Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Ce cred rușii despre războiul din Ucraina: „Pentru distrugeri vor plăti și copiii noștri”

canal 1400

Foto captura youtube / CBS News / 1400 channel

Ce cred rușii despre războiul din Ucraina? Este întrebarea la care a încercat să răspundă un jurnalist rus care a realizat o serie de interviuri într-o zonă intens circulată din Moscova. Imaginile au fost postate pe YouTube, pe canalul 1420, ce are peste 400.000 urmăritori. Jurnalistul i-a întrebat pe trecători dacă cred că rușii vor fi nevoiți să plătească pentru distrugerile provocate de Rusia în Ucraina. Jurnalistul le-a arătat trecătorilor fotografii cu orașele bombardate din Ucraina. Rușii de pe stradă au fost întrebați ce părere au despre imagini. Mulți au spus că sunt false, însă au fost cazuri în care aceștia au lăsat capul în jos.

Unul dintre tineri, care spunea că are o prietenă în Zaporojie, a declarat că rușii vor trebui să plătească multe generații de acum încolo pentru distrugerile provocate Ucrainei.

„Am început să plătim și vom continua să plătim pentru mult timp. Cred că și copiii noștri vor plăti”, a răspuns tânărul rus.

Întrebat dacă există vreun riscul ca și în Rusia să se producă astfel de distrugeri, tânărul a răspuns că nu se va ajunge acolo „întrucât avem arme nucleare. Parțial, este foarte bine. Dar în același timp oamenii mor. Îmi pare foarte rău pentru ei. Și nu este vorba despre militari care mor. Sunt civili care mor. Am văzut o mulțime de fotografii. Am văzut familii întregi care au murit. Am văzut morminte făcute lângă case. Ce putem face? Aceasta este întrebarea”, a spus mai tânărul.

În același timp, câțiva ruși de 17-18 ani nu au dorit să comenteze situația de pe front. Aceștia au afirmat că nu doresc să comenteze despre politică sau religie. Unul dintre aceștia a adăugat că nu dorește să plătească o amendă de câteva sute de dolari.

Un tânăr curajos a catalogat acțiunile Rusiei drept genocid împotriva Ucrainei.

Un alt rus s-a declarat și el de acord ca Rusia va trebui să plătească pentru distrugeri:

„Chiar dacă teritoriile ucrainene vor ajunge sub controlul nostru, va trebui să le reconstruim”.

Un alt tânăr s-a declarat de acord că rușii vor trebui sa plătească pentru distrugeri. Alți ruși intervievați au spus ca imaginile sunt false. De asemenea, mulți tineri au refuzat să comenteze. Probabil aceștia se tem de consecințele care pot apărea în urma declarațiilor lor. Rușii care demonstrează împotriva regimului sunt pasibili de închisoare.

Niciunul dintre rușii intervievați nu a considerat că Ucraina va invada vreodată Rusia. Dar majoritatea au afirmat că Rusia este vinovată de ceea ce face armata lui Putin și de faptul că Rusia va trebui să plătească pentru distrugerile produse. Războiul declanșat de Rusia a fost considerat de participanți drept unul imperialist. Majoritatea celor intervievați au declarat că Rusia a greșit prin declanșarea războiului împotriva Ucrainei. Unul dintre ruși a comparat acest război cu cel declanșat de Federația Rusă în Cecenia.

Ce cred rușii despre războiul din Ucraina

De câteva săptămâni, chiar și sondajele independente din Rusia au tras concluzia că rata de aprobare pentru politicile lui Putin este la aproximativ 82 la sută. Cu toate acestea, având în vedere toată propaganda, cenzura și sancțiunile pentru proteste, comentatorii europeni se îndoiesc de cât de reale sunt aceste rezultate, mai ales acum că războiul împotriva Ucrainei durează de mai bine de 100 de zile.

Pe front, situația este dură pentru ambele tabere. În timp ce Rusia a luat cu asalt Donbasul, se înregistrează sute de victime, zilnic, de ambele părți. Rusia ar fi pierdut peste 32.000 militari în cele 110 zile de la declanșarea războiului. Rusia a pierdut, de asemenea, un număr record de generali.

Pe front, rușii au distrus duminică un pod care leagă orașul asediat Severodonețk de orașul Lisichansk, întrerupând o posibilă rută de evacuare pentru civili. Rușii au atacat centrala termică Vuhledar din Donețk. De asemenea, ei recrutează cu forța tineri din Donbas pentru a umple golurile din primele linii. Un raport al al Amnesty International arată că în cinci locuri din orașul asediat Harkiv au fost observate rachete care elimină mine mici, care explodează mai târziu, fiind astfel uciși sute de civili.

Articol preluat de pe project-e.ro

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nume check icon
  Nu trebuie crezut nimic din ce spun rusii. In adancul sufletului lor rusii sunt perfect de acord cu politica lui Putin pentru ca ei cred ca le aduce "prestigiul" pierdut dupa caderea Uniunea Sovietica. Niste nenorociti. Chiar nu inteleg de ce tot publicati in continuare articole cu rusi. Nu ar trebui sa ne intereseze nimic din ce fac ei, cum o duc ei, daca au ce manca, bea si cel mai important parerea lor. Parerea lor este zero si nu conteaza deloc. Chiar deloc. In acest moment chiar si nord-coreeni sunt chiar simpatici fata de rusi.
  • Like 1
  • @ Nume
   Eu iti recomand sa nu crezi pe nimeni. Ii mai sanatos. Iar intr-un conflict adevarul ii intodeauna la mijloc. Lumea nu ii in alb di negru ci in foarte multe nuante de gri.
   • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult