Foto: Getty Images
Nu mai puțin de 80 la sută dintre absolvenții clasei a XII-a de la Colegiul I.L. Caragiale din Capitală din acest an au cerut recomandări de la conducerea instituției de învățământ pentru a pleca la studii în afara țării, spune directoarea colegiului, Andreia Bodea, invitata emisiunii „În fața ta”, de la Digi24. Profesoara spune că o întristează numărul record din acest an al copiilor care au ales să plece și adaugă că, din experiența anilor anteriori, foarte puțini tineri se întorc în România, după terminarea studiilor în străinătate.
Din discuțiile cu aceștia, directoarea spune că a aflat că ei „nu știu ce să facă” după susținerea examenului de bacalaureat și că simt că „nu este nevoie de ei” în țară.
„Este anul în care eu am semnat cele mai multe - și recunosc că mă întristez de fiecare dată, rău de tot - cele mai multe recomandări pentru plecat în străinătate. Nu mi s-a întâmplat ca într-un procent de 80 la sută să plece (în străinătate -n.n. ) de la Caragiale. 80 la sută vor să plece și vor pleca. (Este rău?) Nu e rău. Au posibilitatea să studieze în străinătate, nu e rău în sine. Este îngrijorător pentru mine, ca director de școală, că ei nu simt că e nevoie de ei în această țară. Unii dintre ei sunt extraordinar de capabili. Eu mai întreb, o să întreb din ce în ce mai rar: «Dar de ce plecați?» . «Nu e nevoie de mine aici»”, a spus Andreia Bodea.
Întrebată câți dintre cei care pleacă în afara țării se întorc după terminarea studiilor, directoarea a răspuns că „foarte puțini”, „ nesemnificativ de puțini”, precizând că se referă la absolvenți ai Colegiului I.L. Caragiale.
Mai trist este că pleacă din timpul liceului, împreună cu părinții, întrerupând frecventarea cursurilor în clasa a IX-a sau a X-a, continuă profesoara, care a dat exemplul unei eleve de 16 ani care tocmai a anunțat-o că se va muta, cu familia, în Spania.
„Ieri a fost o doamnă care a venit și a retras fetița, un copil foarte bun. Pleacă definitiv în Spania, cu soț și cu ambele fete. Fata plângea, că ei i-a plăcut la Caragiale. Nu mi-am permis să întreb, este o decizie mult prea personală. Mi-a părut foarte rău... cu un creion am tras așa o linie și am scris - retras. Un copil care a muncit ca să intre la Caragiale (...) și care ia decizia, la 16 ani, să plece”, spune cu emoție profesoara care mărturisește că privește aceste cazuri drept „o pierdere personală”.
„Eu ca adult trăind în România nu am putut face nimic ca acești copii să ia în calcul, măcar să se gândească, să rămână aici. Nu vorbim aici de spirite de aventurier. Zilele trecute, un absolvent care a făcut Aeronave în Franța, lucrează acolo, îmi zice: câștig, dna directoare, cât nu am ce face cu banii! Lucrează în zona de nuclear-electric, este trimis în Argentina, Africa de Sud, peste tot și mă gândeam - Dumnezeule, chiar țara asta, că avem și noi la Cernavodă (centrala nuclearoelectrică – n.n.). Și mi-a spus: Vai, m-aș întoarce, dar nu acum, acum nu pot. M-am obișnuit. Sunt copii extraordinar de capabili, oameni educați, care nu se mai întorc”, a mai spus directoarea Colegiului I.L. Caragiale.
Citiți și:
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Tinerii mai ales cei capabili , nu vor sa pupe pe nimeni in fund. Raspunsul este cand o sa reusim sa fim demni. Demnitate nu inseamna fudulie tampa si patriotism gretos. Demnitate inseamna bun simt, echitate, meritocratie si mai ales sa lupti pentru aceste valori. Am folosit termenul echitate pentru ca termenul justitie a fost murdarit din cale afara de cei care trebuiau s-o apere.
. A fost singura motivație pentru a rămâne în țară chiar dacă au cochetat cu ideea de a-și deschide un restaurant în Grecia.
Preluare din https://www.g4media.ro/analfabetismul-functional-din-romania-depaseste-50-si-aceasta-nu-este-cea-mai-mare-problema-a-sistemului-educational-din-romania-cercetatorul-dacian-dolean.html
"din ultimul deceniu" !!!
Si atunci d-na Voiculescu spune, in titlu, ca e "Strigătul unei GENERATII".
Luand-o aritmetic, ar fi cam un sfert-o treime din generatia respectiva care ar fi capabila sa emita o astfel de afirmatie. Jumatate nu inteleg nici, macar, conceptul.
P.S. Ca metafora, ar merge.