Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Ce amendă riscă o persoană dacă poartă o mască textilă. Ministrul Bode: „E ca și cum n-ar avea una”

masca FFP2

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Persoanele care, începând de sâmbătă, vor merge într-un spațiu public purtând o mască textilă riscă o amendă de până la 2.500 de lei. Este ca și cum nu ar avea mască, a spus ministrul de Interne, Lucian Bode, într-un interviu pentru Digi24

Noile măsuri pentru combaterea răspândirii coronavirusului în România au fost aprobate de guvern și vor intra în vigoare de sâmbătă. Cea mai importantă se referă la obligativitatea purtării măștii de protecție și în aer liber, fiind permise doar măștile de tip medical sau FFP2, nu și cele din pânză sau plastic.

Verificările în teren privind respectarea acestor decizii vor fi făcute de polițiști și jandarmi, care nu vor mai avea nevoie de ordine suplimentare înainte de a controla respectarea hotărârii CNSU.

„Nu au nevoie de indicații, ci de lege. Câtă vreme hotărârea CNSU și Hotărârea de Guvern sunt clare, iar ordinul de ministru vine în completarea celor două, polițișii și jandarmii, cei care verifică respectarea acestor măsuri, trebuie să aibă fundament legea, nu indicațiile ministrului", a declarat Lucian Bode.

Ministrul a fost întrebat care este amenda pentru cineva care poartă mască, dar nu este mască chirurgicală. „Este amenda care se aplică pentru portul măștii neconforme, nu am umblat la cuantumul amenzilor", a precizat ministrul de Interne.

Potrivit hotărârii CNSU, masca de protecție de tip medical sau FFP2 va fi folosită, astfel încât să acopere gura și nasul, în toate spațiile publice închise și deschise, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult