Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Sociologul Sebastian Lăzăroiu, „În fața ta”: Sunt indicii care spun că AUR este un vehicul fabricat de o instituție a statului român. Nu am dovezi. Nu pare a fi fabricat de ruși. Pe termen lung, toate partidele au de câștigat

Sebastian Lazaroiu

Scriitorul și analistul politic Sebastian Lăzăroiu spune că „sunt indicii” care arată că în spatele AUR, partidul-surpriză la alegerile parlamentare, se află „o instituție a statului român”, dar admite că nu are dovezi în acest sens. În opinia sa, din intrarea în Parlament a noii formațiuni pe termen lung au de câștigat și coaliția de guvernare și PSD. 

„AUR sunt indicii că a fost ajutat din niște laboratoare, dar nu de la Kremlin, cum am fost tentat să cred duminică, când am văzut rezultatul, pentru simplul fapt că punctajul propagandei putiniste coincide foarte mult cu punctajul lor. (Moderator: Adică anti-occidentalism, anti-instituții, anti-conceptul de cetățean european?) Exact. Dughinismul era pe punctajul lor, dar apoi mi-am dat seama că nu sunt ei. Știți când mi-am dat seama că e totuși cineva din interior? Dar repet, pentru asta sunt indicii, nu are nimeni dovezi pentru așa ceva - faptul că pică ca o pleașcă pentru actuala coaliție. Nu putea fi ceva mai bun”, a declarat analistul politic Sebastian Lăzăroiu la emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

Moderator: Și pentru președinte?

Sebastian Lăzăroiu: Și pentru președinte. El are nevoie în următorii patru ani de o coaliție care să reziste. S-au potrivit foarte multe. De exemplu AUR va fi într-o competiție acerbă cu PSD. Ei de acolo trebuie să își ia voturile, acolo e bazinul lor cu votanți conservatori tradiționaliști.

Claudiu Pândaru: Vor fi campioni în lupta împotriva lui Klaus Iohannis și a coaliției de guvernare.

Sebastian Lăzăroiu: Exact, iar PSD nu va fi deloc confortabil. Când ai un competitor în opoziție, nu îți e așa simplu. Mai e faptul că au un rezervor de unde se pot alimenta în cazul în care apar dezertări din coaliția la guvernare. Că or să fie 53 - 54 la sută.

Florin Negruțiu: Ați văzut câte familii sunt în partid?

Sebastian Lăzăroiu: Vreo 27. Soț, soție, fiică, tată, tot felul de grade de rudenie.

Analistul politic Sebastian Lăzăroiu a remarcat că, imediat după anunțarea rezultatului alegerilor, AUR și-a schimbat radical discursul din campanie, liderii formațiunii negând că ar fi împotriva avortului sau a purtării măștilor, Ceea ce pe Sebastian Lăzăroiu îl face să bănuiască, deși nu are dovezi - „dacă găsește cineva dovada, eu îl premiez pe omul ăla” - că în spatele partidului s-ar afla „un laborator al unei instituții a statului.”

Claudiu Pândaru: Această formațiune politică o vedeți crescând?

Sebastian Lăzăroiu: Cred că următoarea perioadă o să și piardă voturi, dar o să și câștige. Cred că va câștiga peste vreo 6 luni. Acum, el o să piardă. De ce? Și asta e ceva ciudat, îmi dă un indiciu că vehiculul e fabricat, nu curentul, curentul exista acolo. Faptul că a doua zi după alegeri ei și-au schimbat radicat discursul din campanie, au intrat cu teme mainstream și au respins orice fel de acuzații. Am văzut 2 interviuri ale liderilor și au spus: nu suntem homofobi, nu suntem împotriva avortului, nu suntem împotriva măștilor,.

Florin Negruțiu: Cineva îi învață?

Sebastian Lăzăroiu: Și îi învață bine, dar mișcarea e prea rapidă. De obicei mai stai un pic, nu chiar lunea, după alegeri ...

Florin Negruțiu: Cine e în spatele partidului?

Sebastian Lăzăroiu: Seamănă a laborator al unei instituții a statului.

Florin Negruțiu: A statului român?

Sebastian Lăzăroiu: Da, a statului român.

Florin Negruțiu: Deci servicii?

Sebastian Lăzăroiu: Eu cred, nu că cred, aveam multe informații că PPDD a fost creația lor. Dar a fost făcut tot din cauza asta, pentru că în criză...

Claudiu Pândaru: E de datoria mea, dl Lăzăroiu, să vă întreb dacă aveți și dovezi.

Sebastian Lăzăroiu: Nu, asta am spus de la început. Nu am nicio dovadă,.. dacă găsește cineva dovada, eu îl premiez pe omul ăla. Probabil că nu va găsi niciodată. Eu mă uit la indicii, toate aceste indicii spun că e un vehicul fabricat de cineva. Nu pare a fi fabricat de ruși. Și există riscul să fie confiscat de ruși. Și atunci pare undeva.....că e foarte util, foarte util, foarte bun pentru ...nu putea să iasă mai bine pentru actuala coaliție și chiar și pentru actuala opoziție, Și PSD are de câștigat, pentru că îl scapă de electoratul ăla pe care un partid de stânga nici nu ar trebui să il aibă. Or PSD tot timpul nu a știut ce să facă cu oamenii ăia.

Claudiu Pândaru: Accelerează curățarea PSD.

Sebastian Lăzăroiu: Da, și modernizarea. PSD trebuie să se ducă spre studenți, spre tineri, spre oameni educați, nu spre electoratul tradiționalist.

Florin Negruțiu: Pierde cineva cu intrarea AUR în Parlament?

Sebastian Lăzăroiu: Nu prea pierde nimeni. Pe termen lung toată lumea câștigă.

Florin Negruțiu: Nici societatea?

Sebastian Lăzăroiu: Nici societatea, pentru că e bine ca acest curent pe care l-ați văzut și dvs anul ăsta, cu conspiraționiști, cu antimască, el e periculos când e în stradă, pentru că e exaltat, e violent de multe ori. Și nu ai nevoie de el în stradă, ai nevoie de el reprezentat în Parlament, deci trebuie să îl bagi pe calea instituțională, pentru că acolo toate pasiunile și emoțiile astea se sting. O să vedeți că oamenii ăștia care i-au votat, care în mare măsură sunt din acel curent de care am vorbit și care a apărut pe parcursul crizei, ei se vor mai liniști, că o să spună: dne, e cineva acolo în parlament care se va bate pentru libertățile noastre, drepturile noastre. Bineînțeles că Simion (George Simion, lider AUR - n.n.) și cu AUR în parlament vor încerca să simuleze această bătălie. Ai un cadru instituționalizat, ai moțiuni simple, ai moțiuni de cenzură, ai inițiative legislative, lumea o să stea... Deja se potolește emoția aia care, repet, în stradă nu e bună, mai ales în perioade de criză. De aia și PPDD, cred eu, a fost o creație bună, până la urmă, pentru că a fost o perioadă care nu era fericită, cu salarii tăiate. 

Emisiunea „În fața ta”, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită la Digi24 sâmbăta și duminica, de la ora 14.00.

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Cred ca are mai putina importanta cine a mosit AUR . Ceea ce este important este procentul de alegatori care a votat pentru acest partid . Pana la momentul asta AUR nu a sifonat bani publici pentru mite electorale, n-a platiti gras trompete media sau si-a pus fanii prin slujbe bine platite. NU inca... Deci e iubire sincera si dezinteresata a electoratului frustrat de cam tot ce misca in societatea de azi.. Asa ca trebuie sa respectam aceasta aparitie pe scena politica desi este formata din personaje care nu prea isi dau seama ce li s-a intamplat.
  Faptul ca toti postacii PSD-isti si antenisti ii urasc ( cum sa te iei de Gadea Magnificul) ma face sa-i privesc cu si mai multa toleranta.
  Mai bine naiv si chiar prost decat josnic , hot si lichea. Pentru mine stacheta celor din urma a fost ridicata foarte sus de PSD si mafia securista gen " Voiculescu , Gusa , Ghita , Andronic si lista este lunga...
  In rest timpul si viitoarele mari realizari ale indelung clocitei coalitii de guvernare o sa puna capac la aceasta mamaliga politica ori o s-o lase sa explodeze.
  • Like 0
 • Mizeria de AUR este creația lui Băsescu-Petrov și a neosecurității băsisto-macovisto-sorosiste. Clar și categoric că nu este fabricat de ruși.

  AUR înseamnă în primul rând George Simion, persoana cea mai vizibilă și omniprezentă atât online, cât și offline. Să nu uităm cine este Simion.

  Se știe că Simion s-a afirmat mai întâi la „Noii Golani”, un ONG anticomunist creat de neosecuritatea lui Băsescu-Petrov împotriva PSD și în special împotriva lui Ion Iliescu. Acest ONG a promovat în anii 2000 aceleași sloganuri răsuflate neoMcCarthyiste anticomuniste, antifeseniste și antiiliesciene de la maidaniada, pardon, golaniada din 1990.
  Cine avea atunci nevoie de așa ceva? Evident că securistul de rit vechi și nou Băsescu-Petrov, ca să aibă „motiv” să „condamne comunismul” în 2006 în urma
  Raportului Tismăneanu.

  Mai apoi, când Băsescu promova la greu unionismul și îl lăuda pe criminalul de război și dictatorul fascist Ion Antonescu, Simion a devenit goarna lui Băsescu și, cu această ocazie, și-a mai tras un ONG: Platforma unionistă Acțiunea 2012 – care cică de fapt e mai mult decât un ONG, e o coaliție de ONGuri unioniste. Și omul făcea circ și furii la mitinguri, marșuri, proteste etc. atât în România, cât și în Republica Moldova.

  De altfel și acum tema unionismului este promovată la greu de noul partid AUR și de Simion, această coadă de topor a imperialismului amerloc. Și e clar și de ce: de decenii America imperialistă își dorește extinderea NATO spre est, până în coasta Maicii Rusii, iar prin unirea Republicii Moldova cu România, exact asta s-ar întâmpla: NATO s-ar extinde și pe teritoriul actualei Republici Moldova.

  De asemenea, nu poate trece neobservat faptul că America imperialistă a susținut fățiș asemenea partide ultrareacționare, ultraconservatoare, eurosceptice, ba chiar de-a dreptul antieuropene, retrograde și fasciste și în celelalte două state-marionetă ale ei, Ucraina și Polonia, ambele fasciste și fundamentaliste.

  Deci era doar o chestiune de timp ca „serviciile” din România conduse de străini și căpușate la greu de CIA și MI6 să creeze și la noi un asemenea partid și să-l facă să crească uluitor de repede cu ajutorul mașinii de propagandă, încât la nici un an de la înființare trece lejer pragul electoral și intră în Parlament, în timp ce alte partide mici care emană de la popor nici după ani de zile de existență și n participări la alegeri tot nu trec pragul.

  De altfel AUR consideră că Polonia ar fi un exemplu de urmat pentru România, când de fapt Polonia fascistă ar trebui considerată exact invers: un exemplu negativ, de tip „așa NU”.

  Deci e clar că și Simion, sub masca naționalismului și a unionismului, de fapt i-o suge la greu Marelui Licurici, exact ca nen-su Băsescu-Petrov. Ba mai mult decât atât: eu prevăd o alianță sau chiar o fuziune AUR – PMP în viitorul mai mult sau mai puțin apropiat! Mai ales acum, că nu a mai ținut vrăjeala băsistă și PMP nu a mai trecut pragul și nu a mai prins ciolanul!
  • Like 0
 • Am si eu o intrebare, ne pusa de nimeni: serviciile speciale, stiti bine care, platite mult prea bine din banii nostri, politia, jandarmeria nu au avut date despre acest "partid"? Nu au stiut de intentia lor de a candida? Nu au stiut cata aderenta au in public, chiar si in afara tarii? Sincer ma indoiesc. Dar au anuntat pe cei care trebuiau anuntati: presedintele tarii, guvernul, parlamentul? Am vazut cum au reactionat politistii si jandarmii la stilul de manifestare al sosoacai la sf. paraschiva, se uitau tacuti la ea dupa care au intors spatele si tiptil au iesit din decor. Am vazut cum s-au comportat politistii cu mache cand se indrepta catre pestera, cu tacere si servilism. Ma intreb: daca in locul celor doi eram eu si altii tot cu atata blandete am fi fost tratati? Sau pentru ca ei sunt avortonii lui ghita, ponta, pentru ca printre ei sunt fosti criminali si tortionari ai momentului 1989 si nu doar atunci sunt intangibili? Se pare ca pe langa contestatarii lui iohannis, ai pnl s-au lipit si serviciile speciale. Asta cam miroase a tradare. Nu credeti?
  • Like 0
 • Nu e o institutie a statului roman e o institutie privata finantata de statul roman catre care duc indiciile ca a bagat aur in parlament. Parerea mea.
  • Like 0
 • Doamne cât am râs :)))) Mi-au plăcut și comentariile :) Mda, ce să mai zic, acești ”comentatori” politici sau ”analizatori” :) nu pot să-și explice în niciun fel de unde atâta AUR :))) Musai să fie ceva la mijloc! :)))) Măi băieți, nu e nimic la mijloc, sunt doar români săraci cărora li se promite o oareșce bunăstare de 30 de ani, sunt doar români care s-au săturat să se ferească să spună că cred în Dumnezeu și că merg la biserică ca să nu vină unul ”politically correct” să le dea peste nas cu credința, sunt doar români care în 2020 nu au apă curentă și canalizare, români care nu acces la educație și la sănătate.... adică foarte mulți români, 10% (AUR) e nimic, vor fi probabil și mai mulți!
  • Like 1
  • @ Calin Batran
   Si nu numai,vazand un alde Lavric,pe acolo,un Boby Paunescu cu "straita"de bani,de ce nu si SIE,cu toate ca dl.Lazaroiu nu are dovezi,insa stie unde ar putea fi gasite,ca doar a lucrat cu Base..=Petrov.
   • Like 0
 • Dl Lazaroiu un om care numai prost nu poti sa-l faci,chiar daca a fost cu Base..,are idei,dar,n-are dovezi.Pai,autocarul AUR din Piata Revolutiei,fara nr.de inmatriculare,nederanjat de fortele de ordine zile intregi,nu este o mica-mare DOVADA ca cei abilitati se fac doar ca actioneaza,in loc sa-i ia pe sus cu AUTOCAR cu tot.
  Apoi,Boby Paunescu si-a pierdut geanta cu bani pe strada auritilor ???,numai ca se traga in chip cu ei ???
  • Like 0
 • Inainte de a ne crampona de AUR trageti cu ochiul la fetele lor respectiv fizionomii daca imi permiteti toti avand priviri de psihotici si dupa putinta la electoratul lor votant cat si la discursul tip "ce ne mai transmite madamele/sefii pe cale neuronala sau corasonica sa facem" ( retineti acest aspect ). Acum nu este nici o dilema de ce au ajuns in Parlament judecand dupa numarul de Biserici cu tot cu adepti de pe intreaga suprafata a Romaniei....era o chestiune de timp pana ce acest NATIONALISM AGRESIV mascat sub "pana de porumbel" sa se manifeste si sa ia amploare in detrimentul NORMALULUI. Aruncati o privire si in suburbiile fiecarui oras in parte si poate la lumina lumanarii pandemice veti observa si votantii AUR cu problemele lor DE CAP literalmente sub acest trend mondial social si national al "pentru ca se poate. avem drepturi libertati. orice e posibil cat suntem in joc. de ce nu si noi cand ei ne fura." etc. Domnul Lazaroiu un poet statistician dar pe aceasta cale trebuie sa-i reamintesc ca acest AUR este de fapt FACTIUNEA RADICALA desprinsa din PMP mai exact specimenele de la DOI Si-Un Sfert in frunte cu KOVESI vopsiti in mari reformatori PATRIOTI cu discursuri hibride cateodata si sincere culese si adunate ca mentalitate de pe la romani rationali normali NE-implicati in "centura politicii" ( finut ma includ fiind apolitic ). Deci daca anumiti analisti considera acest Partid AUR ca fiind unul "de bine" eu nu pot decat sa speculez in timp o proiectie a romanului patriot care-si ascute cu obsesie nervoasa COASA cu piatra "ASTEPTAND" ( ghilimele ) sa i se aseze de-o Guvernare. O zi buna !!!
  • Like 1
  • @ HyperX Radu Panaitescu
   Votanți aur sunt nebuni pentru ca în opinia stimabilului au fete de psihopați!?
   Acești oameni le-ar trebui interzis reprezentarea parlamentara pentru ca ne e frica de o venire a lor la guvernare?
   Problema cu ei este ca sunt 'securiști' și fără nici-o proba putem spune ca fac parte din serviciile secrete sau sunt finanțați din străinătate - străinătatea care nu ne convine noua.

   Eu chiar nu înțeleg sincer de unde atâta ura pentru acest partid.
   • Like 4
  • @ HyperX Radu Panaitescu
   .
   • Like 0
  • @ ControlTheNarrative
   Sunt psihopați ptr.că duc în parlament doi co-autori la crime în decembrie 1989,un infractor condamnat deja ptr.violență,adică bătăuș sadea și care este ACUM anchetat ptr.spargere de bancomate,clonare de carduri și trafic de persoane.Iată că AUR asigură imunitate parlamentară unor indivizi extrem de periculoși.
   Lidericiul,G.Simion,da,chiar are un facies de ins cu probleme psihice,și este lider de galerie ”ultras”.
   Mie una îmi e de ajuns chiar și isterica coană Șoșoacă...
   • Like 0
 • "Pe termen lung, toate partidele au de câștigat" (Sebastian Lăzăroiu). Întrebare: are de câştigat inclusiv AUR?
  • Like 0
 • Paul check icon
  Domnul Lazaroiu este un distins propagandist basit care se bagă și el in seama, acum ca Soros, geto-dacii și tunelurile energetice de sub Carpați sunt la moda.
  Probabil ca sarcutul trece printr-o state de profunda excitație psihică și e încă răscolit interior din cauza ca partidul de buzunar al fostului lui șef - expresie măreață a pesedismului basist - nu a mai prins parlamentul.
  • Like 3
  • @ Paul
   Dan check icon
   Domnule ,Lazaroiu ,, Cred ca am ,castigat pariul ca ;;
   --In spatele ,,aur-ristilor , sunt popiii din bor, cu asa-zisii crestini bor -istii care vezi doamne ,, condamna faptul ca nu avem un presedinte ,,neaos,verde ortodox,, dupa cum ,,comenta un ,Mare lider ( de rahat ) de al lor la tv, ca Domnul Presedinte Johanis ,,nu este presedintele lui ,!!Cata ,ipocrizie , prostie ,gramada adunata in capul , imbecilului de aur-ist?
   --- Pai ,mai dobitoc ,(scuze ca alt cuvant nu am gasit ) ,, pana acum tot presedinti ,verzi ,ortodoxi ,neaosi ,escu ,,,escuu,, am avut ,, dobitoculeeee ,, si cu asta ce am facut ???
   --- Apoi , iesirile isterice ale ,,sosoacai,, in prezenta ,lui spagovenul teoctist,, cand urla ,de-i se umflau venele la gat ,,
   ---Precum ca toata povestea cu Covid, este o mare minciuna !!!
   ---Oare ,daca, eu simplu cetatean faceam ,asa ceva , eram incatusat ,.in secunda doi ,, Dar ,,sosoaca,, isterica , ca ,destabilizat ,ordinea si a indemnat poporul la nerespectarea regulilor Covid ,i si la zadarnicirea raspandirii virusului ,!!!
   ---Cum este ,? De ce ,acum autoritatile tac,, Am inteles foarte bine de ce au tacut atunci !Pentru a preintampina o , revolata populara acolo in jurul biserici ,,paraschiva si ,pesterea ,andrei ,in prag de alegeri ,! Dar acum ,cand ,,sunt atatea dovezi , ca acesta sosoaca ,este o instigatoare si jignitoare ,de ce autoritatile TAC ?? Aceasta situatie , a fost ,, bine ,preezentata pe aici chiar de Domnul CT Popescu ,, ,cand ,a spus si de ,,,,razmeritul de teoctist,, ca este ,,Satana in Sutana ,, Foarte bine prezentat Adevarul ,,Biserica , cu popii ei ,trebuie ,, delimitata foarte clar,, si sa se respecte ,, o regula de Aur,,,
   -- ATUNCI ,,,CAND POLITICIANUL VORBESTE POPA TREBUIE SA TACA ,,
   Daca vorbesc ,deodata , se creeaza ,anarhie ,,si haos,, cum a facut , teoctistul secondat de sosoaca,, avocata personala ( sic ) ,,Aceste aspecte ,trebuie , ,,lamurite , caci altfel ,se va creea ,,precedente,, si cred ca este periculos, Toate ,aceste ,,iesiri necontrolate ,,ale asa-zisi ,,lideri de 2 lei ,,au avut priza ,,la prostime , si i-au votata la 2 maini,, asa ca sa se invete minte domnii din ,,govern ,,, Cam asa u gandit toti ,incultii care au votat ,cu ,,legionarii aur,,
   -- Laboratorul aur este in interiorul BOR,,,spun cu toata raspunderea ,ptr ca foarte multi popi au facut ,campanie electorala prin biserici ,sa voteze , lumea cu cei care sunt romani verzi ,,!!! Cata ,ironie -prostie ,si nimic normal in capul popilor ,cu studii superioare de teologie !!!!!!
   • Like 5
  • @ Dan
   -- ATUNCI ,,,CAND POLITICIANUL VORBESTE POPA TREBUIE SA TACA
   • Like 2
  • @ Dan
   Și eu cred că BOR se află,în primul rând,la originea făcăturii ăsteia sinistre.
   • Like 0
 • "Seamănă a laborator al unei instituții a statului." - Eu spun ca mai degraba institutiile statului sunt ale "laboratorului". Un nume foarte potrivit (soarecii si iepurii de laborator fiind prostimea, de care tara nu duce lipsa). Oarecumva mai bine, este ca experimentele "laboratorului" au trecut din strada ("experimentele mineriadelor" de pilda), in politica.
  Prevad multe "experimente spectaculoase" in parlamentul urmatorilor patru ani...
  • Like 2


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult