Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Acțiunile Gabriel Resources s-au prăbușit cu 95%, în primele tranzacții de azi la bursa din Toronto. Compania transmite că nu are bani în conturi pentru a achita cheltuielile de judecată obținute de România

Cariera Carnic, de la Rosia Montana. Foto: Inquam Photos / Ovidiu Dumitru Matiu

Foto: Inquam Photos / Ovidiu Dumitru Matiu

Acțiunile Gabriel Resources înregistrează o scădere aproape de 0 dolari, astăzi, în deschiderea ședinței de tranzacționare de la bursa din Toronto, după ce România a câștigat, vineri seară, procesul de arbitraj legat de Roșia Montana. Momentan, nu s-au perfectat tranzacții la acest preț. Bursa s-a deschis la ora 9.30 (ora României), după cum notează și publicația Financial Intelligence.

Anterior deciziei, prețul acțiunilor Gabriel Resources (GBU), compania mamă a Roșia Montana, s-a dublat în acest an, de la 0,41 dolari canadieni la finalul lui decembrie 2023, la 0,87 dolari canadieni, joi, 7 martie, cu o zi înaintea deciziei Tribunalului de arbitraj ICSID, în procesul contra României.

UPDATE: Tribunalul arbitral al Băncii Mondiale (ICSID) a prelungit de la 20 de zile la 90 de zile termenul în care guvernul României și compania canadiană Gabriel Resources trebuie să comunice informațiile pe care le consideră confidențiale înainte ca hotărârea să fie făcută publică, se arată într-un comunicat al Ministerului Finanțelor.  „(...) Mai precizăm că împotriva hotărârii arbitrale se poate introduce acțiune în anulare la același Centru Internațional pentru Reglementarea Diferendelor relative la Investiții, caz în care se va constitui un alt tribunal arbitral care va soluționa acțiunea. Potrivit art. 52 din Convenția pentru reglementarea diferendelor relative la investiții între state şi persoane ale altor state, 5 motive pot fi invocate pentru anularea unei hotărâri arbitrale, respectiv: a) viciu în constituirea tribunalului; b) abuz de putere evident al tribunalului; c) coruperea unui membru al tribunalului; d) încălcarea gravă a unei reguli fundamentale de procedură; e) lipsă de motive”, potrivit comunicatului de la Ministerul Finanțelor.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Pe 8 martie, acțiunile au fost oprite de la tranzacționare la Bursa din Toronto.

Anul acesta, schimburile cu acțiuni GBU de la bursa din Toronto au însumat puțin peste 7 milioane de dolari canadieni (4,7 milioane de euro), din care 6,2 milioane de dolari canadieni (4,2 milioane de euro) au fost schimburile din februarie și martie.

Acțiunile companiei au crescut accelerat începând cu luna februarie, când au apărut primele informații legate de o decizie în dosarul Roșia Montană. Gabriel Resources are acum o capitalizare de piață de 901,3 milioane de dolari canadieni.

Până în luna februarie, acțiunile companiei s-au tranzacționat la 0,45 dolari canadieni pe acțiune, având o capitalizare de piață de 460 milioane de dolari canadieni, iar în luna ianuarie prețul era de 0,43 dolari pe acțiune.

Gabriel Resources transmite că nu are bani în conturi pentru a achita cheltuielile de judecată obținute de România

Gabriel Resources transmite că nu are bani în conturi pentru a achita cheltuielile de judecată obținute de România, de aproximativ 10 milioane de dolari, în conturi având aproximativ 2 milioane de dolari, potrivit unui comunicat transmis Bursei din Toronto.


România a câștigat în dosarul Roșia Montană în care Gabriel Resources cerea despăgubiri de aproximativ 6,7 miliarde de dolari, potrivit Curţii de Arbitraj Internaţionale a Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţi. Decizia a fost anunțată inițial vineri seara de către premierul Ciolacu, după săptămâni întregi în care din partea Guvernului au fost transmise semnale cum că România ar putea să piardă procesul și să fie obligată la penalități uriașe.

Conform documentului prin care s-a comunicat hotărârea, decizia a fost luată cu majoritate și stabilește inclusiv o serie de daune pe care compania Gabriel Resources va trebui să le plătească României, sume de bani care țin de cheltuielile de judecată. În total este vorba de circa 1,1 milioane de euro, 30,3 milioane de lei și 0,928 milioane de dolari. Totodată, conform deciziei, Gabriel Resources trebuie să mai plătească circa 1,4 milioane de dolari pentru costurile procesului de arbitraj.

Presa de la București remarcă faptul că Gabriel Resources ar putea contesta decizia Tribunalului de la Washington, dar numai dacă găsește o nouă schemă prin care să-și joace acțiunile. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Noi si cand castigam, pierdem. Nu cred ca mai e un guvern atat de tampit si atat de corupt ca guvernul roman.
    Prostia sau coruptia? Coruptia sau prostia? Ghici ciuperca ce-i?
    Eu inteleg asa: Marcel a declarat ca Romania va pierde procesul, actiunile au crescut, Gabriel are bani, cineva a profitat.
    Procesul a fost castigat de catre Romania, actiunile au picat, Gabriel nu mai are bani, cineva a profitat.
    De mentionat ca Marcel nu-i un Marcel oarecare, e prim-ministru in guvernul Romaniei.
    Deci, suntem ori prosti, ori prosti. Eu as zice, corupti. Eu asa as zice.

    O alta problema:

    „Restituirea tezaurului României din Rusia, pe masa Parlamentului European
    Comisia Europeană va susține pe 14 martie o declarație în fața eurodeputaților referitoare la restituirea tezaurului românesc, reținut ilegal de Rusia în Primul Război Mondial.
    Parlamentul European a anunțat că va fi adoptată o rezoluție conexă în timpul sesiunii de joi”. - https://www.radioromania.ro/Actualitate/restituirea-tezaurului-romaniei-din-rusia-pe-masa-parlamentului-european-id14257.html

    Propun ca Marcel sa se opuna adoptarii respectivei rezolutii, Romania votand impotriva sau sa o propuna pe Sosoaca ca avocat, in fruntea unei delegatii care se va lupta sa aduca tezaurul inapoi peste vreo 200 de ani.

    In concluzie: Cine nu are un Marcel, sa-si cumpere! Niciun apartament fara Marcel.
    • Like 2
    • @ Daniela Damian
      RazvanP check icon
      "Noi si cand castigam, pierdem."
      Mai degrabă "noi și când câștigăm ne-am fi dorit să piardă "ăilalți ", chiar dacă asta înseamnă că tot noi plătim oalele sparte"!
      Nu știu dacă sunteți familiarizată cu butada celor trei lacuri de smoală din iad: cel cu nemți înconjurat de gard și păzit pentru că mereu dezvoltau o tehnologie care să-i ajute să iasă de acolo, cel cu japonezi idem, cel cu români nepăzit de nimeni pentru că de fiecare dată când încearcă unul să iasă din lac îl trag ceilalți români înapoi.
      Se potrivește perfect cu povestea asta. Evident că nu Marcelino a câștigat procesul, ci echipa de avocați.
      Dar în primul rând a câștigat ROMÂNIA! Adică NOI, stimată doamnă! NOI nu vom fi nevoiți să plătim ȘASE MILIARDE unor speculanți!
      Ar fi trebuit să fie un moment de satisfacție și de apreciere la adresa avocaților.
      Dar, în schimb, încă o dată am reușit să ne arătăm micimea și în victorie așa cum o facem la fiecare înfrângere ("și-au dorit mai mult victoria, terenul de joc nu a fost ideal, arbitrul ne-a nedreptățit")
      Ei bine, AM CÂȘTIGAT!
      Iar ranchiuna politică, posibil nu 100% dezinteresată din ce se aude prin târg, a reușit să transforme un moment de triumf al ROMÂNILOR, nu al lui Marcel, într-o nouă demonstrație de meschinărie cu acuzații, pâre "la stăpânire" și alte bazaconii.
      Nu dau doi bani pe faptul că RMGC va da faliment și nu va plăti nimic, era previzibil și doar naivii își puteau imagina că nu se va întâmpla așa, în schimb da, mă bucur că unii s-au ars pariind împotriva României și a românilor și complotând să nu fure, încă o dată, resursele.
      Toată stima pentru echipa de avocați, tot disprețul pentru TOȚI POLITICIENII, din TOATE PARTIDELE care au fost implicați în mizeria asta de la început și până la sfârșit!
      • Like 3


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult