Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Ce nu ne spune dl. Cîțu: Deliberat sau implicit, România a adoptat modelul suedez sau brazilian

Aglomeratie la schi

Două declarații care confirmă că România a adoptat (deliberat sau implicit) modelul suedez și brazilian începând cu valul 2 și pecetluiesc soarta României pentru cel puțin 1 an:

Florin Cîțu, premierul României (31 martie 2021):

„Nu printre cele mai relaxate, (măsurile din România) sunt cele mai relaxate din Uniunea Europeană. România încă păstrează măsurile cele mai relaxate din Uniunea Europeană astăzi".

Florin Cîțu, premierul României (5 aprilie 2021):

„Astăzi voi anunţa constituirea unui comitet interministerial, prin decizia premierului, sub coordonarea premierului, care să asigure, de la 1 iunie, revenirea la normalitate a României.

[...] Cinci milioane de persoane vaccinate este o cifră importantă pentru noi, pentru că reprezintă aproape 35% din populaţia adultă care trebuie vaccinată şi este momentul, cred eu, important ca, la sfârşitul lunii mai, să vorbim de revenirea economiei."

Întrebarea care a lipsit la conferința de presă este:

„Ce a mai rămas de relaxat în România la nivel național?"

- să renunțăm la carantina de noapte?

- sa renunțăm la măști?

Acestea nu sunt măsuri care sufocă viața normală, iar o rată de vaccinare de 35% (un target foarte, foarte optimist) este insuficientă să împiedice un nou val de infectări, mai ales că efectul vaccinării are nevoie de mai mult de 30 zile ca să se vadă pe curbă.

Singura măsură suplimentară de relaxare reală care a mai rămas de luat este scoaterea de sub incidența scenariilor roșii a industriei ospitalității. În felul ăsta indicatorul rămâne unul pur academic și poate îl abandonăm cu totul pentru a adopta indicatorul european al incidenței la 100,000.

Știm deja din eșecul monumental al testării rapide în școli (instituții de stat) că testarea rapidă în restaurante (instituții private) este un eșec la fel de previzibil. Asta dacă nu cumva premierul a reușit să-i convingă ca pe lângă teste să plătească din buzunarul lor și personal calificat în recoltarea de probe biologice care care să stea la intrarea în restaurante.

Nimic nu mă împiedică să îmi fac și eu un test rapid acasă și o să îl țin permanent în buzunar să-l arăt oriunde mi se cere „dovada" ca sunt negativ.

După ce ca tot nu suntem în stare să testăm, mai suntem atât de fuduli încât nu permitem exact celor vaccinați sau vindecați (care nu au nevoie de teste să știm ca sunt negativi) să circule liber, de parcă vaccinarea și raportarea bolii sunt infracțiuni. Ca de obicei recompensam repetenții și penalizăm premianții.

Când tragem linia ne așteptăm ca lumea sa se vaccineze, să își raporteze boala și să se testeze oficial lăsând populația să-și reia viața normală fără vaccinare, fără raportarea bolii și transferând costul testării asupra populației.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Am avut un timp senzatia ca “cercetatorul” Jurma este un om de stiinta de buna credinta,doar cu o tenta de Casandra exacerbata!In ultimul timp am tot mai mult convingerea ca interventiile sale sunt politice,un fel de Sosoaca pe invers,care doreste ca Romania da se sinucida inutil din punct de vedere economic!Ce sens are sa tipe tot timpul ca guvernul nu vrea sa inchida economia cand e clar ca nimwni din guvernare nu doreste asta si nici nu este o baza reala de a o face?Cica urmam modelul suedez,total fals!Noi am avut lockdown 2 luni,suntem de atunci in stare de alerta,se poarta masca conform legii sau daca nu se amendeaza,iar rata de infectare si mai ales de decese este sub media multor tari UE ,iar economia noastra este deasemeni mult sub media UE.Deci nu ne permitem,iar cine nu intelege asta ori e limitat ca ratiune ori e sabotor!Iar cei care il promoveaza sunt complici!
    • Like 2
  • In democratie e cu voturi, restrictiile prelungite erodeaza, dupa ridicare supravietuitorii voteaza fericiti, ceilalti nu mai voteaza...
    Restrictiile pentru vaccinati se pot ridica doar dupa ce exista suficiente vaccinuri, si o suficienta masa critica a vaccinatilor care sa legitimeze masura, astfel incat cei ce nu au apucat sa se vaccineze sa aiba de ales intre continuarea restrictiilor si vaccinare. Probabil restrictiile vor fi ridicate in cel mai apropiat moment dintre epuizarea tamponului din coada de asteptare sau atingerea celor 35% vaccinati.
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult