Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

De la 1 ianuarie 2024, facturile se vor trimite obligatoriu prin e-factură, iar serviciile contabile se modifică radical

factura electronica

Foto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

De la 1 ianuarie 2024, serviciile contabile se modifică radical. Se schimbă paradigma financiară în care funcționau companiile. Până acum, oamenii din business trimiteau facturile de la furnizori către contabilitate. De la 1 ianuarie 2024, se modifică fluxul. Contabilii vor trimite facturile către oamenii din business.

Din 2024 se vor înregistra în contabilitate doar facturile primite prin sistemul e-factură.

Companiile trebuie să dezvolte sisteme de verificare a facturilor primite în e-factură. De asemenea trebuie să implementeze noi fluxuri de aprobare a facturilor.

Până acum, contabilii înregistrau datele de pe facturile primite pe email, poștă etc. De la 1 ianuarie 2024 contabilii vor face înregistrări contabile folosind baze de date ( fișierele XML din sistemul e- factură). De la 1 ianuarie 2024, facturile se vor trimite obligatoriu prin e-factură.

Fac un rezumat mai jos cu pașii de urmat:

1. Cine trebuie să trimită facturile prin sistemul e–factura

Toate firmele și PFA-urile din România, plătitoare sau neplătitoare de TVA, care au clienți firme/ PFA-uri din România

2. Cum te înregistrezi în sistemul e- factura

Înregistrarea se face automat, când trimiți prima factură prin e-factura

3. Cum trimiți facturile după data de 1 ianuarie 2024

Începând cu data de 1 ianuarie 2024, toate firmele și PFA-urile din România (plătitoare sau neplătitoare de TVA) trebuie să trimită în sistemul e- factură toate facturile B2B ( facturi emise către alte firme / PFA -uri din România). Facturile se trimit în sistemul e-factura în maximum 5 zile de la data emiterii

Pentru trimitere în sistemul e-factură aveți nevoie de un token înregistrat la ANAF.

Se vor înregistra în contabilitate doar facturile trimise / primite prin sistemul e-factură ( începând cu data de 1 iulie 2024)

Nu se mai poate deduce cheltuiala și TVA-ul de pe facturi care nu sunt primite prin sistemul e-factura ( începând cu data de 1 iulie 2024).

4. Cum stornezi o factură în sistemul e-factură

Factura electronică comunicată destinatarului nu se poate returna în sistemul național privind factura electronică RO e-factura.

În situația unei facturi electronice asupra căreia destinatarul are obiecții, acesta înștiințează emitentul facturii electronice, inclusiv în sistemul național privind factura electronică RO e-factura, prin înscrierea unui mesaj în acest sens.

Dacă se corectează o factură ( stornare etc) , factura electronică corectată se transmite în e-factura.

5. Amenzi

Amenzile sunt foarte mari.

Pentru netrimiterea facturilor în sistemul e–factura amenzile sunt între 1.000 și 10.000 lei.

Amenzile se aplică după data de 1 aprilie 2024.

De asemenea înregistrarea după data de 1 iulie 2024 a unei facturi care nu este trimisă prin sistemul e- factură se amendează cu suma TVA-ului trecută pe factură

6. Implementare în softurile contabile

Toate softurile contabile și de facturare trebuie să implementeze e-factură

Împreună cu Marius Tudosie am implementat în aplicația www.maxfin.ro un modul care va prelua datele XML din e-factura și le va transforma automat în note contabile

7. Contabilii se vor transforma în analiști financiari

Partea frumoasă este că oamenii din contabilitate nu vor mai înregistra manual informațiile.

Ei se vor transforma în analiști financiari care vor interpreta datele financiare și vor ajuta firmele să fie mai profitabile.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Am o mare intrebare ?
    ---Ce vor face ,,clientii ,,cand sistemul se blocheaza ?
    --S-a intamplat de multe ori la medicul de familie de ex. Nu merge sistemul
    ,asteptati ! Si am asteptat 2-3 ore ,etc.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult
sound-bars icon