Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Ce va fi în 2019? Anul în care este bine să fim mai prudenți în legătură cu finanțarea

Foto: Mircea Manole/InquamPhotos

Până la criza care a început în 2008 am trăit deconectați de lumea financiară mondială. Pe de o parte nu am participat direct la crize – cele din Coreea de Sud, Rusia sau Brazilia, de la sfârșitul anilor 1990 – sistemul nostru financiar fiind izolat și deci imun la extinderea și contracția finanțărilor, dar pe de altă parte, ecosistemul start-up a fost redus la afaceri tradiționale, de obicei din domeniul comerțului sau al investițiilor guvernamentale. Acum, după ceva timp, lucrurile stau altfel. Industriile inovative și in special cea a dezvoltării de software, au decolat profitând de oportunitățile economiei deschise și evident, piața financiară s-a conectat la restul lumii comportându-se asemănător peisajului mondial. 

Oameni în București

Tot mai multe start-up-uri sunt inițiate în fiecare an, însă din păcate, deși investitorii sunt din ce în ce mai activi pe piață, foarte puține afaceri își găsesc contra-partea atunci când este vorba despre finanțarea dezvoltării. O componentă foarte importantă lipsește dialogului dintre antreprenori și investitori. Și lipsa acestei componente, care ar conecta cele două părți la aceeași realitate, provine din lipsa unei educații de business care nu poate fi suplinită de ingeniozitatea dezvoltării de produse. Foarte puține start-up-uri pot supraviețui fără finanțare, în așa fel încât doar câteva afaceri au sorți de izbândă, în afară de cele care semnează contracte de outsourcing cu companii străine. 

Care ar trebui de acum în colo să fie comportamentul nostru în funcție de felul în care evoluează economia mondială? Păi totul depinde de efectele potențiale ale crizelor economice. Un efect care ne interesează în mod special, este cel al contracției pieței de finanțare. Investitorii, actori prudenți, stopează sau amână deal-urile potențiale și strâng din dinți, așteptând ca riscurile să se reconfigureze. În cazul start-up-urilor însă, piețele cărora li se adresează acestea sunt de obicei piețe în dezvoltare și deși au și ele parte de contracție, nu sunt complet elastice în raport cu crizele. Mai bine zis, chiar dacă consumul încetinește pe moment, el revine destul de repede la cotele dinaintea crizei, dând puțin răgaz – uneori necesar – produselor inovative. 

Știm că se vorbește despre o inflamare a pieței de dezvoltare software, și despre o eventuală criză provocată de aceasta, însă start-up-urile sunt oarecum protejate. Oricum ar fi, este o perioadă în care este bine să fim mai prudenți, mai prevăzători în legătură cu finanțarea. Dacă în mod normal am putea să avem o rezervă de cash care să ne ajungă șase luni, anul viitor va trebui să prevedem nouă sau doisprezece luni. Conceptul de flexibilitate financiară trebuie pus în practică, deoarece cu siguranță nu ne aflăm pe panta ascendentă a economiei, chiar dacă nu suntem nici pe cea descendentă. Un simptom al crizei care doar ce a trecut este că mecanismele de ajustare economică sunt folosite la maxim, nemaiexistând rezerve în cazul unei crize următoare. 

Din acest motiv, economiștii sunt mult mai prudenți în privința așteptărilor privind viitorul, iar opiniile lor sunt extrem de diverse. Unul dintre scenarii spune ca vom asista la ajustări ale mai multor piețe, fără să avem de a face cu conjugarea efectelor acestora. Un altul prevede o ajustare majoră a creșterii, o furtună perfectă, datorată epuizării instrumentelor de luptă a guvernelor, a băncilor centrale. Un alt lucru care se spune însă, este că nu există o știință a evoluției economice ciclice, crizele fiind imposibil de prevăzut. Una peste alta, nu cred că există previziuni care să oprească evoluția start-up-urilor. Este mai ușor să te dezvolți în perioade de creștere economică și este mai greu în perioade de depresie. Problema noastră rămâne aceiași: lipsa pregătirii de business, greutatea cu care articulăm propunerea de valoare către exterior, ne stăvilește dezvoltarea. Avem criza noastră, în interiorul ciclului economic mondial. Viața unui start-up însă merge mai departe. În cel mai rău caz, suntem la dispoziția investitorilor și poate că viteza de execuție a dealurilor de finanțare trebuie să crească. Un lucru este sigur însă: educația nu are timing. 

Ea trebuie să se deruleze continuu. Nu avem altă soluție decât să completăm deficitul de knowledge în așa fel încât diferența dintre noi și investitori să devină cât mai mică. Așadar, vă dorim un An Nou plin de oportunități! Un singur sfat: nu lăsați garda jos. Acumulați cât mai mult knowledge și totul va fi bine. La Mulți Ani!

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult
sound-bars icon