Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Cazul acțiunilor Gabriel Resources prezintă indicii serioase de intenție clară de manipulare a pieței de capital. Ar fi normal ca Autoritatea de Supraveghere Financiară din Canada să se autosesizeze

Acțiunile Gabriel Resources s-au prăbușit luni cu peste 95% (aproape de zero) după verdictul instanței de respingere a pretențiilor de prejudicii în valoare de 6,7 mld euro. O companie care spune acum că nu poate plăti nici măcar cheltuielile de judecată, afirmând că are numai 2 mil USD în conturi, bani care îi ajung până în aprilie anul acesta.


Curios lucru … prețul acelorași acțiuni s-a dublat în ultimele trei luni, avansul semnificativ fiind înregistrat după declarațiile publice ale lui Ciolacu, Boloș & co care dădeau acest proces ca și pierdut de statul roman, aruncând vina pe fostele guvernări. Acum că procesul este câștigat de statul român, aceștia își asumă toate meritele (deși procesul este început de +10 ani), susțin că nu au manipulat bursa (fără dovezi) și că au apărat interesele statului (Serios? Cum? Prin antepronunțare și anticipând un foarte probabil eșec? Așa apără interesele statului? Ce treabă/ interes aveau să facă aceste declarații cu câteva săptămâni/ zile înainte de termen?)

Pe lângă lipsa de responsabilitate și cinismul politicienilor, acest caz prezintă indicii serioase de intenție clară privind manipularea pieței de capital. Grave și evidente!

De aceea, ar fi normal ca Autoritatea de Supraveghere Financiară din Canada (care reglementează și supervizează buna funcționare a pieței de capital unde sunt listate acțiunile acestei companii) să se autosesizeze în legătură cu acest caz, să vadă identitatea părților care au tranzacționat, pozițiile, termenele și volumele. Daca identifică câțiva investitori care au speculat sume enorme, să verifice dacă au câștigat și ce au făcut cu profitul. Iar dacă fluxul banilor duce către entități care au legătură cu România, Ministerul Finanțelor Publice, în frunte cu dl. Boloș, să acorde întreg sprijinul pentru verificările finale: cine este beneficiarul real și dacă are imixtiuni / interese politice? Dacă da, de la ce partid? Pentru că, nu este așa … “protejăm interesele statului”?! Haide, dați exemplu de transparentă, profesionalism și “patriotism”, măcar acum, în prag electoral 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • CC check icon
    Credeți-mă că îi supraevaluați. Ciolacu, Boroș &Co sunt atât de alături de tot ceea ce înseamnă economie, finanțe, încât nici nu pricep ce înseamnă “a manipula” bursa. Nu, nu au vrut asta. Este pură prostie. Atâta pot ei, pur și simplu.
    • Like 2
    • @ CC
      Întăresc spusele de mai sus. Euglenele, paramecii și amoebele nu pot învăța tabla înmulțirii, deci cum ar putea Ciolacu să învețe cum e cu piața de capital? Cu niște sute de lei ieșind din buzunarul de la haină? Să fim serioși...
      • Like 2
  • RazvanP check icon
    "susțin că nu au manipulat bursa (fără dovezi)"
    La fel de fără dovezi fiind de altfel și acuzațiile că au manipulat bursa...
    Anunțul de ieri al BRK ridică multe semne de întrebare despre motivele REALE ale indignării unor politruci și grija subită față de banii "bieților canadieni"...
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult