Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Adevăr sau defăimare: 10 realități crâncene care strică imaginea României, spre înțelesul patrioților lui Liviu Dragnea

Liviu Dragnea - Doina Pană

(Foto: Facebook Liviu Dragnea)

Ca să privești, dinăuntrul sau din afara țării, spre România și să începi să vezi bogăție, autostrăzi, spitale la standarde internaționale, școli moderne, mortalitate infantilă scăzută ar trebui să porți nu ochelari de cal, ci ochelari de realitate virtuală. Cu toate acestea, Liviu Dragnea vrea o lege antidefăimare, care să îi facă să „plătească” pe cei care strică imaginea României, vorbind despre ceea ce văd și ceea ce trăiesc într-o țară stricată cu cinism de clasa conducătoare. Înainte să acuze europarlamentari și jurnaliști „soroșiști”, șeful PSD ar trebui să se îndrepte urgent asupra celui mai feroce agent de defăimare a României: Statistica. 

Într-un exercițiu susținut de manipulare, cel mai votat partid din România încearcă să le inoculeze oamenilor ideea că problema este reprezentată de cuvintele celor care vorbesc despre hoție, nedreptate, lipsa de oportunități, sărăcie, nu de realitățile care stau în spatele cuvintelor.

Să vorbim așadar despre 10 dintre realitățile sumbre ale României de astăzi, așa cum rezultă ele din rapoarte oficiale:

1. Sărăcia: Potrivit Eurostat, 38,8% din populația țării trăiește în risc de sărăcie și excluziune socială, România aflându-se pe locul doi la acest capitol după Bulgaria, unde procentul este de 40,4%. Un raport realizat de organizația World Vision arată că, în țara unde 44% din populație trăiește la țară, 1 din 10 copii din mediul rural merge seara flămând la culcare.

2. România este pe primul loc din UE în ceea ce privește analfabetismul funcțional. Acest lucru înseamnă că 42% dintre elevii români de 15 ani care au dat testele internaționale PISA nu pot înțelege mesajul unui text, deși știu să citească, și nu pot face raționamente simple. Drept urmare, ei nu vor avea acces la locuri de muncă în care li se cere o calificare superioară, un lucru cu atât mai grav cu cât în viitor multe dintre job-urile de joasă calificare vor dispărea din cauza automatizării, iar România este extrem de vulnerabilă în această privință. Cu toate acestea, România alocă cel mai mic procent din PIB educației, 2,98% pe 2018, față de media europeană care este de 5,4%. 

3. România are cea mai mare rată a mortalități infantile din Uniunea Europeană. Concluzia nu vine de la George Soros, ci a fost prezentată în 2017, de Institutul Național de Statistică, într-un raport ce include date Eurostat din 2015. 7,6 dintr-o mie de copii români mor înainte să împlinească un an, în timp ce în Slovenia rata mortalității infantile este de 1,6 la mie. 

4. Mamele adolescente. România este pe locul al doilea din Europa în ceea ce privește nașterile în rândul adolescentelor cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani. Cu 34 de nașteri la 1.000 de adolescente, este depășită în această privință doar de Bulgaria, cu 36,8 de nașteri la mia de adolescente. În anul 2015, 676 fete cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani au devenit mame, relevă un raport al organizației Salvați Copiii.

5. Morții de pe șosele. Suntem pe locul al doilea, după Bulgaria, în altă statistică persoanelor decedate în accidente rutiere: rata este de 97 de persoane la un milion de locuitori în România și doar un pic mai crescută, 99 de persoane la un milion de locuitori, în Bulgaria, conform unui comunicat al Comisiei Europene. Una dintre cauzele principale - lipsa infrastructurii.

6. Invers proporțional cu numărul deceselor este cel al kilometrilor de autostradă: 747, potrivit Eurostat. Bulgaria are 740, cu șapte mai puțini, la o suprafață de două ori mai mică.

7. Infecțiile nosocomiale. Tinerii de la Colectiv au fost salvați din incendiu ca să moară în urma infecțiilor contractate în spitalele care, potrivit ministrului Sănătății de atunci, Nicolae Bănicioiu, îi tratau „ca în Germania”. După tragedia de la Colectiv a început să se vorbească pentru prima dată despre infecțiile intraspitalicești și să circule în spațiul public cifre oficiale. Institutul Național de Sănătate Publică arată că în perioada 2010-2015 au existat 57.000 de cazuri de infecții nosocomiale, dintre care 12.310 în 2015, în condițiile în care foarte multe dintre aceste rămân neraportate. Supraviețuitorii de la Colectiv au vorbit despre suferința prin care au trecut din cauza bacteriilor luate din spitatele românești. Adina Apostol a avut arsuri pe 50% din suprafața corpului, a stat o lună în comă și a fost salvată în Belgia unde a ajuns cu nu mai puțin nouă bacterii luate din spitalul Elias. „Două erau rezistente la antibiotice, medicii belgieni nu mai văzuseră așa ceva”, a povestit Adina.

8. Criza imunoglobulinei, cea mai recentă din sistemul sanitar, este elocventă pentru criza sănătății din România. Ca să facă rost de substanța vitală pentru pacienții cu imunodeficiențe, Ministerul Sănătății a fost nevoit să activeze mecanismul de protecție civilă prin care cere ajutor țărilor UE și NATO. A obținut o ofertă de 10.000 de doze, 50 de kilograme, din partea Austriei, însă această cantitate rezolvă problema doar pe termen scurt.

9. Direcția Mari Contribuabili din cadrul ANAF nu a valorificat în anul 2016 niciun bun pus sub sechestru. „Există întârzieri semnificative între momentul sechestrării bunului, momentul evaluării de către un expert ANEVAR și,ulterior, momentul valorificării bunurilor sechestrate;- nu a fost valorificat niciun sechestru în anul 2016, astfel că sumele încasate la nivelul DGAMC din valorificarea bunurilor sechestrate sunt de 0 lei;- nu există reglementări, proceduri operaționale, instrucțiuni etc. referitoare la modul de stabilire a valorii estimate a bunului sechestrat”, se arată într-un raport al Curții de Conturi (pg. 74).

10. Exodul românilor. Milioane de români au plecat din cauza greutăților și lipsei perspectivelor, iar mulți se plâng de cât de greu au dus-o în România. 

Oare în opinia lui Liviu Dragnea și acești cetățeni se fac vinovați de defăimare?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Oare azi România este condusă de un președinte și un guvern sau de un dictator care se numește Dragnea Liviu?
    Să ne gîndim la felul cum au fost schimbați doi prim miniștri, fiecare după ce a condus guvernul cîte 6 luni...Să ne uităm la neajutorata care este acum prim ministru, acestei femei i se potrivește un îndemn de pe vremuri ,,Decît la oraș codaș, mai bine în satul tău fruntaș", dar această femeie presupun că și acolo de unde a venit aspira la titlul de ,,proasta satului".
    Cine putea face așa ceva dacă nu ar avea mentalitate de dictator...Pentru acest Dragnea nu există decît EL și atît. La o recentă mare întrunire a PSD, și-a pus amanta în primul rînd, între două slugarnice, o ministereasă de la Interne, madam Dan, care este total nepotrivită acolo și obedienta Firea, o ipocrită care locuiește în orașul Voluntari dar primărește prin București.
    Oare am fi putut scăpa de acest dictator? Da, am fi putut fi scăpați de EL, chiar și fără vot, teoretic nu era greu, angajați din Ministerul Justiției ar fi trebuit să îl condamne la închisoare pentru că aproape doi ani, două femei care primeau salarii, stimulente, prime, de la stat în realitate prestau la sediul PSD din Alexandria...Dar anul trecut o judecătoare de la ÎCCșJ ne-a arătat cum se mimează actul de justiție, și procesul s-a reluat iar EL este liber. EL este liber și își bate joc de o țară.
    Daddy este acum simbolul nemerniciei din clasa politică din România, dar nici în celelalte partide parlamentare nu este altfel, la PNL șeful Orban, tocmai ne-a informat că are servici la o companie privată care nu are afaceri cu statul, între timp s-a aflat că nu e chiar așa, oare ce funcție o avea și cînd prestează la locul de muncă? Orban alt inutil și dăunător șef de partid.
    • Like 0
  • Citesc la începutul articolului termenul folosit de "clasă conducătoare". În alte articole e folosește termeni de " clasă politica", alții folosesc chiar termenul de "elită politică".
    Cred că folosirea acestor termeni este eronată, cred că termenul corect, prin care mads acestor indivizi trebuie definită, indiferent de partid (cu excepția USR), este de " clică politică " sau "clică conducătoare".
    La PSD această clică are conotații mafiote.
    • Like 1
  • Dragnea si PSD vor sa reinstaureze totalitarismul in Romania. Atit! Restul sunt discutii inutile si irosirea orzului pe giste. Titlul articolului sper ca e o ironie. Altfel, se adreseaza peretilor.
    • Like 1
  • Trist.

    De reformulat punctul 6. Sună încâlcit și suferă de inconsecvență logică: pentru România, raportați număr de decese la număr de kilometri de autostradă, iar pentru Bulgaria raportați decese la suprafața țării (că doar nu la suprafața autostrăzilor... sper!).
    • Like 0
    • @ Maria-Elena
      Este clar ce spune. Raporteaza numarul de km de autostrada la suprafata /populatia tarii.Dar, da, se leagă cu punctul anterior.Practic, raportand numar de decese la numar km autostrada si populatie rezulta ca o tara cu o populatie dublă decat cealalta are acelasi.numar de decese, in conditii de egalitate a km de autostradă. Mie mi se pare logic ce spune.Oricum, suntem vai soarele nostru.
      • Like 0
    • @ Claudiu Scurtu
      Ori glumiți, ori nu citim același text.
      • Like 0
  • Da,asta e .Dupa cat inteleg eu, aceasta lege va fi folosita ca sa "bage pumnul in gura" oricui nu-i plac "binefacerile" pesedistilor: ura impotriva celor de alta parere promovata peste tot, hartuirea celor de alta parere (carora nu le place comportamentul pesede) cu minciuni asupra persoanei lor punandu-i in situatii umilitoare, Eu am simtit de multe ori ce inseamna "binefacerile" pesede.As zice ca zilnic.
    • Like 0
  • andrei andrei check icon
    e prea de tot aceasta asa zica lege, probabil vrea doar sa manipuleze opinia publica ca europarlamentarii sunt malefici si rai. la fel de bine poate vrea doar sa distraga putin atentia de la alte magarii care se pregatesc acum prin parlament
    • Like 0
  • Felicitări, Raluca Ion!
    • Like 0
  • Ionel check icon
    Da. Editorul are dreptate in material. Cele descrise de dvs aveau o greutate si mai mare daca faceati macar o mentiune cu privire la europarlamentarii Preda si Macovei, cei care ne vor afara din UE sau mentinerea MCV si in afara shengen. La cei doi se trimite cu aceasta lege a defaimarii. Sigur, ce se propune cu aceasta noua lege si mie mi se pare o prostie.
    • Like 0
    • @ Ionel
      " ... daca faceati macar o mentiune cu privire la europarlamentarii Preda si Macovei, cei care ne vor afara din UE sau mentinerea MCV si in afara shengen"

      Are you insane ?
      • Like 3
    • @ Ionel
      vreau si eu ce fumeaza Ionel...
      • Like 3
    • @ Ionel
      Ai rămas aceiași mașină blocată pe Macovei, Preda, și cum de l-ai omis pe basescu? Îți plac dancila, weber, si toți caraghioșii europarlamentari psd alde care se fac zilnic de ras? Macovei si Preda au dreptate. Cu actualul guvern nu avem ce căuta, nu in ue, in Europa. Lumea a treia este potrivită. Voi, susținătorii odioasei coaliții psd alde sunteți, in egala măsură responsabili de dezastrul in care ne arunca clica dragnea și sunteți pasibili de pedeapsă. In tembelismul vostru, nu tocmai dezinteresat, aruncați întreg poporul in nenorocire.
      • Like 4
  • Modul în care descrieți situația este complet defăimător, se vede de la o poștă școala lui Soros. Va trebui neapărat să se legifereze că toate datele statistice trebuie prezentate comparativ cu cele din Burundi, iar orice astfel de analiză să se încheie cu formula "mândri că suntem români și că suntem conduși de Daddy, noul geniu al Carpaților".
    • Like 6
  • Pai daca e vorba de cine strica imaginea romaniei in occident sa adaugam si universitatea Spiru haret ce a scos in ultimii 20 de ani un numar de diplome false atat de mare ca a ajuns in top 3 al universitatilor private in lume. Sa adaugam si pe profesori universitari ca Nastase ce au 'coordonat' diplome de mare arta, si de ce nu pe fostul prim ministru ce si-a dat repede demisia in loc sa primeasca pe japonezii aia etc.
    • Like 3


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult