Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Ce notă a dat Comisia Europeană PNRR-ului României

PNRR, 27 septembrie

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

Comisia Europeană a aprobat Planul Național de Redresare și Reziliență al României, în valoare de 29,2 miliarde de dolari. Anunțul a fost făcut luni la București de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în prezența președintelui Klaus Iohannis și a premierului Florin Cîțu. 

„Sunt foarte mulțumită de reformele pe care le-ați descris. Trebuie întărită capacitatea instituțională a țării dvs. și economia țării dvs. Cred că putem face ca acest plan remarcabil să fie un succes”, a spus Ursula von der Leyen, care a subliniat că „munca grea de acum începe”, iar planurile trebuie implementate.

Fostul ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea (USR PLUS), a anunțat că PNRR-ul României a primit din partea Comisiei Europene, nota maximă, la fel ca planurile Franței și Germaniei. 

„Acum avem evaluarea oficială a Comisiei. PNRR-ul României are calificativul maxim A la 10 criterii și B la unul singur. La fel ca planurile Franței sau Germaniei. Și mai mult decât planurile altor state (și cum acum sunt un simplu cetățean îmi permit să nominalizez: de pildă, Cehia). Înainte să se sară că avem un B, vă spun că și Germania are B la costing, a fost o problemă generală europeană cu capacitatea de a evalua costuri ex-ante pentru alocări mamut. De fapt, toate cele 20 de țări ale căror planuri au fost aprobate au primit B la costing.

Deci, știre: PNRR-ul României are nota maximă acordată de Comisie tura asta”, a scris Ghinea pe pagina sa Facebook.

„Deși avem cele mai mari alocări pentru autostrăzi sau pentru investiții ce implică gaz natural (rețele de distribuție și sisteme de încălzire), am reușit să alocăm 41% din Plan pentru tranziția verde (peste nivelul minim de 37% și mai mult decât a alocat Spania, Italia, Portugalia sau Grecia) și 21% pentru tranziția digitală (peste 20% nivelul minim, într-o țară care nu are neapărat o problemă cu broadband-ul). Deci cumva am reușit să împăcăm și Green Deal-ul, și Europa Digitală, și România reală cu nevoile ei mai speciale”, a mai spus fostul ministru Investițiilor și Proiectelor Europene.

Cristian Ghinea a precizat că USR PLUS nu se va întoarce la guvernare cu Florin Cîțu premier. „Ne-a pus într-o situație imposibilă, nu avem cum reveni”, a scris acesta, care a adăugat că „reformele majore, dificile din PNRR nu vor putea fi făcute fără USR PLUS”.

El a subliniat că există o serie de jaloane care trebuie atinse până la sfârșitul anului. „Există un mecanism de implementare unde coordonarea se face la MIPE și prim-ministru, cu alocare de resurse pentru urmărit îndeplinirea angajamentelor. Dar fără push politic și responsabilizare politică nu va funcționa.

Am gândit un tablou de control public (unic între planurile depuse) unde fiecare jalon (milestone) poate fi urmărit în evoluția sa, de către public, presă, Parlament. Pe o platforma informatică, cu culori care să indice progresul și avertizare dacă nu apar progrese.

Atenție: 21 astfel de jaloane trebuie atinse până la 31 decembrie 2021. Între care o lege importantă, semnarea acordurilor cu BEI, FEI și BERD pentru cele 1,3 miliarde euro care să vină ca injecție rapidă în economie prin instrumente financiare, sistemul informatic al MIPE dedicat PNRR și legiferarea întregului mecanism financiar”. a scris fostul ministru, care a anunțat că vrea să creeze un think tank care să monitorizeze și să asiste implementarea PNRR.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cred ca Cristian Ghinea a subliniat foarte bine realizarile lui Catu : " Ne-a pus intr-o situtie imposibila" . Asta s-a si intamplat si ramane de vazut daca a facut asta din prostie sau intentionat. Eu cred ca a facut asta intentionat , caci vedem o serie de actiuni pe care numai un bou le poate ignora: l-a pus pe Dan Valceanu fost PSD-ist si PDL-ist de frunte in pozitia cheie de la finante , si individul asta l- pus pe omul varanului la CNAIR chiar zilele astea. Deci Catu isi pregateste guvernarea cu A3 si o aripioara a PSD ... nu este clar daca cu aprobarea Ciolacului. Ramane de vazut daca se va putea tine de implementarea PNRR .
    • Like 0


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult