Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Ce este „Age of Disorder”. „Luați-vă rămas bun de la «era globalizării» și pregătiți-vă pentru «epoca dezordinii», unde generația millennials va redistribui bogăția de la bătrâni la tineri”

glob

Foto Guliver/Getty Images

Lumea se află în pragul unei noi ere - „age of disorder” - care va fi caracterizată de o slăbire a globalizării, care a creat creșterea rapidă a prețurilor în economie și a activelor din ultimii 40 de ani, conform unui studiu realizat de Deutsche Bank și citat de Market Watch.

„Luați-vă rămas bun de la « era globalizării » și pregătiți-vă pentru « epoca dezordinii », unde millennials, generația care „nu are”, redistribuie bogăția de la bătrâni la tineri. Millennials (generația Y) sunt de obicei definiți ca fiind cei cu vârste cuprinse între 22 și 38 de ani în 2019, potrivit Nielsen Media Research”, scrie publicația.

Echipa de experți condusă de strategul Jim Reid avertizează că discuția despre inegalitatea în interiorul țărilor și dintre țări nu se va limita la averi și venituri. Problema este decalajul intergenerațional, spune raportul. „Presupunând că viața nu va deveni mai bună din punct de vedere economic pentru millennials pe măsură ce îmbătrânesc (mulți consideră că prețurile locuințelor sunt din ce în ce mai puțin accesibile), acesta ar putea fi un potențial punct de cotitură pentru societate, iar această generație va începe să schimbe rezultatele alegerilor și să schimbe astfel politica”, notează autorii documentului.

Voturile pentru Brexit în Marea Britanie și președintele Donald Trump în SUA în 2016 au lăsat mulți tineri frustrați, care nu rezonează cu o serie de decizii politice, se arată în raport, care adaaugă că generația millennials va prelua controlul mai mult și va înclina politicile spre redistribuirea bogăției de la generațiile mai în vârstă către tineri.

Această schimbare a balanței de putere ar putea include un regim de impozitare mai dur pentru proprietăți, pe venituri și pentru corporații și mai puțină protecție pentru pensionari.

Generația Y ar putea fi mai tolerantă față de inflație, pe măsură ce devalorizarea banilor va eroda povara datoriilor pe care noua generație le moștenește, mutând greutatea plății acestor datorii pe deținătorii de obligațiuni care tind să fie mai degrabă de partea generației mai în vârstă și a celor mai bogați.

„Epoca globalizării de la care ne luăm probabil la revedere în 2020 a cunoscut cea mai mare creștere combinată a prețului activelor comparativ cu orice epocă din istorie, cu randamente bune ale acțiunilor și obligațiunilor la nivel general. ”Age of Disorder” amenință valorile globale ridicate actuale „printr-o ieftinire a lor în special în termeni reali”, prin inflație, se mai arată în raportul Deutsche Bank.

Între factorii ce vor defini noua eră, care se va întinde probabil pe următorii 10 ani, se numără:

- Deteriorarea relațiilor dintre SUA și China.

- O creștere a divergențelor economice în UE, în epoca post-Covid.

- Datorii mai mari ale statelor și susținerea tot mai des a economiilor cu „bani din elicopter”.

- Inflație sau deflație? Este puțin probabilă o calibrare la fel de ușoară cum am văzut în ultimele decenii.

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Anul acesta bogatii lumii au devenit si mai bogati cu toata criza Covid-19. Anul trecut, la fel. Bogatia lor ramane o constanta aceeasi constanta cu care lumea se descurca din ce in ce mai greu. De restul, politica se cumpara iar pentru democratie gen, am un rahat, iti dau si tie sa tot fie voturi. Da, nu exista o alta planeta si doar astazi am citit despre cat de multa hrana arunca romanul. Toate acestea urmeaza sa se schimbe dramatic si naucitor cu fiece zi care trece.
  • Like 0
 • ma amuz de fiecare data cand citesc genul asta de articole. "niciodata nu va mai fi la fel!" dar totusi, lucrurile se aseaza, evident exista schimbare, dar nu dramatica si nu pe termen scurt. cand prin 2009 petrolul scazuse de la 140 USD/bbl la 33 USD/bbl urlau toti "s-a terminat cu petrolul, nu o sa mai existe petrol scump". Cand, prin 2012, a revenit la 113 USD/bbl dupa o crestere fulminanta, urlau altii "s-a terminat cu petrolul ieftin, nu va mai cadea niciodata sum 100!". Anul asta am vazut petrolul la preturi negative. Pot sa dau exemplu si cu aurul si cu multe altele.

  Acum toti urla ca s-a terminat cu globalizarea, ca face nu stiu generatie rahatul praf. Ideea este ca un analist de piete stie ca pe orice trend va aparea la un moment dat, mai devreme sau mai tarziu, o corectie. Ce se intampla acum, este o simpla corectie pe un trend de globalizare. Se va reveni la trend.

  De unde prieteni inflatie? Voi nu va uitati (nu ma mir ca Deutche Bank este in buda de atatia ani daca vine cu genul asta de analize) ca economiile dezvoltate lupta cu DEFLATIA? Banii creati de bancile centrale nu se duca catre consum, ci catre companii, prin intermediul insitutiilor financiare, ceea ce, de fapt, conduce la crestearea pretului activelor
  • Like 0
 • Millenials sunt frustrați de votul pentru Brexit? Dar, ca și la noi la alegerile de acum patru ani, nici în Anglia millenials nu s-au implicat, nu s-au dus nici măcar la vot. Au fost furioși doar după ce s-a anunțat rezultatul. Cât pentru rest, să nu uităm generația Hippies. Hippy la 20-30 de ani și om de afaceri la 50. Sau Hippy la 20-30 de ani și o ruină decompensată la 50.
  • Like 3
 • Pentru că lumea se află acum în cea mai lunga eră de pace și bunăstare din istoria cunoscută. Până acum tot apareau războaie, reduceau din populația tânără și redistribuiau bogăția.
  Bineînțeles că, și sunt total de acord cu asta, milenialii nu au chef de războaie, realizează că viețile lor sunt mai importante decât manevrele unor politicieni. Așa că atâta timp cât există o relativă bunăstare mă aștept să fie și pace.
  • Like 3
 • Totul arata o schimbare accelerata. Si nu in bine, pentru umanitate. Asta din cauza exagerarii nebunesti cu drepturile omului. Se ridica tot felul de leaderi degenerati si rau intentionati fata de societatea umana. Aproape ca vezzi, incet incet, transpuse in viata scenariile unor fime infioratoare, stiti la ce fac referire. Iata ca se dovedesc, nu ideii bolnave ale unor scenaristi scapati din balamuc, ci premonitii. Asta este si motivul pentru care unele dintre ele sunt evidentiate la festi valuri celebre, oscar de pilda. Peste intreaga planeta. Nu exista scapare.
  • Like 1


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult
sound-bars icon