
Conducătorul unei trotinete, aruncat în fața unei mașini, după un conflict în trafic cu un motociclist. Foto: captură video Digi24
Solidaritatea este un lucru minunat atunci când e făcută pentru cauze umane. Atunci însă când scopul solidarității este un interes egoist și inuman, solidaritatea este dezgustătoare cel puțin. Este și cazul motocicliștilor care au sărit ca arși la accidentul mortal provocat de colegul lor. În situația concretă motociclistul este acuzat de omor din culpă, în termeni comuni este un criminal. Cum adică să te solidarizezi cu un criminal și să cauți să-i găsești scuze? E posibil acest lucru numai dacă te regăsești și tu în situația celui pe care îl aperi, adică dacă și tu ai fi făcut exact același lucru, dacă și tu ești un potențial criminal.
Motocicliștii sunt o categorie aparte în societatea noastră, s-au organizat în grupuri, găști, bande, asociații, cluburi. Ceea ce îi unește este pasiunea pentru mersul motorizat pe două roți, pasiunea pentru adrenalină, riscul, viața trăită la limită. În restul timpului sunt oameni normali, au joburi, familii, copii. Odată intrați în grupul de motocicliști se schimbă, capătă gustul pericolului și al aventurii, devin alți oameni. Probabil e o terapie pentru că toate aceste sentimente sunt în ei, dar într-o formă neexprimată. Se mai ocupă și cu activități umanitare, din dorința de a mai îmblânzi percepția oamenilor și probabil imaginea lor despre ei înșiși.
Dar faptul că ajuți oameni nu-ți dă dreptul să omori oameni. Pe rețelele de socializare s-a dezlănțuit o întreagă operațiune de susținere a motociclistului criminal, disculpându-l cu cele mai stupide argumente. Era un om bun, calm, calculat, ajuta oameni. Păi nu s-a văzut deloc lucrul acesta în trafic, din contră, un om impulsiv, periculos, agresiv. Ca să nu mai spunem că mai avea un dosar pe rol pentru o faptă similară, o ucidere din culpă a unui biciclist. Făcea parte dintr-un club unde era instructor de conducere defensivă - dacă așa arată cei care conduc defensiv mă întreb cum arată cei care conduc ofensiv. Cei care au vrut, probabil, să-l ajute, i-au făcut mai mult rău, oamenii s-au simțit oripilați de postările lor de sprijin și disculpare, au atras și mai mult atenția asupra acestui subiect și în general asupra acestui grup. Am văzut de mute ori în trafic tineri motocicliști certându-i pe șoferi că nu le lasă loc să se strecoare să ajungă primii la semafor.
Am încercat și eu să merg cu bicicleta prin București, este practic un chin. În trafic, pe trotuar, prin parcuri, mersul cu bicicleta e o cursă cu obstacole plină de neprevăzut cu nervii întinși la maximum. Nu am simțit nici cea mai mică plăcere fiind în permanență concentrat să nu lovesc pe cineva sau să nu mă lovească cineva. Așa că am renunțat, dar asta nu înseamnă că nu-i susțin pe cei care promovează mersul pe bicicletă, sper să reușească.
În ultima perioadă în oraș a apărut o invazie de trotinete și trotinetiști. Riscul mi se pare și mai mare, lipsa de protecție, echilibristică pe două roți, condițiile de trafic, nimic din toate acestea nu-mi inspiră securitate. Ca șofer întâlnirea pe stradă cu trotinetiștii e un stres, trebuie să fiu de trei ori mai atent, mi se par extrem de fragili și vulnerabili pe plăcuța lor electrică, îi evit, îi ocolesc, îi las să între în față numai să scap de ei. Când sunt în spatele mașinii apar pe stânga, apoi pe dreapta, dispar pe cealaltă bandă și îmi apar în față. Nu știu dacă cunosc regulile de circulație, nu știu dacă nu intră într-o groapă și cad în fața mașinii, poate îi bate soarele-n cap și leșină de pe trotinetă.
Din acest punct de vedere eu recunosc, sunt adeptul deplasării în oraș cu metroul sau cu STB-ul, chiar dacă uneori e mai aglomerat, dar măcar scap de nervii și înjurăturile din trafic. Ceea ce vă doresc și dumneavoastră.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Nesimțirea de a tura un motor in 2 timpi fara atenuarea evacuarii este comuna deci motocicliștilor.
Cu singura diferență că unii au motor in 4 timpi...
Justiţia îl va găsi nevinovat. N-a dat cu cuţitu', a greşit, e om (?) şi el...
Faptul ca motociclistii fac parada televizata din ajutorarea unor oameni aflati la nevoie nu-i face indivizi civilizati. Sunt o categorie de needucati, nesimtiti si sfidatori ai celorlalti. Un exemplu: unde locuiesc eu, in blocul de vis a vis s-au inmultit motociclistii. Nu-i opreste nimeni ca la ore cand trebuie respectata linistea sa se apuce de "reparatii" si sa-si tureze motoarele sub ferestrele apartamentelor; dimineata, fie ca este ora 03, fie 06, se pregatesc de plecare si-si "incalzesc" motoarele tot sub ferestrele apartamentelor; pe sosele isi ambaleaza motoarele la maximum declansad alarmele masinilor parcate Nu mai vorbesc de felul in care circula in trafic.
Trotinetistii, un nou pericol public, circula haotic, uneori cate doi pe trrotineta, pe carosabil, pe trotoare, pe aleile parcurilor.
La noi nimic nu este reglementat si supravegheat, in afara de traficul masinilor si ala de multe ori ca vai de lume. Primii dusmani ai disciplinei rutiere sunt parlamentarii ai caror soferi, progenituri degenerate sau chiar ei insisi sunt niste infractori, circula beti sau drogati, nu respecta restrictiile de viteza, se opun cu vehementa coceperii legislatiei in cauza si chiar aplicarii ei. Dupa aceasta categorie de trantori si infractori urmeaza magistratii si capii politiei.
Asta este actualul tablou al degeneratei societati in care traim in prezent. Scape cine poate!