Judecătorii Curții Constituționale au decis că protocoalele SRI - Parchet sunt neconstituționale, anunță Digi24.
Magistrații au stabilit că SRI a avut intervenții ilegale în dosare.
Sesizarea către CCR a fost înaintată la 8 octombrie și a fost semnată de vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Iordache, după ce Liviu Dragnea şi-a delegat atribuţiile acestuia în ziua respectivă. Pronunţarea CCR în această cauză a fost amânată de mai multe ori.
Plenul CCR a luat în dezbatere, în 28 noiembrie, cererea de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională dintre Ministerul Public - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe de-o parte, şi Parlamentul României, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi celelalte instanţe judecătoreşti, pe de altă parte, declanşat de semnarea a două protocoale între Ministerul Public - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Serviciul Român de Informaţii, cerere formulată de preşedintele Camerei Deputaţilor.
Ulterior, Curtea Constituţională a anunţat că, având nevoie de timp pentru a delibera, a dispus amânarea pronunţării la data de 13 decembrie 2018.
La data respectivă, din ”imposibilitatea constituirii legale a completului de judecată”, CCR a amânat din nou pentru 19 decembrie. Nici acest termen nu a fost respectat.
În 24 august, Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă, a publicat, pe pagina sa de Facebook un protocol încheiat între Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) şi Serviciul Român de Informaţii (SRI) în 7 decembrie 2016, reamintește News.ro.
Stelian Ion, USR, a declarat la Digi24 că decizia magistraților CCR nu invalidează hotărârile deja pronunțate.
„Această decizie nu invalidează toate hotărârile deja pronuntate, cum și-ar fi dorit puterea actuală, ceea ce e un lucru pozitiv. Era dezastruos să invalideze toate hotărârile. Pentru dosarele aflate pe rol se lasă la aprecierea instanțelor de judecată să stabilească dacă a fost sau nu o încălcare cu privire la fiecare dosar în parte”, a explicat Stelian Ion.
Decizia CCR de miercuri a fost luată cu șase voturi „pentru” și trei voturi „împotrivă” (Livia Stanciu, Daniel Morar și Ștefan Minea), potrivit G4media.ro.
Augustin Zegrean: Mai sunt dosare care au fost făcute tot pe bază de protocoale, dosare de trafic de stupefiante, de arme, de persoane. Ce facem cu acelea?
Fostul preşedinte al CCR, Augustin Zegrean, a atras atenţia la Digi24 asupra situaţiilor dificile la care s-ar putea ajunge după decizia CCR.
„Nu e vorba doar de cei care au comis abuz în serviciu, e vorba de infracţiuni cu consecinţe devastatoare. Mai sunt dosare care au fost făcute tot pe bază de protocoale, dosare de trafic de stupefiante, de arme, de persoane. Ce facem cu acelea? Va trebui să se găsească soluţii foarte serioase pentru a se rezolva problema”, a spus Augustin Zegrean.
El a atras atenţia şi asupra faptului că instanţele vor analiza de la caz la caz dosarele, dar a spus că sunt foarte multe situaţii în care e greu să laşi să se analizeze aşa, pentru că într-un fel va soluţiona o instanţă, într-un fel alta.
„Nu ştiu ce se va întâmpla de mâine încolo”, a afirmat fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, care a precizat că deciziile Curţii sunt valabile doar pentru viitor.
„În realitate, aceste protocoale ar fi trebuit demult desfiinţate, realitatea e că după decizia CCR s-au mai semnat protocoale. CCR nu le poate desfiinţa, nu sunt acte administrative, faptul că au fost desfiinţate, asta a sancţionat CCR”, a mai spus Zegrean.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.