Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Ce facem cu oamenii care nu sunt interesați de adevăr?

De mai bine de jumătate de an, urmăresc cu fascinație câteva grupuri de Facebook care susțin că Pământul este plat, în centrul Universului, că nu există gravitație, că soarele se învârte în jurul nostru și că luna are propria lumină care în loc să încălzească, răcește.

Flat-Earther-ii cred că o conspirație mondială, întreținută de cei de la NASA, are ca scop prostirea umanității: „Pămânul este mai special decât ni se spune. Ei vor ca oamenii să se simtă mici, neimportanți și slabi. De-asta nu ne putem îndeplini visele, pentru că nu știm adevărul despre cât de puternici suntem. Și îi finanțăm pe cei de la NASA cu miliarde de dolari în fiecare an ca să ne hrănească cu poze fabricate în Photoshop.”

M-am tot întrebat cum ajung oamenii să creadă în conspirații, de ce ceva ce mie îmi sună complet neplauzibil, pentru ei reprezintă realitatea absolută și revoluționară. Așa că m-am bucurat când am aflat că filosoful Matthew Dentith, un neozeelandez care și-a dat doctoratul în conspirații, vine la Facultatea de Filosofie din București să le vorbească studenților despre felul în care apar comploturile astea bizare, fake news-urile și alte nebunii.

Matthew Dentith la Facultatea de Filosofie din București, foto de Matei Bărbulescu

Matthew a venit în România cu o bursă pe care a primit-o de la Institutul de Cercetare a Universității București. A devenit interesat de conspirații în timp ce-și pregătea cursurile pe care urma să le țină la Universitatea din Auckland. Și-a dat seama că, nu de puține ori, oamenii enunță teorii și de-abia apoi caută dovezi cu care să le susțină.

Ca să-i învețe cum să gândească critic, Matthew și-a dus studenții în excursie într-un port din Noua Zeelandă de care se leagă mai multe conspirații. Atunci a realizat că tema asta e bună pentru o lucrare întreagă de doctorat.  

Cum putem ști dacă o conspirație este bazată pe date factuale sau nu?

Asta e întrebarea pentru un milion de dolari! În primul rând, trebuie să judecăm dacă teoria este plauzibilă sau nu. Facem asta uitându-ne la mai mulți factori, cum ar fi: prin câte conspirații a trecut societatea în care trăim. Spre exemplu, corupția în guvernul din Noua Zeelandă e o chestie care nu prea se întâmplă. Liderii țării nu au făcut niciodată combinații dubioase împotriva cetățenilor. Deci putem presupune că nici în prezent nu se întâmplă. Nu este complet sigur, dar e puțin probabil.

Hai să luăm un alt exemplu: România. Guvernul vostru este mult mai păcătos și preocupat de interesele personale, deci, presupun că românul mediu este mult mai suspicios față de cei aflați la putere, ceea ce este o presupunere rezonabilă.

Asta înseamnă că doar guvernul poate să conspire?

Nu, e doar un exemplu. Poate să fie vorba de orice actor din societate: media, corporațiile - ele sunt date în judecată tot timpul pentru că par că au interese ascunse și păcălesc oamenii.

Deci ăsta e un factor: judeci în funcție de ce știi despre acel actor suspect de conspirație.

Apoi sunt chestiile evidente: ministrul spune că nu a fost în locul X, dar există numeroși martori care susțin opusul - asta e o dovadă că se întâmplă ceva dubios, chiar dacă ministrul a fost curat toată viața.

În TED Talk-ul tău, argumentai că orice explicație am avea pentru 9/11, plauzibilă sau nu, tot ar fi o teorie a conspirației. Ce face o teorie să fie o teorie a conspirației?

Dacă explicația unui eveniment presupune un grup de oameni care au conspirat ca acel eveniment să aibă loc, atunci vorbim despre o teorie a conspirației.

Ceea ce înseamnă că, dacă crezi că grupul Al-Qaeda a acționat în secret și este responsabil de distrugerea turnurilor, atunci crezi într-o conspirație. Și dacă crezi că guvernul american este vinovat, tot într-o conspirație crezi.

Poți să-mi dai un exemplu de conspirație care suna ciudat, dar s-a dovedit a fi adevărată?

Procesele din Moscova din anii 1930. Stalin a trimis în judecată o groază de simpatizanți ai lui Leon Troțki, sub acuzația că încercau să-l dea jos pe dictator. Procesul a durat șase sau șapte luni, martorii au zis Da, am fost implicați într-o conspirație ca să-l aducem pe Leon Troțki la putere, au fost găsiți vinovați și executați.

Apoi, John Dewey, faimosul filosof american, a zis Hei, dovezile sunt inconsistente, e ceva putred aici. Guvernul britanic și cel american au spus Asta este o acuzație foarte gravă, i-au întrebat pe sovietici, iar ei au negat. Și s-a dovedit a fi complet adevărat.

Succesorul lui Stalin, Nikita Hrușciov, a recunoscut că a fost o conspirație. Stalin era obsedat de ideea că Troțki vrea să se întoarcă în Rusia și să-l dea jos. Proto-KGB-ul a investigat, dar nu a găsit nicio dovadă împotriva lui Troțki.

Așa că Stalin a zis: V-am zis să găsiți dovezi că Troțki lucrează împotriva mea și nu ați făcut asta. Inventați dovezile! A fost o conspirație masivă, care a condus la condamnarea unor oameni nevinovați.

Grigori Zinoviev. A fost găsit vinovat de spionaj și complot împotriva lui Stalin. Fotografiat de NKVD în 1936 / Sursa: Wikipedia.

Deci dovezile erau false, dar Troțki chiar complota împotriva lui Stalin?

Aproximativ. Troțki nu conspira neapărat împotriva URSS-ului, ci plănuia o revoluție globală.

Stalin a conspirat ca să se asigure că verdictul va fi cel pe care și-l dorește. Asta a însemnat că a torturat oameni, atât fizic cât și psihic. Oameni nevinovați au fost spânzurați pentru că li s-a promis că, dacă vor recunoaște că sunt vinovați, atunci familiile lor vor fi în siguranță. Ceea ce s-a dovedit a fi fals, multe familii au fost trimise în Siberia.

Nu a fost bine pentru nimeni, în afară de Stalin.

Vin știrile false din Rusia?

Cred că multe știri false vin din Rusia. Sunt oameni care au lucrat în ferma de troli din Moscova și au povestit pentru ce erau plătiți să facă.

Crezi că presa poate în același timp să fie și părtinitoare, și să frunizeze articole factual adevărate?

Mi-ar plăcea să cred că da. Presupun că știi că Facebook are o nouă inițiativă de a combate știrile false și vor folosi snopes.com

Snopes este o organizație privată, articolele sunt scrise de mai mulți oameni, dar semnate doar de unul. Deci nu știi cine a contribuit la text, există o lipsă de transparență a felului în care Snopes lucrează.

Ni se pare că Snopes este grozav pentru că în trecut a demascat tot felul de mizerii și bârfe de pe Internet. Dar 1. nu știm cum operează și 2. au fost unele cazuri în care Snopes nu a demascat poveștile din partea liberalilor care s-au dovedit a fi false.

Deci cine are grijă de câinele de pază?

De ce oamenii confundă opiniile cu faptele?

În parte, probabil din cauza lipsei de educație. Iar în unele culturi este nepoliticos să contrazici pe cineva. Știi genul ăla de situație, când un prieten îți face cunoștință cu cineva și-ți spune că nu are dreptate în cazurile X și Y, dar să-l lași în pace că e băiat bun. E nepoliticos să-l contrazici și cred că asta a contribuit la înlocuirea faptelor cu opiniile.

Crezi că sunt oameni care aleg să creadă știri false, chiar dacă în sinea lor știu că informațiile nu-s adevărate?

Sunt sigur că există astfel de persoane. Cred că unii oameni aleg să creadă anumite lucruri pentru că se potrivește cu viziunea lor politică. Milo Yiannopoulos [personalitatea media din zona alt-right, n.m.] a promovat anumite idei cu care nu are cum să fie de-acord, dar care i-au folosit în carieră.

Citiți continuarea pe Scena9.

Articol de Matei Bărbulescu. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Exemplul cu Stalin și cu „procesele” din anii ’30 nu cred că este relevant temei discutate, ci temei „asasinii care au condus lumea”. Toți dictatorii de acest tip construiesc scenarii care să le justifice acțiunile. Sigur, poate nu am înțeles eu ce vrea să spună autorul.
    • Like 0
  • Parerea mea ca si a altora e ca traim intr-o epoca post-adevar. Fiecare ideologie sau tabara se autoizoleaza intr-o realitate paralela, in care faptele sunt ori exagerate ori trunchiate iar informatiile contradictorii filtrate, astfel incat "adevarul" sa sustina punctul de vedere al taberei respective. Nu mai exista "adevar". Pentru ca imediat adversarii tai ideologici vor intreba "care adevar, al cui adevar?". Lideri precum Putin (KGB-ist pasionat de arta deceptiei si oportunitatile de manevrare in masa oferite de social media) sau Trump (omul al carui principiu in viata este "daca ai pierdut, declara victoria") sunt reprezentantii perfecti ai vremurilor in care traim.
    • Like 0
  • check icon
    Enorm de mulți oameni vor să audă doar ce vor ei sau cred ei că e bine ca să nu le deranjeze omogenitatea aparentă a ideilor și echilibrul fragil al temerilor frustre.Toti acești oameni sunt teribil de atrași doar de senzațional,tenebros, de nepătruns, ascuns,fantastic, dar cu luminozități explozive provăduitoare,etc., căci așa i se par lucrurile veridice, ca și religia ce ia fost inoculată de mic, ca atare adevărul i se pare banal,tern,lipsit de substanță și interes deci „neadevărat„ . Așa că, respectând obiceiul elitei romane de a „hrăni„(la propriu /figurat) poporul doar cu ce vrea el să guste și să audă(spectacole serbezi ca informație și cultură,sclipiciuri,bârfe uriașe,mult sânge și dramatism lăcrămos,etc.), ca să poată fi mai ușor manipulat și în zilele noastre, media tabloidă face același lucru manipulând informațiile cele mai abracadabrante,senzaționale,rupte din context,inventate chiar, direct proporțional cu „cererea„.Este la fel de adevărat că toate astea „lucrează„ pe fondul unei ignoranțe crase și educații sub mediocre la nivel de mase,deși trăim în secolul informației și școlii accesibile la nivel de mase.
    • Like 3
  • check icon
    pai e ca si cu votul in democratie, de ex. 5% dintre oameni sunt dotati intelectual (IQ>125), 90% sunt mediocri, iar 5% sunt retarzi(IQ<75). cei ca basescu, dragnea etc stiu ca nu o sa-i poata prosti pe primii 5% dar nici nu conteaza, ei vorbesc pentru 95%, iar aia 5% nu au decat sa faca spume. chestia cu "mergeti la vot" e iar futila pt. ca daca merg proportional tot aia e. democratia intr-un final e tot o dictatura, doar ca e una distribuita si ce e mai misto e ca "asigura" in prezent accesul la putere doar pt. dictatori in sensul rau. asa ca nu vad care e problema ca pe langa a aduce la putere pe basescu/dragnea/etc am crede si ca pamantul e plat.
    • Like 1
    • @
      check icon
      „...doar ca e una distribuita si ce e mai misto e ca "asigura" in prezent accesul la putere doar pt. dictatori”. Deci asta numai în prezent, dar în trecut cum era?
      • Like 0
  • check icon
    Țara te vrea prost?
    Nu, datorită globalizării „Lumea te vrea prost”!
    Faptul că unii cred într-un pământ plat sau în bazele naziste de la Polul Sud, că sunt convinși că Elvis trăiește, că Hitler trăiește, că Napoleon trăiește, că Burebista trăiește (cică l-a văzut ieri cineva la lângă un Mega Image!) este mai puțin important și ridicolul credințelor acestea poate să enerveze și să amuze!
    Dar să te lași convins să nu-ți vaccinezi copilul sau să-l hrănești vegan când este în plină creștere nu mai sunt chestii de râs!

    Cred că astăzi, din cauza evoluției tehnologice și a lipsei educației religioase, împuținându-se apariții gen Fatima, Lourdes sau Maglavit, omul simte nevoia prezenței unor forme de inexplicabil în viața lui: că unii își fac o profesiune de credință din asta, este treaba lor! Și atât!
    • Like 0
    • @
      check icon
      Nu tara te vrea prost, sunt indivizi care doresc a fi prosti pentru ca asa le sta bine. Cum ceva nu merge de vina este tara.
      Intre un prost fara scoala si unul cu studii superioare diferenta consta in faptul ca cel cu studii superioare este prost cu diploma.
      Nenorocirea face ca toti idiotii cu studii nu pot tine gura inchisa, ei vor sa-si arate dintii. Oricat de capabila ar fi o persoana posibilitatea ca aceasta sa fie atotcunoscatoare este 'zero".
      Din punctul meu de vedere nu cel care nu stie este prost. Prostul este cel care trambiteaza fara a avea idee despre ceea ce vorbeste.
      Priveste un pic la societatea romaneasca si nu numai, alimente cu calorii negative, vindecari miraculoase cu retete din ieburi de la Zamolxes citire, comunicari cu extraterestri, reptilomani, ingerasi si spirite binevoitoare.
      • Like 1
  • Ce facem cu oamenii care nu sunt interesați de adevăr? - Dat fiind ca sunt interesati de "adevarul" lor si considera ca toti ceilalti (care cred in adevarul real) mint, incercam sa vedem de unde se trage paranoia si apoi cum se trateaza paranoia. Din pacate nu cred ca e usor. Multi oameni devin de-a dreptul confortabili in paranoia lor si nu cedeaza nicicum. Doar psihologii si sociologii pot oferi cred eu o solutie, daca aceasta exista.
    De multe ori, cei care manifesta paranoia sunt si cei care nu isi asuma faptele si cuvintele - o simpla constatare. E mai simplu sa crezi ca rusii/americani/vest-europenii sunt de vina pentru lipsa totala de proges (si aici multi nici nu sesizeaza existenta unui proges oricat de mic) in Romania, decat sa iti asumi - ca popor - conducatorii pe care i-ai votat in final (orice influenta ar fi venit din afara nu avea cum sa fie una majora pt ca nu am fi acceptat un presedinte votat de doar 20%...din cei care au votat).
    Parerea mea: Daca vrem sa scapam de fake news - atat cat se poate - trebuie sa ne vindecam de paranoia si sa devenim adulti responsabili; cati suntem insa dispusi sa facem asta?!
    • Like 0
    • @ Claudia Matei
      check icon
      Oamenii distrug orice pentru a avea dreptate. Sunt capabili sa renunte la fericire, somn, prietenie, doar pentru a avea dreptate. Nu cred ca este vorba de paranoia ci de un instict de supravietuire. Alege o persoana la intamplare, nu ai nimic impotriva ei pana in momentul,in care gasesti o neconcordanta intre valorile acelei persoane si valorile tale. Cine poate garanta ca este in posesia adevarului absolut.
      Cladim familii in functie de modul nostru de a gandi. Impunem copiilor o viziune destre ceea ce ne inconjoara cu scopul de a-i proteja. Deseori le putem inocula idei false stiind foarte clar ca mintim, folosind ca justificare binele copiilor.
      Nu ste nici urma de paranoia, este dorinta de-a stapani informatia. Cine stapaneste informatia este puternic. Cum nu intotdeauna informatia este favorabila valorilor noastre generam un alt tip de informatie care sa corespunda dorintelor noastre.
      • Like 0
  • Este posibil ca un procentaj din populatie sa aibe tendinta genetica spre a nu a avea incredere, iar aceasta caracteristica sa fi fost premiata de evolutie cu o mai mare supravietuire y o mai bun procentaj de procreare. Pe un neincrezator nu-l poti pacali sa mearga in padure cu tine sa-l ucizi, si procentual sotiile lor au mai putina margine de ai insela.
    • Like 0
  • check icon
    Ma intreb cum ai reusit sa eviti conspiratia numarul unu? Te-ai gandit,probabil,in sinea ta neconspirativa,ca exista mai multe sanse ca pamantul sa fie plat decat sa existe o conspiratie precum masoneria,illuminati,noua ordine mondiala.Sau te-ai gandit ca, fiind din ce in ce mai evidenta pentru tot mai multa lume,ea nu mai este o conspiratie.Iarasi ma intreb,daca ai vrut sa initiezi o dezbatere corecta despre conspiratie ,la modul,general ,sau o anume conspiratie in mod particular,de ce ai inceput cu cea mai penibila,rotunda si gogonata conspiratie? cum ca pamantul ar fi plat.Pornind de la acest exemplu,cam orice conspiratie poate fi demantelata si trimisa in derizoriu.
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult