Foto: Inquam Photos
Curtea Constituțională a transmis miercuri că decizia CEDO în cazul Kovesi nu vizează acțiunile CCR și a lansat un atac la adresa lui Klaus Iohannis. „Îndemnarea publică la revizuirea deciziilor Curţii Constituţionale este o atingere extrem de gravă adusă independenței Curţii Constituţionale şi a judecătorilor săi”, susține CCR,
Marți, CEDO i-a dat câștig de cauză fostei șefe a DNA, Laura Codruța Kovesi, care a fost demisă din funcție după ce Curtea Constituțională l-a forțat pe președintele Iohannis să facă acest lucru. CEDO a decis că lui Kovesi i-a fost încălcat dreptul la un proces echitabil, iar Iohannis a reacționat, spunând: „Sfidând toate argumentele pe care le-am invocat atunci, CCR a decis revocarea sa din funcție la propunerea unui ministru al justiției de tristă amintire. O asemenea decizie a CEDO, fără precedent, nu poate rămâne fără consecințe. Credibilitatea CCR, afectată oricum de decizii controversate, e și mai puternic zdruncinată. CCR are obligația de a revizui de îndată decizia referitoare la revocarea doamnei Kovesi”.
Însă CCR consideră că decizie CEDO nu o vizează.
„Deşi comentariile din spaţiul public au promovat ideea încălcării de către Curtea Constituţională a dreptului la un proces echitabil al doamnei Kövesi şi a invalidării Deciziei Curţii Constituţionale nr.358/2018, se constată că CEDO nu a efectuat un control cu privire la raţionamentul juridic şi soluţia pronunţată de Curtea Constituţională. De altfel, nici nu avea competenţa să o facă.
Hotărârea CEDO a stabilit încălcarea dreptului la un proces echitabil prin raportare la un cadru juridic distinct, anterior şi fără legătură cu cel analizat prin decizia Curţii Constituționale. Acest cadru juridic se referă la aspecte pur legale, reglementate prin Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, şi nu la cel vizat prin decizia Curţii Constituționale, respectiv art.94 lit.c) şi art.132 alin.(1) din Constituţie”, transmite CCR.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Ştefan Minea, judecător CCR: “Președintele României îi poate da curs sau nu, având în mod evident latitudinea de a aprecia ținând seamă atât de regularitatea și legalitatea procedurii, cât și de avizul Consiliului Superior al Magistraturii”
României şi Guvernul României, ca urmare a inexistenţei între cele două autorităţi publice a unui raport
juridic în privinţa gestionării carierei procurorilor. Guvernul României, în materia revocării procurorilor din
funcţiile de conducere de la nivelul Parchetelor de rang înalt, nu are atribuţii, nici de rang constituţional şi
nici de rang legal. În lipsa unor atribuţii ale Guvernului României în ceea ce priveşte cariera magistraţilor,
instanţa de contencios constituţional, în prezenta cauză, nu a avut, practic, ce să analizeze, nici sub aspectul
conţinutului şi nici sub cel al întinderii unor atribuţii care nu există, astfel că nu a putut constata că
Preşedintele României şi-ar fi arogat competenţe care potrivit Constituţiei sau legii să fi aparţinut
Guvernului”, a spus Livia Stanciu în opinia separată....
Dupa cat am invatat eu la scoala , constitutia unei tari este facuta sa apere drepturile cetatenilor si sa mentina un echilibru in societate . Pe cale de consecinta CCR este creeata sa asigure respectarea constitutiei in litera si spiritul ei . Deci este clar ca aceasta constitutie ori este atat de prost scrisa si daunatoare societatii , ori CCR este un cuib de javre care se folosesc de chichite avocatesti ca sa dea decizii dupa cum bate vantul intereselor la care sunt atarnati .
Parerea mea este ca avem o constitutie mediocra si un CCR odios. Oricare ar fi adevarul , un lucru este de netagaduit . Ori constitutia trebuie revizuita masiv ori CCR trebuie trimis acasa si recompus pe niste criterii pur profesionale.
Chiar asa, poate ar fi bienvenit un referendum pe tema asta , odata cu alegerile...