Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Ce notă a dat Comisia Europeană PNRR-ului României

PNRR, 27 septembrie

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

Comisia Europeană a aprobat Planul Național de Redresare și Reziliență al României, în valoare de 29,2 miliarde de dolari. Anunțul a fost făcut luni la București de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în prezența președintelui Klaus Iohannis și a premierului Florin Cîțu. 

„Sunt foarte mulțumită de reformele pe care le-ați descris. Trebuie întărită capacitatea instituțională a țării dvs. și economia țării dvs. Cred că putem face ca acest plan remarcabil să fie un succes”, a spus Ursula von der Leyen, care a subliniat că „munca grea de acum începe”, iar planurile trebuie implementate.

Fostul ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea (USR PLUS), a anunțat că PNRR-ul României a primit din partea Comisiei Europene, nota maximă, la fel ca planurile Franței și Germaniei. 

„Acum avem evaluarea oficială a Comisiei. PNRR-ul României are calificativul maxim A la 10 criterii și B la unul singur. La fel ca planurile Franței sau Germaniei. Și mai mult decât planurile altor state (și cum acum sunt un simplu cetățean îmi permit să nominalizez: de pildă, Cehia). Înainte să se sară că avem un B, vă spun că și Germania are B la costing, a fost o problemă generală europeană cu capacitatea de a evalua costuri ex-ante pentru alocări mamut. De fapt, toate cele 20 de țări ale căror planuri au fost aprobate au primit B la costing.

Deci, știre: PNRR-ul României are nota maximă acordată de Comisie tura asta”, a scris Ghinea pe pagina sa Facebook.

„Deși avem cele mai mari alocări pentru autostrăzi sau pentru investiții ce implică gaz natural (rețele de distribuție și sisteme de încălzire), am reușit să alocăm 41% din Plan pentru tranziția verde (peste nivelul minim de 37% și mai mult decât a alocat Spania, Italia, Portugalia sau Grecia) și 21% pentru tranziția digitală (peste 20% nivelul minim, într-o țară care nu are neapărat o problemă cu broadband-ul). Deci cumva am reușit să împăcăm și Green Deal-ul, și Europa Digitală, și România reală cu nevoile ei mai speciale”, a mai spus fostul ministru Investițiilor și Proiectelor Europene.

Cristian Ghinea a precizat că USR PLUS nu se va întoarce la guvernare cu Florin Cîțu premier. „Ne-a pus într-o situație imposibilă, nu avem cum reveni”, a scris acesta, care a adăugat că „reformele majore, dificile din PNRR nu vor putea fi făcute fără USR PLUS”.

El a subliniat că există o serie de jaloane care trebuie atinse până la sfârșitul anului. „Există un mecanism de implementare unde coordonarea se face la MIPE și prim-ministru, cu alocare de resurse pentru urmărit îndeplinirea angajamentelor. Dar fără push politic și responsabilizare politică nu va funcționa.

Am gândit un tablou de control public (unic între planurile depuse) unde fiecare jalon (milestone) poate fi urmărit în evoluția sa, de către public, presă, Parlament. Pe o platforma informatică, cu culori care să indice progresul și avertizare dacă nu apar progrese.

Atenție: 21 astfel de jaloane trebuie atinse până la 31 decembrie 2021. Între care o lege importantă, semnarea acordurilor cu BEI, FEI și BERD pentru cele 1,3 miliarde euro care să vină ca injecție rapidă în economie prin instrumente financiare, sistemul informatic al MIPE dedicat PNRR și legiferarea întregului mecanism financiar”. a scris fostul ministru, care a anunțat că vrea să creeze un think tank care să monitorizeze și să asiste implementarea PNRR.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cred ca Cristian Ghinea a subliniat foarte bine realizarile lui Catu : " Ne-a pus intr-o situtie imposibila" . Asta s-a si intamplat si ramane de vazut daca a facut asta din prostie sau intentionat. Eu cred ca a facut asta intentionat , caci vedem o serie de actiuni pe care numai un bou le poate ignora: l-a pus pe Dan Valceanu fost PSD-ist si PDL-ist de frunte in pozitia cheie de la finante , si individul asta l- pus pe omul varanului la CNAIR chiar zilele astea. Deci Catu isi pregateste guvernarea cu A3 si o aripioara a PSD ... nu este clar daca cu aprobarea Ciolacului. Ramane de vazut daca se va putea tine de implementarea PNRR .
    • Like 0


Îți recomandăm

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult

RetuRO

Sunt pline rețelele sociale cu postări ale oamenilor care descriu că simt furie, frustrare, neputință, când văd deșeuri în Lacul Roșu sau lacul cu nuferi din Ipoteștii lui Eminescu, în stațiuni montane sau pe litoral. Le vedem peste tot - pe stradă, pe marginea drumurilor naționale, în tren, din tren, pe lângă calea ferată, în grădinile blocurilor, în gropile de gunoi de la marginea satelor, pe albiile pârâurilor și râurilor, în păduri.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Ana Maria Bălan

În facultate, am avut o colegă mai mare pe care mereu am admirat-o: super deșteaptă, implicată, genul de persoană pe care ai dori-o în echipa ta de medici. Am revăzut-o în primul ei an de rezidențiat: epuizată, dezumanizată, cinică. (Foto: Ana Maria Bălan/ Facebook)

Citește mai mult