Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Ce se află în spatele celor mai spectaculoase clipuri virale din ultima săptămână: „o construcție imposibilă”. Aflați cum a fost realizată MSG Sphere din Las Vegas în seria „Construcții imposibile cu Daniel Ashville”, de pe National Geographic

29 septembrie 2023. Peste 20 mii de spectatori au avut o experiență unică- au asistat la primul concert imersiv al formației U2, organizat în interiorul MSG Sphere, Las Vegas.

Mii de clipuri au inundat rețelele sociale. Sute de milioane de oameni din întreaga lume au vizionat, au dat like și share sau au comentat videourile. ”Inside of the new Las Vegas Sphere Arena is unreal” | ”Even better than the real thing” | ”Inside Mega Sphere Las Vegas is mindblowing”- sunt doar câteva dintre comentarii.

Imaginați-vă că sunteți într-o sferă și că îi auziți pe artiștii de pe scenă de pe orice loc v-ați afla, de parcă vocalul sau chitaristul ar fi lângă voi.

Scena este numai o parte din tot acest spectacol- nu pare să fie așezată pe o suprafață plană, ci face parte dintr-un univers înconjurat de lumină, culoare, forme, imagini și animații.

Voi, spectatorii, sunteți în mijlocul întregului spectacol.

Dar cum a fost ridicată această construcție imposibilă?

La provocarea postului de televiziune National Geographic, care difuzează de astăzi, 10 octombrie, de la ora 21:00 (în fiecare marți), noua serie „Construcții imposibile cu Daniel Ashville”, am avut ocazia să văd, înainte de difuzarea oficială, cum au fost asamblate și montate panourile de leduri la exterior și interior la MSG Sphere. Acest articol face parte dintr-un proiect special de conținut și are o componentă comercială. Primul articol poate fi citit aici

Cele cinci episoade ale noii serii „Construcții imposibile cu Daniel Ashville” (engl: Building Impossible with Daniel Ashville) te țin cu sufletul la gură, pentru că sunt produse cu o tehnică deosebită. Gazda show-ului nu doar filmează pe șantier, povestește, sau îi intervievează pe cei care „construiesc imposibilul”. Daniel participă propriu-zis la diferite etape ale realizării obiectivelor pe care ni le arată.

MSG Sphere Las Vegas, de exemplu, a fost realizată cu o investiție de 2,3 miliarde de dolari- este un edificiu înalt de 70 de metri și este cea mai impunătoare construcție în formă de sferă de pe planetă. Pe dinafară, este îmbrăcată în 400 de mega ecrane cu leduri, cu suprafețe de 11,5 metri x 15 metri. Acestea, la rândul lor, sunt formate din 12 ecrane prefabricate unite între ele (fiecare mini ecran are 400 de spoturi led, pe o suprafață de 3,5 metri x 3,3 metri). În total, numai la exterior, sfera din Las Vegas are 1,4 milioane de leduri.

Acesta este rezultatul, unul nemaivăzut- ceea ce ați văzut pe rețelele sociale și ceea ce au trăit la fața locului participanții la concert.

Dar ceea ce se află în spate este cel puțin la fel de spectaculos. Este o muncă foarte dificilă, realizată de echipe de ingineri și electricieni, cu pregătire de alpiniști.

Episodul dedicat Sferei din Las Vegas este cel mai tensionat. Are cele mai multe momente de suspans pentru că Daniel Ashville urcă, ancorat cu sisteme complexe de siguranță până la 70 de metri la interior și la exterior, ca să ajute la montarea panourilor de leduri. Ca telespectador, aproape că te afli acolo, datorită cadrelor de pe camera fixă pe care o poartă Daniel cu el.

Mi-e greu să mă decid care dintre cele 5 episoade ale seriei mi-a plăcut cel mai mult, dar cel dedicat MSG Sphere este între primele două, poate tocmai datorită faptului că aici e vorba de muncă migăloasă și multă precizie- fiind o construcție curbată, fără linii drepte, totul este mult mai dificil de potrivit, calculat și înșurubat. Unghiurile se reglează la milimetru, întrucât fiecare led face parte dintr-un ansamblu și va funcționa atât individual și cât și în calitate de componentă a unui întreg.


”The Sun on the Earth” (română: Soarele de pe Pământ)- cum mai este numită sfera - este înaltă cât echivalentul a 21 de etaje și demonstrează că imposibilul poate fi transformat în posibil. Este, ca și celelalte edificii din seria de 5 episoade, despre acești super eroi necunoscuți, care nu se opresc din visul lor. Unul dintre personajele episodului dedicat MSG Sphere explică riscurile meseriei pe care o face- aceasta necesită concentrare, anticiparea mișcărilor și un plan de urmat pentru fiecare membru. Un moment de neatenție l-a costat în urmă cu mulți ani sănătatea - a căzut de la înălțime și a fost la un pas de moarte, a fost operat de 6 ori și a stat în scaun cu rotile. S-a întors pe șantier, unde este viața lui.

Podul imposibil

Ce face unic podul suspendat din Msikaba, Africa de Sud?

Este o punte suspendată pe cabluri din oțel, realizată cu o tehnică utilizată pentru prima dată pentru astfel de construcții- nu am să ofer prea multe detalii pentru a nu vă răpi nicio secundă din plăcerea de a descoperi episodul seriei. Între altele, mi-a plăcut că muncitorii se deplasează de-a lungul viitorului pod, în diferite porțiuni de pe „șantier”, printr-un sistem de cabluri și cabine asemănătoare telegondolelor.

Cel mai lung tunel de cale ferată dintre Austria și Italia, Pathfinder 1 (cel mai mare vehicul zburător din lume) MSG Sphere din Las Vegas, podul suspendat din Msikaba, Africa de Sud, arena sportivă ultramodernă din California, unde echipa de baschet LA Clippers își va susține meciurile- toate reprezintă realizări notabile ale ingineriei și culturii umane.

Seria „Construcții imposibile cu Daniel Ashville”, care începe astăzi la National Geographic, de la ora 21:00 și care se va difuza în fiecare marți, este dedicată celor care au vocația construcției. Poate fi urmărită de public din toate categoriile, inclusiv copii sau adolescenți. Aparent, este despre clădiri, poduri, aeronave, tuneluri. Fundamental, este vorba despre spirit de echipă, rezistență la stres, creativitate și nu în ultimul rând, despre respectarea regulilor și planului pentru a atinge un obiectiv.

Forța excepțională a oamenilor, voința, puterea de a se concentra, curajul extrem de a construi în condiții dificile, capacitatea de a învăța rapid și de a găsi cele mai ingenioase rezolvări în cel mai scurt timp, responsabilitatea pe care și-o asumă, umorul de care dau dovadă în situații limită - toate aceste calități fac din personajele seriei „Construcții imposibile cu Daniel Ashville” una despre super eroi, despre semenii de lângă noi, cei dotați cu abilități ce par supraomenești. Calități care sunt poate în fiecare dintre noi, dar pe care nu am reușit să le descoperim încă.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Am citit si primul articol si am apreciat subiectul „altfel”, abordat vizavi de subiectele noastre de toate zilele.
    Daca nu erau serviciile de streaming si posturile specializate in documentare pe diverse teme, Romania era total rupta de la evenimentele TV in special, din Europa, din SUA (emisiuni, documentare, seriale, filme). Doar pe la cinema se mai aduc noutati, in rest la posturile TV romanesti in afara unor filme mai importante, repetate si alea la nesfarsit, nu mai e nimic. Filme de serie B cu mult sange pe pereti si oribilele telenovele. TVR-urile, obligate prin lege si nu ca si-ar dori, au unele emisiuni, dar sunt realizate neprofesionist, neatractiv, mediocru si oricum nu au vizibilitate. Pe cine intereseaza ce difuzeaza TVR2, spre exemplu.
    Un alt exemplu: despre Festivalul „George Enescu” cine a mai pomenit? N-am auzit nicio stire, la un moment dat am avut impresia ca nici nu se mai tine. Transmis tot de TVR-uri (TVR Cultural) tot din obligatie.
    Toate posturile TV pe diverse tematici cat si retelele de streaming sunt straine, Romania nu mai produce nimic de calitate. Nu se promoveaza stiinta, binele, oamenii fantastici ai acestei planete care realizeaza chestii uimitoare in varii domenii. Multi copii nu stiu ca dincolo de Guta, Salam, Bianca etc. e o lume uimitoare. Problematic e ca nici aceste posturi TV si streaming-uri nu sunt la indemana tuturor celor care ar dori, in sensul ca trebuie sa platesti pentru a le vedea: abonamente pentru ce e online, mai multi bani la abonamentul TV pentru ca in prim-plan ai tot felul de mizerii. Multi nu-si permit chiar daca nu par chiar atat de scumpe. Pretul ridicat al cartilor, o alta problema, amenintat mereu de cresterea cotei de TVA.
    Stiu, cand ceva te intereseaza, cauti, dar, in viata nu e chiar asa. Societatile normale aduc in calea oamenilor binele, frumosul si calitatea. Drumul unui copil poate fi influentat de un documentar pe care-l vede despre ambitia unui om de a ajunge la stele, asa cum poate fi daramat de reclama la sala de jocuri de la parterul blocului, asezata frumos langa magazinul de pariuri sportive sau cum s-o mai chema el.
    Nu sustin ca trebuie sa ascultam muzica simfonica de dimineata pana seara, sa stam toti in fata TV-ului care ne preda lectii de matematica, sa mancam cu coatele lipite de trunchi si sa nu alergam pe strada. Peste tot in lume sunt probleme de tot felul. Natura umana face sa fim si cu bune si cu rele, insa in Romania se doreste ca natia asta sa fie prapadita, prabusita, fara idei, fara coloana vertebrala.
    P.S. National Geographic ocupa locul 50 in randul audientelor la nivel national masurate in lunile mai-iunie, conform https://www.paginademedia.ro/audiente-tv/sinteze-lunare/top-audiente-televiziuni-iunie-prime-time-21247482.
    Un loc ceva mai bun ocupa History care se afla pe 38.
    E pe undeva normal ca posturile romanesti sa fie in prim-plan, dar ce te faci cand acestea sunt absolut mediocre?
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult