Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Ce naiba facem?

Centenarul Unirii

(Foto: Inquam Photos / Alberto Groșescu)

La începutul lui 2017, Amisha Padnani, editor digital la The New York Times, se documenta pentru a scrie un necrolog despre o personalitate feminină din lumea tenisului, descoperind-o astfel pe Mary Ewing Outerbrige, femeia care a introdus acest sport în America, după o excursie în Insulele Bermuda, în 1874.

Pe fondul dezbaterilor naționale despre discriminare, minorități și egalitatea dintre sexe, reiterate în America de taifunul numit Trump, editorul de la The Times a căutat în arhiva digitală a ziarului un necrolog despre această femeie remarcabilă. Acesta nu exista.

Încolțindu-i în minte un firicel firav de idee, și-a creat un nou obicei: de fiecare dată când descoperea în documentările ei niște personalități interesante, verifica dacă publicația le-a consemnat trecerea în eternitate printr-un necrolog. Concluzia a fost că din miile de necrologuri publicate încă din 1851 în The New York Times majoritatea erau dedicate bărbaților, în special bărbaților albi.

Reflectând asupra criteriilor subiective prin care societatea și editorii timpului valorizează oamenii și înfăptuirile lor s-a născut proiectul numit overlooked, lansat în acest an, de 8 Martie. Overlooked este o platformă dedicată femeilor fascinante din toată lumea care au dispărut în uitare fără ca istoria să ridice o sprânceană sau un deget pe o mașină de scris. O reiterare a unor povești fascinante de viață neglijate, trecute cu vederea oablă a diverselor prejudecăți care ne urmăresc din toate cotloanele evoluției noastre, dublate de presiunea relevantului și a mondenului.

Pentru The New York Times, overlooked este mai mult decât un proiect de presă, este o campanie despre regăsire și despre diversitate. O punere sub lupă a valorilor care i-au definit în timp ca brand, oglindite în contextul extins al societății în care trăim. Chiar și în ultimii doi ani, doar 20% dintre omagiile post mortem ale publicației le-au fost dedicate femeilor. Procentul le-a revelat faptul că societatea trăiește în continuare sub imaginea emblematică a bărbatului alb, înfăptuitorul suprem de măreții demne de imortalizat în memoria colectivă a universului. Platforma promite să evolueze și să includă și bărbați de culoare care au avut ceva de spus în timpul vieții, dar au murit neconsemnați, în tăcere. Cititorii sunt invitați să scrie istorisiri despre mamele sau bunicile lor extraordinare, să nominalizeze oameni a căror memorie ar trebui recuperată într-o poveste-omagiu sinceră, dar întârziată, ca o reașezare a vieții și a morții într-un făgaș mai firesc, mai tolerant și mai lipsit de prejudecăți.

Această campanie m-a dus cu gândul la centenarul nostru. Dincolo de diversele parastase cu iz festiv și dezveliri de colivă pe socluri și statui, este anul autoreflecției și al rememorării care pot cimenta proiecțiile și acțiunile pentru viitor. Ce punem noi sub acest 100? Cum reparăm tot ce am neglijat, cum recuperăm tot ce am omis să facem, cum schimbăm tot ce am trecut cu vederea? Toți ne dorim ca sub acest 100 să punem clădiri consolidate, canalizare, poduri și căi ferate, școli renovate și dotate, mai multe străzi decât borduri, spitale construite, și nu peste 20 de ani, ci acum pentru mâine. Dar cine va aduna toate prioritățile overlooked într-o strategie reală, fezabilă pentru viitor când noi suntem deocamdată overbooked de impostori și tăntici care țopăie în fiecare zi hora dezbinării naționale?

Suntem închiriați pe termen nelimitat unor pipote inflamate de un patriotism retrograd în timp ce parcă devenim tot mai puțini. Așteptăm să murim ca să descoperim că am fost liberi și adevărați și vizionari și demni de iubit. Timpul devine tot mai greu și mai trist, oamenii fug din corporații la stat și de la statul degeaba departe, în alt stat. În fiecare săptămână dăm de un proiect de lege care seamănă cu un necrolog al României europene, susținut de niște năucitoare declarații antidemocratice. Sunt atât de multe lucruri grave care se întâmplă, încât ajungem să trecem cu vederea multe alte aberații pentru că suntem în criză de nervi, de răbdare și de timp.

Revoluția generației noastre are ceva de plumb, atârnă tot mai greu. Vom trăi și vom fi liberi, dar unde sunt cei capabili să ne ducă în acest vis frumos? Pe scurt, ce naiba facem?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • nicu check icon
    1. Statistic, femeile au mai putine reusite exceptionale decat barbatii.

    De exemplu, din lista maestilor de sah (List of chess grandmasters) din 1594 de persoane cu acest titlu 1559 sunt barbati si doar 35 sunt femei. Si aduc exemplul sahului fiindca nu tine de superioritate fizica, doar de cea intelectuala.

    2. Civilizatia vestica unde toti inapoiatii dau navala e rezultatul muncii multor barbati albi, de felul celor pe care d-na autoare insinueaza ca nu-si merita recunoasterea. Oare de ce nu dau imigrantii navala in Afica subsahariana sau in Orientul mijlociu? unde sunt minuni ale geniului uman cladite de oameni ne-albi?

    3. "...clădiri consolidate, canalizare, poduri și căi ferate, școli renovate și dotate, mai multe străzi decât borduri, spitale construite..." - toate astea pe care d-na autoare si le doreste cu ardoare sunt construite, in general, de catre barbati, care fac munca fizica, grea, nespectaculoasa, si care nu primesc mentiuni in articole despre duduițe si domnite care au facut chestii interesante, cum ar fi moda tenisului adusa din Bermude in US.

    4. Raspuns: ne gandim mai bine cand punem cuvinte pe hartie.
    • Like 2
    • @
      Pai unde a vorbit de drepturi si sanse? Era vorba doar de recunoasterea unei evidente.. Sau credeti ca daca romanii nu s-au evidentiat cu nimic ar trebui sa primesca oricum cateva premii Nobel de complezenta, asa, ca sa nu se simta discriminati?
      • Like 0
    • @
      Unde se facea referire in comentariul pe care il vizati la lipsirea de drepturi? Si da, aveti dreptate, prin manipularea argumentelor se poate sustine orice, inclusiv ce nu exista.
      In privinta lui Curie, nu e vina mea ca pregresistii aia de francezi nu i-au oferit dreptul de vot. Daca tinea atat de mult sa voteze nu avea decat sa ceara cetatenia poloneza dupa independenta, ar fi primit-o la pachet cu dreptul de a vota si de a fi aleasa.
      • Like 1
    • @
      nicu check icon
      Homer, comenteaza si tu la obiect, ca nu suntem la sedinta de bloc. Eu am scris pe puncte, si nu am adus neadevaruri in discutie. Te invit sa contraargumentezi tot la obiect, poate tot pe puncte ca sa te urmaresc cu atentie. Ex.: nicu a gresit la pt 1 pt ca... . Gandirea de tipul: nu esti premiat nu ai competente sa vorbesti despre premii este copilareasca. LGBT, drept de vot, premii Nobel, dacii si romanii... de unde le-ai scos? Nu fi un White Knight pt. ca am criticat ce scrie o femeie, e mare, e feminista, se apara si singura e doar cu vorbe aici, nu cu sah. :P
      • Like 0
    • @
      nicu check icon
      Comentariu la obiect, apreciez.
      Ideea este alta, ca vrei sa ai faliții tai cu orice pret, pe criterii etnice, de sex, nu pe criterii de valoare. Domnita cu tenisul nu se compara cu Marie Curie. Daca vrei musai femei geniale, si nu una, doua, ci MULTE, o sa ajungi sa pui toate coafezele care au inventat bucla cu moț la genii nerecunoscute.

      Insistenta de a privi oamenii din perspectiva marxista, pe clase, pe grupuri si nu ca indivizi poate conduce la situati ridicole. Bașca, era vorba de discriminare la capitolul omagii post-mortem in NYTimes, e morbid-ridicol. O sa descopere ca femeile nu au cavouri la fel de mari ca barbatii si asta e discriminare. Ridicolul feminismului e namarginit dar mereu surprinzator.
      • Like 1
    • @
      nicu check icon
      Ok. Hai sa vedem:
      "Ida B. Wells –Took on racism in the Deep South
      with powerful reporting on lynchings." - activista neagra deci, nu comentez
      "Qiu Jin – A feminist poet and revolutionary who became
      a martyr known as China’s ‘Joan of Arc.’" - poeta feminista
      "Diane Arbus – A photographer whose portraits have
      compelled or repelled generations of viewers." - este cunoscuta, nu e overlooked
      "Marsha P. Johnson – A transgender pioneer and activist who was
      a fixture of Greenwich Village street life." - n-am cuvinte
      "Sylvia Plath – A postwar poet unafraid to confront her own despair." - e foarte cunoscuta, cred ca se studiaza in scoala la americani
      "Henrietta Lacks – Cancer cells were taken from her body without
      permission. They led to a medical revolution." - nu si-a dat permisiunea
      "Madhubala – A Bollywood legend whose tragic
      life mirrored Marilyn Monroe’s." - gen ... cutare de Romania
      "Emily Warren Roebling – Oversaw the construction of the Brooklyn
      Bridge after her engineer husband fell ill." - nu contest, presupun ca a fost un fel de sef de santier, nu?
      "Nella Larsen – A Harlem Renaissance-era writer whose heritage
      informed her modernist take on the topic of race." - activista, posibil comunista, femenista...
      "Ada Lovelace – A gifted mathematician who is now
      recognized as the first computer programmer." - este deja cunoscuta, (desi nu a programat nimic dar a avut o viziune; ideea e ca Steve Jobs a avut si viziune, a si realizat-o, si e la tine in buzunar)
      "Margaret Abbott – The first American woman to win an Olympic championship." - ca pe youtube, in cometarii, scrie unu': "first!"
      + o serie de 3-4 poze cu alte doamne.

      Nici o girafa exceptionala si trecuta cu vederea. M-as mira eu ca olteanu' dar nu e nimic de mirare.

      Faza cu coafeza este ca acum 2 luni cautai in google "american scientists" si primul rezulata era o galerie de people of color + Edison, pe la mijloc, iar printe scientisti era si "Madam Walker- Innovative Hair Care and Self-made Millionaire". Intelegi ridicolul?
      • Like 1
    • @
      nicu check icon
      P.S. Cred ca ar merge la noi un overlooked, de centenar, cu doamne remarcabile.
      Eu as incepe cu o celebra prostituata la ale carei funeralii au participat multe celebritati. Ar fi cam asa: "Mariana Cur-de-fier – A strâns 325.000 de euro din sex oral" (Surse: Wikipedia, Libertatea)
      • Like 1
    • @
      nicu check icon
      Nici un rationament, ai zis ca vorbesc de overlooked inainte sa vad despre ce e vb., ca prejudecata, ca sunt eu rau. E o falsa lista de celebritati cu vagin. + 2, 3 figuri deja cunoscute, ca proptele. Mai degraba zi-mi tu mie daca esti de acord nu propunerea mea pt. proiectul de femei celebre. Mmmm? 325 000 de euro e ceva banet.
      • Like 1
  • D check icon
    Revoluția generației noastre încă nu a început, ci abia am înțeles că avem nevoie de una.

    În primul rând, ar trebui să acceptăm că nu există un tărâm minunat unde trăiesc oameni care știu să conducă și de unde, dacă suntem cuminți, vin să ne mântuie. Deci, această persoană va trebui să vină dintre noi. Nu va fi perfectă, nu va face minuni și nu va putea face absolut totul de una singură, ci va avea nevoie de ajutorul nostru, al tuturor. E un proiect wiki.
    • Like 2
  • Atata timp cat nu suntem uniti in credinta, idealuri si valori, nu mergem nicaieri sau ne indreptam spre nicaieri. Apartenenta la UE a distrus moralitatea acestui popor, candva eminamente crestin acum insa din ce in ce mai sustinator al imoralitatii LGBT, al avortului, al transhumanismului robotizat, al informatizarii mintii umane s.a.m.d.. Cine a citit vreodata din Scriptura stie ca Dumnezeu ingaduie lideri dupa inima oamenilor asa ca atunci cand ne intrebam ce naiba facem trebuie intai sa ne uitam in oglinda. Niciodata nu va fi mai bine atata timp cat continuam sa aratam cu degetul catre altii, in speta catre politicieni. Noi suntem corupti moral si sufleteste, ei de ce ar fi diferiti? Nu mai exista cale de intoarcere, Romania e pe un curs sigur de autodistrugere, ca si celelalte state europene, dar cu o viteza usor mai mica. Daca ar trebui sa ne sperie ceva ar fi materializarea omului si renuntarea la aspiratiile divine, la preocuparea principala care ar trebui sa fie mantuirea sufletului.
    • Like 0
    • @ Rando Mesa
      D check icon
      Este rolul bisericii să ne unească în idealuri și valori, să ne ajute să fim mai buni, mai respectoși, mai înțelegători, mai toleranți unul cu altul. Însă, biserica este prea ocupată cu agonisirea celor lumești și cu prigonirea persoanelor LGTB.

      Dacă tot citiți scriptura, poate îmi puteți spune, vă rog, în ce evanghelie ne vorbește Iisus despre importanța înavuțirii și/sau despre prigonirea "păcătoșilor".
      • Like 4
    • @ D
      Nu stiu la ce te referi cand zici ca biserica prigoneste, nu prigoneste pe nimeni. Daca te referi la demersul CpF acesta este ceva absolut firesc, e dreptul oamenilor sa isi protejeze valorile. E de ajuns sa ne uitam in vest sa vedem ce s-a intamplat in societatile in care s-a legalizat casatoria gay ca sa intelegem de ce exista demersul CpF, unul perfect firesc si democratic.
      • Like 0
    • @ Rando Mesa
      Nu! Preocuparea principală este ce fel de țară las urmașilor mei, nu mântuirea sufletului meu. Hai să coborâm pe pământ! Că nu din cauza comunității LGBT o să moară neamul meu. Atâta timp cât biserica nu are rolul pe care atât de concis îl descrie D (mulțumim, D!) da!, trebuie să ne-ntrebăm „ce facem?”. Acum!
      • Like 0
    • @ Rando Mesa
      Pai cam toate acele tari o duc mult mai bine decat noi.
      • Like 3
    • @ Rando Mesa
      D check icon
      Perfect firesc..., drept..., valori..., familie. Fraților, avem 1 din 5 copii care se duc la culcare pe stomacul gol în fiecare seară, copii abuzați, maltratați și abandonați, familii destrămate din cauza sărăciei și a lipsei de educație, pușcăriile pline ochi și noi ne apucăm să facem referendumuri. Am schimbat două cuvinte în Constituție și, gata!, am rezolvat toate problemele de mai sus.

      Este foarte frumos că avem o coaliție pentru familie, dar nu înțeleg de ce se ocupă cu politica și nu cu familia.
      • Like 4
    • @ Rando Mesa
      "...candva eminamente crestin..." ??? http://nastase-adrian.blogspot.ro/2016/06/romanii-atei-ptiu-drace.html
      • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult