Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Ce este și cum va funcționa „sistemul informatic de interes strategic național” care va fi înființat la Ministerul Finanțelor

Marcel-Ioan Boloș

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

La Ministerul Finanțelor va fi înființat un „hub financiar” prin care vor fi monitorizate veniturile curente ale bugetului public, prin introducerea unor proiecte de digitalizare. Acest sistem poartă denumirea de „sistemul informatic de interes strategic național”, având abrevierea S.I.I.S.N, iar procedura de înființare apare în OUG nr. 116, publicată în Monitorul Oficial nr. 1138 din 15 decembrie 2023.

„Hubul financiar” va valorifica datele și informațiile raportate prin diverse sisteme electronice.

Unul dintre obiectivele acestui sistem este de a se realiza pentru contribuabili deconturi de TVA pre-completate ce pot fi identificate de contribuabil până pe data de 20 a lunii următoare perioadei fiscale. 

Desigur, persoanele înregistrate în scopuri de TVA pot verifica și agrea sau modifica datele din aceste deconturi de TVA.

Prin S.I.I.S.N vor fi centralizate și datele transmise de contribuabili prin actualele sisteme cum sunt: RO e-factură, RO e-transport etc.

Termenele de implementare a modulelor de valorificare a respectivelor date furnizate prin intermediul S.I.I.S.N sunt:

  • RO e-Factură: 1 martie 2024;
  • RO e-Case de marcat electronice: 1 aprilie 2024;
  • RO e-Sigiliu: 1 ianuarie 2025;
  • RO e-Transport: 1 septembrie 2024;
  • RO e-TVA: 1 august 2024;
  • alte module: 1 martie 2025.

O altă modificare normativă stabilește că începând cu data de 1 ianuarie 2024 se înființează la nivelul Ministerului Finanțelor o comisie de monitorizare a execuției veniturilor bugetare ce se întâlnește lunar, în ultima săptămână din lună, în scopul monitorizării veniturilor bugetare.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult