Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Ce a uitat să citească premierul Viorica Dăncilă din lista de „realizări”: România, cea mai mare inflație din UE pentru a cincea luna la rând

Supermarket

Foto: Inquam Photos

România a avut în mai, pentru a cincea lună consecutiv, cea mai mare rată a inflației din Uniunea Europeană - 4,4%, arată datele Eurostat. O „realizare” pe care premierul Viorica Dăncilă a omis să o prezinte în momentul în care le-a citit parlamentarilor, înaintea moțiunii de cenzură, despre cât de bine o duc românii. „Spune Eurostat că românii o duc mai bine. În spatele cifrelor sunt oameni, cetățeni care au reușit în această guvernare să-și cumpere o casă, o mașină. O dovedește creșterea explozivă a numărului de înmatriculări. Sunt mulți seniori care nu mai sunt obligați să aleagă între alimente și medicamente pentru că le-au crescut pensiile”, a spus Viorica Dăncilă.

În mai, inflația medie la nivelul UE a fost de 1,6% (în scădere de la 1,9% în aprilie), iar la nivelul țărilor din zona euro de 1,2 (în scădere de la 1,6% în aprilie). I


Sursa graficului: Eurostat

Rate ridicate ale inflației au mai fost înregistrate în Ungaria (4%) și Letonia (3,5%), în timp ce Cipru, Portugalia și Grecia au înregistrat cele mai mici creșteri de prețuri,

În comparație cu luna aprilie a acestui an, inflația a scăzut în 16 state membre, a crescut în cinci și a rămas stabilă în șase, printre care și România. 

În comparație cu luna mai a anului trecut, inflația la nivelul UE a scăzut de la 2% la 1,6%, iar în România de la 4,6% la 4,4%.

La nivelul UE, cel mai mare impact asupra inflațieil-au avut prețurile la servicii (0,47 puncte procentuale), energie (0,38 puncte procentuale) și alimente, alcool și tutun (0,29 puncte procentuale).

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Probabil ca de inflatia din Romania,tot Trump e vinovat,la fel ca in articolul cu “ bebelushul roman”-scris de aceeasi neomarxista autoare a articolului de fata...
    • Like 0


Îți recomandăm

iancu guda - andreearosca.ro

Iancu trăiește printre cifre. Biroul lui e mic și „decorat” cu o grămadă de lucruri care reflectă și preocupările, și pasiunile, și munca lui: pe un perete e un tricou semnat al echipei Viitorul Constanța și alte memorabilia legate de clubul creat de Gheorghe Hagi. Fotbalul e una dintre pasiunile lui Iancu, alături de înot.

Citește mai mult

Tinu Boșinceanu

„Plecarea în străinătate nu trebuie să fie un angajament pe viață, ca o căsătorie - eu sunt român în România sau eu am plecat și nu mă mai întorc înapoi. Societatea a devenit oricum mult mai fluidă și trebuie să privești obiectiv. Mi se pare că asta ar ajuta la întoarcerea mai multor oameni, care or să facă lucrurile mai bune. Și poveștile lor or să inspire”, crede Tinu Bosînceanu.

Citește mai mult