ale ....udmr) unde naiba sa te uiti, poate nici macar la grupul minoritatilor nationale (din parlament, vreau sa zic) ca si ei ne-au tot tras-o de cateva ori.
  • Like 0
 • Corina check icon
  Mai slăbiți-ne, deja întreceți măsura! Îi vom judeca de acum fiecare - și pe fiecare - după vorbele și faptele lor. Voi, toți ăștia care săriți zilnic să ne traduceți cum devine cu AUR, vă arătați astfel disprețul față de noi.
  • Like 2
  • @ Corina
   Delia MC Delia MC check icon
   Nu vă disprețuiește nimeni, vrem să vă ajutăm să înțelegeți. Aveți și dvs bunăvoința de a analiza cine sunt, ce au făcut, ce au spus și mai ales cum își modifică declarațiile în timp și după împrejurări. Analizând modul în care au ajuns unde au ajuns și pe baza spuselor lor am convingerea că rezultatul ar fi contrar a ceea ce dvs sperați. Deh, toți mai luăm țeapă câteodată, ăsta nu-i motiv de dispreț.
   • Like 5
  • @ Delia MC
   Pai tu descrii toate partidele acum , nu doar reprezentantii AUR.
   • Like 2
  • @ Delia MC
   Corina check icon
   Am spus eu că sper ceva? Am auzit de AUR prima dată la anunțarea rezultatelor exit poll-ului recent. E destul de puțin probabil să-i votez vreodată, dar mă deranjează campania asta. „Vrem să vă ajutăm.” Mulțumesc. :) E un singur autor aici, de la care nu am cerut ajutor să-nțeleg, al nu știu câtelea deja zilele astea, înainte ca povestea să înceapă, de fapt. E redundant, enervant.

   Am citit/ascultat deja câteva păreri. Nu se poate spune că-mi astup urechile prostește. Și acord atenție acolo unde vreau. De exemplu, nu un autor scris cu litere mari mi-a atras atenția ultima dată, ci un comentator. Mihai Sava, la materialul cu dl Lăzăroiu, din care citez:

   „Este o creație a mai multor entuziaști mai isteți și mai culți și care i-au băgat în față pe cei mai gălăgioși și care -cei gălăgioși- lăsați să vorbească, nu prea mai au multe de spus.”

   • Like 1
  • @ Corina
   Cati ani ai Corina? Te.a interesat istoria? Ai citit? Stii in ce moment si cum au ajuns la putere partide extremiste care au schimbat istoria lumii cu toate ca privite de aici si de acum, ce sustineau era cel mult hilar.
   • Like 2
  • @ Silviu Pop Sese
   Delia MC Delia MC check icon
   Nu cunosc nici un partid care să-și selecteze votanții pe facebook momindu-i cu minciuni, video-uri conspiraționiste, declarații anti-vaccin, etc. De luni de zile primesc bălării din astea. Vreți să știți părerea dnei Șoșoacă despre măști și vaccin? E la un click distanță. La asta au pus umărul mulți gen Lazarus, dra Lovin, etc. Iar comentariile erau cu miile și incredibil de agresive. Ăia au pus botul, chiar au crezut în minciunile lor. Nu, n-am văzut nicăieri și niciodată așa ceva, credință falsă inveșmântată în drapel și atâtea idei periculoase la un loc. Tot răul făcut de psd l-au pus în cârca întregii clase politice, deși PNL e de 1 an iar USR deloc. Au folosit idei, unele de la Dragnea cetire că vine LGBT peste noi, ( contra USR, evident) "dictatură medicală", tema pelerinajelor, măști neconforme, (anti PNL) etc, fapte pe care nu s-au obosit să le disece, ia să văd, cine o fi de vină, ci au preluat informațiile pe nemestecate lăsându-se păcăliți de așa-zisa lor credință ( poate dl Târziu că restul...), îs cu Dumnezeu înainte, cum să mintă...Au folosit în esență arsenalul psd plus tămâie, naționalism, unionism cu forța, conspiraționism și negaționism. Cum pot crede în intențiile lor bune?
   • Like 5
  • @ Delia MC
   Spui ca PSD ii sursa tot raului , dar PNL unde o fost? O aparut in 2019? Parca acceleasi lipitori sunt de multa vreme , si daca studiezi bine vin din inainte de 89. Sau avut neamuri inainte de 89 sus puse. De exemplu Orban a fost ministrul transporturilor in guvernul Tariceanu. Sau ai uitat ? Iar acum trage parghile. Alt ex . Raluca Turcan , vicepresedinte PDL , mare bastana in guvernele PDL. Promisiuni? Vrei sa enumeram promisiunile neindeplinite? Ai impresia ca PNL-ul asta ii nou si neprihanit? Cateodata am impresia ca poporul roman are Alzheimer.
   • Like 1
  • @ Corina
   Nu vă disprețuiește nimeni.
   Vă compătimim mulți.
   Că ați luat o țeapă strașnică...
   • Like 2
  • @ Corina
   Daca atat iti poate mintea mai bine taci.
   • Like 0
  • @ Delia MC
   Nu. Nu are cu ce analiza si nici macar bunavointa de a incerca.
   • Like 0
  • @ Silviu Pop Sese
   Niciun "argument" enuntat de dta. nu justifica sustinerea unor indivizi cu un "discurs" si comportamebt ca al astora. Treziti-va pana nu e prea tarziu. De o buna bucata de timp ne facem de ras in lume. Nu cu astia vom capata apreciere.
   • Like 0
  • @ Silviu Pop Sese
   Si nu o mai tot da cu pnl. Psd a facut cel mai mult rau romaniei. Prin votul insistent acordat acestei hidre, in ciuda atitudinii pesedistilor, prin inconstienta si ignoranta natiunii, defecte intretinute si exacerbate de psd, s-a perpetuat raul. Ii sustii? Treaba ta, dar nu indrazni sa convingi ca esti detinatorul adevarului. Esti un partinitor din interes sau prostie. Raspunde-ti singur.
   • Like 1
  • @ Mircea Zugravu
   Dar cine ii sustine? Eu ziceam doar de psd si pnl . Ce treaba am eu cu aur? Dar nu inseamna ca daca aur o aparut uitam de greselile celorlalti.
   • Like 1
  • @ Mircea Zugravu
   Clar PSD o facut cel mai mare rau , dar sa nu uitam nici de pnl , ex pdl ,ex usl.
   • Like 1
  • @ Mircea Zugravu
   Nu sunt sustinatorul nici unui partid , aveam o afinitate pt USR , au si primit votul meu, dar pana si ei ma dezamagesc. Pe AUR nu ias vota in momentul de fata. Usr ma dezamagit , se cramponeaza de niste functii , il loc conditea pt guvernare sa fie proiectele , ei isi conditioneaza guvernarea pt niste pozitii politice. Usr ar fi trebuit sa isi onoreze promisiunile si ar fi trebuit sa ceara fara penali , fara pensii speciale , reformarea sistemului bugetar , educatie 6% , si nu fuctii. Se pare ca functile sunt prioritare. De la PNL nu am nici o asteptare sunt un PSD cu manusa .
   • Like 1
  • @ Maria Rusu
   Corina check icon
   Ce țeapă am luat doamnă?! Ați citit mesajul meu de mai sus?
   • Like 0
  • @ Mircea Zugravu
   Corina check icon
   Eu însămi am recomandat aici recent articolul unui antropolog despre AUR pe Libertatea. Și nu e singurul pe care l-am citit. Dar nu sunt obligată să înghit toată avalanșa de comentarii. Dacă nu intri necondiționat în corul anti trebuie să taci?
   • Like 1
  • @ Maria Rusu
   Dorin check icon
   Și încă ce țeapă.
   • Like 0
  • @ Delia MC
   Whaaaat? - ,,Nu cunosc nici un partid care să-și selecteze votanții pe facebook momindu-i cu minciuni, video-uri conspiraționiste, declarații anti-vaccin, etc.,, - dar cunoașteți un partid care de 31 de ani ne momește cu chestiuni de genul vom face și vom drege? Ce-i drept nu pe facebook, nu era așa ceva acum câțiva ani, însă tot prin rețelistica mediatică au aruncat momeala și poporul...la îmbulzeală.
   Distinsă doamnă, consider că AUR este rezultatul real al românilor care s-au săturat să mai ofere șansa de conducere unor indivizi care s-au certificat ca fiind hoțomani, șnapani, mincinoși etc. Acum, ce-i drept și cei de la AUR sunt un pic luați prin surprindere/de val. Le-ar prinde bine o șlefuială diplomatică și mai mult decât orice, puțin temperament în modul de abordare a subiectelor. În rest, doctrina lor e pe gustul meu (gusturile nu se discută, vă rog). Cât despre PENELE sau USERE, spuneți că nu au avut șansa de a dovedi? Să dovedească ce? Faptul că PENELE a importat la greu politicieni care mai până ieri purtau tricoul roșu, iar cum îi șade bine politicianului român, oportunist de fel, a aruncat în foc trandafirii și a pozat în bobocel gălbior. Iar în cazul USERE uitați-vă la capii acestui aliaj politic, la chestiuni din categoria furtișaguri cu statul și apoi mai vorbim.
   • Like 1
  • @ Corina
   Vorbe ati si am auzit destule ca sa ne facem o parere. Si parerea nu este nicidecum buna. Sa mai asteptam si fapte? Nu le prefigurati dupa vorbele lor? E grav daca nu. Asteptati intai sa "va dea in cap" si apoi mai vedeti voi ce faceti?
   • Like 0
  • @ Corina
   "Entuziasti mai culti si mai destepti"? Haida de! De cat cine ma rog? Decat votantii lor, poate. Aur este creatia tradatorilor si vanzatorilor de tara, a parvenitilor post revolutionari, a parazitilor comunisti. Astia si culti!? Poate o oarecare inteligenta rudimentara. La urma urmei sa fii hot implica si putina inteligenta.
   • Like 1
  • @ Mircea Zugravu
   Corina check icon
   Se referea la persoane ca Sorin Lavric, Florin Colceag și alții.
   Refuzul delegaților de a purta masca vorbind cu ziariștii, ieri, m-a lămurit. Ca și ideea de a impune redeschiderea școlilor acum. Pericol public. Cel mai bine ar fi să nu li se dea atenție. Odată ce defechează pe sănătatea și viața celorlalți, evitarea lor e absolut legitimă.
   • Like 0
 • AUR este consecinta lipsei de educatie a majoritatii votantilor sai - aici este "oportunitatea" electorala de care nu numai AUR a profitat in ultimii 30 de ani. Prin educatie inteleg un bagaj minimal de cunostinte deprinse sau nu in scoala si in societate. Acest profil de votant nu este caracteristic doar Romaniei, avem exemple multe: UKIP, AfD, Trump-istii cara nu recunosc alegerile libere, etc. Toate aceste grupuri umane sfarsesc de obicei la groapa istoriei spre norocul speciei noastre...
  • Like 7
  • @ Marian Androne
   Delia MC Delia MC check icon
   Nu toate. NSDAP a aruncat o lume pe foc și mai multe țări în ruină până a fost aruncat la groapa de gunoi și pentru asta a fost nevoie de unitatea tuturor tarilor beligerante. Iar până atunci au murit milioane.
   • Like 4
  • @ Marian Androne
   Dorin check icon
   Depinde cât de mult durează să ajungă la groapa de gunoi.
   • Like 0
  • @ Delia MC
   Asta e și temerea mea:un partid mic,insignifiant...devine NSDAP!
   Și apoi nevinovații plătesc cât nu face...
   • Like 0
  • @ Delia MC
   Lasa ca nici tarile "democrate" nu duc lipsa de sange pe maini. La varf nu exista democratie ci doar canibalism economic.
   • Like 0
  • @ Marian Androne
   ...și cine a adus educația la nivelul descris de dvs.? ca băieții ăștia de la AUR mai până ieri nu existau. Iar faptul că AUR a profitat de prezent, da. Însă nu ar fi avut loc nici măcar pe buletinele de vot dacă alții, timp de 31 de ani și-ar fi făcut treaba. Întrebarea este pe cine ar fi trebuit să votăm?
   • Like 1
  • @ Silviu Pop Sese
   Toate natiile, de-a lungul istoriei, s-au murdarit de sange. Dar putine, printre care si romanii, s-au murdarit de sangele conationalilor lor. Vezi istoria!
   • Like 0
 • Domnule L.Balanescu
  am avut curiozitatea sa vad CV -ul dvs. care este cu adevarat impresionant.
  Nici nu ar trebui sa intru in cea mai usoara conversatie (nu polemica) cu Dvs. Doresc numai sa exprim opiniile mele.
  Numiti AUR partid oportunist. Se foloseste termenul destul de des, desi oportunismul nu este nici ideologie, nici filosofie. Este numai o atitudine care pleaca de la un principiu foarte simplu. Gasirea unei nise libere si luarea deciziei de a o ocupa. Oportinismul nu este denigratoriu ci un mod -si chiar necesitate- de a acoperi un gol. Sau de a lua trenul din mers chiar si sarind in ultimul vagon.
  Nu este nimic rau in oportunism atunci cand alte arme de lupta stau si ruginesc in depozitele altor partide. Fie datorita indolentei fie din calcul personal economic fie din antipatie (daca nu chiar ura) fata de mediu. Ce ne facem? Sa suportam starea de fapt, drumuri deschise spre niciunde, mlastinoase si putrede (istoria poporului ROMAN repetata la nesfarsit intre etnii straine si jefuitoare) sau trezirea unor vechi virtuti de aparare (Stefan cel Mare si Sfant) care includ chiar si steagul iluzoriu al unei religii la margini de imperii (slav, otoman, germanic). Da d-ta alte solutii. AUR este expresia unei revolte si a sentimentului de AJUNGE. Iti convine sau nu, asta este motivul atator adepti. Si inca nu sunt toti. Daca ateii convinsi (de tip CTP) vor realiza ca asta este singura cale, se vor boteza cu adevarat. Nu poti avea totul. Sa ne straduim sa avem macar minima decenta daca nu mandrie nationala. Si vreti sa va spun ceva? Sunt nascut din parinti de origine germano-iudaica, m-am nascut aici, nu am fost botezat in nici o religie, sunt adept budhist, dar ma doare sa vad aceasta tara (si poate coborand la origine, chiar si popor) trecand prin aceste patimi nemeritate. Poate AUR sa fie o solutie -fie si vremelnica- deoarece este singura formatie care intrevede un drum. Incearca d-le Balanescu, sa judeci si sa cataloghezi celelalte formatiuni de lasi, escroci si poltroni si vezi unde ajungi. Da-o naibii de treaba!
  • Like 4
  • @ Alex Bacall
   Oportunismul de a folosi ceva ce altul nu foloseste nu e totuna cu oportunismul de a miza pe mintea slaba a multora pentru a te cățăra la putere cu un discurs desprins din evul mediu. Ideea asta ca toti strainii vor sa ne suga sangele e de noaptea mintii. Jumate din aia pe care ii suspectezi, nici nu stiu bine ce e aia Romania. Mai iesi si matale din tara sa vezi. Hai ca nu o sa te converteasca nimeni la nimic.
   • Like 5
  • @ Calin Ungureanu
   Dan check icon
   Felicitari Stimate Domn, ptr replica ,plina de Adevar,,
   -- Multi ,nu inteleg ,ca ,nu mai putem trai intr-o Lume inchisa ,,
   -- Acum ne trezim sa iesim din UE ( asa spun latraii aiur-isti ) ,cand ,nu mai avem ,nici fabrica ,de matururi, sau chibrite ? Agricultura , este subzistenta ,cu importuri de produse alimentare de 80% ?etc,
   • Like 4
  • @ Alex Bacall
   Așa or fi zis mulți germani de origine iudaică prin 1928-1929...
   • Like 0
  • @ Alex Bacall
   Aur este tentativa de a se insinua in frunte a lui ghita, hotul transfug, a lui ponta nevolnicul si a celor din jurul lor. Tot ce ati scris sunt enormitati, elucubratii.
   • Like 0


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult