Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Ce amendă riscă o persoană dacă poartă o mască textilă. Ministrul Bode: „E ca și cum n-ar avea una”

masca FFP2

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Persoanele care, începând de sâmbătă, vor merge într-un spațiu public purtând o mască textilă riscă o amendă de până la 2.500 de lei. Este ca și cum nu ar avea mască, a spus ministrul de Interne, Lucian Bode, într-un interviu pentru Digi24

Noile măsuri pentru combaterea răspândirii coronavirusului în România au fost aprobate de guvern și vor intra în vigoare de sâmbătă. Cea mai importantă se referă la obligativitatea purtării măștii de protecție și în aer liber, fiind permise doar măștile de tip medical sau FFP2, nu și cele din pânză sau plastic.

Verificările în teren privind respectarea acestor decizii vor fi făcute de polițiști și jandarmi, care nu vor mai avea nevoie de ordine suplimentare înainte de a controla respectarea hotărârii CNSU.

„Nu au nevoie de indicații, ci de lege. Câtă vreme hotărârea CNSU și Hotărârea de Guvern sunt clare, iar ordinul de ministru vine în completarea celor două, polițișii și jandarmii, cei care verifică respectarea acestor măsuri, trebuie să aibă fundament legea, nu indicațiile ministrului", a declarat Lucian Bode.

Ministrul a fost întrebat care este amenda pentru cineva care poartă mască, dar nu este mască chirurgicală. „Este amenda care se aplică pentru portul măștii neconforme, nu am umblat la cuantumul amenzilor", a precizat ministrul de Interne.

Potrivit hotărârii CNSU, masca de protecție de tip medical sau FFP2 va fi folosită, astfel încât să acopere gura și nasul, în toate spațiile publice închise și deschise, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult