Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Ce amendă riscă o persoană dacă poartă o mască textilă. Ministrul Bode: „E ca și cum n-ar avea una”

masca FFP2

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Persoanele care, începând de sâmbătă, vor merge într-un spațiu public purtând o mască textilă riscă o amendă de până la 2.500 de lei. Este ca și cum nu ar avea mască, a spus ministrul de Interne, Lucian Bode, într-un interviu pentru Digi24

Noile măsuri pentru combaterea răspândirii coronavirusului în România au fost aprobate de guvern și vor intra în vigoare de sâmbătă. Cea mai importantă se referă la obligativitatea purtării măștii de protecție și în aer liber, fiind permise doar măștile de tip medical sau FFP2, nu și cele din pânză sau plastic.

Verificările în teren privind respectarea acestor decizii vor fi făcute de polițiști și jandarmi, care nu vor mai avea nevoie de ordine suplimentare înainte de a controla respectarea hotărârii CNSU.

„Nu au nevoie de indicații, ci de lege. Câtă vreme hotărârea CNSU și Hotărârea de Guvern sunt clare, iar ordinul de ministru vine în completarea celor două, polițișii și jandarmii, cei care verifică respectarea acestor măsuri, trebuie să aibă fundament legea, nu indicațiile ministrului", a declarat Lucian Bode.

Ministrul a fost întrebat care este amenda pentru cineva care poartă mască, dar nu este mască chirurgicală. „Este amenda care se aplică pentru portul măștii neconforme, nu am umblat la cuantumul amenzilor", a precizat ministrul de Interne.

Potrivit hotărârii CNSU, masca de protecție de tip medical sau FFP2 va fi folosită, astfel încât să acopere gura și nasul, în toate spațiile publice închise și deschise, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult