Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Ce au găsit turiștii în Bulgaria și Grecia. Albena pare părăsită în lipsa turiștilor, iar în Atena se poate mânca doar la terase

turism - Funky

Au trecut doar două zile de când România, Bulgaria și Grecia au stabilit să deschidă granițele și să permită circulația turiștilor fără a impune măsuri de izolare sau carantină. Chiar pe 15 iunie, zeci de români au luat drumul celor două țări parcă într-o nevoie disperată de a călători (recunosc că și eu de abia aștept o vacanță externă). Iată primele impresii ale unor turiști care au plecat în vacanță în stațiunea Albena din Bulgaria, dar și la Atena, Grecia.

La Albena lipsesc cu desăvârșire turiștii, iar multe spații sunt închise

Stațiunea Albena este preferată de turiștii români obișnuiți cu all inclusive. Familia care mi-a trimis aceste informații este într-un concediu de o săptămână achiziționat cu 700 de euro (familie cu doi copii) plătită în ianuarie. După o reprogramare, au ales să meargă în vacanță chiar din prima zi în care s-au deschis granițele. “Nu suntem obligați să purtăm măști în hotel, dar angajații au! Suntem puțini turiști. Cert este că sistemul all inclusive a rămas la fel. Nu este nicio diferență față de anii trecuți! Sunt deschise restaurantele. Nu se folosesc tacâmuri de unică folosință”. 


Din imaginile primite de la turiști se observă că nici vorbă de distanțare socială la ora mesei.

Poate că și din cauza condițiilor meteo din această săptămână, Albena pare o stațiune închisă. Multe terase și magazine sunt închise. Lipsesc turiștii germani și ruși care în această perioadă umpleau hotelurile din stațiunea Albena.

Pe de altă parte, piscinele sunt deschise, iar pe plajă nu găsești prea multe sezlonguri pentru că nu au de ce să le pună. Față de anul trecut, în Albena sunt cu 70% mai puțini turiști.


Atena se trezește la viață abia după apusul soarelui

Grecia, o altă destinație preferată de români, permite accesul turiștilor tot din 15 iunie. Informațiile și fotografiile provin de la un cuplu de români aflați în vacanță în Atena. “Când am ajuns noi în Atena (nr. 15 iunie) multe magazine și terase erau închise. Abia a doua zi am observat că grecii încep să repornească motoarele. Față de România, în spațiile comerciale din Grecia îți este permis să intri fără mască, dar primești un număr de ordine ca să știi câți oameni sunt în interior. În a doua zi de vacanță, seara, am observat că s-au deschis toate terasele, iar Atena a prins viață de parcă toată lumea a uitat de COVID 19”. 

Cât despre prețurile de la terase, cei doi români, obișnuiți cu Grecia, recunosc că nu văd nicio schimbare fată de sezonul trecut.

 

De exemplu, la o terasă din Portul Piraeus, o salată grecească este 8 euro, un platou gyros pentru două persoane 22 de euro, o bere 2 euro, un platou cu aperitive 6 euro, iar o sticlă de vin 30 de euro.

Ca măsuri de siguranță sanitară, cei doi români au observat că fețele de masă sunt de unică folosință (grecii foloseau de mult această opțiune), ospătarii nu poartă măști de protecție, iar la intrarea în orice spațiu ai servețele și dispozitive cu dezinfectant.

 

Articol preluat de pe Funkytravel.ro

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Sa stiti ca acordul de turism comun a fost intre serbia, grecia si bulgaria acceptat. Romanii au zis ca vor sa ramana la marea neagra. Desi grecii i-a trecut pe lista tarilor "bune". Deci romanii au zis pas la acel acord. Acum romanii au eliminat restrictiile si tot romanul pleaca in afara. Cat despre preferinte de mers la mare, cei din sud merg in grecia preponderent. Cei din banat, merg in croatia si muntenegru si chiar si grecia. ( pentru mine anul asta ar fii a 6-a oara muntenegru sau a 3-a croatia). Si la noi la mare merg cei din moldova.
    • Like 0
  • Pai sa intuim ce-au gasit : preturi mici atractive libertate fara organe care sa-ti sufle in ceafa pe seslong soare mult aerosoli liniste mancare buna conditii hoteliere ospitaliere intr-un cuvant DECENTA si RESPECT pentru propriul confort platit. Acum cred ca va este dor de rahatii plutitori de la Marea Neagra nu ?
    • Like 0
  • Intra-adevar, suntem o tara de comentatori!
    Ne credem mai destepti decat ceilalti si dam sfaturi, chiar daca nu avem habar despre respectivul subiect.Regulile sunt bune doar daca ne sunt pe plac.Daca cineva o duce mai bine , are alta parere, sau face lucrurile in alt fel fata de noi, il consideram ori hot ori prost.Suntem nervosi, ne bagam in fata pentru ca ne grabim, parcam masina stramb pe 3 locuri pentru ca stam doar putin, Masinile noastre sunt mari si din gama de lux(majoritatea la mana a doua), pentru ca ne ofera impresia statutului de lider si parem mai destepti!
    Ne batem copii si tipam la ei.Nu le acordam atentia necesara spunand ca lumea s-a schimbat si ca e bine sa invete sa se descurce singuri.
    Desconsideram pe cei ce mananca si carne, chiar daca si noua ne place o fripturica buna cateodata (dar la noi nu se pune, pentru ca mancam carne mai rar-deci suntem aproape vegetarieni).
    Asa inchisi in casa si distantati social(ce vorbe urate) ,cred ca vom traii toti cel putin 250 de ani. Dar din cauza marii distante dinte noi e posibil sa ne omoare singuratatea.
    Ma gandesc cu groaza la momentul cand, ca urmare a distantarii sociale nu va mai murii nimeni, doar se vor naste copii(sau nu se vor naste, caci de la distanta nu prea se pot face copii), vom fi asa de multi incat va cadea pamantul cu noi...
    Sunt roman, deci gresesc,
    Hai sa fim mai toleranti, mai prietenosi, mai altruisti, sa dorim binele si celor de langa noi, si poate o sa fim mai fericiti.
    • Like 1
  • Nume check icon
    Pai astia suntem, marea majoritata. Flamanzi si insetati. De doua luni nu s-a discutat la fiecare jurnal de stiri cum romanii intra in depresie si cine stie ce patesc daca nu se deschid terasele si extraordinarul litoral romanesc, perla Europei?!
    Si chiar daca persoanele de fata se exclud, eticheta o pui totusi pe majoritate. La intoarcere din concedii nimeni nu spune ce a vizitat ci cat de ieftin si bun a fost hotelul.
    Dialogurile sunt cam asa: "am fost la all inclusive in Grecia si m-a costat 800 EURO si a fost superb. Colegul, eu am fost in Turcia la ultra-all inclusive si m-a costat 600 EURO. Si oricum, grecii sunt mult sub turci cand vine vorba de all inclusive. Si ne mai dadeau si nu stiu ce...samd"
    • Like 1
  • Liviu check icon
    Ce imagine odioasa - un platou plin cu carne sa umple turistii burdihanul. Trist cand ni se confirma stereotipurile de care fugim ca natie.
    • Like 2
  • Oricum Gercia anul acesta este salvarea vacantei romanilor,faptul ca nu e aglomeratie este cum nu se poate mai bine iar ca preturi nu se compara cu turismul mioritic la mare sau pe Valea Prahovei unde nesimtite esre un cuvant cam bland pentru preturile de aici.Simt ca romanii au scapat ca de la inchisoare spre plajele grecesti semn ca indemnurile guvernatilor de a merge numai in tara au fost arubcate la gunoi acolo unde de fapt la este locul alaturi de alte indicatii si masuri ,,nepretuite".Parerea mea este ce abia e inceputul fata de exodul romanesc in Grecia si Bulgaria unde poti petrece 2-3 sejururi la prey de unul pe litoralul romanesc.
    • Like 0
  • Din articolul ăsta reiese o singură idee principală: românii abia așteptau să dea năvală în Grecia și Bulgaria ca să se ghiftuiască la all inclusive. Deci vacanțele lor sunt 90% despre haleală. Sau articolul ăsta cel puțin.
    • Like 6
  • Gecaba Gecaba check icon
    Sunt în Grecia de luni după amiaza. Sunt foarte putini turiști, plajele, cele private, sunt aranjate sa respecte distanțarea, la terase mesele sunt aranjate la fel ca în fiecare an, cu fete de masa de unica folosinta, personalul de la terase poarta masti sau viziere, mănuși. În micile magazine deschise nu poarta nimeni masca, în afara de cei câțiva romani întâlniți. Ba dimpotrivă, zâmbesc când te vad ca porți masca, li se pare exagerat sa te protejezi asa.
    • Like 2
  • Ciudat popor suntem noi romanii!Dupa 3 luni in care ne-am plans de izolare si/sau restrangerea libertatii de miscare,dar si de micsorarea resurselor financiare,prima noastra grija este cum sa ne distram cat mai mult!Adica sa mergem la restaurant sa mancam mancarea pe care nu o mai avem de la "mama" si sa mergem in vacanta ca si cum munca de acasa ne-a obosit foarte mult!Foarte tare!
    • Like 7
    • @ Arthur Chivulescu
      AlexisZ check icon
      Domnu' Arthur, pai s'avem pardon, parca nu ne stiti cum suntem. Decat o bogatie tristà ca'n Elvetia mai bine o sàràcie vesela ca la noi... :-)
      • Like 1
    • @ Arthur Chivulescu
      AlexisZ check icon
      Pai cam asta a fost dintotdeauna pe la noi...da'i naibii de elvetieni ca aia au o bogatie trista, noi avem macar o saracie vesela. Sau cum zicea Constantin Radulescu Motru, o natie de "usurei si juisori"
      • Like 0
  • Hmmm . Bulgaria . Nimic despre rasarit de soare , liniste , plaje aerisite , ceva cultura - Balcic , mormintele tracice din zona Burgas , Sozopol , Nesebar , etc . , doar burti umflate sau pe cale sa se umfle , preturi la halimos ... Grecia. Atena . Un continent in sine . La tot pasul istorie , peisaje fantastice , Acropole , ca tot pomenesti Atena - Acropole , Cap Sunion , Delfi , Mt. Parnass - la fo' cativa km. etc, etc - vad in foto, doar carne prajita , taverne lipsite de homo turisticus- analogie la formula ta -homo smartfonicus ...preturi la haleala . Mai , funchii travel , incurajeaza-i , nenica, pe populari , sa se bucure de spiritul unui taram , de cultura , de specificul tarii respective ;sa bata la pas sau cu otomobilu' tara , regiunea , in zone unde merg sau se hranesc nativii -vor avea , zic , popularii , surprize nemaiavute , plus ca vor uita de eternul si constitutionalu' , all inclusive ... pofta buna , natie ...
    • Like 4
    • @ Luigi Cosma
      Nume check icon
      Homo turisticus - superb, rimeaza cu Homo Allinclusivus...
      • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult