Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Cauza principală a deprecierii monedei naționale. Ce trebuie făcut pentru a regla dezechilibrele macroeconomice

Oameni pe strada

Foto Guliver/Getty Images

Cauza principală a deprecierii monedei naționale, care atinge noi minime istorice este creșterea deficitului comercial din cauza politicilor wageledgrowth din ultimii 3 ani. Dovezile sunt clare și datele publice o confirmă. O să încerc să explic pe înțelesul tuturor:

- Deficitul comercial (diferența dintre importuri și exporturi) din primele 9 luni ale acestui an a crescut la 12 mld EUR, +20% față de anul anterior și cel mai mare nivel din ultimul deceniu. Doar în ultimii trei ani deficitul comercial a fost de 40 mld EUR, în condițiile în care nivelul cumulat din ultimul deceniu a fost de aproape 100 mld EUR. Deprecierea constantă (în fiecare an din ultimul deceniu) a monedei naționale a alimentat creșterea inflației (firmele importatoare au crescut prețurile locale exprimate în RON pentru acoperirea costurilor în creștere la import, din cauza deprecierii monedei naționale).

Deprecierea RON/ Sursa BNR

- Importurile au crescut din cauza excesului de cerere peste oferta domestică, alimentând presiuni asupra monedei naționale (plătim mai multă valută la import decât încasăm la export), cererea netă de valută fiind aproape 100 mld EUR în ultimul deceniu. Nivelul cumulat al investițiilor străine directe (ISD) din ultimul deceniu nu a depășit 35 mld EUR (doar o treime din deficitul comercial este finanțat prin ISD), restul fiind capitaluri volatile (speculative) și foarte scumpe

- Importurile au fost alimentate de creșterea excesivă de salarii din sectorul public (+60% în ultimii 3 ani, cauzând deficite fiscale record finanțate pe datorie și reducând la minim istoric bugetul pentru investiții publice), ceea ce a determinat și creșterea salariului mediu în sectorul privat (+40% cumulat în ultimii 3 ani). Diminuarea marjei brute și creșterea salariilor a generat, mai departe, două efecte grave în mediul de afaceri: scăderea profitului companiilor (diminuând capitalul pentru investiții) și creșterea prețurilor. Inflația a fost alimentată de foarte mulți factori: creșterea costurilor companiilor, excesul de cerere și deprecierea monedei naționale. Astfel, România a fost campioană UE la inflație aproape în fiecare lună din ultimii 3 ani (10% cumulat). Inflația în creștere realimentează deprecierea monedei naționale, deoarece investitorii străini se retrag din cauza erodării randamentelor reale exprimate în țara lor domestică (retrageri de capital);

- Mergând mai departe pe efectele de rundă secundară, diminuarea investițiilor companiilor și creșterea costurilor a cauzat erodarea competitivității la export. România înregistrează al doilea cel mai scăzut nivel al exporturilor / locuitor din UE. Problema este amplificată de polarizarea mediului de afaceri, în condițiile în care 95% din companii active în România sunt microîntreprinderi și majoritatea exportă foarte puțin. România este pe ultimul loc din UE din perspectiva concentrării exporturilor în rândul companiilor cu mai putin de 10 angajați

Situația exporturilor în UE/ Sursa Eurostat (clic pe imagini pentru a le mări)

Graficele alăturate ilustrează toate aceste evoluții. 

Ce trebuie făcut pentru a regla aceste dezechilibre macroeconomice (deficitul fiscal și comercial, inflație și deprecierea monedei naționale):

1. Reducerea deficitului fiscal prin scăderea cheltuielilor sociale (suprataxarea pensiilor speciale, eliminarea salariilor pentru poziții nejustificate în administrația publică, restructurarea companiilor de stat care înregistrează pierderi), amânarea unor cheltuieli (majorarea pensiilor) și creșterea veniturilor (reforme structurale în ANAF prin informatizare);

 Evolutia deficitului comercial/Sursa INSS

2. Creșterea investițiilor publice prin economisirea capitalului (măsurile enumerate la punctul anterior), creșterea absorbției fondurilor europene. Proiectele PNDL trebuie reduse / eliminate, din cauza controlului foarte slab și corupției foarte ridicate. Transparența mai mare la cheltuirea banului public va duce la scăderea corupției și a economiei subterane. Acestea din urmă pot fi descurajate prin înăsprirea pedepselor și recredibilizarea justiției (grav afectată în ultimii 3 ani);

3. Stimularea investițiilor în mediul de afaceri printr-un cadru fiscal stabil, subvenții pentru profitul reinvestit și predictibilitate în mecanismul de creștere al salariului minim (ar trebui corelat cu inflația și productivitatea)

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • E normal să avem o monedă mai slabă în condițiile în care avem un mare deficit comercial (normal, nu producem mai nimic) plus un deficit bugetar dar zilele astea au scăzut toate monedele țărilor est-europeane nu doar leul și la toate astea se adaugă exagerările liberalilor privind situația financiară a României. Practic ei încearcă să-și ascundă incapacitatea dând vina pe ,,greaua moștenire " dar asta nu va ține și prevăd că PNL-ul o să o ia pe urma PNȚ-CD-ului iar locul le va fi luat de USR ceea ce nu e tocmai un lucru rău. PNL-ul îmi pare un PSD vopsit în portocaliu dar cu aceleași preocupări, pe surse se aude că pun la cale niște mari potlogării în numele salvării țărișoarei, ne așteaptă niște ,, privatizări " cu efecte dezastruoase pe modelul Petrom.
    • Like 0
  • Problema nu consta in cauzele -economice- deprecierii monedei.
    Toti le cunoastem. Nu asa de amanuntit (multumiri pentru informatii), dar cine nu-si da seama de ce se intimpla?
    Problema e alta: de ce leul a fost "strunit" cat era VVD(cu PSD) la guvernare si a fost lasat liber, dupa ce au venit liberalii? (Va amintiti cum leul sarea la lupta cu euro si dolarul? Si reusea ca creasca?!!! Daca nu va amititi, priviti istoricul evolutiei monedei. Macar in ultimele 2 luni. Va veti lamuri.)
    Ei, la intrebarea asta, priviti la conducerea BNR si modalitatea numirii celor din conducere. Este cineva care sa nu fi fost numit de PSD? Poate veti lamuri problema asta, intii.
    Pe urma, si cele economico-financiare.
    Pentru ca PNL este de foarte putin timp la guvernare. Si nu a luat nici o masura economica gresita, care sa duca la deprecierea atit de rapida a leului. (Oricum, nu era timp ca piata sa fie influentata, asa rapid.)
    Ceva pute pe Dimbovita. Mai ales pe la conducerea BNR.
    Oare ce ? Sau cine?
    (Va amintiti declaratia unui oficial mare de la BNR? "Obiectivul nostru e sa tinem leul in parametrii normali, pe perioada campaniei electorale..." Oare ce s-a intimplat?)
    • Like 1
  • Parerist check icon
    Hai sa fim seriosi...bineînțeles că*leul o ia la vale din cauza lui Soros!
    Și-a făcut mana pe UK și pe lira in '92 și acum ataca adevăratul trofeu, România și ron-ul! Și nici n-o mai avem pe V.V.D să ne apere...
    • Like 4
    • @ Parerist
      Ești cel mai retardat trol din istoria trolilor.
      • Like 0
  • Încercare de explicare cu insinuări politice. VAX !! Adevărata cauză a deprecierii monedei naționale își găsește explicația în campania începută de PNL încă de la europarlamentare prin care totul era răstălmăcit și ”adus” în sprijinul manipulării ! Departe de mine să accept tot ce a făcut PSD-ALDE dar realitatea e mai roză decât o prezintă PNL și mai gri decât
    o prezintă PSD ! Dar PNL este nu numai (cel puțin parțial) incompetent dar e și cel mai iresponsabil dintre partide ! De ce ? Din 2 motive : 1-- situația nu este catastrofală, așa cum o prezintă PNL (Orban, Câțu. R. Bogdan) dar sunt șanse să ajungă așa după zvonurile alarmiste și nejustificate aduse în spațiul public de PNL , 2-- chiar dacă (prin absurd) așa ar fi situația, factorii responsabili trebuie să facă liniște (!) și să nu contribuie la instaurarea artificială a panicii cu consecințe grave asupra economiei naționale și a populației, în urma creșterii dobânzilor cu care se împrumută țara precum și (mai ales) a creșterii (provocate a) prețurilor produselor și serviciilor ! Ce mai putem spune după deprecierea Leului ? Doar că PNL (care credea că doar ”critică” fostul guvern) dovedește atât INCOMPETENȚĂ cât mai ales ... IRESPONSABILITATE prin consecințele provocate și produse !
    • Like 4
    • @ Ion Filip
      check icon
      Pe mine ma surprinde cum anumiți oameni, ca Dvs., se gândesc ca dacă se spune verde in fata cum este situația populația intra in panica și se creeaza pagube economice!!??
      Este ca și cum nu vor sa vadă adevarul in fata. Dacă este posibil pentru Toată Viața lor. Trist. :( :(
      • Like 0
    • @
      #Votez check icon
      Inca o mostra de "intelectualist" spalat pe creier: singurul lui argument ramane injuratura !
      Aici "respectul" inseamna injuratura...
      • Like 1
    • @ #Votez
      Ia una și de la mine: muie PSDragnea.
      • Like 1
    • @ Ionut Catalin Dimache
      #Votez check icon
      baga strofa a 3-a din "Balada #Muistului #Rezistent"...
      • Like 0
    • @
      Comentariul lui Ion Filip e foarte bun iar tu nu ai găsit un contraargument ci doar o înjurătură dar comic e că tu crezi că ești ăla deștept deși nu ai nimic a spune dar ce e mai trist e că sau găsit unii să-ți dea și like.
      • Like 0
  • Leul poate fi stabil doar daca intra bani noi (euro/dolari) in economie. De unde? 1. Investitii straine directe (ISD) 2. Fonduri europene - cheltuite pe infrastructura, nu pe "proiecte" ridicole. Aceasta e reteta verificata in tari ca Spania, Portugalia, Polonia, etc. Nu trebuie noi sa inventam nimic, doar sa gasim acei cetateni dintre noi care vor si se pricep sa faca.
    • Like 4
    • @ Marian Androne
      Ai uitat de finanțarea firmelor cu capital autohton, asta a fost baza în țările enumerate de tine, țară dezvoltată cu economie bazată pe capital străin nu există.
      • Like 0
  • Ionel check icon
    Apropo, la cifre si la interpretari ale cifrelor se pricep multi economisti. Putini sunt cei obiectivi care surprind esentialul. Important este sa veniti si cu solutii cum putem diminua deficitul comercial ? poate statul atunci cand economia este in marea ei majoritate privata sa influenteze importul ? sau sa creasca exportul ?Cum ? In socialism era simplu, Contingente si ordine interne stricte , controale etc. Acum acest lucru nu se mai poate. Faptul ca platim facturile la majoritatea utilitatilor in euro este ok pentru dvs ? Mai este un stat care nu este in zona euro care sa procedeze ca noi ?
    1.Referitor la masurile de limitare a deficitului fiscal propuse de dvs ele sunt ok, cu exceptia , in opinia mea, a majorarii pensiilor - adevarat ca nu cu 40 % cat prevede actuala lege. Pensionarii traiesc un, doi...zece, ei traiesc acum, nu pana la revenirea in limite normale a deficitului fiscal !
    2. Cred ca este cazul sa mai terminam cu coruptia in sus, coruptia in jos !!! Cititi aici, apropo de coruptie https://www.qmagazine.ro/marii-penali-ai-lumii/ La fel si cu justitia "grav afectata in ultimii 3ani " !! Serios, doar in ultimii 3 ani !! Ori nici dvs nu ati auzit si nici nu va intereseaza de abuzurile din cel putin ultimii 20 de ani !? Faptul ca 3500 de magistrati au avut dosare penale cu mai bine de 3 ani in urma va spune ceva ?!
    • Like 4
    • @ Ionel
      check icon
      Da, statul poate, cu o economie majoritara privată, sa încurajeze exportul. Cum?
      Așa cum face orice om gospodar. Nu cheltui mai mulți bani decât ai. Te întinzi cât îți ajunge plapuma. Si investești banii pe care ii ai in ce știi ca îți aduce un venit. Și in plus. Nu te bagi peste piața liberă. Din contra. Iei măsuri sa fie chiar liberă. Adică, ca un exemplu mai simplu de înțeles, la piața nu lași pe Nelu țiganul sa țină sub control tarabele de la care se vând roșii și castraveți, ca numai clanul lui sa poate vinde.
      • Like 0
  • Ionel check icon
    "Deprecierea constantă (în fiecare an din ultimul deceniu) a monedei naționale a alimentat creșterea inflației (firmele importatoare au crescut prețurile locale exprimate în RON pentru acoperirea costurilor în creștere la import, din cauza deprecierii monedei naționale)".....dupa care spuneti ca "România a fost campioană UE la inflație aproape în fiecare lună din ultimii 3 ani (10% cumulat). Inflația în creștere realimentează deprecierea monedei naționale,"
    Deci : Deprecierea constantă (în fiecare an din ultimul deceniu) a monedei naționale a alimentat creșterea inflației IAR Inflația în creștere realimentează deprecierea monedei naționale........Cand va hotarati care pe cine a influentat in mod hotarator sa ne spuneti si noua !!??
    • Like 1
    • @ Ionel
      Se vede ca n-ai auzit in viata ta de "cercul vicios" in economie!
      • Like 3
    • @ Radulescu Marcel
      Ionel check icon
      Am vazut mai sus un comentariu "rafinat" din partea dvs asa ca ma multumesc cu limbajul la pertu ! Nu am auzit de ce spuneti dvs, in schimb am auzit de "cercul vicios" din Romania. Dvs ati auzit de el !?
      • Like 0
  • Cred că principalele cauze ale deprecierii leului le reprezintă lipsa de susținere a capitalului autohton și cedarea pe nimic, sau chiar în pierdere, a resurselor primare, energetice, materiale și materii prime.
    „Mormanul de fiare vechi”, sintagmă prin care un prim ministru s-a referit la industrie, a fost efectiv vândut la fiare vechi fără a se pune nimic în loc, sau cel mult super-magazine aparținând capitalului străin. Cele mai facile metode de „stingere a incendiilor” enumerate în articol sunt, fără greș, măsuri pentru „pedepsirea” contribuabilului prin reducerea veniturilor și mărirea taxelor, fiind vinovatul de serviciu pentru deciziile sulfuroase luate de către cei care s-au aflat în fruntea bucatelor în ultimii 30 de ani.
    • Like 3
  • Un articol foarte bine argumentat.
    • Like 1
  • #Votez check icon
    Oare de ce toti "progresistii" mimeaza impartialitatea si inteligenta?
    Articolul pare bine argumentat, dar cand incepe sa faca referire la "anti-pesede" si "recredibilizarea justitiei" imi dau seama ca nu este decat un alt "verset" din propaganda statului paralel, in care se spune ca tot ce este "pesedist" trebuie anihilat, distrus...
    • Like 3
    • @ #Votez
      Wall-T check icon
      Foarte adevarat si trist ce spuneti... O usoara nuantare doresc doar sa aduc: cred ca acest domn deserveste mai degraba interesele statului perperndicular...
      • Like 5
    • @ #Votez
      Totuși,cine guvernează neîntrerupt din 2012?
      Cine este majoritar în forul legislativ tot neîntrerupt din 2012?
      Sunt 7 ani în care poate că se puteau corecta cu adevărat multe lucruri.
      Acum suntem doar la momentul în care s-au majorat salarii și pensii.
      Investiții aducătoare de plusvaloare pe termen mediu și lung...cam lipsesc.
      Sau mă înșel?
      • Like 7
    • @ #Votez
      check icon
      Să înțelegem că pricepeți ceva din cele expuse în articol și ați renunțat la mesajele stereotipe ”hastagul implantat (sau împlîntat, oricum, tot o bazaconie e!) în creier”?
      Erau, totuși, un deliciu pentru cititori!
      Vă rugăm să continuați, noi, toți, credem în puterea dumneavoastră creativă!
      Iată, doar scriind acestea, m-ați făcut să rîd!
      • Like 5
    • @ Maria Rusu
      #Votez check icon
      Problema e ca nu guverneaza nimeni, si oricum a fost o schimbare de peste 1 an, cu "guvernul meu".
      De cand cu lozinca din 2014, precum ca nu trebuie sa alegem presedinte de aceeasi culoare politica cu guvernul/parlamentul, isterii ca se "instaureaza dictatura rosie" si "cetatenii de bine" au crezut propaganda, presedintele papusat de statul paralel blocheaza orice actiune a guvernului si a parlamentului... e adevarat: la inceput mai timid, dar din 2016 a intrat cu bocancii in guvern, parlament, ccr, CONSTITUTIE ! Mai nou, din februarie 2017 s-a activat "spontan la ordin" societatea civila fara civili - nu vorbesc de victimile colaterale, intoxicate mediatic de propaganda.
      De corectat s-a corectat cate ceva, prin masurile liberale aplicate de pesede:
      1. Scaderea TVA de la 24% la 19%
      2. Scaderea cotei unice de impozitare de la 16% la 10%
      3. Trecerea contributiilor sociale de la angajator la angajat
      Mai sunt si altele. Bineinteles, nu totul e perfect.
      In 2019 a disparut tot "spontan la ordin" isteria cu alegerea presedintelui din aceeasi familie politica cu guvernul si parlamentul. Acum dictatura galben-portocalie va fi buna.

      P.S. Stie cineva ce s-a intamplat cu proiectul de lege pentru sustinerea crescatoriilor de suine si proiectul de lege pentru sustinerea activitatii de reproductie in sectorul avicol ? ... chiar era nevoie ca Iohannis sa atace la CCR aceste legi ?
      • Like 1
    • @
      #Votez check icon
      Ai stereotipuri de "comunist-democrat". Simti nevoia intotdeauna sa vorbesti in numele "maselor populare": noi, toti, intelegem, etc.
      Ai putea sa ai opinia ta, dar nu e cazul. Pentru ceva maruntis, "te rîzi" spontan la ordin.
      • Like 1
    • @ #Votez
      check icon
      Da, exact, am toate stereotitipurile pe care le vrei tu.!
      E bine așa?
      • Like 3
    • @ #Votez
      Scaderea de tva e o masura liberala dar era strict necesara pentru ca la valori mari creste evaziunea nu suma incasata. Scaderea impozitului/venit de la 16 % la 10 % nu a rezolvat nimic deoarece cota de 10 % s-a aplicat unei baze de impozitare mai mari deci suma nominala colectata a ramas aceeasi. Trecerea contributiilor sociale de la angajator la angajat din nou nu a rezolvat nimic pentru ca sumele sunt din nou aceleasi si desi figureaza pe stat ca fiind ale angajatului totusi se retin de catre angajator( sa nu mai pomenim de faptul ca acesta din urma le poate vira sau nu la stat sau ca la multi privati si aceasta revolutie fiscala a dus la scaderea salariilor nete). Ca sa concluzionam deficitul comercial record e generat nu atat de cresterea salariilor din sectorul public sau a cresterii pensiilor cu 100-200 de lei ci mai degraba de incapacitatea antreprenorilor romani de a-si corela oferta cu cererea oarecum crescuta din piata. Normal ar fi ca atunci cand cererea creste si vrei sa-ti cresti cota de piata sau sa te mentii atunci incerci sa pastrezi preturile. Altfel sigur ca da, e mai usor (si mai ales fara munca e simplu) sa cresti preturile dupa care te vaieti ca nu faci fata concurentei straine. De altfel am vazut un articol hilar despre un crescatori de vaci care se plangea ca nu face fata concurentei celor care importau carne de vita din Anglia pentru ca el doamne fereste nu poate scadea preturile pentru ca are cheltuieli mai mari cu forta de munca decat englezii ( ei fiind intr-o tara in care salariile sunt de 3-4 ori mai mari ca in Romania). Alt articol scria despre producatorii de mere romani care nu pot participa la licitatiile publice din scoli pentru ca polonezii aduc mere mai ieftine de la mii de km si dintr-o tara unde salariile sunt de 2 ori mai mari ca in Romania. Asta ne arata de fapt incapacitatea clasei antreprenoriale din Romania de a fi competitiva. Deficitul comercial are o istorie destul de lunga si provine din comunism cand exista sa zicem o explicatie ca intreprinderile romanesti nu faceau fata competitiei internationale fiindca nu aveau acces la tehnologii moderne. Odata cu trecerea la democratie aceste motivari nu mai corespund realitatii, acum orice antreprenor poate achizitiona orice tehnologie de unde doreste. Din pacate multi asa-zisi antreprenori pun accent mai mare pe BMW , vila si postari din locuri exotice decat pe achizitiile de tehnologie productiva si apoi se vaieta ca salariul minim stabilit prin lege e prea mare. De fapt asta spune multe despre mentalitatea antreprenorilor si despre cultura organizationala din Romania si mai ales despre educatia clasei antreprenoriale din Romania , il provoc pe domnul Guda sa prezinte si astfel de grafice care sa evidentieze competitivitatea patronilor romani si mai ales educatia si pregatirea lor in domeniile in care isi desfasoara activitatea , cred ca va avea mari surprize in ceea ce priveste rezultatele pe care le va afla.
      • Like 3
    • @ Rusu Liviu
      #Votez check icon
      Si scaderea impozitului pe venit e tot o masura liberala si a adus o "corectie" a veniturilor in medie +3% (nu minus, ci plus !), chiar daca s-a aplicat unei baze de impozitare mai mari.
      Si trecerea contributiilor de la angajator la angajat s-a produs cu tavaliri spontane la ordin pe strazi. Diferenta e ca acum se pot fura mai greu cei 25% pe care ti-i oprea patronul si nu-i varsa mai departe la stat (implicatiile sunt penale).
      Ca sa concluzionam, masurile liberale aplicate de pesede "nu se pune" pentru ca "ai n-ai treaba, esti anti-pesede"...
      P.S.
      Cresterea veniturilor la bugetul de stat se poate face si prin micsorarea hotiilor. Si nu numai pesedeul fura in tara asta !
      • Like 1
    • @ Rusu Liviu
      raimond check icon
      Ca sa concluzionam: economia romana e mica, slaba, invechita, etc. Acum zi-mi si mie cine e de vina, si ce puteau face in 30 de ani. Adica chestii "grele", strategice, pe termen lung. Incep eu: Educatia. Investitii ale statului in infrastructura. Depolitizarea completa a unor intregi sectoare bugetare ca: Educatia (din nou), Sanatatea. Continua tu.
      Si inca ceva: ce-ar fi sa ne uitam la structura sociala a patronatului roman (adica cine e el, cine a fost mama si tata lui, care e investitia initiala, etc). Cumva sunt securisti si peceristi de dinainte de 90? Intreb si eu, nu dau cu paru'
      • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult