Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

De ce protestez. „Lucrurile mari se obțin greu în viață/ Dacă ninge, noi mergem în Piață”

Rezist în zăpadă

Când am văzut că începe ninsoarea, am știut că nu-i a bună.

- Vine vreme de protest!, mi-a spus, înțelept, jumătatea.

- Ce naiba, Dumnezeu ține cu ăștia?, am chicotit.

- Lucrurile mari se obțin greu în viață!

Și totuși, de ce este așa de greu să obținem o țară normală la cap? Câți ani și câte generații trebuie să mai treacă până ne vom trezi din ignoranța în care ne complacem cu masochism? Câți români trebuie să-și mai ia lumea în cap și să plece unde văd ei cu ochii ca să înțelegem odată că rămânem tot mai puțini? Sunt în țara asta atât de mulți oameni asemeni partidului fruntaș: lipsiți de morală, de credință, de patriotism, de orice valoare care trece de vilă, mașină, botox și goldean? Cine ne salvează de noi înșine?

Am uneori senzația că ne vom îneca în ura care crește, curge în valuri din televizor, ne inundă din toate instituțiile statului. În fiecare zi. Ura asta care ni se picură în urechi și în suflet, cu care suntem ademeniți în pustiul creat de răutatea și de lăcomia lor.

Cine este românul care vrea să-și ia țara înapoi? Românul care vrea să gândească și să muncească liniștit la el acasă, protejat de un stat de drept și dreptate. Românul care poate plănui și visa, crește și evolua odată cu țara lui, în legătura aceea reciprocă numită civilizație.  

Suntem în postul Paștelui și actuala guvernare s-a gândit să ne furnizeze spinii, oțetul și o mare cruce pe care să o cărăm până când ne vom zdrobi sub ea sau vom reînvia ca popor. Ne vom pune iar bocancii, fularele, căciulile și pantalonii de schi ca să ne rugăm în Piața Mântuirii de Prostie a Neamului Românesc pentru viețile noastre și pentru sufletele celor care n-au votat. Vom aprinde luminile ca să nu cădem din nou în bezna de 50 de ani.

Lucrurile mari se obțin greu în viață! 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Bravooo!
  • Like 1
 • dan check icon
  Felicitari pentru tenacitate.

  Daca vreti sa vedeti cum putem ajunge priviti cu atentie ce se intampla in Venezuela .
  Nu ma refer ca Venezuiela este condusa de un individ cu reale probleme mentale ci la faptul ca e sprijinit de o masa de oameni(armata ,oameni politici) ,mai bine zis mercenari,care il mentin la putere .
  Cum de e posibil ,simplu prin cumpararea lor cu bani obtinuti prin coruptie.
  Priviti cu atentie la Gadea,Badea,Plesoianu,Nicolicea,Toader ,,toti acesti indivizi ar arunca tara in criza doar pentru binele personal,nu ar conta nici saracia nici mizeria nici macar libertatea de exprimare sau apartenenta la UE (chiar ii incurca UE),ar arunca daca ar putea zeci de jurnalisti dupa gratii cu zambetul pe buze ,ar arunca mii de romani in lagare de concentrare,(Badea chiar spunea ca ar vrea sa ii vada morti pe basisti).
  In spatele acestor indivizi stau cateva milioane de oameni cumparati la propriu cu banii statului care ar vota fara sa gandeasca cele mai aberante idei posibile.
  Protestul este singura solutie ,din pacate ca mine mai sunt milioane de romani stabiliti in alte tari care nu au cum sa va sustina decat cu sufletul,
  Stati pe baricade pentru ca a mai ramas foarte putin pana la un regim totalitar.
  • Like 2
 • Constitutia Romaniei
  ART. 2 Suveranitatea
  (1) Suveranitatea natională apartine poporului roman, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice si corecte, precum si prin referendum.
  (2) Nici un grup si nici o persoană nu pot exercita suveranitatea in nume propriu.

  Legea din Romania ignora Constitutia ultima parte a alineatului 1.
  Cetatenii romani nu pot declansa in referendum fara acordul parlamentului.
  Rezultatele unui referendum valabil exprimat nu sunt obligatorii pentru parlament.
  Incalca deasemenea si alineatul 2.
  Partidele politice sunt grupuri de cetateni organizate ierarhic nu neaparat in beneficiul cetateanului.
  Prin sistemul de vot care ne-a fost impus suntem obligati sa votam unul din aceste partide. Partidele isi desemneaza reprezentantii si acestia ne reprezinta in parlament. In fapt nu avem nici un control asupra parlamentarilor care chipurile ne reprezinta.
  Daca tot iesim in strada sa aparam Justitia de clasa politica corupta haideti sa ne cream si mecanismele de a corecta abuzurile acestei clase politice.
  Eu mi-as dori:
  - modificarea legii referendumuli astfel incat in baza unui numar rezonabil de semnaturi parlamentul sa fie obligat sa initieze un referendum asupra ceea ce solicita cetatenii intr-un termen stability de lege.
  - ca parlamentul sa fie obligat ca intr-un termen dat sa transforme rezultatul unui referendum valabil exprimat in lege.
  - ca legea astfel obtinuta sa fie aprobata tot prin referendum.
  - ca in cazul in care parlamentul nu initiaza referendumul, nu transforma rezultatul refrendumului in lege sau legea este respinsa de cetateni curtea constitutional sa constate ca ne aflam intr-un conflict intre parlement si popor, sa dispuna dizolvarea parlamentului si organizarea de alegeri anticipate.
  - vot in colegii uninominale in doua tururi de scutin, fara prag electoral si fara grupul minoritatilor pentru parlamentul Romaniei.
  Astfel am mai reduce numarul copiilor, nepotilor, nevestelor, amantelor, soferilor si secretarelor liderilor politici ajunsi pe bancile parlamentului. Poate am scadea si dependenta parlamentarilor de liderii care ii pot pune pe liste si acesti oameni si-ar descoperi constiinta si ar vota asa cum le dicteaza fara sa mai caute sa vada ce opinie are liderul de grup. Poate ca partidele vor incepe sa alerge dupa personalitati locale capabile sa castige votul electoratului, poate ca vor intra in parlament mai multi independenti - oameni pe care ii recomanda o cariera de succes.
  Poate ca nu vor mai avea majoritati care sa faca inutile prin lipsa de credibilitate comisiile parlamentare ale caror concluzii le cunosti din momentul in care au fost infiintate. Poate ca din ce in ce mai multi parlamentari vor refuza sa voteze ineptii doar pentru ca partidul le sustine.
  Inca imi place sa visez.
  • Like 2
 • Ii respect pe cei ce protesteaza. Eu insumi am protestat cu diferite ocazii alaturi de multi altii in perioada 1994-1998, student fiind.

  Dar si mai mult ii respect pe cei ce voteaza. Din anii '90 pana la zi nu am lipsit macar o data de la vot, atat in provincie cat si in Bucuresti, dupa schimbarea domiciliului, la locale, parlamentare sau prezidentiale. Personal nu ii inteleg pe cei care protesteaza si nu voteaza. Ii detest pe cei care nu voteaza si nici nu protesteaza.

  Orice protest sau miting va sfarsi prin a fi deturnat de "unii" sau "altii" ori va fi misificat, alterat. La fel s-a intamplat si cu revolutia: primele 5 minute au fost adevarate, din inima, dupa care au aparut pradatorii politici care s-au catarat pe val ajutati de prostime si de excroci.
  Cred xa cea mai buna atitudine este "revolutia" de zi cu zi prin care fiecare sa ia atitudine la tot ce deranjeaza: soferi care parcheaza masini aiurea, santiere mutate in strada, gunoaie aruncate alandala, politisti indolenti care dorm pe ei, medici spagari care iti baga mana in buzunar inainte de a se uita in ochii tai, profesori mediocri, politicieni corupti, functionari neghiobi, lenesi si nepasatori, taximetristi badarani, comercianti evazionisti, pietari speculanti, ciorditori in autobuze etc etc etc.
  Lupta trebuie sustinuta zi de zi, corp la corp, prin petitii, discutii, cereri, solicitari, interogari, presiuni, admonestari, vociferari si mai ales prin VOT si proteste pana se vor regla lucrurile....
  Esentiala ramane organizarea, participarea la constructia societatii prin inscrierea in partide, fundatii, asociatii civile, profesionale, parteneriate sau comisii si antrenarea cator mai multi semeni in "lupta" cotidiana. Nepasarea si ignoranta sunt dusmanii de moarte!
  • Like 1


Îți recomandăm

Fată la școala online

„Mai țineți minte emoțiile de la examenul de șofat? Ei, cum ar fi dacă, după câteva mii de ore de șofat, ați mai da unul? N-am niciun dubiu, ar fi fără mare panică. Așa e și cu testele la matematică”, spune Gabi Bartic. (Foto: Profimedia)

Citește mai mult

Copii talentați

„Am descoperit un număr foarte mare de copii extraordinar de talentați, performanți, competitivi - și mulți dintre ei nedescoperiți până acum. Pentru că mai ales cei din zona rurală sau din urbanul mic au șanse slabe să participe la olimpiadele tradiționale, creion-hârtie - însă au putut participa fără opreliști la olimpiada digitală”, explică Dragoș Iliescu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Învingător

„Am fost un caz mai complicat. Ce pot eu să afirm este ca domnul profesor doctor a fost dirijorul unei orchestre, după mine impresionante, pentru ca eu am accesat aproape toate disciplinele spitalului în afecțiunea pe care am avut-o eu”, se destăinuie Marin Florin.

Citește mai mult