Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Ce amendă riscă o persoană dacă poartă o mască textilă. Ministrul Bode: „E ca și cum n-ar avea una”

masca FFP2

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Persoanele care, începând de sâmbătă, vor merge într-un spațiu public purtând o mască textilă riscă o amendă de până la 2.500 de lei. Este ca și cum nu ar avea mască, a spus ministrul de Interne, Lucian Bode, într-un interviu pentru Digi24

Noile măsuri pentru combaterea răspândirii coronavirusului în România au fost aprobate de guvern și vor intra în vigoare de sâmbătă. Cea mai importantă se referă la obligativitatea purtării măștii de protecție și în aer liber, fiind permise doar măștile de tip medical sau FFP2, nu și cele din pânză sau plastic.

Verificările în teren privind respectarea acestor decizii vor fi făcute de polițiști și jandarmi, care nu vor mai avea nevoie de ordine suplimentare înainte de a controla respectarea hotărârii CNSU.

„Nu au nevoie de indicații, ci de lege. Câtă vreme hotărârea CNSU și Hotărârea de Guvern sunt clare, iar ordinul de ministru vine în completarea celor două, polițișii și jandarmii, cei care verifică respectarea acestor măsuri, trebuie să aibă fundament legea, nu indicațiile ministrului", a declarat Lucian Bode.

Ministrul a fost întrebat care este amenda pentru cineva care poartă mască, dar nu este mască chirurgicală. „Este amenda care se aplică pentru portul măștii neconforme, nu am umblat la cuantumul amenzilor", a precizat ministrul de Interne.

Potrivit hotărârii CNSU, masca de protecție de tip medical sau FFP2 va fi folosită, astfel încât să acopere gura și nasul, în toate spațiile publice închise și deschise, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult