Sari la continut
Republica
Prevenție

Ce ne spune epigenetica despre cum putem rămâne mai mult timp tineri. „Operațiile estetice făcute prea devreme sunt excesive””. Interviu cu Rucsandra Hurezeanu

Rucsandra Hurezeanu

Foto Facebook Rucsandra Hurezeanu

Arată mereu ca „scoasă din cutie” și în prezența ei îți dai seama că se îngrijește din convingere, nu de ochii lumii și nu pentru că este imaginea brandului pe care l-a creat. Spune că frumusețea fizică se cultivă și înseamnă mult mai mult decât cremele pe care le folosești, sportul practicat intens sau ce mănânci. Toate la un loc contează,  dar cel mai important e să te simți bine în pielea ta, să râzi mult și să-ți cauți împlinirea.

Am stat de vorbă cu dr. Rucsandra Hurezeanu, creatorul brandului Ivatherm despre frumusețe, îngrijire, operații estetice, tendințe în cosmetică, dermatologie și despre cum să ne placă ce vedem în oglindă.

Iată principalele idei ale interviului:

  • Nutriția este, alături de cosmetologie, la fel de importantă, pentru că ești ceea ce mănânci. O nutriție sănătoasă acum înseamnă complet altceva față de ce însemna ea acum 10 ani.
  • Epigenetica spune că genele cu care ne naștem se pot schimba în funcție de stilul de viață pe care îl avem, se poate schimba informația genetică cu care te-ai născut și chiar să învingi anumite disfuncționalități și patologii
  • Operațiile estetice prea devreme sunt excesive, putem vorbi de un lifting după 45-50 de ani, atunci când se poate corecta forma feței. Există și foarte multe riscuri asociate intervențiilor estetice, pentru că atunci când produsele nu sunt de foarte bună calitate, se pot crea fibroze.
  • Frigul este un agresor pentru piele, strică bariera hidrolipidică a pielii și atunci aceasta devine uscată, apar agenții patogeni... Ceramide, acizi grași, acid hialuronic asta este triada clasică care trebuie să existe în orice produs hidratant.
  • În ultimii ani se vând din ce în ce mai mult produse cu protecție solară, pentru că oamenii au devenit mai conștienți de efectul nociv al razelor solare, al radiaților UV asupra pielii și da, este necesar ca în fiecare dimineață să folosim produse cu factor de protecție solară.
  • Putem îmbătrâni armonios, de aici a apărut conceptul de well-aging.
  • Alfa beta hidroxiacizi(AHA/BHA), retinolul pot fi produse iritante pentru față. De multe ori fetele tinere le consumă excesiv și atunci ajung la dermatolog cu iritații.

Frumusețea și succesul par astăzi, cel puțin în media, a fi legate de o anumită imagine a corpului nostru. Când este îngrijirea un obicei sănătos și când devine o obsesie?

Îngrijirea este un ritual de feminitate adică atunci când avem grijă de corpul nostru, atunci când ne machiem trecem printr-un ritual care ne face să ne simțim frumoase. Așa că eu sunt adepta acestor ritualuri. Așa cum și dansul sau meditațiile te duc într-o stare de bine. Ești frumoasă când te simți frumoasă, până la urmă. Iar îngrijirea pentru mine înseamnă sănătate, adică ne îngrijim în primul rând ca să fim sănătoși, să avem energie, să fim echilibrați mental și e important, este o parte importantă din viață.

Face îngrijirea parte din procesul acesta de a fi frumoasă pentru a seduce? Ce legătură este între a te îngriji și a arăta bine pentru a avea succes?

Cred că arătăm bine atunci când ne simțim bine, adică sunt legate între ele și frumusețea este întotdeauna relativă - nu cred că există femei frumoase și femei mai puțin frumoase. Importantă este energia pe care o ai în fiecare zi și pasiunea pentru viață, pentru ce faci, atenția pe care o acorzi celuilalt. Dar când mă gândesc la frumusețe și îngrijire în primul rând mă gândesc la sănătate, pentru că pe de-o parte cosmetologia a avansat foarte mult în ultimii ani și avem ingrediente active din ce în ce mai inovative și mai performante, așa că oamenii reușesc să arate tineri mai mult timp. Pe de altă parte, astăzi știm mult mai multe despre nutriție și asta este alături de cosmetologie, la fel de importantă, ești ceea ce mănânci. Astăzi se vorbește despre epigenetică. Epigenetica spune că genele cu care ne naștem se pot schimba în funcție de stilul de viață, dacă mănânci corect, dacă dormi suficient de mult, dacă ai grijă de tine, faci sport și ești într-un echilibru emoțional bun practic reușești să schimbi informația genetică cu care te-ai născut și chiar să învingi anumite disfuncționalități și patologii.

Foto Facebook Rucsandra Hurezeanu

Deci cu alte cuvinte a te îngriji nu înseamnă nici câte creme îți pui pe corp sau pe față sau nu înseamnă numai asta și dacă nu faci și alte lucruri cum ar fi să-ți schimbi sau să ai un stil de viață care să-ți permită să fii sănătos mult timp degeaba îți pui multe creme pe corp și pe față, cam asta înțeleg.

Da, este și o tendință astăzi se vorbește despre frumusețea holistică adică frumusețea pe care o atingi inside and out. Vine din felul în care te îngrijești, suplimentele alimentare pe care le iei, alimentația. Astăzi vorbim de o nutriție sănătoasă care înseamnă complet altceva față de ce însemna ea acum 10 ani, adică vorbim din ce în ce mai mult de alimente fără gluten, fără lactoză, fără zahăr. Există dieta Paleo care este foarte la modă acum care înseamnă să mâncăm fără alimente procesate termic foarte mult. Să mâncăm cât de mult în stare naturală legume, fructe, chiar și carne, dar procesată cât mai puțin și fără aditivi, fără gluten. De fapt ce se întâmplă este că, odată cu înaintarea în vârstă, noi nu mai producem suficient de multe enzime care să digere mâncarea. Din cauza aceasta copiii pot să mănânce orice și nu cresc în greutate. Nu o să vezi copii cu abdomene mari sau copii grași, pentru că ei digeră foarte bine, or după treizeci de ani noi nu mai secretăm suficiente enzime și atunci mâncarea care nu se digeră bine se depune în grăsimi. Atunci întrebarea este ce facem ca să digerăm din nou bine. Trebuie să ajungem la o funcționalitate a corpului cât mai bună și asta se face prin fasting, se vorbește astăzi mult despre fasting, faptul că nu mănânci un interval orar sau chiar câteva zile practic îți re-accelerează metabolismul, corpul secretă din nou hormoni de creștere, secretă mai multe enzime și mâncarea se digeră mai ușor.

Îmi face mare plăcere că am început să vorbim despre îngrijire, dar de fapt vorbim despre stil de viață și asta mi se pare foarte valoros. De când te ocupi cu acest domeniu ai văzut multe tendințe și studiile pe care le faceți tot timpul au de-a face cu evoluția îngrijirii atât pe plan național cât și în cele cincisprezece țări unde deja activați. În mediile sociale se promovează o anumită imagine a frumuseții și această imagine de multe ori, chiar la vârste foarte tinere, este însoțită de o nevoie din ce în ce mai crescută de a face intervenții și modificări estetice devreme. Aș vrea să te întreb ce opinie ai și cum ar trebui privit subiectul intervențiilor estetice la vârste foarte tinere. Cum trebuie să ne uităm la lucrul acesta și cum trebuie să se îngrijească o persoană de vârstă tânără?

Sunt excesive operațiile estetice prea devreme - cred că putem vorbi de un lifting după 45-50 de ani, atunci când se poate corecta forma feței. Ce se întâmplă de fapt este că pielea se lasă de-a lungul timpului și fața își pierde puțin volumul din cauză că nu se mai secretă colagen și elastină în aceleași cantități. Acum avem intervenții non-invazive, cum sunt fiolele cu acid hialuronic, toxina botulinică care îți împiedică mușchii să se contracte și practic nu se mai formează ridurile. Mie îmi place medicina estetică și dacă ar fi fost să practic medicina aș fi practicat cu plăcere medicina estetică. Dar într-adevăr vedem destul de multă exagerare, vedem buze prea mari la fete foarte tinere.

Dar de ce este așa?

Dintr-o nevoie de a se alinia unor standarde și dintr-o neacceptare a felului în care arătăm, a felului în care ne-am născut. Există și foarte multe riscuri, pentru că atunci când produsele nu sunt de foarte bună calitate, se pot crea fibroze. Este un risc pe care ți-l asumi. Când o să vezi fete cu buze foarte mari o să vezi și gene puse.

Pe termen lung ce înseamnă asta? Poate că la 18 ani consecințele nu sunt vizibile. Dar ce înseamnă când un om începe așa devreme să intervină asupra corpului lui?

Riscul este să arăți din ce în ce mai nenatural și să ai o mimică înțepenită. E întotdeauna frumos să fii natural, iar intervențiile să fie absolut minime, să nu se observe că ai intervenit. Altfel este evident că faci un efort prea mare, că nu ești împăcată cu cine ești și cum arăți.

Crezi că are un impact și asupra sănătății pe termen lung?

Da, evident. Pentru că țesăturile se pot fibroza - unor buze foarte mari nu poți să le refaci volumul inițial. Trebuie să știi exact ce substanțe au fost injectate, pentru că altfel se injectează hialuronidaza, de exemplu, care dizolvă acidul hialuronic. Dar atunci când nu știi exact ce tip de acid hialuronic a fost injectat, există riscul de fibroze și e periculos pentru dermatologi să intervină să corecteze anumite intervenții care au fost excesive.

Dacă mergem într-o farmacie găsim pe rafturi (simplificând brutal) cam două - trei tipuri de produse de îngrijire. Unele care sunt bazate pe ingrediente naturale, unele care sunt bazate pe ingrediente științifice, să le zicem așa, de sinteză și poate o a treia categorie care încearcă să combine cele două. Te-aș întreba pentru eficiență care sunt mai bune :produsele naturale sau din ingrediente naturale sau produsele pe baza ingredientelor de sinteză chimică?

Ideal ambele . Există aceste două tendințe într-adevăr acum în cosmetologie - a produselor naturale sau produselor eficiente dovedite clinic. Ideal este să avem o combinație între cele două, pentru că produsele naturale nu sunt întotdeauna cele mai eficiente, de exemplu se vorbește mult astăzi despre niacinamidă, de vitamine, ele sunt ingrediente de sinteză. Atunci când vorbești de niacinamidă e un ingredient de sinteză, atunci când vorbești de conservanți ei sunt de sinteză. Avem nevoie de conservanți, avem nevoie de produse naturale, dar avem nevoie și de conservanți, pentru că atunci când ai apă într-un produs, există risc de contaminare odată cu deschiderea produsului și atunci ai nevoie de conservanți. Desigur că nu mai folosim astăzi parabeni care sunt controversați, dar există alte tipuri de conservanți care la fel sunt mai sintetici, mai puțin sintetici sau naturali. Noi suntem toți într-o continuă luptă de formulare și reformulare a produselor, pentru că sunt multe ingrediente care dispar de la un an la altul, pentru că sunt controversate, catalogate ca perturbatori endocrini de exemplu, cum sunt și parabenii de multe ori excesivi, dar noi reformulăm. Noi astăzi căutăm să avem un grad de 90% naturalitate în produsele noastre, dar în același timp să avem și ingrediente de sinteză, care sunt foarte eficiente. De exemplu Pentaerythrityl Tetra-Di-T-Butyl Hydroxyhydrocinnamate-ul folosit pentru hiperpigmentare, niacinamida, diferite forme de acid hialuronic, vitaminele sunt produse de sinteză. Ideal este să avem o combinație cu un grad cât mai mare de naturalitate. Dar ceea ce vedem este că acum consumatorii sunt din ce în ce mai informați, mai educați. Citesc mult înainte să aleagă un produs, citesc etichetele, cunosc ingredientele și vor eficiență. Din ce în ce mai mult oamenii se îndreaptă către produse eficiente de farmacie, recomandate de medici.

Apropo de etichete, ca să simplificăm. Când ne uităm pe o etichetă a unei creme de zi, normală, simplă, după ce să ne uităm? Care este ingredientul sau principiul activ sau care este lucrul cel mai important pe care noi trebuie să îl găsim în crema aia ca să știm că este un produs de calitate?

Lista INCII. Care cuprinde ingredientele și se face în funcție de gramajul care există în formula respectivă. Deci dacă vrem să avem ingrediente în concentrații eficiente, în concentrații mari, ele sunt în prima parte a listei, asta este important. Dacă vezi vitamina C la sfârșitul listei să știi că nu e concentrație suficient de eficientă. De multe ori, sunt ingrediente marketing, adică sunt ca să fie, dar sunt în concentrații mici, ca să ducă la un rezultat.

Asta este o informație foarte importantă pentru că nu prea se vorbește despre ea dar e ceva practic și simplu. Este frig afară, nu atât pe cât ar trebui să fie în această perioada a anului, vorbeai la început de faptul că îți plac rutinele de îngrijire. Pe o vreme ca asta, ce să facem cu fața noastră, cum ne îngrijim?

Frigul nu face bine pielii, este un agresor. Usucă pielea și atunci e nevoie de produse foarte hidratante și de ritualuri mai lungi cu mai multe produse hidratante. Sunt foarte multe ingrediente active extrem de eficiente astăzi în hidratare, vorbim de adresil de exemplu, care este un produs extrem de inovativ care este extras din barba dragonului care crește coliziunea dintre proteinele structurale, inhibă anhidraza carbonică care este o enzimă ce intervine în procesul inflamației, sunt ingrediente extrem de eficiente astăzi. Dar mai folosim și ceramide, încă de acum 20 de ani pentru că sunt ingrediente clasice care funcționează foarte bine atunci când vorbim de hidratare. Ceramide, acizi grași, acid hialuronic asta este triada clasică care există în orice produs hidratant. Dacă ar fi să aleg un produs indiferent de tipul de piele sau de obiectivul pe care îl caut, hidratarea e primul lucru care contează. Frigul strică bariera hidrolipidică a pielii și atunci pielea devine uscată, apar agenții patogeni care pot intra mai ușor în piele și pot apărea dermatatita atopică și alte manifestări.

Deci mergem acasă seara, după o zi de muncă prin frig mergem pe jos ca să ne facem pașii, cum se spune. Ajungem acasă și ce facem exact? Ne demachiem și cum facem într-o zi ca asta?

Demachierea este primul pas. Astăzi avem multe forme de demachiante. Există laptele demachiant, clasic, dar au apărut forme mai noi cum este loțiunea micelară care este foarte folosită, cred că este cel mai vândut tip de demachiant, dar el se folosește cu o cotonetă și atunci când ai o piele sensibilă aceasta este puțin iritantă pentru piele. Există și alte feluri de demachiante de exemplu gelurile de spălare sau spuma de spălare. Am lansat de curând o spumă de spălare care are un succes extraordinar, pentru că spuma se clătește cu apă și în cazul nostru ea demachiază perfect orice machiaj al ochiului și rimelul, practic printr-un gest foarte simplu ai o piele demachiată, dar hidratată. Nu strică filmul hidrolipidic și dermatologii recomandă mult acest tip de demachiat. Apoi mai există, tot recent am lansat, un gel de curățare cu acid glicolic. Acesta are mai multe beneficii pe lângă o curățare și o ușoară exfoliere el stimulează și producția de colagen, de acid hialuronic, de elastină și această ușoară exfoliere practic ajută și petele hiperpigmentare. Are mai multe beneficii acidul glicolic și este foarte folosit astăzi în cosmetologie.

Și după ce ne-am demachiat?

După demachiere urmează hidratarea care se face astăzi și cu serumuri pentru hidratare, diverse serumuri pentru gamele well-aging. Acum câțiva ani - când noi am lansat prima dată serumurile - vânzările erau destul de mici, pentru că în România nu era o rutină de a folosi un serum, dar astăzi este. Serumurile sunt produse lichide, au altă textură, absorbția se face diferit și ingredientele active sunt în concentrații mai mari și ai șansa să folosești mai multe tipuri de ingrediente active când ai o rutină - prima dată serum, un serum lichid, apoi poți să faci de exemplu eu am un serum din gama whitening pentru pete hiperpigmentare, apoi am un serum hidratant care are mult acid hialuronic.

Deci se pot aplica seruri succesive?

Da, succesive. După care urmează hidratarea care la fel se face cu produse cu texturi diferite, cea mai uleioasă textură, cea mai bogată textură o pui ultima pentru că ea are și un efect ocluziv împiedicând evaporarea.

Ca un film care sigilează.

Evaporarea este foarte importantă. Medicii dermatologici, de exemplu, când pun o cremă anestezică acoperă cu un celofan, ca să nu se producă evaporarea deloc, aceasta este fantastic de rapidă dintr-un produs cosmetic.

Foto Facebook Rucsandra Hurezeanu

Interesant. Există piele a feței uscată și deshidratată. Una are nevoie de uleiuri, alta are nevoie de apă nu? Noi cum știm când pielea noastră este fie uscată, fie deshidratată? Cum știm să facem diferența?

Există piele grasă și deshidratată. Pielea uscată apare mai mult după 30, 40 de ani și are nevoie de mai multe produse de îngrijire. Aceasta favorizează și îmbătrânirea pielii, apariția ridurilor fine și întotdeauna ai nevoie de mai multe tipuri de ingrediente hidratante, sunt umectanţi, inductori, incluzivi. E bine să ai toate tipurile de ingrediente hidratante într-un produs sau în produsele pe care le folosești.

O altă întrebare neelucidată în opinia noastră este a folosinței. Dacă te uiți la televizor ți se spune gama de produse X care face Y iar tu stai acasă și te întrebi eu trebuie să folosesc toată gama de produse pentru o anumită problemă sau e marketing?

Poți să folosești ce îți face bine, nu e obligatoriu să folosești o anumită gamă, un anumit brand la nesfârșit. Mie îmi place să schimb, să testez tot ce apare nou și în gama noastră Ivatherm avem atât de multe produse pe care vreau să le folosesc încât mi le aplic succesiv în mai multe ritualuri în timpul zilei, nu doar dimineața și seara. Dar ceea ce se întâmplă este că de multe ori sunt consumate excesiv, de exemplu alfa beta hidroxiacizi, retinolul pot fi produse iritante pentru față. De multe ori fetele le consumă prea mult și atunci ajung la un dermatolog cu iritații, cu diverse dermatite. Atunci dermatologii le spun: nu mai folosi nimic o vreme, pentru că e prea mult. Sunt foarte multe produse pe piață astăzi, iar dacă nu știi cum să le combini - de exemplu niacinamida, vitamina c, retinolul nu le pui împreună toate una după cealaltă pentru că e prea mult. Și atunci dacă nu știi cum să le combini mai bine folosești o singură gamă care mai mult ca sigur are tot ce ai nevoie.

Să vorbim puțin și de SPF. Mamele fetelor spun din ce în ce mai mult chiar și fetelor mici de 3 ani să se umple cu cremă albă când pleacă din casă. SPF este de mai multe feluri, unele sunt bune, unele sunt mai puțin bune. Cum trebuie să ne uităm la el? Trebuie să îl avem tot timpul, trebuie să căutăm creme cu SPF?

Da, este o altă tendință acum, în ultimii ani se vând din ce în ce mai mult produse cu protecție solară pentru că oamenii au devenit mai conștienți de efectul nociv al razelor solare, a radiaților UV asupra pielii și da este necesar ca în fiecare dimineață să folosim produse cu factor de protecție solară.

Începând de la? Pentru că factorii de protecție mare au și dezavantajul că te lasă cu fața albă.

Da, este destul de greu pentru noi să formulăm produse care să aibă o textură plăcută dar în același timp să aibă și protecție solară. Acum există mai multe tendințe - de exemplu în Asia nu vor să combine. Ei nu vor o cremă care să aibă și factor de protecție solară - vor întâi o cremă hidratantă și își aplică factorul de protecție solară separat. Există astăzi și tendința minimalistă de a folosi cât mai puține produse atunci vrei o cremă care să fie hidratantă și well-aging și cu protecție solară. Eu zic că o cremă de zi trebuie să aibă un factor de protecție solară 30 minim (ideal este să aibă 50) sau ca să aibă o textură plăcută o cremă cu factor de protecție solară 30, 20, după care îți aplici o altă cremă cu factor de protecție 50 +.

Asta se aplică și pentru mâini nu?

Da și pentru mâini și pentru toate zonele expuse la soare.

Mai am două întrebări. Una este despre tendințe - brandul tău este un jucător important, tu ai o relație veche cu comunitatea științifică din România și din Franța. Ce vedeți voi ca tendințe în îngrijirea corpului în decada următoare, să zicem, care sunt problemele și respectiv care sunt soluțiile pe care le vedeți?

Cred că vor apărea din ce în ce mai multe ingrediente performante, e nevoie de studii clinice care să demonstreze beneficiile produselor, e nevoie de ingrediente active în concentrații maxim eficiente pentru că lumea știe, întreabă și e educată. Desigur că există tendința de a avea grijă de natură, de a crea produse sustenabile, packaging sustenabil asta este o tendință și toate brandurile încearcă să se alinieze dar nu este un proces simplu pentru că de fiecare dată este nevoie de studii de stabilitate, de compatibilitate cu flaconul atunci când îi schimbi ambalajul. În afară de sticlă (orice produs este stabil în sticlă) , restul toate au nevoie de studii de compatibilitate și de multe ori de reformulări, deci nu e un proces simplu să le aliniem dar cred că toată industria face eforturi să aibă branduri care să fie sustenabile, să aibă produse cu ingrediente care nu poluează oceanul că astea sunt câteva tendințe importante.

Tendința pentru naturalitate continuă, se vorbește de clean beauty care este un concept ce înseamnă de fiecare dată altceva dar toți jucătorii mari din industrie se aliniază încet, încet ca să definească ce înseamnă acesta. Sunt multe concepte care vin din America, dar asta fiindcă acolo legislația este mult mai permisivă și există branduri cu produse ce nu sunt corect formulate și au ingrediente nesigure. În Europa nu există așa ceva pentru că aici produsele sunt notificate pe site-ul european și trebuie să ne încadrăm în anumite norme deci nu avem voie să punem orice în produsele cosmetice așa cum mai există pe alte continente. Practic un produs care există pe piață în Europa e un produs safe. De multe ori auzim tot felul de zvonuri și de curente, se vorbește de clean beauty. Suntem toți clean beauty, suntem safe pentru că este un brand european, cel puțin. Nu testezi pe animale a fost o tendință. dar în Europa nimeni nu a făcut asta în ultimii 10 ani pentru că nu e legal.

Well-aging te-am auzit vorbind despre acest concept. Explică-ne ce înseamnă el.

Se vorbește astăzi de well-aging și nu de anti-aging pentru că se presupune că îmbătrânim frumos, așa cum spunea cineva e „fucking hot to age”. Putem îmbătrâni frumos, de aici a apărut conceptul de well-aging, bine vine și din tendințele acestea de inclusion, diversity pe care le vedem astăzi destul de mult. Noi pregătim lansarea unei game well-aging, care este spectaculoasă am adunat un cocktail de ingrediente active extrem de eficiente - de exemplu am găsit o vitamina c din prune de kakadu din Australia care este 100 de ori mai eficientă decât o vitamina C dintr-o portocală. Am găsit o formă superioară de retinol, un ester al acestuia care nu are efectele secundare pentru că el se leagă direct de receptorii de acid retinoic fără să mai treacă prin lanțul de metabolizare pe care retinolul îl trece ca să ajungă la acidul retinoic. Deci există ingrediente din ce în ce mai inovante și mai performante, suntem foarte bucuroși că reușim să creăm produse din ce în ce mai eficiente.

Well-aging. O să ne uităm după multă vitamina C de foarte bună calitate. Te-aș întreba ceva practic. Vine acum la tine în birou o fată de 20 ani, frumoasă, și îți cere un sfat de îngrijire pentru ea acum la început de an, ce îi spui?

La 20 de ani are nevoie de hidratare și rutina e foarte simplă, foarte scurtă, atunci când mă gândesc la cosmetice, dar este important stilul de viață, sportul, alcoolul cu moderație sau deloc. Echilibrul emoțional, să facă ceea ce îi place, să fie fericită cu ea, să râdă mult.

Mulțumim frumos, Rucsandra și sunt sigură că o parte din sfaturile foarte practice pe care ni le-ai dat aici sunt lucruri pe care cititorii noștri le vor aplica cu încredere. Îți mulțumim și mult succes. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult