Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Cea mai agresivă confruntare dintre doi candidați la președinția SUA pe care am văzut-o vreodată. Surpriza din octombrie: nu e pentru cine se pregătește...

Clinton-Trump. A doua dezbatere

Foto: Guliver Getty Images

Surpriza din octombrie nu s-a produs. Sub acest nume fusese anunțată de către fondatorul organizației Wikileaks, australianul Julian Assange, dezvăluirea unor documente secrete care conțineau, nici mai mult nici mai puțin, decât dovada de necontestat a unor ilegalități comise de fosta secretara de stat, Hillary Clinton, care ar fi costat-o pierderea alegerilor prezidențiale și chiar a libertății. 

Mai întâi, publicarea unor astfel de documente, anunțată de Assange pentru o dată premergătoare primei dezbateri, s-a amânat, apoi a fost anulată, apoi a fost reanunțată, dar locul de desfășurare a fost modificat. În loc de ambasada ecuadoriană din centrul Londrei, sediul conferinței de presă a fost mutat într-o sală din Berlin, unde prezentările au fost făcute prin transmisie video. 

Assange a amintit că se împlinesc zece ani de activitate a organizației lui, care a informat publicul cu peste 10 milioane de documente secrete, apoi a declarat că, sub presiunea unor mari amenințări, Wikileaks trebuie să se reformeze profund pentru a putea funcționa și că are nevoie de o adevărată armată de apărare

Cu câteva zile înainte de conferința de presă din Berlin, Assange a făcut public un document de la o ședință a departamentului de stat, din anul 2010, în care era citată întrebarea doamnei Clinton despre posibilitatea de a-l lovi pe Assange cu o rachetă lansată de o dronă.

Este evident că lui Assange i s-a închis gura, cel puțin pentru moment, posibil prin amenințări de care nu se poate să nu țină cont. Zvonurile merg mai departe și sugerează că presiuni la fel de mari s-au făcut asupra statului Ecuador, căruia i se cere să suspende găzduirea lui Assange în ambasada londoneză și să colaboreze cu cererea de extrădare emisă de guvernul american. În Statele Unite, Julian Assange a fost pus sub acuzare și a fost dat în urmărire internațională pentru spionaj.

Compromiterea datorată acestei dezvăluiri lovește șansele lui Donald Trump la acele categorii de alegători la care nu stătea bine și de care are cea mai mare nevoie: femeile, independenții și republicanii care aveau deja rezerve față de el.

Sondajele din dimineața zile de 27 septembrie, luate la câteva ore după prima dezbatere prezidențială și care indicau o victorie a lui Trump, s-au spulberat rapid. În zilele următoare s-a înregistrat o creștere continuă a procentelor lui Hillary Clinton, atât pe plan național, cât și în majoritatea statelor de competiție electorală strânsă. Ea vine la a doua dezbatere cu un avantaj considerabil și cu un moment care o favorizează.

Întreruperea ascensiunii lui Trump și înaintarea doamnei Clinton sunt atribuite rezultatelor de la prima întâlnire televizată, la care Trump a apărut nepregătit, a ratat mai multe șanse de a marca puncte, neaducând în discuție subiecte care l-ar fi avantajat și având, pentru cea mai mare parte a timpului, o poziție defensivă, întreruptă de izbucniri neinspirate, care trădau nemulțumire.

Armata de investigatori care de mai multe luni scormonesc trecutul lui Trump în căutare de lucruri compromițătoare, a făcut publică o înregistrare audio din anul 2005, cu ocazia unui interviu dat de Trump emisiunii Entertainment. La sfârșitul interviului, fără să știe că microfonul era încă deschis, Trump și-a dat drumul la gură și a vorbit „ca bărbații” despre femei, folosind termeni vulgari și ofensatori. Efectul este mare: media a preluat și amplificat subiectul, criticii de toate culorile s-au grăbit să intervină, mai mulți politicieni republicani importanți au anunțat că își retrag sprijinul pentru Trump, iar alții, printre care Paul Ryan, Condoleeza Rice și John McCain, i-au cerut miliardarului să își retragă candidatura.

Compromiterea datorată acestei dezvăluiri lovește șansele lui Donald Trump la acele categorii de alegători la care nu stătea bine și de care are cea mai mare nevoie: femeile, independenții și republicanii care aveau deja rezerve față de el.

Trump și-a cerut imediat scuze, dar intensitatea cu care este comentat scandalul nu a scăzut. În apărarea lui Trump, au intervenit nevasta lui, Melania, care a îndemnat alegătorii să accepte scuzele soțului ei, fostul procuror și primar al New York-ului, Rudi Giuliani și doctorul Ben Carson. Donald Trump a declarat că nu există cea mai mică șansă ca el să se retragă din cursă și - deocamdată - acest lucru este la latitudinea lui. Dar ostilitatea celor din conducerea partidului republican este atât de mare, încât lucruri fără precedent în istoria politică americană pot să se întâmple în acest an. Având în față un adversar devenit vulnerabil, elita politică republicană poate încerca o schimbare a candidatului, într-o fază foarte avansată a campaniei. Dacă acest lucru se va întâmâpla, el va fi motivat de oponenții republicani ai candidatului ca fiind o măsură de a salva viitorul celorlalți republicani care trec prin alegeri la aceeși dată cu republicanul nominalizat în preliminarii, dar compromis: membri ai camerei reprezentanților, senatori, guvernatori. Într-un astfel de scenariu, în care partidul impune în ceasul al doisprezecelea un alt candidat decât cel nominalizat, primul nume pe listă ar fi cel al lui Paul Ryan, speaker-ul congresului.

Un alt scenariu, încă teoretic și de o posibilitate îndepărtată, este cel în care Donald Trump ajunge la data alegerilor, dar electorii din statele pe care le câștigă se desprind de obligația de loialitate față de candidatul republican oficial și votează pentru un altul. Dacă acest lucru s-ar întâmpla ar fi o ilustrare a avantajelor pe care le are votul indirect, introdus de Părinții Fondatori, care au anticipat că pot exista situații în care alegătorii susțin un candidat nepotrivit.

Cu câteva ore înaintea celei de a doua dezbateri televizate, care a fost programată să aibă loc în amfiteatrul universității Washington, din St. Louis, statul Missouri și care a fost moderată de Anderson Cooper de la CNN și Martha Raddatz de la ABC, sondajele indicau poziția de lider a doamnei Clinton. Ea conduce pe plan național cu 4,6% și este în frunte în majoritatea statelor de confruntare electorală (RealClearPolitics). Cifre asemănătoare a raportat și agenția Reuters, în sondajul căreia doamna Clinton conduce cu 5 procente (43/38).

Harta electorală îi dă un avantaj lui Hillary de 95 de electori (260 la 165) și cota la pariuri este în favoarea ei cu raportul 77,8% la 19%.

Mai multe încercări de a bloca înaintarea lui Hillary Clinton, lansate în ultimele zile, nu au avut mare efect. Între el sunt apariția unui individ cu numele Danney Williams, care susține că este fiul nelegitim al lui Bill Clinton născut de o prostituată de culoare și multiplele articole și interviuri cu și despre cele câteva femei care, de mai mulți ani, îl acuză pe fostul președinte Clinton de viol sau abuz sexual. Materialele legate de aceste acuzații nu au fost preluate de ziarele și televiziunile principale și circulă numai în tabloide și pe rețelele de socializare.

Donald Trump a venit la dezbaterea din seara de 9 octombrie cu o clară înțelegere a faptului că își joacă ultima carte. Cea de a doua dezbatere a fost cea mai agresivă dispută între doi candidați prezidențiali pe care am văzut-o vreodată.

Foarte recent Wikileaks a publicat peste 2.000 de mesaje e-mail ale directorului de campanie a doamnei Clinton, John Podesta. Într-unul din ele este citat un fragment dintr-un discurs ținut în anul 2013 de Hillary în fața echipelor de la câteva firme financiare de mare calibru de pe Wall Street, acele discursuri care erau compensate cu sume fabuloase, de ordinul a sute de mii de dolari și care au fost constant criticate de senatorul Bernie Sanders. Citatul publicat dezvăluie afirmația doamnei Clinton despre viziunea ei pentru viitorul emisferei vestice: ea este în favoarea unor relații de comerț liber și a desființării granițelor între toate statele celor două Americi. O astfel de afirmație este expresia unei ideologii globaliste împinse la extrem și - dacă această viziune ar fi pusă în practică - faptul ar echivala cu o mare lovitură dată clasei de mijloc americane și chiar cu dispariția Statelor Unite. Ca să micșoreze impactul negativ al acestei informații, sursă de mare îngrijorare pentru toți cetățenii americani, Podesta a spus că este de fapt una dintre acele situații în care un politician adoptă o anumită poziție publică, dar are o altă concepție personală. Dintr-o încercare de apărare, explicația directorului de campanie electorală a democraților s-a transformat într-o acuzare neintenționată, declarând o dualitate deloc lăudabilă. Cu atât mai mult cu cât lucrul cu care se luptă cel mai mult echipa Clinton este să micșoreze procentul celor care o consideră pe democrată ca fiind nesinceră. Și procentul lor este de 67%.

Donald Trump a venit la dezbaterea din seara de 9 octombrie cu o clară înțelegere a faptului că își joacă ultima carte. Cea de a doua dezbatere a fost cea mai agresivă dispută între doi candidați prezidențiali pe care am văzut-o vreodată.

Chiar înainte de începerea confruntării, Trump a ținut o conferință de presă la care a adus trei dintre femeile care l-au acuzat pe Bill Clinton de agresiune sexuală și o a patra, care la vârsta de doisprezece ani a fost violată și al cărei agresor a fost apărat în instanță de avocata Hillary Clinton, care i-a obținut achitarea. După conferința de presă, Trump le-a adus pe cele patru femei în sala de dezbatere și le-a așezat în primul rând, nu departe de Bill Clinton.

Dezbaterea s-a desfășurat cu întrebări din grupul de patruzeci de votanți nedeciși, selectat de juriu și cu alte întrebări adresate on line.

Curând după începere, lui Trump i s-a cerut să răspundă în legătură cu înregistrarea audio incriminantă, în care vorbise jignitor despre femei. Acesta și-a cerut încă o dată scuze, apoi a spus că de fapt sunt doar niște vorbe dintr-o conversație de vestiar și că ele sunt mult mai puțin grave decât investigarea fostului președinte Clinton, care a fost pus sub acuzație, judecat de senat, obligat să plătească daune financiare substanțiale și căruia i s-a ridicat dreptul de a profesa în sistemul juridic. Și care a fost tot timpul susținut de nevasta lui, prin agresiuni repetate asupra celor care depuseseră plângerile de abuz sexual.

Dacă la intrarea în sala de dezbatere Trump era cu un picior în groapă și campania lui părea să fie aproape de deces, la ieșire situația s-a schimbat: duelul electoral continuă și candidatul republican a smuls o nouă șansă.

Încăierările cele mai înverșunate au fost legate de sistemul de asigurare de sănătate Obamacare, de situația creată în Siria, de subiectul e-mail-urilor ilegale, de terorismul islamic și metodele de a controla imigranții și refugiații musulmani, de taxe și de căile de redresare economică.

Încă o dată, ca și la prima dezbatere, Hillary Clinton a arătat abilitate în formulare, a avut răspunsuri bine pregătite și a atacat pe câteva linii principale, în special cu argumentul că oponentul ei este nepotrivit pentru funcție, nu are temperamentul adecvat și nici experiența politică.

Spre deosebire de performanța din prima dezbatere, de data aceasta Trump a avut inițiativa, a fost cel care a atacat tot timpul, a fost mai uniform pe durata întâlnirii decât adversara lui și a trecut de limitele comportamentului obișnuit din astfel de întâlniri folosind cuvintele mincinoasă, ar trebui să-ți fie rușine, dacă voi fi președinte voi numi un procuror special să ancheteze ce ai făcut și vei ajunge în închisoare.

Este evident că celor cărora li s-a adresat Trump erau alegătorii republicani, care au început deja să voteze la sediile de alegeri anticipate și pe care dorește să-i recâștige.

Dacă la intrarea în sala de dezbatere Trump era cu un picior în groapă și campania lui părea să fie aproape de deces, la ieșire situația s-a schimbat: duelul electoral continuă și candidatul republican a smuls o nouă șansă.

Un polster care are mare succes, Frank Luntz aduce în emisiune, la toate evenimentele politice majore, un grup de câteva zeci de oameni, în special alegători independenți, cu care urmărește dezbaterea chiar atunci când se întâmplă și de la care înregistrează reacțiile pe loc. La sfârșitul celei de a doua întâlniri Clinton-Trump, majoritatea cetățenilor din grupul de studiu l-au dat învingător pe Trump. Se va confirma asta în comentariile și sondajele care încep de mâine?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Raspuns lui Agape:
    Nu ati citit cu atentie articolul meu si v-ati grabit sa ma acuzati de dezinformare.
    Pe la jumatatea textului, am prezentat rezultatele sondajelor pana in ajunul dezbaterii a 2-a care aratau - in majoritate - avansul doamnei Clinton.
    Dupa comentariile legate de dezbatere, am citat rezultatul focus-grupului lui Luntz, care a fost accesibil in primele minute dupa sfarsitul dezbaterii si am terminat articolul cu intrebarea daca aceste date vor fi sau nu confirmate de sondajele pe care inca le astept.
    Un principiu de care ma tin este acela de a da informatii exacte, preluate de la surse de incredere, cum sunt RealClearPolitics, Reuters, Rassmussen Reports si unele universitati ca Universitatea din California de sud, Wuinnipiac, Monmouth...In prezent colectez aceste date, care abia apar, pentru a le prezenta in articolul viitor.
    Dezinformare ziceti?
    Ce ati spune despre oarecare scuze?
    Oricum, multumesc pentru interesul aratat articolului si sper ca dialogul viitor va fi mai obiectiv.
    • Like 0
  • Samsara check icon
    Sunt perfect de acord cu Michael Moore care da sigura victoria lui Trump:
    http://www.digi24.ro/stiri/externe/sua/michael-moore-de-ce-va-castiga-donald-trump-alegerile-din-sua-543415
    • Like 0

  • In toate sondajele de dupa cea de a doua dezbatere, invingatoare apare Hillary Clinton.
    Chiar va place sa dezinformati, nu aveti nici o probitate profesionala?
    • Like 0
    • @ dordetine
      check icon
      Sper ca nu vorbiti de gluma aia de sondaj CNN? Inainte de dezbatere, 58% dintre cei alesi pentru sondaj s-au declarat sustinatori Clinton, doar 27% Trump. Dupa dezbatere, 57% spun ca a castigat - surpriza - Clinton. Asa da sondaj, bine ales esantionul. Apropo, CNN e de stanga, impreuna cu MSNBC, NYT etc. Daca vreti sondaj real, focus group-urile lui Frank Luntz sunt cinstite si impartiale. Daca dupa prima dezbatere Clinton a iesit clar castigatioare, dupa a doua dezbatere Trump a castigat 18-4. In sondajele YouGov, Trump a castigat in randul independentilor cu vreo 20%. Deci doar in "toate sondajele" partizane invingatoare apare Hillary Clinton.
      • Like 1
    • @ dordetine
      check icon
      Hai ca a iesit si clipul under moderatorii CNN le faceau instructia participantilor "independenti" la "focus group" cum si ce sa spuna ca s-o scoata pe Clinton castigatoare. http://www.abovetopsecret.com/forum/thread1140767/pg1
      • Like 0
    • @
      @Ionut
      A spune ca sondajele lui Frank Luntz sunt cinstite si impartiale e ca si cum am spune ca GDP-ul per capita al Romaniei e de $100 000!

      Nici un sondaj nu poate reflecta pe deplin realitatea, dar cele facute pe principii stiintifice se apropie cel mai mult de realitate.
      Nimeni nu poate spune ca ziarul Wall Street Journal e "liberal", iata care sunt rezultatele obtinute de ei dupa cea de a doua dezbatere:

      http://graphics.wsj.com/elections/2016/polls/
      • Like 1
    • @ dordetine
      check icon
      Credeam ca va referiti la sondajele despre cine a castigat dezbaterea. In sondajele nationale Trump e cu 5% in urma lui Clinton. Dar sondajele nationale pe numar de voturi sunt irelevante din moment ce Hillary conduce state foarte populate ca NY si CA cu mai mult de 20%. Vom vedea la numarul de electori.
      • Like 0
  • Chestia cu drona tintita pe Assange, ceruta de dna Clinton, o cam ingroapa pe aceasta si ilustreaza f bine cam cum trateaza Americanii problemele (adica le rezolva cu dronele , indiferent de dreptul international si alte "frectii' de care putin le pasa). Chestia cu "pipaitul femeilor" a lui Trump , desi unora li s-a parut ca il va distruge, dimpotriva l-a ajutat, mai ales ca dna Clinton stiindu-se cu musca pe caciula din cauza lui barbat'su in loc sa taca din gura s-a grabit sa-i ridica mingea la fileu, prilej de reamintire a ispravilor lui Bill. Deci TRUMP poate castiga alegerile pt ca America s-a saturat de democrati si de fanfaroni, iar lucrurile spuse pe sleau pot sa placa mai mult omului de rand, care vrea sa se mai schimbe ceva in politica.
    • Like 2
    • @ Mihai Dumitru
      Samsara check icon
      Sper si eu sa castige Trump, desi are o colivie intreaga de sticleti, pentru simplu motiv ca doresc o schimbare a politicii americane in ceea ce ne priveste. Nu mai vreau sa vad amabasadorii lor la Bucuresti comportandu-se ca niste stapani de sclavi. Iar dna Clinton este mai rea decat Trump de un milion de ori, este diabolica.
      • Like 0
  • Cred ca americanii astia se duc din ce in ce spre dezastru. Dupa ce au avut presedinte o 'ciora', e posibil sa aleaga o femeie. Si macar cioara nu a fost complexata si umilita de sot in fata natiunii. Si...sunt atit de prosti incat il merita pe Trump mai mult ca niciodata. Macar Trump e limpede ca lumina zilei, nu i-a lipsit si nu-i lipseste nimic din necesitatile primare, ceea ce inseamna nimic altceva decit AMERICAN DREAM.
    • Like 1
  • Liviu check icon
    Referitor la dezbaterea de astazi, cred ca cel mai bine a spus-o un analist CNN - in acest moment H. Clinton nu trebuie sa loveasca decisiv, pt a nu risca sa se trezeasca cu un contra-candidat republican mult mai puternic, ci sa-l tina pe Trump sangerand si pierzand electorat constant.
    • Like 1
  • "Este evident că lui Assange i s-a închis gura, cel puțin pentru moment, posibil prin amenințări de care nu se poate să nu țină cont" - e exact genul de afirmație fără acoperire care definește campanie lui Trump în acest moment.
    • Like 1
    • @ Andrei Dumitrescu
      check icon
      N-as spune ca e fara acoperire, din moment ce exista documente oficiale care arata ca doamna Clinton - in acel moment secretar de stat - a intrebat pe cei din jurul ei: "nu putem sa-l rezolvam pe Assange cu o drona"? In rest, cred ca a vazut toata lumea ce s-a intamplat la dezbatere, doamna Clinton a fost lovita din plin de tren. Poate ca multora le-a scapat, insa cel mai important moment mi s-a parut cel de la final cand doamna Clinton s-a apucat sa enumere ce criterii politice trebuie sa indeplineasca viitorul judecator de la curtea constitutionala. Acei judecatori trebuie sa fie impartiali, sa judece drept pe constitutie, nu sa faca jocuri politice. Inca o institutie politizata si distrusa de catre democrati, impreuna cu judecatorii federali, departamentul de stat, FBI etc. care tot dau verdicte pe linie de partid.
      • Like 0
    • @
      check icon
      Iar ai aparut Gogule :-) ? Asa e, nu departamentul de stat, ma gandeam la doamna Lynch care s-a intalnit in privat cu domnul Clinton intr-un avion cu 2-3 zile inainte de a se anunta daca se incepe urmarirea penala. Asa e, FBI nu ar trebui sa dea verdicte, insa in cazul doamnei Clinton, au cam dat in loc sa trimita cazul in fata unui juriu.
      • Like 0
    • @
      Raspuns lui Ionut (un ateu):
      De acord cu argumentele dumneavoastra. Multumesc pentru interesul constant si pentru suport.
      Martin
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult