Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Ce este și cum va funcționa „sistemul informatic de interes strategic național” care va fi înființat la Ministerul Finanțelor

Marcel-Ioan Boloș

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

La Ministerul Finanțelor va fi înființat un „hub financiar” prin care vor fi monitorizate veniturile curente ale bugetului public, prin introducerea unor proiecte de digitalizare. Acest sistem poartă denumirea de „sistemul informatic de interes strategic național”, având abrevierea S.I.I.S.N, iar procedura de înființare apare în OUG nr. 116, publicată în Monitorul Oficial nr. 1138 din 15 decembrie 2023.

„Hubul financiar” va valorifica datele și informațiile raportate prin diverse sisteme electronice.

Unul dintre obiectivele acestui sistem este de a se realiza pentru contribuabili deconturi de TVA pre-completate ce pot fi identificate de contribuabil până pe data de 20 a lunii următoare perioadei fiscale. 

Desigur, persoanele înregistrate în scopuri de TVA pot verifica și agrea sau modifica datele din aceste deconturi de TVA.

Prin S.I.I.S.N vor fi centralizate și datele transmise de contribuabili prin actualele sisteme cum sunt: RO e-factură, RO e-transport etc.

Termenele de implementare a modulelor de valorificare a respectivelor date furnizate prin intermediul S.I.I.S.N sunt:

  • RO e-Factură: 1 martie 2024;
  • RO e-Case de marcat electronice: 1 aprilie 2024;
  • RO e-Sigiliu: 1 ianuarie 2025;
  • RO e-Transport: 1 septembrie 2024;
  • RO e-TVA: 1 august 2024;
  • alte module: 1 martie 2025.

O altă modificare normativă stabilește că începând cu data de 1 ianuarie 2024 se înființează la nivelul Ministerului Finanțelor o comisie de monitorizare a execuției veniturilor bugetare ce se întâlnește lunar, în ultima săptămână din lună, în scopul monitorizării veniturilor bugetare.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult