Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Ce a uitat să citească premierul Viorica Dăncilă din lista de „realizări”: România, cea mai mare inflație din UE pentru a cincea luna la rând

Supermarket

Foto: Inquam Photos

România a avut în mai, pentru a cincea lună consecutiv, cea mai mare rată a inflației din Uniunea Europeană - 4,4%, arată datele Eurostat. O „realizare” pe care premierul Viorica Dăncilă a omis să o prezinte în momentul în care le-a citit parlamentarilor, înaintea moțiunii de cenzură, despre cât de bine o duc românii. „Spune Eurostat că românii o duc mai bine. În spatele cifrelor sunt oameni, cetățeni care au reușit în această guvernare să-și cumpere o casă, o mașină. O dovedește creșterea explozivă a numărului de înmatriculări. Sunt mulți seniori care nu mai sunt obligați să aleagă între alimente și medicamente pentru că le-au crescut pensiile”, a spus Viorica Dăncilă.

În mai, inflația medie la nivelul UE a fost de 1,6% (în scădere de la 1,9% în aprilie), iar la nivelul țărilor din zona euro de 1,2 (în scădere de la 1,6% în aprilie). I


Sursa graficului: Eurostat

Rate ridicate ale inflației au mai fost înregistrate în Ungaria (4%) și Letonia (3,5%), în timp ce Cipru, Portugalia și Grecia au înregistrat cele mai mici creșteri de prețuri,

În comparație cu luna aprilie a acestui an, inflația a scăzut în 16 state membre, a crescut în cinci și a rămas stabilă în șase, printre care și România. 

În comparație cu luna mai a anului trecut, inflația la nivelul UE a scăzut de la 2% la 1,6%, iar în România de la 4,6% la 4,4%.

La nivelul UE, cel mai mare impact asupra inflațieil-au avut prețurile la servicii (0,47 puncte procentuale), energie (0,38 puncte procentuale) și alimente, alcool și tutun (0,29 puncte procentuale).

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Probabil ca de inflatia din Romania,tot Trump e vinovat,la fel ca in articolul cu “ bebelushul roman”-scris de aceeasi neomarxista autoare a articolului de fata...
    • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Speranța Farcă

„Părinții sunt foarte angoasați, aud peste tot că copilul lui cutare face așa, copilul lui cutare face așa. Și se gândesc că ei nu oferă același start copilului lor, care va intra în competiție cu acei copii care au făcut toate acele cursuri. Gândim educația și viața ca pe o competiție”, spune Speranța Farca.

Citește mai mult

Șezlonguri în apă la Marea Neagră

Este o adevărată luptă între turişti pentru a prinde cel mai apropiat pat de plajă lângă apă deşi nu stau prea mult pe sezlong şi apoi tot ei se plâng că nu au soare pentru a se bronza din cauza umbrelelor extrem de apropiate.

Citește mai mult

Foto pentru textul Arinei Angelescu

Plec în oraș. Nu apuc să conduc prea mult când aud telefonul. E mama, care rămăsese cu cel mic. Inima îmi bate deja mai tare. Îmi trec tot felul de scenarii prin cap. Niciunul prea fericit. Răspund. Nu e mama. E băiețelul meu. Plânge în hohote și lasă puțin spațiu ca eu să înțeleg ceva. Nu-știu-ce grisine pe care le-am uitat acasă?!

Citește mai mult

Andrei Ene

AntiFragile, un startup care dezvoltă un sistem de etichete inteligente, care permit monitorizarea de la distanță a coletelor pe parcursul procesului de transport, a fost desemnat vineri seara câștigătorul competiției UPGRADE 100 Floors Elevator Pitch. Pe scurt, eticheta își schimbă culoarea dacă pachetul a fost scăpat de curieri.

Citește mai mult