Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

CCR: Guvernul poate institui și prelungi starea de alertă fără acordul Parlamentului. Carantina nu poate fi dispusă prin ordin de ministru

Foto: Inquam Photos

Curtea Constituțională a stabilit joi că Guvernul României nu are nevoie de acordul Parlamentului pentru a instaura și pentru a prelungi starea de alertă, relatează Digi24.

Avocatul Poporului a atacat la CCR mai multe articole din Legea 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Potrivit Avocatului Poporului, prin aprobarea de către Parlament a unei Hotărâri a Guvernului de instituire a stării de alertă se aduce atingere principiului separaţiei puterilor în stat, iar prin introducerea unei "noi forme de control parlamentar asupra actelor Guvernului", Parlamentul "a convertit natura juridică tradiţională de act administrativ normativ a hotărârii de Guvern într-un document politic"

CCR a mai admis sesizarea Avocatului Poporului, care consideră că Ordonanța de urgență a Guvernului nr.11/2020 care prevede carantina pentru persoanele care vin din zonele afectate de pandemia de coronavirus. Ca urmare, carantina pentru cei care intră în țară nu poate fi dispusă prin ordin de ministru. 

„În cazul epidemiilor/pandemiilor sau situațiilor de urgență de sănătate publică internaționale declarate de Organizația Mondială a Sănătății, dacă exista un risc iminent pentru sănătatea publică, cu respectarea Regulamentului sanitar internațional (2005), la propunerea Grupului tehnic de experți ai Ministerului Sănătății, ministrul sănătății instituie carantina pentru persoanele care intră pe teritoriul României din zonele afectate, ca măsură de prevenire și limitare a îmbolnăvirilor”, se arată în articolul atacat la CCR.

Ludovic Orban - coronavirus

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dacă este nevoie de o restricție care trebuie aplicată urgent și o dezbate parlamentul trei, patru luni ce facem ?
    Toate țările au aplicat anumite restricții care au încălcat drepturile omului. Drepturile individuale se restrâng automat când sunt încălcate drepturile sociale. CCR-ul nostru a ieșit din termenul de "garant" al respectării constituției.
    • Like 1
  • La sesizarea Avocatului Poporului CCR a admis în unanimitate două lucruri generale care țin de funcționarea unui stat de drept democratic și anume:
    1. Legislativul nu are dreptul să cenzureze actele administrative ale executivului. Acest lucru se poate face prin alte căi legislative cum ar fi contenciosul administrativ.
    2. Executivul nu are dreptul să instituie restrângeri de drepturi și libertăți prin acte administrative cum este ordinul ministrului sănătății prin care a hotărât „arestarea” oamenilor pe motiv de prevenire a răspândirii bolilor. Limitarea drepturilor și libertăților cetățenești se pot face numai prin lege dezbătută și aprobată de legislativ pentru toți cetățenii, sau prin hotărâre judecătorească pentru o persoană.
    • Like 0


Îți recomandăm

Maria Drăghici

Maria Drăghici n-a împlinit nici doi ani și are deja trei operații pe cord deschis. Culmea, e un copil vesel, care știe să se bucure de fiecare moment și, mai mult decât orice altceva, e un copil iubit. De fratele ei și de părinții ei, care, de la nașterea copilei, trăiesc cu ochii deschiși un coșmar adevărat.

Citește mai mult

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult